Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Włączanie klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Lacetti mam od października 2010, więc nie było okazji na wypróbowanie klimatyzacji w temperaturze roboczej. Teraz są odpowiednie temperatury, więc chciałem sobie trochę ochłodzić otoczenie .... i niespodzianka. Wczoraj wychodzę z pracy, uruchamiam auto, włączam klimatyzację i nie działa. Uruchomiła się dopiero po 3-4 minutach. Dzisiaj było to samo. Czy ten typ tak ma, że klimatyzacja uruchamia się gdy silnik osiągnie pewną temperaturę?

Napisano

Zalacza sie dopiero po paru minutach, czy odczuwasz ze pracuje klima po paru minutach?

Napisano

> Zalacza sie dopiero po paru minutach, czy odczuwasz ze pracuje klima po paru minutach?

właśnie, kilma włącza się od razu, nawet czuć przez chwilę lekkie obciążenie silnika.

Napisano

> właśnie, kilma włącza się od razu, nawet czuć przez chwilę lekkie obciążenie silnika.

Czyli normalnie. Stoi na sloncu to najpierw plastiki sie musza schlodzic zebys czul klime.

Pytanie drugie kiedy ostatnio kliamtyzacja była serwisowana? Brak 100g czynnika po 2 latach jest mozliwy, ale tez odczuwalny dla uzytkownika

Napisano
  • Autor

> Zalacza sie dopiero po paru minutach, czy odczuwasz ze pracuje klima po paru minutach?

Załącza się po paru minutach.

Napisano
  • Autor

> Czyli normalnie. Stoi na sloncu to najpierw plastiki sie musza schlodzic zebys czul klime.

Nie stał na słońcu. Stał w podziemnym garażu.

Napisano

> Nie stał na słońcu. Stał w podziemnym garażu.

No to trzeba sprawdzic cisnienia w ukladzie.

Napisano

> Lacetti mam od października 2010, więc nie było okazji na wypróbowanie klimatyzacji w temperaturze

> roboczej. Teraz są odpowiednie temperatury, więc chciałem sobie trochę ochłodzić otoczenie

> .... i niespodzianka. Wczoraj wychodzę z pracy, uruchamiam auto, włączam klimatyzację i nie

> działa. Uruchomiła się dopiero po 3-4 minutach. Dzisiaj było to samo. Czy ten typ tak ma, że

> klimatyzacja uruchamia się gdy silnik osiągnie pewną temperaturę?

U mnie (klima automatyczna) po włączeniu klimy przez chwilę chodzi średnio, po około 30 sekundach włącza się na full

Napisano

> No to trzeba sprawdzic cisnienia w ukladzie.

Dokładnie. Prawdopodobnie w układzie nie ma już tyle czynnika, co być powinno.

Napisano

> Dziwne.

> Powinna od razu załączyć się, a po kilkunastu sekunadach powinno być czuć chłodek z kratek

> nawiewów.

albo panel szwankuje hmm.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Klimatyzacja już w ogóle się nie włącza. Włączała się z coraz dłuższym opóźnieniem, dzisiaj nie włączyła się wcale. Nie świeci również zielona diodka na przycisku włącznika. Co to może być? Macie jakieś pomysły? Klimatyzacja ma swój oddzielny bezpiecznik?

Napisano

> Klimatyzacja już w ogóle się nie włącza. Włączała się z coraz dłuższym opóźnieniem, dzisiaj nie

> włączyła się wcale. Nie świeci również zielona diodka na przycisku włącznika. Co to może być?

> Macie jakieś pomysły? Klimatyzacja ma swój oddzielny bezpiecznik?

Tak klima ma swój bezpiecznik. Znajduje się on w skrzynce bezpiecznikowej w komorze silnika w drugim rzędzie po przeciwnej stronie niż przekaźniki. Jest to jedyny 10A bezpiecznik w tym rzędzie (4-ty od brzegu).

U mnie klima ustawiona jest w tryb auto i jak samochód stoi na słońcu to włącza się na max tuż po uruchomieniu silnika.

Napisano

> Klimatyzacja już w ogóle się nie włącza. Włączała się z coraz dłuższym opóźnieniem, dzisiaj nie

> włączyła się wcale. Nie świeci również zielona diodka na przycisku włącznika. Co to może być?

> Macie jakieś pomysły? Klimatyzacja ma swój oddzielny bezpiecznik?

A byles sprawdzic cisnienia? Czemu nie zaczniesz od tego. Co rok jest dobrze przejrzec klamatyzacje, a po kupnie uzywanego auta tym bardziej.

Napisano
  • Autor

Znalazłem bezpiecznik, jest OK. Jak grzebałem w bezpiecznikach to się na uruchomiła, ale po 2 minutach sama się wyłączyła. Ale to chyba był przypadek, bo już nie dało się tego powtórzyć.

> U mnie klima ustawiona jest w tryb auto i jak samochód stoi na słońcu to włącza się na max tuż po

> uruchomieniu silnika.

Ja mam manualną, więc nic ustawić nie mogę.

Napisano
  • Autor

A co ma ciśnienie do włączania się manualnej klimy? Ciśnienie odpowiada za jakość chłodzenia, a nie za to czy się włączy, czy też nie.

Napisano

> A co ma ciśnienie do włączania się manualnej klimy? Ciśnienie odpowiada za jakość chłodzenia, a nie

> za to czy się włączy, czy też nie.

