Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini - pierwsze wrażenia

Featured Replies

Napisano

Ha. Trafił w moje łapki miniaczek. Napęd na 4 laczki z dieselkiem 1,6.

Prawdę mówiąc zaskoczył mnie ten samochód. Jest (względnie) niesamowicie przestronny. Kumpel który się nim przejechał o w zroście 186 cm powiedział, że to pierwsze auto gdzie nie obijają mu się nogi o kolumnę kierownicy. Porównując auta nie tylko z segmentu B ale i C.

Siedzi się bardzo wysoko (co mi się średnio podoba), niestety długi dach ogranicza widoczność i trzeba się czasem mocno wygiąć żeby dojrzeć światło jeśli się stoi jako pierwszy przed skrzyżowaniem.

Auto jeździ niesamowicie fajnie. Daje ogromną radochę z jazdy przynajmniej z małymi prędkościami po mieście. Po prostu chce się tym autem przyspieszać (ze startu). Bardzo fajnie trzyma się w zakrętach. Co ciekawe mimo 18 calowych opon zawieszenie jest całkiem wygodne. Pewnie ogromna zasługa w tym bardzo wygodnych foteli. Niestety "tłucze" się bardzo na dziurach. To chyba jedyny mankament.

Zaskoczył mnie dieselek. Nie sądziłem, że tak ładnie będzie się kręcił na obrotach, prawie jak benzyniak. Oczywiście przy wyższych prędkościach jest słabo, ale po mieście dynamika bardzo przyzwoita. Niestety spalanie na poziomie 9,5l/100 jest odzwierciedleniem tego do czego kusi to auto. Do ciągłego wciskania gazu do oporu przy każdym ruszeniu jeśli tylko jest to możliwe.

Mam nadzieję, że spadnie deszcz to powiem coś więcej o zachowaniu napędu 4x4 w trudniejszych warunkach. Troszkę pojeździłem po piasku i szuterku i tu zachowuje się bardzo ładnie. Jednak jak na mój gust auto ma dość słabowite hamulce.

Niestety "bagażnik" w tym aucie to lekko przesadzone określenie. Raczej jest to schowek na torebkę bądź aktówkę.

Zauroczył mnie minimalizm deski rozdzielczej. Jest obrotomierz z małymi polami wyświetlającymi przejechane kilometry i cyfrowy prędkościomierz. Kompletną porażką jest natomiast ten wielki analogowy prędkościomierz na środku. Całkowicie nieprzydatny i zagracający miejsce - taki już "urok" mini. Na szczęście nie trzeba na niego patrzeć podczas jazdy, bo byłoby to dość nieergonomiczne.

Auto sprawia wrażenie bardzo solidnie wykończonego, nawet solidniej niż jedynka czy trójka. Może to tylko wrażenie - nie przesądzam sprawy.

Ogólnie bardzo pozytywnie je odbieram mimo diesla i lekko haczącej skrzyni biegów.

ok.gif

Napisano
ok.gif Jeździłem tym trochę i potwierdzam - niesamowicie fajny samochodzik. Prawdziwa klasa premium pod każdym względem (w przeciwieństwie do niektórych, aspirujących do bycia premium, a budowanych na płycie Pandy grinser006.gif).
Napisano

> Auto sprawia wrażenie bardzo solidnie wykończonego, nawet solidniej niż jedynka czy trójka. Może to

> tylko wrażenie - nie przesądzam sprawy.

Mini jeździłem tylko biernie, ale wykończeniu to się uważnie przyjrzałem i...

Łojezusmaria...

Poziom zbliżony do znanego mi ze Skody Felicii - jak na auto segmentu B za prawie 100kpln to syf z gilem, dno i wodorosty.

Plastik megabadziewny, radio megahiperbadziewne, spasowanie takie sobie, wszystko siekierą rąbane - taniość (ZWŁASZCZA w zestawieniu z ceną pojazdu) wręcz wydłubuje oczy, całość trzeszczy na każdej dziurze.

Aha, sprzęt nie bity bardziej niż wymiana zderzaka (polowanie na dziczyznę), więc nie tędy droga.

