Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do czego służy ta rurka?

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś może ma jakiś pomysł, do czego służy rurka, która jest podłączona pod samym korkiem wlewu oleju? Jaki jest sens stosowania czegoś takiego, skoro ewentualne ciśnienie, które mogłoby się tam pojawić i tak jest odprowadzone tuż przed gaźnik, do puszki filtra powietrza... icon_rolleyes.gif

Obrazek poglądowy:

284996013-rurka.jpg

U mnie też jest coś takiego i szczerze powiedziawszy nie wygląda, że to "samodziełka", raczej jakiś wyrób rzemieślniczy. Po co w ogóle takie coś montować? niewiem.gif

post-129023-14352512775822_thumb.jpg

Napisano

masz zatkaną nagarem odmę w bloku tzw komin , częsty przypadek w fso , i nadmiar ciśnienia tędy sobie uchodzi ...

ta rurka powinna być podpięta pod filtrem powietrza , ale pewnie brudzi olejem filtr i została wypieta i nadciśnienie z nadmiarem oleju idzie sobie pod auto

Napisano
  • Autor

> masz zatkaną nagarem odmę w bloku tzw komin , częsty przypadek w fso , i nadmiar ciśnienia tędy

> sobie uchodzi ...

> ta rurka powinna być podpięta pod filtrem powietrza , ale pewnie brudzi olejem filtr i została

> wypieta i nadciśnienie z nadmiarem oleju idzie sobie pod auto

Ta rurka pod filtrem powietrza też jest podpięta (od króćca z dekla zaworów z tyłu silnika). Sprawdzę jeszcze odmę w bloku ok.gif

Napisano

> Ta rurka pod filtrem powietrza też jest podpięta (od króćca z dekla zaworów z tyłu silnika).

> Sprawdzę jeszcze odmę w bloku

w bloku silnika odmy nie masz - sprawdź drożność odmy w pokrywie zaworów

a to co jest to wywal i tyle - zwłaszcza ze mało co nie zapaliło się od tego auto.

pozdr

Napisano
  • Autor

> w bloku silnika odmy nie masz - sprawdź drożność odmy w pokrywie zaworów

> a to co jest to wywal i tyle - zwłaszcza ze mało co nie zapaliło się od tego auto.

> pozdr

Pamiętam, mówiłeś żeby to wywalić ok.gif Sprawdziłem też drożność tej rurki od pokrywy zaworów i jest w porządku. Zastanawia mnie tylko sens zakładania "przedłużki" na korek wlewu oleju, co to mogłoby dawać? niewiem.gif Ktoś sobie jednak zadał nieco trudu aby to zrobić hmm.gificon_rolleyes.gif

Napisano

Ta rurka jak piszesz to -- zakładało sie tak jak silnik miał tzw. przedmuchy czyli po prostu jak zbliżał sie jego koniec, zobacz jak ja masz że po odpaleniu silnika przez tą rurkę idą spaliny

Napisano
  • Autor

> Ta rurka jak piszesz to -- zakładało sie tak jak silnik miał tzw. przedmuchy czyli po prostu jak

> zbliżał sie jego koniec, zobacz jak ja masz że po odpaleniu silnika przez tą rurkę idą spaliny

Tak mi się wydawało, że robiono tak aby doraźnie przedłużyć eksploatację silnika... icon_rolleyes.gif

Z tego co sobie przypominam, to nie szły tam spaliny hmm.gif

Napisano

> Pamiętam, mówiłeś żeby to wywalić Sprawdziłem też drożność tej rurki od pokrywy zaworów i jest w

> porządku. Zastanawia mnie tylko sens zakładania "przedłużki" na korek wlewu oleju, co to

> mogłoby dawać? Ktoś sobie jednak zadał nieco trudu aby to zrobić

Odma jest na drugim końcu pokrywy klawiatury i idzie do filtra powietrza.

To co masz u siebie to zbędny dodatek - wywal to (łącznie z kołnierzem do którego jest przymocowana)

Jakby co mam nówkę sztukę pokrywę zaworów ok.gif

Napisano

> Czy ktoś może ma jakiś pomysł, do czego służy rurka, która jest podłączona pod samym korkiem wlewu

> oleju? Jaki jest sens stosowania czegoś takiego, skoro ewentualne ciśnienie, które mogłoby się

> tam pojawić i tak jest odprowadzone tuż przed gaźnik, do puszki filtra powietrza...

> Obrazek poglądowy:

> U mnie też jest coś takiego i szczerze powiedziawszy nie wygląda, że to "samodziełka", raczej jakiś

> wyrób rzemieślniczy. Po co w ogóle takie coś montować?

Odprowadzanie oparów oleju poza silnik jest niezgodne z prawem. nono.gif

Napisano

> Tak mi się wydawało, że robiono tak aby doraźnie przedłużyć eksploatację silnika...

> Z tego co sobie przypominam, to nie szły tam spaliny

Fabryczna krótka odma, przy wyeskploatowanym silniku, wywalała olej do filtra powietrza i gardzieli gaźnika. To co masz jest to komin który też powinien być podłączony pod dekiel filtra . Można z tym wtedy jeździć i mniejsze jest prawdopodobieństwo zasyfienia filtra bo już jest dłuższy odcinek.

Co do spalin to przy zużytych pierścieniach to mogą się dostawać pod tłoki i wtedy wzrasta ciśnienie w bloku i wypcha drobinki oleju z tymi spalinami przez odme.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.