Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda w samochodzie - astra F

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pojawił się mokry problem w moim aucie (Astra F)

Mianowicie pod moimi nogami (kierowcy oczywiście) stoi woda!

W skrócie:

Sprzątałem, zobaczyłem i się wk..

Nasiąknięte wodą są:

- gąbka pokryta jakąś taką gumą (ta która jest pod kątem - pod pedałami)

- gąbka pod dywanikiem kierowcy

Próbowałem jakoś do tego dotrzeć, ale o wysuszeniu bez wyjęcia nie ma mowy.

W tym poście nie proszę o poradę jak to wyjąć czy zrobić (choć oczywiście mądrą sugestią nie pogardzę) tylko proszę o namiary na jakiś szrot gdzie mają jeszcze astrę F co mógłbym kupić te gąbki.

Jeszcze o przyczynie: podejrzewam, że winien jest złodziej mechanik, który ukradł mi w zeszłym roku deflektor wody i trochę z tym (tzn. bez tego) jeździłem i może się od tego nabrało.

Pozdrawiam

Napisano

> tylko proszę o namiary na jakiś szrot gdzie mają jeszcze astrę F co mógłbym > kupić te gąbki.

Skąd mamy wiedzieć w jakim regionie ma być ten szrot skoro nie masz miejscowości w profilu? W Katowicach na pewno mają.

Napisano

Albo cieknie z nagrzewnicy albo cieknie gdzieś w okolicach podszybia innej opcji nie ma oslabiony.gif chociaż u siebie miałem tak że mała dziurka w podłodze akurat za kołem sprawiła że całe wygłuszenie podłogi aż ciekło wodą no.gif nie wyciągałem tego . Podparłem to tak żeby był dostęp , włożyłem suszarkę do włosów na 3godz i po problemie , oczywiście należy uważać aby czegoś czyt. auta nie spalić pozdro

Napisano

> Próbowałem jakoś do tego dotrzeć, ale o wysuszeniu bez wyjęcia nie ma mowy.

Spróbuj pampersami, nieźle wodę wciągają...

Napisano

> Skąd mamy wiedzieć w jakim regionie ma być ten szrot skoro nie masz miejscowości w profilu?

Nie bądź "wiśnia" zlosnik.gif Poszukaj i wypisz koledze wszystkie szroty w PL rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Spróbuj pampersami, nieźle wodę wciągają...

Mi kiedyś polecali żwirek dla kota, też nieźle wchłania. Tylko ciężko się wyciąga 270751858-jezyk.gif Lepiej wywalić całą wykładzinę i zobaczyć skąd cieknie roboty nie jest dużo...

Napisano
  • Autor

> Skąd mamy wiedzieć w jakim regionie ma być ten szrot skoro nie masz miejscowości w profilu? W

> Katowicach na pewno mają.

Warszawa

Mój błąd. Początkowo miałem wpisać ten wątek na Grupie Warszawskiej, ale w końcu tutaj wpisałem. Sorki.

Napisano

> Mi kiedyś polecali żwirek dla kota, też nieźle wchłania.

Też jest bardzo dobry, tylko trzeba kupić silikonowy

Napisano

> Mi kiedyś polecali żwirek dla kota, też nieźle wchłania. Tylko ciężko się wyciąga ...

Jak suszenie gąbek/wykładzin to żwirek sypiesz do woreczka z materiału (stara poszewka od jaśka czy coś w tym guście) i pod gąbkę/wykładzinę. Odpada problem z późniejszym sprzątaniem żwirku.

Napisano

Też miałem wszystko nasiąknięte. Żadne żwirki, pampersy nie pomogą, w tych gąbkach zbiera się kilka litrów wody, a to nie jest już zwykła wilgoć.

Gąbki najlepiej wyjąć, wyprać w wannie, bardzo porządnie wycisnąć i wysuszyć. Będzie dobrze.

Jak wyjmiesz fotele to żeby za dużo nie rozkładać, możesz rozciąć gąbki jak na obrazku.

284963301-Ciecia_Gabek.JPG

P.S.

U mnie ciekło przez nieszczelne korki w podłodze. Wszystkie były na swoim miejscu, a wody tyle, że jak odchylałem gąbkę do góry to na podłodze robił się jezioro.

Zwróć jeszcze uwagę czy oryginalne maty bitumiczne się nie odparzyły, bo jeśli tak, to musisz je zerwać i ewentualnie dać nowe. Inaczej woda zostanie pod nimi, a to prosta droga do braku podłogi.

post-125056-14352512660802_thumb.jpg

Napisano

> Też miałem wszystko nasiąknięte. Żadne żwirki, pampersy nie pomogą, w tych gąbkach zbiera się kilka ...

Masz racje żwirki itp nie są rozwiązaniem idealnym ale czasem nie ma czasu na demontaż, naprawę i jakoś trzeba sobie poradzić na szybko aż do czasu naprawy, a wtedy warto zdemontować i wysuszyć gąbki.

Napisano

Ja jakoś w zeszłym roku miałem po prostu wilgoć. Gdzieś przeczytałem że wysypanie ryżu trochę pomaga - wsypałem pod dywaniki i o tym zapomniałem. Za dwa tygodnie piękna zieleń i dwa razy więcej roboty facepalm%5B1%5D.gif Ale wilgoci nie mam hehe.gif

Napisano

> Gąbki najlepiej wyjąć, wyprać w wannie, bardzo porządnie wycisnąć

Czyli położyć na szmatach i deptać. 2 x już to przerabiałem.

> Jak wyjmiesz fotele to żeby za dużo nie rozkładać, możesz rozciąć gąbki jak na obrazku.

ok.gif własnie smile.gif

Wyjmowałem tylko jeden fotel i też wpadłem na pomysł rozcięcia i dywanika i gąbki.

Tunel środkowy wszystko i tak pięknie maskuje smile.gif

pzdr

Napisano

> Czyli położyć na szmatach i deptać. 2 x już to przerabiałem.

Ja po wypranie (wypłukaniu z dodatkami) najpierw je mocno zwijałem i normalnie właziłem do wanny i je wydeptywałem.

IMHO, to rozwiązanie jest lepsze niż szmaty, bo woda od razu odpływa.

Szmaty mogą zostać na koniec.

Najważniejsze przy suszeniu to ich zawieszenie, dzięki temu woda (jej część) opuści materiał grawitacyjnie.

A i tak, żeby były jak pieprz to dwa dni słońca potrzebowałem wink.gif

Napisano

> Ja po wypraniu właziłem do wanny i je wydeptywałem.

> IMHO, to rozwiązanie jest lepsze niż szmaty, bo woda od razu odpływa.

> Szmaty mogą zostać na koniec.

Ja to robiłem na trawniku smile.gif

> A i tak, żeby były jak pieprz to dwa dni słońca potrzebowałem

Na ostrym słońcu po deptaniu max 2 godzinki. Słoneczko dobrze nagrzewało całość przez tą gumę i schło

" w oczach" lizak.gif

pzdr

Napisano

to ja miałem mniej szczęścia.

Z drugiej strony bardzo mi zależało na porządnym wypraniu tego wszystkiego. Syf jaki z tego wszystkiego wypływał to masakra.

Kurcze, mam nawet przygotowany manual z całym opisem co i jak (przyczyny, skutki, naprawa).

Tylko nie bardzo miałem kiedy wrzucić i w końcu zapomniałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.