Co do przestronności - ja + drobna kobieta i jechałem z jednej strony oparty żebrami o drzwi, a z drugiej trącając się łokciem z kierującą. Nie czepiam się tego nadmiernie, bo filozofią tego pojazdu jest po pierwsze lans, po drugie lans, po trzecie lans, po czwarte lans.... po dziewięćdziesiąte dziewiąte - lans, po setne - być samochodem, ale jak na lansowóz - jakość wykonania pasuje bardziej do określenia "żena"...

Samochód absolutnie nie wart kosmicznej kasy, jaką się za niego żąda, no ale "bejca, paaanie".

Używane 3-letnie mini cooper D 1,6 diesel 110KM stoi ~42kpln i STOI - chętnych brak.

Napisano
  • Autor

Cóż nie wiem czym jeździłeś (jakim egzemplarzem) ja tam się akurat też dość uważnie także jako pasażer przyglądałem i spasowaniu i trzeszczeniu i nic temu konkretnemu autu zarzucić nie mogę. Nie wiem, czy akurat wiele osób kojarzy mini z BMW. Fakt, że widać pewne rozwiązania przenikające się, ale np. silniki nie są stosowane w BMW (oba 1,6 to zdaje się PSA)

Napisano

> Kumpel który

> się nim przejechał o w zroście 186 cm powiedział, że to pierwsze auto gdzie nie obijają mu się

> nogi o kolumnę kierownicy.

Kolega ma jakiś problem z nogami, że mu się dziwnie układają w samochodzie? Jestem ciut wyższy i nigdy nie miałem problemu z obijaniem się nóg o kolumnę kierownicy.

Napisano
  • Autor

> Kolega ma jakiś problem z nogami, że mu się dziwnie układają w samochodzie? Jestem ciut wyższy i

> nigdy nie miałem problemu z obijaniem się nóg o kolumnę kierownicy.

Ma takie specyficzne podejście do ustawiania fotela

Napisano

> Cóż nie wiem czym jeździłeś (jakim egzemplarzem) ja tam się akurat też dość uważnie także jako

> pasażer przyglądałem i spasowaniu i trzeszczeniu i nic temu konkretnemu autu zarzucić nie

> mogę. Nie wiem, czy akurat wiele osób kojarzy mini z BMW. Fakt, że widać pewne rozwiązania

> przenikające się, ale np. silniki nie są stosowane w BMW (oba 1,6 to zdaje się PSA)

No napisałem - mini cooper D 1,6 by PSA.

Samochód dość świeży, nie ma 3 lat, przebieg jakieś 60 kkm.

Moje zdziwienie bierze się właśnie z rozczarowań - jakość wykończenia i trwałość (zgrzyty) nie przystają zupełnie do ceny.

Jakość wykończenia jest na poziomie Aurisa, trwałość... Kurczę, dawno takim "skrzypkiem" nie jeździłem...

Napisano

> Ma takie specyficzne podejście do ustawiania fotela

Musi mieć wysoko i blisko kierownicy? wink.gif

Napisano

> Ma takie specyficzne podejście do ustawiania fotela

Siada blisko do szyby, bo wtedy lepiej widać? ;-)

Napisano

> Zauroczył mnie minimalizm deski rozdzielczej. Jest obrotomierz z małymi polami wyświetlającymi

> przejechane kilometry i cyfrowy prędkościomierz. Kompletną porażką jest natomiast ten wielki

> analogowy prędkościomierz na środku. Całkowicie nieprzydatny i zagracający miejsce - taki już

> "urok" mini.

Ekhm... grinser006.gif

1448-101295880611-10.jpg

Napisano

koleżanka z pracy jeździła mini 4 lata. Auto miała od nowości. Silnik benzynowy z turbo. Po czterech latach miała tego samochodu tak dość, że przesiadła się na Vengę zlosnik.gif

Auto psuło się ciągle, od osprzętu silnika, przez zawieszenie do wariującej elektroniki (np. samoczynne otwieranie bagażnika).

Chociaż faktycznie, na równej drodze podobno jeździło się tym fajnie.

Napisano

Tak przeczytałem i w sumie to mieliśmy podobne wrażenia ale zupełnie odmienne wnioski:

- Siedzi się bardzo wysoko - bardzo mnie to wkurzało

- niestety długi dach ogranicza widoczność - jestem przyzwyczajony do kontrolowania ruchu lotniczego i bez widoczności nieba mam klaustrofobię

- Daje ogromną radochę z jazdy przynajmniej z małymi prędkościami po mieście - jak każdy mały, zgrabny samochodzik. Gorzej na autostradzie, gdzie człowiek czuje się maleńki i jak na motocyklu, bez żadnej osłony

- zawieszenie jest całkiem wygodne - całkiem to dobre słowo, ani to nie jest miękkie komfortowo, ani twarde sportowo. I tak nie wiadomo po co jest twardo, jeżeli nie jest wystarczająco twardo.

