Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0 Diesel w focusie - szarpie i trzesie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostatnio mojemu focusowi sie pogorszylo, ale prosze o nieprzenoszenie na kacik forda, gdyz ten silnik byl montowany rowniez w volvo, mazdach, peugeotach i citroenach. Tak wiec tutaj mam wieksza szanse, ze temat przeczyta ktos, kto mial stycznosc z tym silnikiem. Poza tym to moze byc cos typowego, cos co moglo sie przytrafic kazdemu dieslowi common rail.

Silnik to 2.0 TDCI (ten francuski DW10)

Objawy sa najbardziej widoczne kiedy silnik jest zimny.

Odpalam silnik i wciskam gaz (tak troche) a obroty faluja miedzy 1200-1500.

Jak rusze i jade delikatnie (po parkingu) to co kilka sekund czuc jakby silnik na moment nie dostawal paliwa. Mozliwe, ze to jest zwiazane z tymi falujacymi obrotami.

Jak juz wyjade z parkingu i jade (powiedzmy na IV) utrzymujac obroty ok 1700-1800 to czuc jakby samochod ciagle troszke przyspieszal, a za chwilke zwalnial. Gazu nie wciskam ani mocniej, ani slabiej.

Jak juz sie silnik rozgrzeje to te objawy ustepuja.

Moge wcisnac gaz i utrzymywac stale obroty, powiedzmy 1200. Moge tez jechac na jakims biegu i nie czuje ciaglego przyspieszania i zwalaniania.

Ale nie jest do konca dobrze, bo jak ruszam delikatnie (powiedzmy, ze w korku) to przy ok 1700, moze przy 2000 czuje krotkie szarpniecie (podobnie jak przy jezdzie na parkingu, gdy silnik jest zimny).

Jak ruszam dynamicznie, to jest ok.

Powyzsze objawy sa tym wyrazniejsze im cieplej jest na dworze.

Macie jakies pomysly co to moze byc?

Przebieg w tej chwili to jakies niecale 180kkm.

Kolo dumasowe, sprzeglo i wysprzeglik sa nowe. Filtr paliwa i powietrza tez.

Kodow bledow nie sprawdzalem, ale obawiam sie, ze nic nie ma, a wtedy wiekszosc serwisow, ktore znam rozklada rece.

Z gory dziekuje za pomoc i wszelkie pomysly.

Napisano

takie falowanko obrotów i niejednostajny ciąg przy jeździe bez gazu to raczej wróży wtryski

Napisano
  • Autor

> takie falowanko obrotów i niejednostajny ciąg przy jeździe bez gazu to raczej wróży wtryski

myslalem, ze przy padnietych wtryskach bedzie slabszy, czy cos, a tego raczej nie zaobserwowalem.

Napisano

> Kodow bledow nie sprawdzalem, ale obawiam sie, ze nic nie ma, a wtedy wiekszosc serwisow, ktore

> znam rozklada rece.

> Z gory dziekuje za pomoc i wszelkie pomysly.

Pojedź do warsztatu gdzie będą mogli posprawdzać wszystkie parametry począwszy od ciśnienia doładowania kończąc na czasie wtrysku ok.gif

Napisano

Spróbuj odpiąć kostkę od EGR i daj znać.

Napisano

dobry czlowieku napisz co to masz za rok tej foki, 2,0 tdci do 2007 (do konc mondeo mk3) szly z

fabryki forda, dopoiero mk4 mialo/ma cos wspolnego z psa

Napisano
  • Autor

> dobry czlowieku napisz co to masz za rok tej foki, 2,0 tdci do 2007 (do konc mondeo mk3) szly z

> fabryki forda, dopoiero mk4 mialo/ma cos wspolnego z psa

mam foke z 2004r, a silnik mam PSA 270751858-jezyk.gif

> btw imo winnne sa wtryski

nie, nie, nie, to na pewno jakas pierdola biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Spróbuj odpiąć kostkę od EGR i daj znać.

nie chce tego robic, dopoki nie pojade gdzies i nie odczytam bledow, zeby nie zaciemniac obrazu sytuacji.

jak juz to zrobie, to odepne i sprawdze.

