Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nissan Primera P12 2003 rok co powiecie na jej temat??

Featured Replies

Napisano

Szukam jakiegoś większego auta i ostatnio ten model wpadł mi w oko hmm.gif

jakie silniki polecacie? hmm.gif

Napisano

> Szukam jakiegoś większego auta i ostatnio ten model wpadł mi w oko

> jakie silniki polecacie?

2.0 Pb. Znakomity do gazu, nie da się go zajeździć.

Napisano

Mam kolegę zwolennika nissana. Twierdzi że ostatnia primera godna uwagi to jej poprzedniczka wink.gif Znam osobę która miała od nowości takie auto i niestety się mocno zawiodła - zresztą po niedługim czasie się jej pozbyła - znaczy sprzedała wink.gif To był jakiś benzyniak.

Ktoś tu taką jeździ więc pewnie niedługo zabierze zdanie w temacie.

Podoba Ci się choćby deska rozdzielcza w środku ?

Napisano

Ja posiadam taka Primere 2004 1,9dci.

Auto najpierw jezdzilo w firmie, a od 2 lat jest u mnie.

Przebieg na chwile obecna to ponad 240tys i w zasadzie to nic sie zlego nie dziejeok.gif

Do przebiegu 210 tys km byla serwisowana w ASO, ja robie przeglady u jednego z kacikowych mechanikow.

Przez ostatnie 30tys km wymienilem termostat i podnosnik lewej szyby (350PLN z wymiana).

Jak boisz sie diesla to bierz 2,0 noPB, bardzo dobry silnik!

Niestety wnetrze lubi sobie poskrzypic, ale moze to kwestia sporego przebiegu.

Mozna niedrogo kupic w miare mlode auto, ze wzgledu na ciagnaca sie opinie o mariazu z Renault.

Ja zaryzykowalem i nie zaluje grinser006.gif

Jak masz jakies pytania to smialo...

Napisano

Mam wlasnie taka primere 2003 rocznik, silnik 1.8

Kupilem w zeszlym roku z przebiegiem 100kkm.

Na dzis dzien ma prawie 130kkm.

Od zakupu, zmienilem w niej olej, oraz zalozylem nowe tarcze i klocki z przodu bo juz wymagaly wymiany.

Pozatym tylko lac paliwo i jezdzic.

Auto jest komfortowe, zwlaszcza na dlugie trasy (zrobilem nia trase z Irl do PL i spowrotem - wsumie ponad 5000km) i jechalo sie wysmienicie.

Zawieszenie jest komfortowe na dobrych drogach, ale zdecydowanie nie jest to typ sportowy. Tzn na gorskich kretych drogach nie spisuje sie najlepiej. Wczesniej mialem Mondeo MK3 to pod tym wzgledem bylo sporo lepsze.

W srodku plastki trzeszcza i skrzypia. Szyber dach skrzypi jak oszalaly. Moj silnik 1.8 bierze okolo litr oleju na 10kkm. Mocy nie ma zbyt wiele, ale wystarcza do wmiare komfortowego podrozowania i wyprzedzania. Na niemieckiem autostradzie dal rade jechac 180 km/h praktycznie nonstop przez ponad 2h.

Jesli cos chcesz wiedziec wiecej - pytaj.

Napisano

Chemmist ma takie auto i kiedyś przebąkiwał, że by je zamienił na coś innego

może się dogadacie

co do silników to imho tylko 2.0 noPb

ewentualnie starszy model, który jest uważany za dużo lepsze autko

oczywiście też z silnikiem 2.0 choć również 1,6 benzyna w P11 nie jest złym wyborem

Napisano

Najpierw przejedź się tym autem, żebyś nie był później niemile zaskoczony. Jeździłem trzema różnymi egzemplarzami i komfort jazdy niewiele odbiegał od Poloneza.

Napisano

> komfort jazdy niewiele odbiegał od Poloneza.

Nie mogles tego wczesniej napisac?hehe.gif

Kupilbym sobie ze 3 BBM-y zamiast Primery...

Napisano

> Nie mogles tego wczesniej napisac?

> Kupilbym sobie ze 3 BBM-y zamiast Primery...

Ja tylko porównałem trzy egzemplarze, którymi jeździłem. Było nieporównywalnie głośniej w środku od mojego Fiata.

Quote:

Wygodne fotele, całkiem przyzwoite materiały wykończeniowe (choć niestety nie wszystkie - w testowanym egzemplarzu o przebiegu ponad 180 tys. km w czasie jazdy dało się słyszeć nieprzyjemne odgłosy dochodzące z okolic deski rozdzielczej)…

…Jednak przyjemność i sielanka kończy się zaraz po zjeździe z równiutkiej autostrady na lokalną, podziurawioną niczym ser szwajcarski drogę. To samo zawieszenie, które niespełna przed pięcioma minutami przyjemnie kołysało i niemal usypiało pasażerów, staje się głośne i bardziej nerwowe. Auto na dużych nierównościach ma tendencję do wyraźnego hałasowania i wręcz nieprzyjemnego dobijania. Dynamiczny styl jazdy w takich warunkach także nie jest domeną Primery, gdyż wówczas komfortowe zawieszenie nie radzi sobie z niemałą masą auta i reakcje samochodu stają się nazbyt nerwowe. Dokładając do tego niezbyt precyzyjny układ kierowniczy otrzymujemy mieszankę, która w ekstremalnych warunkach drogowych wymaga zdecydowanie większej koncentracji od kierującego i wyraźnego odpuszczenia pedału gazu…

…materiały o wątpliwej trwałości oraz ogólne niedopracowanie auta sprawiły, że reputacja Primery została poważnie nadszarpnięta…

…I niestety przeprowadzony w 2005 roku facelifting, w czasie którego wiele słabostek modelu zostało wyeliminowanych, na wiele się nie zdał – Primera P12 została zapamiętana jaką porażka jakościowa Nissana.