- Zauroczył mnie minimalizm deski rozdzielczej - tak przekombinowanej deski już od dawna nie widziałem. Wolę tradycyjną.

Podsumowując - w życiu bym tego badziewia nie kupił.

Napisano
  • Autor

> Tak przeczytałem i w sumie to mieliśmy podobne wrażenia ale zupełnie odmienne wnioski:

> - Siedzi się bardzo wysoko - bardzo mnie to wkurzało

A czy ja napisałem ze mi sie to podoba?

> - niestety długi dach ogranicza widoczność - jestem przyzwyczajony do kontrolowania ruchu

> lotniczego i bez widoczności nieba mam klaustrofobię

J.w?

> - Daje ogromną radochę z jazdy przynajmniej z małymi prędkościami po mieście - jak każdy mały,

> zgrabny samochodzik. Gorzej na autostradzie, gdzie człowiek czuje się maleńki i jak na

> motocyklu, bez żadnej osłony

Znowu nie widzę gdzie tu odmienne wnioski. W trasie jest tragedia komp sugeruje jazdę na obrotach niewiele wyższych niż 1000 tymczasem silnik ledwo sie toczy i nisamowicie zezi przy nawet umiarkowanym nacisnieciu gazu. Masakra. Przyspieszenie jest fajne, ale tylko na wysokich obrotach i niskich biegach.

> - zawieszenie jest całkiem wygodne - całkiem to dobre słowo, ani to nie jest miękkie komfortowo,

> ani twarde sportowo. I tak nie wiadomo po co jest twardo, jeżeli nie jest wystarczająco

> twardo.

> - Zauroczył mnie minimalizm deski rozdzielczej - tak przekombinowanej deski już od dawna nie

> widziałem. Wolę tradycyjną.

Akurat w tym zakresie rzeczywiście sie różnimy. Mi taka deska odpowiada no moze wolał bym zamiast prędkości na LCD mieć ja wyswietlana na szybie.

> Podsumowując - w życiu bym tego badziewia nie kupił.

Napisano

> Sory za jakość - fotka z komórki.

Wiem, zdziwiłem się, że się dziwisz. grinser006.gif

W końcu to "odgrzany kotlet", więc musi miec coś wspólnego z protoplastą. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wiem, zdziwiłem się, że się dziwisz.

> W końcu to "odgrzany kotlet", więc musi miec coś wspólnego z protoplastą.

no ale gdzie Ty z tymi trzema zegarami do tego jednego, skromnego 270751858-jezyk.gif (mowa o tym co na wprost przed kierowcą)

Napisano

> no ale gdzie Ty z tymi trzema zegarami do tego jednego, skromnego (mowa o tym co na wprost przed

> kierowcą)

Prędkościomierz umieszczony centralnie... facepalm%5B1%5D.gifgrinser006.gif

Napisano

> Prędkościomierz umieszczony centralnie...

Jakby tego było mało, to ponoć jest jeszcze cyfrowy-nie wiem co gorsze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jakby tego było mało, to ponoć jest jeszcze cyfrowy-nie wiem co gorsze

Raczej pomyliłeś fakty. Ten umieszczony centralnie jest analogowy.

Napisano
  • Autor

> Prędkościomierz umieszczony centralnie...

A co on mnie obchodzi? Zamiast tego prędkościomierza powinna być nawigacja. Jest kompletnie niepotrzebny od strony funkcjonalnej. Jak dla mnie w zupełności wystarczające jest wyświetlanie prędkości na obrotomierzu. Do pełni szczęścia brakuje tylko, żeby to był HUD.

Napisano

> A co on mnie obchodzi?