Jak masz za małe luz za duże to system ci nie włączy klimy

Napisano

> Jak masz za małe luz za duże to system ci nie włączy klimy

dokladnie.

To samo moge spytac, skoro zalacza po czasie to po co sprawdzac bezpiecznik?

Prędzej sam włacznik ktory moze nie do konca sie zalaczac lelektrycznie pomimo zadzialnia mechanicznego.

Napisano
  • Autor

> To samo moge spytac, skoro zalacza po czasie to po co sprawdzac bezpiecznik?

Po to, że jak pisałem wyżej, dzisiaj nie chciała się włączyć przez całą drogę. Więc chciałem zacząć od bezpiecznika.

Napisano

> Po to, że jak pisałem wyżej, dzisiaj nie chciała się włączyć przez całą drogę. Więc chciałem zacząć

> od bezpiecznika.

Jak ci sie chce bawic w zdejmowanie konsoli i sprawdzanie czy sie zalacza na kablach spietych na krotko to rozbieraj, na najblizszy tydzien temperatura nie spadnie ponizej 20 stopni.

Klimatyzacja manualna nie nalezy do skomplikowanych ukladow, przy czym do sprawdzenia jego konieczny jest na pewno zewnetrzny przyrzad, ale do elektryki byle elelktryk z schematem da sobie rade.

Patrzac ilu z nas mialo problem z zimnym lutem na wylaczniku zacznij od wyjecia oslony panela sterowania kliemtyzacja, jesli tam jest Ok to 200 w portfel i do specjalisty. Jak trafisz na dobrego i taniego to moze na dobre 0,7 + cola zostanie.

Napisano

> A co ma ciśnienie do włączania się manualnej klimy? Ciśnienie odpowiada za jakość chłodzenia, a nie

> za to czy się włączy, czy też nie.

Przepraszam najmocniej, ale cisnie mi sie na usta pytanie: Jak wiesz lepiej, to po co sie pytasz? hehe.gif

Klimatyzacji nie uruchamiasz bezposrednio przyciskiem. To tylko Twój "wniosek". Jesli nie beda spelnione odpowiednie warunki, sterownik silnika nie wlaczy przekaznika sprzegla sprezarki.

Napisano
  • Autor

> Jak ci sie chce bawic w zdejmowanie konsoli i sprawdzanie czy sie zalacza na kablach spietych na

> krotko to rozbieraj,

Kolego, za bardzo wyobraźnia Ci działa. Czy ja gdziekolwiek zasugerowałem, że chcę rozbierać konsolę? Tak jak napisałem, pierwszym odruchem, gdy coś z elektryki nie działa jest sprawdzenie bezpiecznika. I tylko tyle. Więcej nie mam zamiaru grzebać, bo:

1. nie mam takiej wiedzy

2. wychodzę z założenia, że nich każdy robi to co umie robić najlepiej

Napisano

Sprawdź :

po włączeniu przycisku jeśli nie świeci na nim dioda (nie załącza się spreżarka ) przełącz prędkość nawiewu na max i na powrót na 1 i tak kilka razy - jeśli konsola nie łączy czasem to pozwala uruchomić klimę.

Napisano

> Sprawdź :

> po włączeniu przycisku jeśli nie świeci na nim dioda (nie załącza się spreżarka ) przełącz prędkość

> nawiewu na max i na powrót na 1 i tak kilka razy - jeśli konsola nie łączy czasem to pozwala

> uruchomić klimę.

U mnie tak to działa - jak nie chce zadziałać ok.gifzlosnik.gif

Panel na podmianę mam, ale jakoś nie mam czasu, by się tym zająć smile.gif

Napisano

a ja dalej twierdzę że panel sterowania padł waytogo.gif (miałem identyczne objawy), szukać elektronika i da się zrobić ok.gif

Napisano

> a ja dalej twierdzę że panel sterowania padł (miałem identyczne objawy), szukać elektronika i da

> się zrobić

Aby upewnić się ktoś wcześniej dał przepis na uruchomienie klimy poprzez kręcenie pokrętłem nawiewu (sygnał idzie przez pokrętło, bo wyłącza klimę, gdy wiatrak nawiewu wyłączony). Drugim sposobem jest włożenie ręki i dostanie się do wtyczki wchodzącej do panelu sterowania od tyłu i porusznie nią.

U mnie oba sposoby dają pozytywny efekt w postaci zielonje diodki na przycisku klimy i chłódku z kratek nawiewu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź :

> po włączeniu przycisku jeśli nie świeci na nim dioda (nie załącza się spreżarka ) przełącz prędkość

> nawiewu na max i na powrót na 1 i tak kilka razy - jeśli konsola nie łączy czasem to pozwala

> uruchomić klimę.

Dzisiaj pokręciłem energicznie wszystkimi pokrętłami i włączyła się bez problemów i całą drogę z pracy działała. Zobaczę jutro czy to nie był przypadek.

Napisano

> Aby upewnić się ktoś wcześniej dał przepis na uruchomienie klimy poprzez kręcenie pokrętłem nawiewu

> (sygnał idzie przez pokrętło, bo wyłącza klimę, gdy wiatrak nawiewu wyłączony). Drugim

> sposobem jest włożenie ręki i dostanie się do wtyczki wchodzącej do panelu sterowania od tyłu

> i porusznie nią.

> U mnie oba sposoby dają pozytywny efekt w postaci zielonje diodki na przycisku klimy i chłódku z

> kratek nawiewu

jako półśrodek dobre rozwiązanie tongue.gif

• 2 miesiące później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.