Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to ugryzc - sprzedaz auta

Featured Replies

Napisano

Witam.

Kolezanka ma pewien problem.

Pare lat temu kupila wraz ze swoim obecnym wtedy facetem Rovera 75.

Umowa Kupna jest na Nia , pomimo tego ze to On placil za auto.

Problem polega na tym , ze gosc jezdzil tym autem bez prawka , nie interesowalo go ubezp. i to na kolezanke przychodzily ewentualne mandaty z fotopstrykow.

Od jakiegos czasu nie maja z soba i jak to czasem w zyciu bywa nie chca juz miec kontaktu.

Kolezanka caly czas oplacala OC , dla Swietego spokoju , ale teraz juz postanowila z tym skonczyc.

Facet rozwalil w aucie rozrzad i generalnie ma to wsystko w du... .

Samochod stoi i niszczeje.

Kolezanka chcialaby wiec samochod sprzedac i oczywiscie oddac bylemu cala kase ze sprzedazy.

Powodem tej decyzji jest to , ze wszystkie ewentualne problemy beda na Jej glowie.

I teraz jak to ugryzc. Ona ma wszystkie dokumenty , ale nie ma kluczykow.

Z gosciem natomiast nie ma kontaktu i nie wie co sie z nim dzieje i gdzie sie podziewa.

Gdzie auto stoi zazparkowane wie - o tyle w kiepskim miejscu , ze gdzies na parkingu jego znajomego.

Jak to wszystko sensownie rozwiązac ??

Napisano
  • Autor

> Laweta i na złom, wyrejestrować i mieć święty spokój.

No tak.

Ale po 1 na bank gosciu z parkingu bedzie sie rzucal i pewnie skonczyloby sie na policial.gif czego kol. n apewno wolalaby uniknac.

A po 2 auto wolalaby sprzedac, zeby oddac facetowi mozliwie duzo kasy , zeby nie wyszlo na to ze chciala zarobic , badz oddala auto za jego kase bez jego wiedzy

Po 3 leweta tez kosztuje , ,a Ona i tak juz wystarczajaco duzo placila za auto ktorego nawet nie uzywala frown.gif

Napisano

> przerejestrować na niego

Bez jego wiedzy i zgody? Nie da się.

Napisano

Nie na temat, zupełny OT - ja nie rozumiem czym kierują się niektóre kobiety wybierając facetów. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> przerejestrować na niego

Zerowy kontakt z gosciem.

Ew. kase za auto chcialaoddac jego rodzince , ktora nic Jej nie chce powiedziec.

Od kogos tam uslyszala , ze chlopak podobno "zwiedza" Polske i aktualnie siedzi za kratkami

Napisano

no to pojechać po auto z lawetą ok.gif

jak ktoś się będzie burzył to wołać busted.gif

a z kluczykami to nie ma problemu dokupić nowe wkładki i można parcha sprzedawać ok.gif

Napisano

> Ale po 1 na bank gosciu z parkingu bedzie sie rzucal i pewnie skonczyloby sie na czego kol. napewno wolalaby uniknac.

no ok, ale przecież samochód jest jej, ona jest w dowodzie wpisana więc o co chodzi.

> A po 2 auto wolalaby sprzedac, zeby oddac facetowi mozliwie duzo kasy , zeby nie wyszlo na to ze chciala zarobic , badz oddala auto za jego kase bez jego wiedzy

sory, jak facet ma ją gdzieś, to czemu ona ma być honorowa? Rozumiem że była propozycja koleżanki że sprzeda byłemu wóz za symboliczną złotówkę, a ona ją całkowicie olewa. Na jej miejscu nie miałbym skrupułów.

> Po 3 leweta tez kosztuje, a Ona i tak juz wystarczajaco duzo placila za auto ktorego nawet nie uzywala

Jak złomowałem swój samochód to przyjechali lawetą po niego i to ja dostałem 150 zł od nich.

Napisano

> Ale za jego zgoda i wiedzą

Quote:

Z gosciem natomiast nie ma kontaktu i nie wie co sie z nim dzieje i gdzie sie podziewa.

Napisano

Ale nie musisz mi tego pisać, przecież napsiałem że za jego zgoda i wiedzą ok.gif

Napisano

Auto może sprzedać właściciel, który jest w dowodzie. Ma koleżanka dowód rejestracyjny? W czym więc problem? Zamówić "awaryjne otwieranie", albo lawetę i potem dorobić kluczyki. Można pewnie dorobić kluczyki w ASO na podstawie dowodu rejestracyjnego i numery VIN - może nawet taniej niż laweta wyjdzie?

