Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brg sq 24 różnica w spalaniu

Featured Replies

Napisano

witam,

komp benzyny pokazuje średnie 6 natomiast po zatankowaniu gazu średnie to 8. Inna sytuacja komp benzyna 8 gaz 10.

dotyczy to jazdy na trasie. w mieście różnica to ok 0,5-1 litra czyli ok.

jak to wyjaśnić?

opel astra 1,4 16v intalacja sq24 . samochód sprawny bo przejechane ok 11 tyś, instalacja też nowa to ok 3 tyś.

do gazownika pojadę, ale chce sie przygotować do rozmowy.

zapewne stwierdzą że tttm.

Napisano

> witam,

> komp benzyny pokazuje średnie 6 natomiast po zatankowaniu gazu średnie to 8. Inna sytuacja komp

> benzyna 8 gaz 10.

> dotyczy to jazdy na trasie. w mieście różnica to ok 0,5-1 litra czyli ok.

> jak to wyjaśnić?

> opel astra 1,4 16v intalacja sq24 . samochód sprawny bo przejechane ok 11 tyś, instalacja też nowa

> to ok 3 tyś.

> do gazownika pojadę, ale chce sie przygotować do rozmowy.

> zapewne stwierdzą że tttm.

kompy na oryginalnym paliwie mają czasem rozbieżności do 1L

a Ty liczysz że po zmianie paliwa będzie idealnie ?

zawsze liczy się te 10-20% gazu więcej i tyle wychodzi z Twoich pomiarów hmm.gif

nie ma opcji korekty ?

jak inne ople sobie radzą ?

mnie komp zewnętrzny (TurbogaugeIII) pokazuje prawie idealnie, rozjechał się tylko o 10% przy jeździe z przyczepką hmm.gif

ale musiałem go poustawiać (paliwo LPG + korekta -7%)

Napisano

> zawsze liczy się te 10-20% gazu więcej i tyle wychodzi z Twoich pomiarów

Ale to nie jest tak. Komputer liczy zużycie paliwa z czasu wtrysku benzyny i przecież "nie wie", na jakim paliwie jedzie auto.

Przedstawiony problem świadczy o rozjeżdżaniu się map benzyny na LPG, ze względu na nieprecyzyjne ustawienia.

Gdyby instalacja LPG była ustawiona idealnie, czasy wtrysku benzyny byłyby na obu paliwach identyczne i stąd zużycia paliwa też.

Napisano

> Ale to nie jest tak. Komputer liczy zużycie paliwa z czasu wtrysku benzyny i przecież "nie wie", na

> jakim paliwie jedzie auto.

ale liczy jak dla noPB a nie gazu, przecież dawka gazu jest ustalana przez sterownik LPG, a o tym już komp nie wie hmm.gif

nie wiem jak to jest w praktyce, ale np jedziemy 70km/h ze stała prędkością, ECU dawkuje 2krople na sekundę grinser006.gif

ten sygnał dociera do wtryskiwacza, ale jest przechwytywany przez sterownik lpg który przelicza ile ma dać gazu, wychodzi że 2,5kropli ... i tyle dawkuje przez wtrysk gazowy

a o tym już komputer pokładowy nie wie hmm.gif

tu też większość pisała że się nie pokrywa hmm.gif

http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/55076-LPG-a-trip

gaz jest mniej kaloryczny, więc w praktyce auto pali go więcej (są tacy co im pali tyle samo wink.gif)

więc IMO dawka gazu musi być zwiększona względem noPB żeby auto miało taką samą mieszankę icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ale to nie jest tak. Komputer liczy zużycie paliwa z czasu wtrysku benzyny i przecież "nie wie", na

> jakim paliwie jedzie auto.

> Przedstawiony problem świadczy o rozjeżdżaniu się map benzyny na LPG, ze względu na nieprecyzyjne

> ustawienia.

> Gdyby instalacja LPG była ustawiona idealnie, czasy wtrysku benzyny byłyby na obu paliwach

> identyczne i stąd zużycia paliwa też.

Kolega ma rację, przy dobrze ustawionej instalacji LPG komputer powinien pokazywać identyczne spalanie na 100km przy jeździe na noPb i na LPG. Oczywiście spalać LPG będzie więcej ze względu na mnożnik czasu wtrysku w sterowniku LPG.

Napisano

> Kolega ma rację, przy dobrze ustawionej instalacji LPG komputer powinien pokazywać identyczne

> spalanie na 100km przy jeździe na noPb i na LPG. Oczywiście spalać LPG będzie więcej ze

> względu na mnożnik czasu wtrysku w sterowniku LPG.

ale o czym rozmawiamy ?