Napisano

> Macie jakies pomysly co to moze byc?

Zawór EGR i/lub zawory sterujące trubosprężarki i/lub sama turbosprężarka mówi c'ya.

Napisano
  • Autor

> Zawór EGR i/lub zawory sterujące trubosprężarki

to zostawia jakies bledy w kompie?

czy musze sie zdac na fachowosc mechanikow, ktorzy beda wiedzieli co robia, a nie zaczna od wymiany wtryskiwaczy?

> i/lub sama turbosprężarka mówi c'ya.

a czy wtedy nie pogorszyly by mu sie osiagi?

bo generalnie przyspiesza dobrze

tylko przy delikatnej jezdzie da sie te objawy zauwazyc.

Napisano

> to zostawia jakies bledy w kompie?

Widać w odczytach, ale MIL (zazwyczaj) nie jest wyzwalany.

> czy musze sie zdac na fachowosc mechanikow, ktorzy beda wiedzieli co robia, a nie zaczna od wymiany

> wtryskiwaczy?

O matko, to pojedź do mechanika i zleć DIAGNOZĘ + wycenę naprawy.

> a czy wtedy nie pogorszyly by mu sie osiagi?

> bo generalnie przyspiesza dobrze

> tylko przy delikatnej jezdzie da sie te objawy zauwazyc.

Niekoniecznie - objawy są różne.

Ja miałem kiedyś takiego ancymona, co na szóstce od 80 do 100 przyspieszał na dystansie jakichś 2 km :-) i było to spowodowane jakimś-tam problemem z zaworem sterującym turbosprężarki. Sprzęt nowy, z 1000 km nalotu. Żadnych szarpań/dziwnych komunikatów itp - po prostu brak ciągu, jakbym jechał ze 30KM sprzętem.

Teraz ten sam egzemplarz, ale już ze 150x takim nalotem ma problem z turbosprężarką i już wyraźnie szarpie.

Napisano
  • Autor

> Widać w odczytach, ale MIL (zazwyczaj) nie jest wyzwalany.

Byl blad EGR.

Niestety nie wiem jaki, bo mechanik go skasowal zanim zapamietal sobie jego kod pad.gifzlosnik.gif

W kazdym badz razie oprocz bledu EGR nie bylo nic wiecej.

Czyli moge miec nadzieje, ze na wymianie EGRa sie skonczy?

> O matko, to pojedź do mechanika i zleć DIAGNOZĘ + wycenę naprawy.

no wlasnie, a czy warto w ogole bawic sie w czyszczenie EGRa?

Mechanik mowi, ze czyscil juz ludziom i byli zadowoleni.

Ma to sens, czy lepiej od razu kupowac nowy i sie nie pieprzyc?

Napisano

> Byl blad EGR.

> Niestety nie wiem jaki, bo mechanik go skasowal zanim zapamietal sobie jego kod

> W kazdym badz razie oprocz bledu EGR nie bylo nic wiecej.

> Czyli moge miec nadzieje, ze na wymianie EGRa sie skonczy?

No do następnej awarii na pewno będzie spokój :-)

> no wlasnie, a czy warto w ogole bawic sie w czyszczenie EGRa?

> Mechanik mowi, ze czyscil juz ludziom i byli zadowoleni.

> Ma to sens, czy lepiej od razu kupowac nowy i sie nie pieprzyc?

Hmm...

Nie praktykowałem szczerze mówiąc.

Bawiłbym się w to jakby się trafił jakiś sprzęt na samym finiszu z takim objawiem, ale zazwyczaj była wymiana.

EGR nie jest jakiś dramatycznie drogi - z wymianą mieści się chyba w 800 PLN (musiałbym poszukać, jak BARDZO Ci zależy to znajdę), więc koszt nie zabija - jeżeli miałbym się bawić w stałe doczyszczanie, a praktyka pokazuje, że zazwyczaj tak właśnie jest, to wolę zapłacić raz i jest spokój.

Problemy pojawiają się przy +/- 140-160 kkm, zależnie od egzemplarza.

