Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup nowego samochodu na firme

Featured Replies

Napisano

> To zmartwienie tego, co wierzy, że dostaje 20% gratis, trzy w cenie dwóch itp.

> I oznacza, że w salonie ten samochód może kupić kilka(naście) procent taniej płacąc gotówką albo

> dostać "za darmo" kredyt balonowy.

Mówisz o moim przypadku czy tak "ogólnie" ?

Napisano

> No dobrze. To porównajmy dwie oferty dumpingowe - Leasing 108%

Jeśli to uważasz za dumpingową ofertę, to nie ma o czym z Tobą rozmawiać. 3 letni leasing z 20% wpłatą i 108% - szukają megafrajera, który totalnie nie zna rynku.

> kredyt 2,99%

Złotówkowy aby ? Link do niego dasz ?

> Do tego ryzyko z VATem od ubezpieczenia

Uparłeś się jak stara oślica - temat jest załatwiony, rozwiązany, ryzyko NIE występuje.

> A co się dzieje, jak pod koniec okresu leasingu auto zostanie skasowane albo skradzione?

Dokonuje się rozliczenia umowy.

W przypadku kredytu jest podobnie, bo utrata samochodu nie powoduje zmian w Twoim stosunku z bankiem - kasę i tak mu musisz oddać.

> Przy niefabrycznym, a tym bardziej używanym aucie różnica na korzyść kredytu robi się drastyczna.

A jakim to cudem ?

Pokaż mi kredyt na używkę, którego całkowity koszt będzie wynosił ok. 16% w skali 3 lat.

A z drugiej strony - jeśli Ty widzisz coś, czego nie widzą stada przedsiębiorców, którzy jak te durnie (wg Ciebie) leasingują samochody, zamiast je kupować w kredycie, to czemu nie będziesz sprzedawał tej wiedzy ? Przecież jakbyś trafił na podmiot wymieniający część floty, np. marne 50 aut i pokazał zarządowi, jak łatwo i prosto zaoszczędzić 50 kpln, to chyba 10% od tego by Ci odpalili ? No i natychmiast zatrudnili jako dyrektora finansowego.

Napisano

> No dobrze. To porównajmy dwie oferty dumpingowe - Leasing 108% i

> kredyt 2,99% dla auta o wartości "cennikowej" 71200

> zł.

> Żeby dało się porównać weźmy wkład własny = opłacie wstępnej = 20% (ale przy kredycie można mieć

> mniej własnej gotówki na starcie).

> Wypływ gotówki:

> Leasing - 76901,81

> Kredyt - 76844,92

> Różnica niewielka - ale na korzyść kredytu. IMO dowodzi przede wszystkim tego, że finansujący zakup

> chce dostać tyle samo niezależnie od opcji.

"1. Weź niski kredyt 2,99% i odbierz swoje nowe auto! (NOWOŚĆ)

Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy niskooprocentowany kredyt - Kredyt 2,99%*. Tak atrakcyjne oprocentowanie obowiązuje na każdy okres kredytu, czyli od 12 do 84 miesięcy. Dodatkowo wkład własny już od 10% umożliwia elastyczne dopasowanie oferty do Państwa potrzeb. Prowizja bankowa wynosi 5%. ."

hmm.gif

> Ale gdzie się robi różnica? W VAT.

> W przypadku leasingu VAT należny to w sumie 14380,01 zł a odliczyć można tylko 6079,88 zł (czyli

> 8280,13 VATu w koszty).

> W przypadku kredytu VAT należny to w sumie 13313,82 z czego można odliczyć 6000 zł (czyli 7313,82

> VATu w koszty).

> Więc leasing jest droższy o 966,31 kosztowego VATu.

> Do tego ryzyko z VATem od ubezpieczenia (albo problematyczne ubezpieczanie nie swojego pojazdu,

> albo ryzyko doliczenia 23% nieodliczalnego VATu - bo limit wyczerpały raty leasingowe).

Ubezpieczenie jest jako osobna pozycja na fakturze i można VAT swobodnie odliczyć.

Poza tym chyba można ubezpieczyć pojazd osobiście i zrobić cesję umowy na leasingodawcę.

> Do tego opłata za wskazanie osoby na fotce z fotoradaru czy różne inne dziwne opłaty w przypadku

> leasingu.

I właśnie na tym zarabiają, bo każdy niestandardowy ruch zazwyczaj słono kosztuje ok.gif

A co się dzieje, jak pod koniec okresu leasingu auto zostanie skasowane albo

> skradzione?