Quote:

komp benzyny pokazuje średnie 6 natomiast po zatankowaniu gazu średnie to 8

wiec chyba o różnicy tankowanie/wskazania kompa

a nie wskazanie kompa na noPB do wskazań na LPG niewiem.gif

Napisano

> nie wiem jak to jest w praktyce, ale np jedziemy 70km/h ze stała prędkością, ECU dawkuje 2krople na

> sekundę

> ten sygnał dociera do wtryskiwacza, ale jest przechwytywany przez sterownik lpg który przelicza ile

> ma dać gazu, wychodzi że 2,5kropli ... i tyle dawkuje przez wtrysk gazowy

Poza tym, że gaz zwykle nie będzie w postaci kropli. smile.gif Ilościowo jednak zasada wygląda właśnie tak.

> a o tym już komputer pokładowy nie wie

Nie ma skąd. Cały czas jest robiony w bambuko.

> tu też większość pisała że się nie pokrywa

Bo nie ma szans ustawić map LPG do benzyny 1:1 w całym zakresie pola pracy silnika i w jego różnych stanach. Zawsze przynajmniej lekkie rozbieżności na którymś etapie się pojawią. Załatwia to adaptacja sterownika silnika, ale wtedy właśnie wychodzą różnice w spalaniu de facto cały czas benzyny na komputerze pokładowym przy zmianie zasilania noPB/LPG.

> gaz jest mniej kaloryczny, więc w praktyce auto pali go więcej (są tacy co im pali tyle samo )

Pozostaje nam cieszyć się ich szczęściem. hehe.gif

> więc IMO dawka gazu musi być zwiększona względem noPB żeby auto miało taką samą mieszankę

Musi. Nie ma innego wyjścia.

Napisano

> ale liczy jak dla noPB a nie gazu, przecież dawka gazu jest ustalana przez sterownik LPG, a o tym

> już komp nie wie

> nie wiem jak to jest w praktyce, ale np jedziemy 70km/h ze stała prędkością, ECU dawkuje 2krople na

> sekundę

> ten sygnał dociera do wtryskiwacza, ale jest przechwytywany przez sterownik lpg który przelicza ile

> ma dać gazu, wychodzi że 2,5kropli ... i tyle dawkuje przez wtrysk gazowy

> a o tym już komputer pokładowy nie wie

Dodatkowo jeżeli te 2,5 kropli gazu jest ilością za małą (sonda lambda tak określi) to sterownik benzyny będzie starał się wydłużyć czas wtrysku Pb.

Co zapewne na statystyki też jakiś wpływ wywrze...

o ile się nie mylę zlosnik2.gif

Napisano

> ale o czym rozmawiamy ?

> Quote:

> komp benzyny pokazuje średnie 6 natomiast po zatankowaniu gazu średnie to 8

> wiec chyba o różnicy tankowanie/wskazania kompa

> a nie wskazanie kompa na noPB do wskazań na LPG

yyy to wygląda na to, że zobaczyłem na początku coś innego, niż faktycznie jest napisane. jakaś autosugestia. Sorry! smile.gif

Percepcja jednak trochę siadła ze zmęczenia.

Nie zmienia to faktu, że jeśli chodzi o to, o czym pisałem, to tak właśnie jest. Co do przedmiotowej sprawy, to też wygląda to mniej więcej ok.

Napisano

> yyy to wygląda na to, że zobaczyłem na początku coś innego, niż faktycznie jest napisane. jakaś

> autosugestia. Sorry!

> Percepcja jednak trochę siadła ze zmęczenia.

> Nie zmienia to faktu, że jeśli chodzi o to, o czym pisałem, to tak właśnie jest. Co do

> przedmiotowej sprawy, to też wygląda to mniej więcej ok.

uff bo już myślałem że moja teoria legła w gruzach grinser006.gif

u mnie przy spalaniu chwilowym np na wolnych obrotach nie widzę różnicy przy przełączaniu lpg/noPB na kompie

więc to o czym pisałeś jest pewnie prawdą, nigdy się nad tym nie zastanawiałem wink.gif

dłuższych testów nie robiłem

Napisano

> uff bo już myślałem że moja teoria legła w gruzach

Tak trochę z doskoku to pisałem i mi się nieco pociupało. smile.gif

> u mnie przy spalaniu chwilowym np na wolnych obrotach nie widzę różnicy przy przełączaniu lpg/noPB

> na kompie

Tak ma być, jednak przy lipnej kompletacji i/lub ustawieniu LPG nie jest i to sobie zasugerowałem.

Napisano

> Dodatkowo jeżeli te 2,5 kropli gazu jest ilością za małą (sonda lambda tak określi) to sterownik

> benzyny będzie starał się wydłużyć czas wtrysku Pb.

> Co zapewne na statystyki też jakiś wpływ wywrze...

> o ile się nie mylę

waytogo.gif

wtedy ecu poda niby 2.3 kropli benzyny, a faktycznie będzie to 2.9 kropli gazu spineyes.gifhehe.gif

krople oczywiście przyjąłem obrazowo, dla łatwiejszego zrozumienia wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.