Napisano
  • Autor

> No do następnej awarii na pewno będzie spokój :-)

bardziej mi chodzilo o odpowiedz jak bardzo prawdopodobne jest, ze zawory od turbosprzezarki tez moga byc walniete, mimo, ze nie ma bledow. zlosnik.gif

> EGR nie jest jakiś dramatycznie drogi - z wymianą mieści się chyba w 800 PLN (musiałbym poszukać,

> jak BARDZO Ci zależy to znajdę),

ja tez sie sklaniam ku wymianie, ale na razie znalazlem w necie cene EGRa ponad 800zl + wymiana

jak masz jakiegos linka do tanszego EGRa to bylbym wdzieczny

Napisano

> bardziej mi chodzilo o odpowiedz jak bardzo prawdopodobne jest, ze zawory od turbosprzezarki tez

> moga byc walniete, mimo, ze nie ma bledow.

Sorki, nie mam pod ręką kryształowej kuli.

O ile EGR to standard na tym silniku, o tyle problemy z turbosprężarką uważam za śladowe.

Objawy pasowały, ale - jak widzisz - nie potwierdziły się.

> ja tez sie sklaniam ku wymianie, ale na razie znalazlem w necie cene EGRa ponad 800zl + wymiana

> jak masz jakiegos linka do tanszego EGRa to bylbym wdzieczny

Nie mam lynki, mówię o cenie w ASO i cenie za całość.

Zaraz zerknę ile wyszło ostatnią razą i gdzie.

Napisano
  • Autor

> Sorki, nie mam pod ręką kryształowej kuli.

to niedobrze zlosnik.gif

> o tyle problemy z turbosprężarką uważam za śladowe.

to tez juz jakies wskazanie dla mnie.

dodajac to + brak bledu w kompie mozna dojsc do wniosku, ze prawdopodobienstwo, ze zawory tez sa padniete jest niewielkie.

i o taka odpowiedz mi chodzilo, a nie o stawianie diagnozy na odleglosc

> Nie mam lynki, mówię o cenie w ASO i cenie za całość.

> Zaraz zerknę ile wyszło ostatnią razą i gdzie.

no jakbys mogl...

bo moze sie okazac, ze bardziej mi sie oplaca jechac do Warszawy na wymiane niz robic to w Lodzi.

Napisano

> bo moze sie okazac, ze bardziej mi sie oplaca jechac do Warszawy na wymiane niz robic to w Lodzi.

Poszukałem i - niestety - nie znalazłem. Niestety pewne rzeczy bardzo dziwnie mi się do programu importują i/lub są dziwnie opisywane przez poddostawców, więc nie jest łatwo to wyłowić.

Mam wymianę EGR-a w silniku D5 ale to zapewne Cię nie interesuje :-)

Napisano
  • Autor

> Mam wymianę EGR-a w silniku D5 ale to zapewne Cię nie interesuje :-)

w tej chwili nie, moze za kilka lat, bo podoba mi sie nowe volvo v70 zlosnik.gif

ale bylem tymczasem w dwoch sklepach motoryzacyjnych i tam wolaja za takiego EGRa 1350zl + kaucja 230zl, ktora to mi zwroca jesli oddam moj stary EGR i okaze sie cos jeszcze warty.

Drogo troszke zlosnik.gif

Napisano

> w tej chwili nie, moze za kilka lat, bo podoba mi sie nowe volvo v70

> ale bylem tymczasem w dwoch sklepach motoryzacyjnych i tam wolaja za takiego EGRa 1350zl + kaucja

> 230zl, ktora to mi zwroca jesli oddam moj stary EGR i okaze sie cos jeszcze warty.

> Drogo troszke

Dobra, doinformowałem się i cofam to co napisałem.

Koszt to ok 1200-1600 netto zawór EGR, zależnie od rocznika - do ustalenia po VIN i NIE podejmuję się tego.

W zależności od rocznika zawór albo kwalifikuje się do czyszczenia, albo nie (w sensie czyszczenie pomoże na krótko).

Da się to "naprawić" przez deaktywację EGR, ale to już trzebaby się fatygować tutaj, bo tu mam machera, który się tym bawi.

Napisano
  • Autor

> Dobra, doinformowałem się i cofam to co napisałem.

