Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[astra g] X16XEL - tajemnica znikającej płynu chłodniczego

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu znika mi płyn chłodniczy, średnio 1l/2dni smile.gif

Szukam jakiejś zależności od czego zależy ilość znikającego płynu. O dziwo, nie zależy od km. W trasie (1600km) zużył mi raptem 0,5l. Po czym w mieście na następne dwa dni zużył już 1l. Grs...

Po oględzinach silnika, częstego zaglądania pod silnik nie znalazłem śladów wycieku frown.gif Toteż stawiam na dwie rzeczy:

1) uszczelka i leci to do silnika, aczkolwiek pobór oleju się nie zmienia (ale kto tam wie).. za tym przemawia też to, że dużo mi leci wody (i raczej to woda jednak) z rury wydechowej

2) a może nagrzewnica. Dzisiaj to mnie olśniło bo:

a) problem z mokrą wycieraczką po stronie kierowcy mam już od dłuższego czasu

b) te 1600km robiłem przy temp > 20 stopni. a te większe zużywanie płynu pojawiło się przy niskiej temperaturze na zewnątrz.

MAM PYTANIE.

Czy jak mam wyłączone ogrzewanie (pokrętło temp. na niebieskie pole), to dopływ płynu do nagrzewnicy jest zamknięty? Bo jak tak, to wygląda, że to to.

Apropo mokrej wycieraczki. Kiedyś aby sprawdzić czy to nagrzewnica, podłożyłem pod nią papier .. i niestety wtedy był suchy.

pozdrawiam

Napisano

jezeli masz klimatyzacje mozesz tez miec zawor do nagrzewnicy..

najlepiej na zaplonie daj na maksa zimno i sluchaj czy zmienia sie cos za nagrzewnica.. pozniej na cieple i powino sie otworzyc..

Napisano
  • Autor

> jezeli masz klimatyzacje mozesz tez miec zawor do nagrzewnicy..

> najlepiej na zaplonie daj na maksa zimno i sluchaj czy zmienia sie cos za nagrzewnica.. pozniej na

> cieple i powino sie otworzyc..

Zerkniemy.. ale tymczasem pojawiło się głośne klekotanie z okolicy rozrządu/alternatora.

Czy to raczej pompa woda? Kur&^D.. rozrząd i pompa (na SKF) wymieniana 30kkm temu.

pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Od jakiegoś czasu znika mi płyn chłodniczy,

miałem ten sam problem - mokry dywanik wskazuje na podobieństwo. Rozwiązanie - wymiana uszczelek na połączeniu nagrzewnicy

pozdrawiam

Napisano

> klekotanie z okolicy rozrządu/alternatora

Ten dylemat rozwiążesz, jesli właczysz na chwilę silnik bez paska wielorowkowego. Pozdr.

Napisano

> Czy jak mam wyłączone ogrzewanie (pokrętło temp. na niebieskie pole), to dopływ płynu do

> nagrzewnicy jest zamknięty?

Nie dopływ do nagrzewnicy jest cały czas.

Napisano

> Nie dopływ do nagrzewnicy jest cały czas.

mylisz się,

to zależy czy ma elektrozawór odcinający na wężach nagrzewnicy czy też nie,

brat

Napisano

> mylisz się,

> to zależy czy ma elektrozawór odcinający na wężach nagrzewnicy czy też nie,

hmm serio piszesz? Nigdy nie spotkałem się z takim rozwiązaniem. To fabrycznie montowali takie zawory w astrach? I gdzie ten zawór jest umieszczony?

Napisano

> Nigdy nie spotkałem się z takim rozwiązaniem.

w Oplach to dość standardowe rozwiązanie, z tym że wcześniej montowali zawory podciśnieniowe m.in. w A-F, V-B, O-B,

> To fabrycznie montowali takie

> zawory w astrach?

elektrozawory te były montowane od początku produkcji do któregoś roku po 2000r (2003...2004? nie pamiętam), działa kiedy pokrętło jest ustawione na minimum temperatury - jest wyłącznik krańcowy przy pokrętle,

> I gdzie ten zawór jest umieszczony?

na wlocie do nagrzewnicy, w archiwum są jakieś zdjęcia i było już coś pisane na ten temat - m.in. na temat czwórnika zastępującego ten zawór w przypadku jego uszkodzenia,

brat

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Od jakiegoś czasu znika mi płyn chłodniczy, średnio 1l/2dni

Płyn zużywa nawet gdy pokrętło na zero. I to różnie.. raz po przejechaniu 100km po mieście (korek), zeszło 1,5l płynu! Potem 200km autostrady - praktycznie nic nie zeszło. Wizualnie brak większych wycieków - jedynie w okolicy termostatu, ale suche, jedynie plamy. Ponadto, kurde.. jakieś fatum, wywaliło 1405 - błąd EGR i te stukanie.

Z tym stukaniem to jest tak:

1) ściągnąłem pasek - to nie alternator

2) po dokładniejszym przysłuchaniu się wypadało, że dźwięk dochodzi z silnika, ale bardziej z okolicy kolektora ssącego.. raczej na pewno nie od strony pompy wody.

3) a dźwięk jest identyczny z tym:

4) klekot czasami zanika..

Podsumowując są trzy problemy:

1) szybkie znikanie płynu chłodniczego

2) głośny i niepokojący klekot

3) - błąd EGRa, o ile to nie fałsz.. EGR wymieniany 4 lata temu

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> miałem ten sam problem - mokry dywanik wskazuje na podobieństwo. Rozwiązanie - wymiana uszczelek na

> połączeniu nagrzewnicy

Może stamtąd też cieknie.. wymontowałem całą konsolę i będę się przyglądał tamtemu połączeniu, aczkolwiek wątpię aby to było główną przyczyną znikania płynu. Wykładzina przy połączeniach nie jest jakoś specjalnie mokra. A znikło mi w ciągu tygodnia kilka litrów płynu i raczej bym się zorientował jakby odbyło to się do środka, tak więc ten trop raczej odpada.

pozdrawiam

Napisano

> z okolicy kolektora ssącego..

a nie czasem zza obudowy filtra powietrza? To byłby zawór odpowietrzania zbiornika paliwa, jego klekotanie to normalka, postuka i przestanie. Tylko ten zawór puka bardziej "plastykowo" i nie tak często, jak na filmie...

Co do znikania płynu to zawsze szybciej będzie uciekać w korku, gdy silnik jest nagrzany na max. wtedy temperatura płynu jest najwyższa i najwyższe jest jego ciśnienie. Taki płyn o temperaturze ponad 100*C wydobywa się w postaci pary, dlatego nie ma szans, aby zobaczyć wyciek... może jakieś mydełko lub tester szczelności w sprayu pomoże? Sprawdź, czy nie masz korka uszkodzonego (powinien lekko upuszczać ciśnienie), bo wtedy wzrasta ciśnienie w układzie i płyn ubywa.

Pozdr.

Napisano

> Ten klekot to wygląda mi na padnięty popychacz hydrauliczny.

Mozliwe, ale ja zawsze radzę zaczac sprawdzanie od rzeczy najprostszych... Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.