Jeszcze raz powoli - "nowy" mini jest modnym ostatnimi laty "wskrzeszeniem" starego modelu, więc wykazuje pewne cechy, które posiadał protoplasta - np. charakterystyczne malowanie z białym dachem i pasami na masce, czy wspomniany centralny prędkościomierz. Kapiszon? grinser006.gif

Napisano

> Jeszcze raz powoli

przecież napisał, że to go nie obchodzi. ma byc jak on chce i już. bo inaczej tupnie nóżką i strzeli focha zlosnik.gif

Napisano

Wyswietlacz komputera pokładowego może się wydawać znajomy właścicielom BMW serii 1 wink.gif

Napisano
  • Autor

> przecież napisał, że to go nie obchodzi. ma byc jak on chce i już. bo inaczej tupnie nóżką i

> strzeli focha

Właśnie, nie obchodzi. Nie zrozumiales tylko, ze wszystko co mi potrzbne jest na obrotomierzu - tak wiec żadne tupanie nozka nie jest potrzebne. Zamiast centralnego predkosciomierza równie dobrze mógłby byc kwiatek w wazoniku. Ani mnie to ziebi ani grzeje.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze raz powoli - "nowy" mini jest modnym ostatnimi laty "wskrzeszeniem" starego modelu, więc

> wykazuje pewne cechy, które posiadał protoplasta - np. charakterystyczne malowanie z białym

> dachem i pasami na masce, czy wspomniany centralny prędkościomierz. Kapiszon?

Doskonale sobie z tego zdaje sprawę. Tyle, ze niejako przy okazji z tym obeotomierzem idealnie trafiono w moje oczekiwania. SzcZerze mówiąc nawet sobie nie zdawałem sprawy ze można to zrobić z jednej strony tak prosto, a z drugiej spełniając wszystkie wymogi. OcZywiscie kolorystyka średnio mi pasuje, ale tO inna para kaloszy.

Napisano
  • Autor

> Wyswietlacz komputera pokładowego może się wydawać znajomy właścicielom BMW serii 1

Właścicielom serii 3 rownież smile.gif

Napisano

9.5litra w mieście na 100km przy dieslu 1.6? Na pewno?

Napisano

> 9.5litra w mieście na 100km przy dieslu 1.6? Na pewno?

Opel Combo 1.3 CDTI potrafi wciągnąć nawet 12 zimą skromny.gif A zużycie na poziomie 8-9 litrów w mieście latem to norma.

Napisano

> A czy ja napisałem ze mi sie to podoba?

> J.w?

> Znowu nie widzę gdzie tu odmienne wnioski.

Chodziło mi o to że Twój test wydawał się sugerować że byłbyś zainteresowany zakupem takiego samochodu.

Napisano
  • Autor

> Chodziło mi o to że Twój test wydawał się sugerować że byłbyś zainteresowany zakupem takiego

> samochodu.

Jak bym miał go używać tylko w mieście to moze , ale nie z tym silnikiem. Ten samochód mimo, ze teoretycznie niewiele mniejszy i co ciekawsze tylko 40 kg lżejszy od mojego jest dla mnie pozbawiony sensu ze względu na ladownosc. Do swojego wkładam rower bez zdejmowania koła do takiego mini nie ma szans. Poza tym chyba nie bardzo jest opcja domowienia sensownego automatu. Owszem pewne rozwiązania mi sie podobają ale to nie znaczy, ze z ich powodów zmIenie auto.

Napisano
  • Autor

> No napisałem - mini cooper D 1,6 by PSA.

> Samochód dość świeży, nie ma 3 lat, przebieg jakieś 60 kkm.

> Moje zdziwienie bierze się właśnie z rozczarowań - jakość wykończenia i trwałość (zgrzyty) nie

> przystają zupełnie do ceny.

> Jakość wykończenia jest na poziomie Aurisa, trwałość... Kurczę, dawno takim "skrzypkiem" nie

> jeździłem...

Z tego co zauważam to BMW cały czas podnosi jakość. Pomiędzy jedynka z 2007 roku a 2010 jest przepaść jeśli idzie o jakość wykonanaia. Nawet lusterka zostały zmienione na znacznie lepsze ( większe ) mimo, ze oficjalnie nie było face liftu.

Jeśli sie dokładniej przyjzec tym plastikom mini to już ta różowo nie jest. Jednak są dobrze spasowane i nie trzeszcza.

Napisano

material deski powala z nog grinser006.gif

Napisano

> material deski powala z nog

Jest OK. To co tam widzisz to miękki w dotyku plastik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.