Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

magazynowanie paliwa ( ON )

Featured Replies

Napisano

hej

jak długo można przechowywać olej napędowy ??

w warunkach "domowych" potrzebuję mieć zapas na pół roku - koło 200-300l (powiedzmy , że max dwie beczki po 200l )

dolać jakiegoś konserwanta ???

Napisano

cześć

trzymałem paliwo i rok, w beczkach po oleju szczelnie zamknięte nic się nie działo.

Napisano

> hej

> jak długo można przechowywać olej napędowy ??

> w warunkach "domowych" potrzebuję mieć zapas na pół roku - koło 200-300l (powiedzmy , że max dwie

> beczki po 200l )

> dolać jakiegoś konserwanta ???

Długo zlosnik.gif Tylko pamiętaj, żeby nie pobierać (a przynajmniej nie bez jakiegoś wstępnego przefiltrowania przez np. lejek z gęstym sitkiem)z beczki tego, co zostanie na dnie - sporo syfu i wody się osadzi.

Napisano

Nic nie dolewać, tylko przed wlaniem do baku koniecznie zastosować lejek z sitkiem, a już najlepiej jak masz chwilę przelać przez jakąś gazę bo sporo syfu się osadza

Napisano

nie da się. od kiedy wprowadzili dodatki Bio to całą ekologię wtryniają powoli bakterie. jest to opinia ludzi serwisujących stacje benzynowe. od wprowadzenia biododatków filtry na stacjach czyszczę cęściej niż kiedyś i co ciekawe częściej zatykają sie filtry na stacjach z małym przerobem gdzie ten olej leży w zbiornikach dłużej.

Napisano

Coś w tym jest. Ja ostatnio trzymałem w bańce 2 litry ropy z zeszłych wakcji. Jak wlewałem do baku przez lejek z sitkiem to jakieś gluty zatkały to sitko pod koniec wlewania, tak ze nie chciało spłynąć, a to było raptem dwa litry yikes.gif

Napisano

> nie da się. od kiedy wprowadzili dodatki Bio to całą ekologię wtryniają powoli bakterie. jest to

> opinia ludzi serwisujących stacje benzynowe. od wprowadzenia biododatków filtry na stacjach

> czyszczę cęściej niż kiedyś i co ciekawe częściej zatykają sie filtry na stacjach z małym

> przerobem gdzie ten olej leży w zbiornikach dłużej.

Spokojnie się da.

Ojciec kupuje ropę 2 razy na rok dużymi partiami po kilka tysiecy litrów, trzyma to w beczkach 200 litrowych i jakoś nic złego z tym paliwem się nie dzieje, nawet jak się jakąś beczkę przeoczy i postoi rok nieruszana.

i jeszcze apropos tego co powyżej napisano, żeby szczelnie zamykać-bzdura.

Byłem naocznym świadkiem jak beczka szczelnie zamknięta zimą latem cała napęczniała do tego stopnia, że pewnego dnia się rozszczelniła i paliwo wyciekło.

Od tego czasu zawsze zwracam uwagę, żeby korek na beczce był lekko popuszczony.

i apropos lania paliwa przez lejek z gęstym sitkiem. Dobry pomysł, ale ważniejsza jest sama czynność pobierania paliwa z beczki. Nie ważne czy ściągasz wężykiem czy jakąś pompką, istotne jest, żeby nie zmącić paliwa i nie zasysać z samego dna, bo przez tak długi okres stania wszystko powyżej 1-2cm nad dnem jest czyste jak kryształ. Zwykle na beczke 200l tylko ostatnie wiaderko jest mętne, z zanieczyszczeniami. I jak się to wiaderko odstawi a dobę do odstania, to jeszcze mozna odzyskać z tego większość paliwa, tak, ze syfu zostanie max 1-2 litry.

Napisano
  • Autor

> Spokojnie się da.

dzięki wszystkim za odpowiedzi

z OO wiem, że spokojnie można trzymać i do tego nic się na spodzie nie zbiera yikes.gif miałem opał w kontenerku 1000 l plastykowym z kurkiem na dole - po prawie roku stania pierwszy "zlew" z dołu był czyściutki jak łza - może na opale zacząć jeździć wink.gif

Napisano

> dzięki wszystkim za odpowiedzi

> z OO wiem, że spokojnie można trzymać i do tego nic się na spodzie nie zbiera miałem opał w

> kontenerku 1000 l plastykowym z kurkiem na dole - po prawie roku stania pierwszy "zlew" z dołu

> był czyściutki jak łza - może na opale zacząć jeździć

Miałeś po prostu farta, u mnie w takim zbiorniku na dole zebrał się syf a zbiornik był nowiutki i czyściutki

Napisano

> Miałeś po prostu farta, u mnie w takim zbiorniku na dole zebrał się syf a zbiornik był nowiutki i

> czyściutki

raczej dobrej jakości paliwo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.