W teorii można rozliczyć to na indywidualnych warunkach, w praktyce nie wiem, nie znam.

A w kredycie przecież też bank jest właścicielem niewiem.gif

> Ale to, przy kredycie/leasingu fabrycznym nowego auta. Przy niefabrycznym, a tym bardziej używanym

> aucie różnica na korzyść kredytu robi się drastyczna.

Nie znam tematu, nie wypowiem się.

Napisano

> Prowizja bankowa wynosi 5%. ."

Patrząc na to i to, że w ofercie jest *RRSO wynosi 12,43% mogę stwierdzić, że albo kolega księgowy jest nieuważny, co raczej dyskwalifikuje księgowego, albo tak naprawdę jest sprzedawcą kredytów.

> Ubezpieczenie jest jako osobna pozycja na fakturze i można VAT swobodnie odliczyć.

To się robi zupełnie inaczej.

W umowie leasingowej zawarty jest obowiązek ubezpieczenia sprzętu. A firma leasingowa ma spółkę-córkę, która sprzedaje ubezpieczenia - i po temacie.

> Poza tym chyba można ubezpieczyć pojazd osobiście i zrobić cesję umowy na leasingodawcę.

> A w kredycie przecież też bank jest właścicielem

No niekoniecznie, i tu jest "przewaga" - bo możesz się połechtać tym, że Twoje nazwisko jest wydrukowane w DR.

Napisano

> Prowizja

> bankowa wynosi 5%. ."

No i...?

Uwzględniłem oczywiście. Dlatego kredyt jest (pomimo 20% wpłaty własnej) na 59808 zł, suma odsetek 2796,92 przez trzy lata - razem wypływ z konta, jak pisałem, 76844,92 zł (59808 zł kapitał + 2796,92 odsetki + 14240 wkład własny).

> Ubezpieczenie jest jako osobna pozycja na fakturze i można VAT swobodnie odliczyć.

Ustawa o podatku od towarów i usług:

W przypadku usługobiorców użytkujących samochody osobowe oraz inne pojazdy samochodowe, o których mowa w ust. 3, na podstawie umowy najmu, dzierżawy, leasingu lub innej umowy o podobnym charakterze, kwotę podatku naliczonego stanowi 60% kwoty podatku naliczonego od czynszu (raty) lub innych płatności wynikających z zawartej umowy, udokumentowanych fakturą. Suma kwot w całym okresie użytkowania samochodów i pojazdów, o których mowa w zdaniu pierwszym, dotycząca jednego samochodu lub pojazdu, nie może jednak przekroczyć kwoty 6 000 zł.

Jak jesteś kozak, to odliczaj.

> A w kredycie przecież też bank jest właścicielem

Oczywiście, że nie. Właściciel amortyzuje - na tym polega podstawowa różnica.

Napisano

> Złotówkowy aby ? Link do niego dasz ?

Dałem. Dorzucić okulary?

> Uparłeś się jak stara oślica - temat jest załatwiony, rozwiązany, ryzyko NIE występuje.

To powiedz co mam powiedzieć klientom, co dostali korekty za 5 lat wstecz. Bo na podstawie uchwały NSA nie widzę szans na "ryzyka niewystępowanie". Nawet, jak teraz jest obejście, to za 5 lat może się okazać, że go nie było - i płacz i płać.

> W przypadku kredytu jest podobnie, bo utrata samochodu nie powoduje zmian w Twoim stosunku z

> bankiem - kasę i tak mu musisz oddać.

Ale dostaję odszkodowanie od ubezpieczyciela.

> A jakim to cudem ?

Przeczytaj moje poprzednie posty, to będziesz wiedział.

> Pokaż mi kredyt na używkę, którego całkowity koszt będzie wynosił ok. 16% w skali 3 lat.

Koszt kredytu, to nie wszystko - jest jeszcze VAT (na używkę go nie ma, a na ratę leasingową jest).

Napisano

Pomijając te Twoje "fory", to dopatrzyłem się, że w poniższym masz rację - leasing co do zasady (pomijając wysokość %) jest droższy o VAT od (jakby) odsetek, czyli rat ponad wartość auta. ok.gif

> W jednym mam ratę z (%* + VAT).

> W drugim mam %* od kredytu (bez VAT) + amortyzację (limitowaną do 20 tys. EUR).

Napisano

> w przypadku szkody całkowitej lub kradzieży auta

Ja mam w umowie jakiś tam wzór, ale szczerze mówiąc nie analizowałem go za mocno. hehe.gif

(tfu tfu) Przerabiałeś temat? Mocno wali w nery? blush.gif

Napisano

> Dałem. Dorzucić okulary?

