Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie do fachowców, czy możliwy jest "wyciek" samego gazu (r134a) bez oleju, barwnika itp. przy wyjściu wysokiego ciśnienia na kompresorze ? Zauważyłem dziś mokrą plamkę wokół węża wysokiego ciśnienia na sprężarce klimatyzacji, ale ani nie była zielona, ani tłusta, na dodatek po kilku sekundach zniknęła.

Napisano

> Mam pytanie do fachowców, czy możliwy jest "wyciek" samego gazu (r134a) bez oleju, barwnika itp.

> przy wyjściu wysokiego ciśnienia na kompresorze ? Zauważyłem dziś mokrą plamkę wokół węża

> wysokiego ciśnienia na sprężarce klimatyzacji, ale ani nie była zielona, ani tłusta, na

> dodatek po kilku sekundach zniknęła.

Wyciek gazu bez oleju jak jak najbardziej możliwy, wszystko zależy od miejsca, w którym cieknie. W tym przypadku jest to możliwe. Barwnik powinien być dodawany do gazu, ale nie zawsze jest to robione, zresztą może to być barwnik, widoczny w UV. Przejedź się do jakiegoś warsztatu, niech poświecą lampą, sprawdzą ciśnienie.

Napisano

> przy wyjściu wysokiego ciśnienia na kompresorze ? Zauważyłem dziś mokrą plamkę wokół węża

A może to po prostu skropliny? U mnie te metalowe przewody też się pocą i na początku też myślałem, że to wyciek.

Napisano
  • Autor

Już sprawdziłem domowym sposobem, czyli woda z dużą ilością mydła i piana. Nie zauważyłem żadnego wycieku, bo bąbelki nie rosły, jutro jadę na sprawdzenie do warsztatu, ale jestem dobrej myśli.

Napisano

> Już sprawdziłem domowym sposobem, czyli woda z dużą ilością mydła i piana. Nie zauważyłem żadnego

> wycieku, bo bąbelki nie rosły, jutro jadę na sprawdzenie do warsztatu, ale jestem dobrej

> myśli.

A 'klyma' działa w ogóle? jeśli tak to tak sprawnie jak przed tym prawdopodobnym wyciekiem?

Napisano

> Mam pytanie do fachowców, czy możliwy jest "wyciek" samego gazu (r134a) bez oleju, barwnika itp.

> wysokiego ciśnienia na sprężarce klimatyzacji, ale ani nie była zielona, ani tłusta, na

> dodatek po kilku sekundach zniknęła.

Nie jest mozliwa, czynnik zawsze jest zmieszany z odrobina oleju więc jak by nie było będzie tłustawe ale nie koniecznie zielonkawe waytogo.gif a to co ty widziałes to spewnością skropliny na grubszym przewodzie czyli niskim cisnieniu waytogo.gif

Napisano

> Już sprawdziłem domowym sposobem, czyli woda z dużą ilością mydła i piana.

jakby czynnik wziął i "uciekł" to takie sprawdzenie nic nie da, bo nie ma już ciśnienia w układzie.

Napisano

> jakby czynnik wziął i "uciekł" to takie sprawdzenie nic nie da, bo nie ma już ciśnienia w układzie.

... ale to chyba widać "gołym okiem" jak sprężarka się nie załącza grinser006.gif

Metoda z płynem ludwik i wodą jest bardzo dobra ok.gifwink.gif

Napisano

> ... ale to chyba widać "gołym okiem" jak sprężarka się nie załącza

dokładnie. nawet gołym uchem słychać ok.gif

> Metoda z płynem ludwik i wodą jest bardzo dobra

do czego?? przecież jak czynnik ucieka to jest chwila moment grinser006.gif

Napisano

> dokładnie. nawet gołym uchem słychać

> do czego?? przecież jak czynnik ucieka to jest chwila moment

Zależy od tego jaką masz dużą dziurę.

Ja przejeździłem miesiąc na nieszczelnej klimie, aż przestała chłodzić (zostało ok połowę czynnika).

Bardzo małych wycieków nie widać na manometrach przy próbie z azotem, natomiast po polaniu ludwikiem wszystko pięknie "wychodzi" ok.gif

Napisano
  • Autor

U mnie z ilością czynnika wszystko ok. Wymieniałem we wtorek osuszacz i byłem na napełnieniu, więc klima chodzi dobrze, tylko zaciekawiło mnie to coś na sprężarce, to sprawdziłem.

Napisano

> Zależy od tego jaką masz dużą dziurę.

> Ja przejeździłem miesiąc na nieszczelnej klimie, aż przestała chłodzić (zostało ok połowę

> czynnika).

> Bardzo małych wycieków nie widać na manometrach przy próbie z azotem, natomiast po polaniu

> ludwikiem wszystko pięknie "wychodzi"

Na manometrach z azotem widac zawsze zlosnik.gif kwestia 30min i można ocenić jak mała jest dziura waytogo.gif a potem szukac to faktycznie albo preparat albo woda z mydłem

waytogo.gif

Napisano

> Na manometrach z azotem widac zawsze kwestia 30min i można ocenić jak mała jest dziura a potem

> szukac to faktycznie albo preparat albo woda z mydłem

Tylko, że czasami dopiero jak się odpali klimę, to zaczyna mocniej lecieć ok.gif

Napisano

> Tylko, że czasami dopiero jak się odpali klimę, to zaczyna mocniej lecieć

Jak może leciec mocniej skoro w wiekszości przypadków klima chodzi na ok 10-15 bar a przy sprawdzaniu azotem i tak daje sie w okolicach 15 grinser006.gif20.GIF

Napisano

> Jak może leciec mocniej skoro w wiekszości przypadków klima chodzi na ok 10-15 bar a przy

> sprawdzaniu azotem i tak daje sie w okolicach 15

Tylko, że nabijesz powiedzmy 20 atmosfer azotem i nie widać, a jak klima chodzi i niech ma 10 atmosfer, to czynnik z olejem cały czas się przemieszcza ok.gif

Napisano

> Tylko, że nabijesz powiedzmy 20 atmosfer azotem i nie widać, a jak klima chodzi i niech ma 10

> atmosfer, to czynnik z olejem cały czas się przemieszcza

Ale cały czas mowa o azocie i manometrach zlosnik.gif i fakt że przy bardzo minimalnym ubytku musimy napełnic z barwnikiem ale sprawdzając wcześniej azotem wiadomo że po kilku godzinach pracy powinno być widać ,unikamy wtedy kolejnego całkowitego wypuszczenia czynnika w atmosfere waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.