Artykuł z portalu Autotesty bynajmniej nie został napisany 1 kwietnia.

Napisano

> Artykuł z portalu Autotesty bynajmniej nie został napisany 1 kwietnia.

No ale ja nigdzie nie zaprzeczalem, ze wnetrze lubi skrzypic i zawieszenie glosno pracuje...

Aczkolwiek dla mnie to wada raczej naszych drog niz auta zlosnik.gif

Co ciekawe, w P11 bylo identycznie bo ojciec mial od nowosci i jakos tam nikomu nie przeszkadzalohehe.gif

A testy z wszelkiej masci magazynow to akurat mam w glebokim powazaniu grinser006.gif

Napisano

> Ja tylko porównałem trzy egzemplarze, którymi jeździłem. Było nieporównywalnie głośniej w środku od

> mojego Fiata.

> Quote:

W mojej jest zdecydowanie ciszej w srodku niz w fiacie.

> Wygodne fotele, całkiem przyzwoite materiały wykończeniowe (choć niestety nie wszystkie - w

> testowanym egzemplarzu o przebiegu ponad 180 tys. km w czasie jazdy dało się słyszeć

> nieprzyjemne odgłosy dochodzące z okolic deski rozdzielczej)…

Tu sie do konca nie zgodze, bo tak jak mowilem - w moim aucie z przebiegiem 130kkm wszystko skrzypi w srodku.

> …Jednak przyjemność i sielanka kończy się zaraz po zjeździe z równiutkiej autostrady na

> lokalną, podziurawioną niczym ser szwajcarski drogę. To samo zawieszenie, które niespełna

> przed pięcioma minutami przyjemnie kołysało i niemal usypiało pasażerów, staje się głośne i

> bardziej nerwowe. Auto na dużych nierównościach ma tendencję do wyraźnego hałasowania i wręcz

> nieprzyjemnego dobijania. Dynamiczny styl jazdy w takich warunkach także nie jest domeną

> Primery, gdyż wówczas komfortowe zawieszenie nie radzi sobie z niemałą masą auta i reakcje

> samochodu stają się nazbyt nerwowe. Dokładając do tego niezbyt precyzyjny układ kierowniczy

> otrzymujemy mieszankę, która w ekstremalnych warunkach drogowych wymaga zdecydowanie większej

> koncentracji od kierującego i wyraźnego odpuszczenia pedału gazu…

Owszem zgadzam sie z tym tez.

Dlatego mi primera sluzy jako auto rodzinne do jezdzenia na zakupy, na wycieczki, wakacje i podrozowania miedzy Irl a PL. Do tego sie nadaje idealnie.

Do wariowania po kretych dziurwaych drogach mam bravo z zawiasem eibacha wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

hej

Ja długo wybierałem i w końcu padło na P12 z 2002 roku.

Na razie mało jeżdzę, zakupiłem silnik 1.8 o którym krążą różne opinie (pije oleju nawet 1 litr na 1000 km). Poprzedni właściciel (od 8 lat) zarzeka się, że dolewa co 15 tys ok 0.5 litra (mobil 5w50). Ile w tym prawdy zobaczymy.

Oglądałem ok 10 egzemplarzy i powiem tak :

- rdza w tych modelach to norma (purchle,korozja podwozia, cienka warstwa lakieru - odłazi czasami)

- auta ok 9 lat trzeba liczyc ze maja ok 200.000 km minmum, wiadomo po polskich drogac to duzo, zwracac uwage na zawieszenie, ja mam oryginalne amorki jest jeszcze ok

- korozja tak jak w passatach niestety listwy przy drzwiach

Z innych obserwacji :

- specyficzne prowadzenie jednak czuć wagę (przesiadłem się z corsy ;-) ) pewnie to wina 16 calowych kół smile.gif

- duużo miejsca w środku, aczkolwiek sedan jednak ograniczona przestrzeń bagażnikowa

- w miarę dobre wykonanie (przynajmniej ja nie mam zadnych przetarć itp)

- warto dokupić lepiej wyposażoną wersje, żeby miała alusy,kamerke cofania,kolorwy lcd

Ogólnie aut na rynku dużo, ciężko coś trafić w idealny "deseń".

Niestety dużo terorii słusznych również "auto za 18 tys z purchlami???". Niestety, ale oglądałem passaty,hondy,ople,primery p11, focusy o każdy coś miał już albo robione albo do zrobienia wiec podchodze do tego z rezerwą.

Reszta problemów, które się ew ...nie pojawią..a jak pojawią na pewno zobaczysz na autokąciku ;-)

Służę pomocą na priv, wiem ze na autokacuku jest jeden jeszcze pewny zadbany samochodzik i wlasnie primerka p12.

Słoń

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.