A co - zdjąłeś swoje i nie zauważyłeś że RRSO zdecydowanie różni się od marketingowego 2,99% ??

> To powiedz co mam powiedzieć klientom, co dostali korekty za 5 lat wstecz.

Bierzesz za to pieniądze - więc powinieneś przynajmniej mieć pojęcie o zakresie w którym doradzasz.

> Bo na podstawie uchwały NSA nie widzę szans na "ryzyka niewystępowanie".

Uczepiłeś się tej uchwały jak pijany płotu, mimo że nie wiesz jakie ma znaczenie w systemie prawnym.

Nie wiesz też przed jakim Sądem zawiśnie ewentualny spór, w którym Twój klient by uczestniczył i co to dla niego oznacza.

> Nawet, jak teraz jest obejście, to za 5 lat może się okazać, że go nie było - i płacz i płać.

To nie jest obejście, ale owszem jakieś ryzyko jest zawsze, gdyż "niezbadane są wyroki Boskie i sędziowskie, ale te Boskie bardziej przewidywalne".

> Ale dostaję odszkodowanie od ubezpieczyciela.

Przy leasingu także ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie, które jest uwzględniane w bilansie wzajemnych roszczeń.

> Koszt kredytu, to nie wszystko - jest jeszcze VAT (na używkę go nie ma, a na ratę leasingową jest).

Zadałem Ci pytanie o pewną konkretną sytuację, nie odpowiedziałeś.

Otóż możliwa jest sytuacja, kiedy auto używane sprzedawane jest z VAT.

Napisano

> Ale gdzie się robi różnica? W VAT.

> W przypadku leasingu VAT należny to w sumie 14380,01 zł a odliczyć można tylko 6079,88 zł (czyli

> W przypadku kredytu VAT należny to w sumie 13313,82 z czego można odliczyć 6000 zł (czyli 7313,82

> VATu w koszty).

> Więc leasing jest droższy o 966,31 kosztowego VATu.

Czyli realnie niecałe 200zł spineyes.gif

Skąd ta różnica w Vacie tak w ogóle?

Napisano

> Czyli realnie niecałe 200zł

Jak wyszło Ci te 200 zł?

> Skąd ta różnica w Vacie tak w ogóle?

Powtórzyć?

"W przypadku leasingu VAT należny to w sumie 14380,01 zł a odliczyć można tylko 6079,88 zł (czyli 8280,13 VATu w koszty).

W przypadku kredytu VAT należny to w sumie 13313,82 z czego można odliczyć 6000 zł (czyli 7313,82 VATu w koszty).

Więc leasing jest droższy o 966,31 kosztowego VATu."

W przypadku leasingu te 966 zł płaci leasingobiorca. W przypadku odsetek od kredytu nie nie ma tego VATu. Więc jest droższy o 966, a nie o 200 zł. Do tego w przypadku kredytu te 6 tys. VATu odlicza się od razu - w przypadku leasingu jest to rozłożone na część okresu leasingowania (do czasu przekroczenia limitu).

Napisano

> Powtórzyć?

> "W przypadku leasingu VAT należny to w sumie 14380,01 zł a odliczyć można tylko 6079,88 zł (czyli

A dlaczego w leasingu 6079,88, a nie dokładnie 6000zł niewiem.gif

> VATu w koszty).

> Więc leasing jest droższy o 966,31 kosztowego VATu."

> W przypadku leasingu te 966 zł płaci leasingobiorca. W przypadku odsetek od kredytu nie nie ma tego

> VATu. Więc jest droższy o 966, a nie o 200 zł.

OK, czyli do odsetek z kredytu, nie jest doliczany VAT.

A od strony praktycznej jak wyjdzie kredyt vs leasing.

Przy leasingu: zamawiam auto, leasing rejestruje (ja oczywiście płacę za to ale po stawkach urzędowych). Pierwszą wpłatę wrzucam jednorazowo w koszty, raty później w koszty, VAT odliczam do poziomu 6000zł, później cała rata w koszty, faktury za paliwo w koszty, na koniec wykup i mam strupa na d00pie, od którego przy sprzedaży trzeba oddać część odpisanych podatków.

Temat prosty do ogarnięcia się wydaje.

Jak w przypadku kredytu to wygląda, jak przebiega amortyzacja, co po zakończonym kredycie, czy tu też jest jakaś korzyść ?

Napisano

> Firma jest jednoosobowa, ale chce jako wspowlasciciela dopisac zone.