> Koszt to ok 1200-1600 netto zawór EGR,

w necie kosztuje ponad 800zl (pisza, ze oryginalny), chociaz jak porownuje to z cenami z normalnych sklepow i te, ktore Ty podales to cos mi sie wydaje, ze te 800zl wyglada podejrzanie tanio

A zamiennik delphi sprzedaja na allegro w cenie niewiele ponad 400zl.

Domyslam sie, ze Ty w serwisie to tylko oryginaly zakladales i nie jestes w stanie mi powiedziec czy ten deplhi jest cokolwiek wart?

> W zależności od rocznika zawór albo kwalifikuje się do czyszczenia, albo nie (w sensie czyszczenie

> pomoże na krótko).

moj samochod jest z 2004, zakladam, ze EGR nie byl jeszcze wymieniany, wiec ma juz swoje lata.

chyba jednak skusze sie na wymiane.

> Da się to "naprawić" przez deaktywację EGR, ale to już trzebaby się fatygować tutaj, bo tu mam

> machera, który się tym bawi.

slyszalem, ze obecnosc EGRa ma jakies tam wplyw na nagrzewanie sie silnika zima, wiec chyba wolalbym go po protu wymienic na nowy.

Napisano

> w necie kosztuje ponad 800zl (pisza, ze oryginalny), chociaz jak porownuje to z cenami z normalnych

> sklepow i te, ktore Ty podales to cos mi sie wydaje, ze te 800zl wyglada podejrzanie tanio

> A zamiennik delphi sprzedaja na allegro w cenie niewiele ponad 400zl.

> Domyslam sie, ze Ty w serwisie to tylko oryginaly zakladales i nie jestes w stanie mi powiedziec

> czy ten deplhi jest cokolwiek wart?

Dobrze się domyślasz :-)

> moj samochod jest z 2004, zakladam, ze EGR nie byl jeszcze wymieniany, wiec ma juz swoje lata.

> chyba jednak skusze sie na wymiane.

To obstawiam, że to ten "starszy", więc - niestety - nieczyszczalny.

> slyszalem, ze obecnosc EGRa ma jakies tam wplyw na nagrzewanie sie silnika zima, wiec chyba

> wolalbym go po protu wymienic na nowy.

IMO słuszna koncepcja.

Napisano

Próbowałeś już na wyłączonym silniku odpiąć kostkę od

EGRa i się przejechać? Ja kupiłem auto z tym silnikiem z odpiętą kostką od EGR i zauważyłem to dopiero po 1,5 roku i nie było żadnych problemów. Po podpięciu z powrotem spalanie spadło o niecałe 0,5l/100km i silnik szybciej się nagrzewa w zimie, ale niemal niezauważalnie. Od spodu tego zaworka jest zdejmowalna zaślepka, a pod nią dźwigienka - na wyłączonym silniku spróbuj ją poruszać w obie strony, sprawdź czy rusza się swobodnie. Gdyby Ci się chciało zagłębić w temat to wejdź na www.V40.pl i poszukaj o EGR (posiadacze V50 z 2,0D też się tam wypowiadają)

Napisano
  • Autor

> Próbowałeś już na wyłączonym silniku odpiąć kostkę od

> EGRa i się przejechać?

nie, jakos mi sie nie sklada, zeby pod maska grzebac

ale w koncu sie moze zbiore i to zrobie zlosnik.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

Na początek sorka za odgrzewanie kotleta, ale tak się składa, że mam ten sam silnik i powoli EGR zaczyna niedomagać. Pogrzebałem w temacie i znalazłem kilka ciekawych informacji w necie. Za duże zanieczyszczenia zaworów EGR i wtrysków szczególnie w common rail odpowiadają biokomponenty w ON. W sumie wszystko by się zgadzało, bo od ponad pół roku jeżdżę wyłącznie na zwykłym ON z domieszką 5% biokomponentów. Wcześniej jeździłem wyłącznie na paliwach premium i było wszystko ok. Jak się okazuje do paliw premium typu np. Verva nie dodaje się tych biokomponentów. Może właśnie w common rail trzeba lać premium zwłaszcza jeżdżąc głównie w mieście (na biegu jałowym EGR jest uchylony i wtedy się najbardziej zanieczyszcza)? Jak to oceniacie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.