Najprościej i najsensowniej - zamówić lawetę z "autokasacji" - niech zabiorą i zezłomują, a następnie wyrejestrować. I odciąć się od patologii. Jeżeli kolega z parkingu będzie protestował - to może sam zakupi, albo poinformuje gdzie "użytkownik" siedzi.

Nie wydaje mi się, żeby tak zaniedbany i uszkodzony samochód był jeszcze kiedyś używany. Kwestia, czy ten, który płacił będzie chciał się zgłosić "po kasę". Może ktoś doradzi jak można znaleźć gościa i go poinformować lub sprzedać mu to auto? Policja może namierzyć takiego człowieka, który odsiaduje?

Napisano
  • Autor

Osobiscie jak auto wyglada jako całokształt nie mam pojecia.

Wiem tylko , ze rozrzad poszedl co pewnie = remont silnika.

Dowód i wszystkie inne papierki posiada.

Co do złomowania to pewnie byłbym najprostszy sposob , ale tak jak piszesz nie wiadomo jak podszedlbym do tego gosc ktory za auta placil .

Chodzi o to , zeby to wszystko zalatwic poprawnie i bez jakis pozniejszych pretensji itp.

Wiadomo jacy sa ludzie - na poczatku maja wszystko gdzies , a potem chca kase jak za nowe i robia problemy.

Kolezanka jest w porzadku Dziewczyna wychowuje sama dziecko i jak to Kobieta nie bardzo pewnie ogarnia temat rozrzadow , dorabiania kluczykow itp rzeczy....

Moim zdaniem najprosciej (w tej opcji gdzie mozna zarobic pare $ do oddania kasy ) chyba byloby po prostu wezwac kogos od awaryjnego otwierania aut i szukac kupujacego ktory zakupi je bez kluczykow.

Chodzi tez o to , zeby uniknac juz teraz dodatkowych kosztow typu zamki , stacyjki itp.

Macie jeszcze jakies inne pomysly ??

Napisano
  • Autor

> A z ciekawości o jakim aucie piszemy

Rover 75

Ktory rok , pojemnosc , itp ... niewiem.gif

Napisano

> Macie jeszcze jakies inne pomysly ??

zgłosić kradzież

Napisano

> Osobiscie jak auto wyglada jako całokształt nie mam pojecia.

> Wiem tylko , ze rozrzad poszedl co pewnie = remont silnika.

> Dowód i wszystkie inne papierki posiada.

> Co do złomowania to pewnie byłbym najprostszy sposob , ale tak jak piszesz nie wiadomo jak

> podszedlbym do tego gosc ktory za auta placil .

> Chodzi o to , zeby to wszystko zalatwic poprawnie i bez jakis pozniejszych pretensji itp.

> Wiadomo jacy sa ludzie - na poczatku maja wszystko gdzies , a potem chca kase jak za nowe i robia

> problemy.

> Kolezanka jest w porzadku Dziewczyna wychowuje sama dziecko i jak to Kobieta nie bardzo pewnie

> ogarnia temat rozrzadow , dorabiania kluczykow itp rzeczy....

> Moim zdaniem najprosciej (w tej opcji gdzie mozna zarobic pare $ do oddania kasy ) chyba byloby

> po prostu wezwac kogos od awaryjnego otwierania aut i szukac kupujacego ktory zakupi je bez

> kluczykow.

> Chodzi tez o to , zeby uniknac juz teraz dodatkowych kosztow typu zamki , stacyjki itp.

> Macie jeszcze jakies inne pomysly ??

Niech znajdzie jakiegoś handlarza specjalizującego się w częściach do Roverów i niech sprzeda samochód na części. Gość przyjedzie swoją lawetą więc odchodzi koszt transportu, jako że to na części to kluczyki nie będą go interesowały a koleżanka dostanie na pewno więcej $$ niż za złomowanie.

Napisano

Witam,

Czytając wątek nasuwa się taka ścieżka postepowania:

informuje rodzinkę byłego, iż mam dość opiekowania się "swoim" autkiem i jeśli chce to może je im przekazać za darmo z tym, że oferta jest limitowana czasowo (np. 1 m-c) - po tym terminie oddaje autko na złom i ma kłopot z głowy.

pzdr.

mako

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.