> Czy sa ku temu jakies przeciwwskazania?

a w jakim celu ten ruch?

bo jak dla mnie to tylko komplikowanie sobie zycia: jak nie macie rozdzielnosci to tak czy siak formalnie 0,5 auta jest zony, jesli chodzi o ubezpieczenia to zona tak czy siak posiada takie same znizki jak Ty etc.

Napisano

> Ja mam w umowie jakiś tam wzór, ale szczerze mówiąc nie analizowałem go za mocno.

> (tfu tfu) Przerabiałeś temat? Mocno wali w nery?

mój znajomy przerabiał - wiem tylko, że wtopił na kradzieży leasingowanego auta trochę kasy.

TU poczytaj ok.gif

Napisano

> A dlaczego w leasingu 6079,88, a nie dokładnie 6000zł

Ponieważ wykup jest traktowany przez fiskusa jako osobna transakcja, z osobnym, sześciotysięcznym limitem.

> do poziomu 6000zł, później cała rata w koszty, faktury za paliwo w koszty, na koniec wykup i

> mam strupa na d00pie, od którego przy sprzedaży trzeba oddać część odpisanych podatków.

Jakich podatków? Przy leasingu kupujesz za 1% (albo podobną kwotę) wartości początkowej auta i symboliczny VAT (w tym przykładzie niespełna 80zł). Co tu oddawać?

Przy sprzedaży masz zwykły przychód - ale możesz wcześniej przekazać auto na cele prywatne i, po odpowiednim czasie, sprzedać bez podatku.

> Jak w przypadku kredytu to wygląda, jak przebiega amortyzacja, co po zakończonym kredycie, czy tu

> też jest jakaś korzyść ?

Podobnie - sprzedajesz, masz przychód. Jak nie przysługiwało Ci prawo do odliczenia pełnego VATu i auto jest używane w rozumieniu ustawy o VAT - to VAT zw.

Generalnie - po zakończeniu kredytu/leasingu różnica wynika tylko z definicji używanego samochodu (art. 43 ust. 2 ustawy o VAT).

Napisano
  • Autor

no z jednej kropli wielki deszcz cool.gif

w sumie rzeczywiscie - po co zone dopisywac. W PZU na pewno bylo przechodzenie skladek. W hestii nie wiem - ale to jedyna firma ktora nie potrzebuje 2 zabezpieczenia w samochodzie do 60 K.

Musze sie dowiedziec.

To jeszcze przyzwyczajenie ze staryuch czasow 893goodvibes.gif

Napisano

> mój znajomy przerabiał - wiem tylko, że wtopił na kradzieży leasingowanego auta trochę kasy.

> TU poczytaj

A to ubezpieczenie GAP jak działa? W przypadku kradzieży odszkodowanie dostaje leasingodawca, GAP pokrywa różnicę pomiędzy wartością nowego a wartością w momencie kradzieży + 20% dla mnie a ja biorę nowy samochód w leasing? hmm.gif

Napisano

> mój znajomy przerabiał - wiem tylko, że wtopił na kradzieży leasingowanego auta trochę kasy.

> TU poczytaj

Łomatko, aż sie boję zajrzeć w umowę... ooniee.gif

hehe.gifok.gif

Napisano

> Ponieważ wykup jest traktowany przez fiskusa jako osobna transakcja, z osobnym, sześciotysięcznym

> limitem.

OK, rozumiem ok.gif

> Jakich podatków? Przy leasingu kupujesz za 1% (albo podobną kwotę) wartości początkowej auta i

> symboliczny VAT (w tym przykładzie niespełna 80zł). Co tu oddawać?

> Przy sprzedaży masz zwykły przychód - ale możesz wcześniej przekazać auto na cele prywatne i, po

> odpowiednim czasie, sprzedać bez podatku.

A jak wygląda to "przekazanie" na cele prywatne już po wykupie na firmę ?

> Podobnie - sprzedajesz, masz przychód. Jak nie przysługiwało Ci prawo do odliczenia pełnego VATu i

> auto jest używane w rozumieniu ustawy o VAT - to VAT zw.

> Generalnie - po zakończeniu kredytu/leasingu różnica wynika tylko z definicji używanego samochodu

> (art. 43 ust. 2 ustawy o VAT).

ok.gif

Napisano

> czyli czym to się różni jeśli lising też biorę na 5 lat??

jesteś od razu traktowany jako klient gorszy niż ten który bierze leasing na 3 lata.

z reguły leasing bierze się na max 3 lata, powyżej koszty są dużo większe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.