Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Syf w silniku

Featured Replies

Napisano

Co może być powodem takiego syfu w silniku?

dsc6407.jpg

Jest to 1.2 8V 60KM silnik ma 90kkm przebiegu i wszystko na to wskazuje że ten przebieg jest autentyczny. Nie wiem na jakim oleju auto jeździło wcześniej, ale czy taki syf może być spowodowany jakimś tanim olejem? Czy może ktoś wpadł na pomysł żeby wlać tam motodoktora czy innego tego typu specyfiku?

Dodam że syf jest takie że palcem nie da się go zetrzeć, tylko dopiero jak się skrobie to pęka i odpada.

Napisano

wyglada jakby był przypalony żadko wymieniany olej .Widziałem podobny jeździł na mineralu SELENI

Napisano

> Co może być powodem takiego syfu w silniku?

> Jest to 1.2 8V 60KM silnik ma 90kkm przebiegu i wszystko na to wskazuje że ten przebieg jest

> autentyczny. Nie wiem na jakim oleju auto jeździło wcześniej, ale czy taki syf może być

> spowodowany jakimś tanim olejem? Czy może ktoś wpadł na pomysł żeby wlać tam motodoktora czy

> innego tego typu specyfiku?

> Dodam że syf jest takie że palcem nie da się go zetrzeć, tylko dopiero jak się skrobie to pęka i

> odpada.

tylko i wyłącznie syfiaty olej, to co tu widzisz jest w całym silniku i trzeba myć silnik bo będa się odrywały płatki tego syfu i jak zatkaja kanały olejowe to będzie kałabanga

Napisano

j.w kiepski rzadko wymieniany olej-fabrycznie leją do mpi selenie 10w40,a interwał wymiany jest co 20tys.-i wiele osób tak się tego trzyma facepalm%5B1%5D.gif,do tego jeżdząc po mieście rotfl.gif

Ale widziałem raz w punciaku 1.2 8v gorszą klawiaturę grinser006.gif,właściciel uparcie twierdził,że mechanik w Aso raz na rok kazał mu wymieniać olej i on leje tylko castrola,a,że przejeżdza przez ten rok ze 30tys. to nie ważne podobnie jak poziom-jest przecież kontrolka rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> tylko i wyłącznie syfiaty olej, to co tu widzisz jest w całym silniku i trzeba myć silnik bo będa

> się odrywały płatki tego syfu i jak zatkaja kanały olejowe to będzie kałabanga

Dobra to teraz pytanie czym umyć silnik w środku? Jakiś preparat do oleju czy jak? Bo rozbieranie na części pierwsze i mycie to raczej nie bardzo mi się widzi. oslabiony.gif Po 1 wymianie oleju u mnie już, jest trochę mniej tego syfu, nowy olej chyba go nieco "myje".

Napisano

Są płukanki-liqui moly,motul,valvoline wlewasz na 5-15 minut do gąrącego oleju i zostawiasz na jałowym.Potem spuszczasz wszysko.

Ważne jest,żeby nie jechać z flusch'em,nie dodawać gazu i spuścić jak najwięcej oleju.Do płukanki możesz dać tani olej byle markowy.

Ps.Nic się nie rozszczelni nie zapcha jeszcze.

Napisano
  • Autor

> Są płukanki-liqui moly,motul,valvoline wlewasz na 5-15 minut do gąrącego oleju i zostawiasz na

> jałowym.Potem spuszczasz wszysko.

> Ważne jest,żeby nie jechać z flusch'em,nie dodawać gazu i spuścić jak najwięcej oleju.Do płukanki

> możesz dać tani olej byle markowy.

> Ps.Nic się nie rozszczelni nie zapcha jeszcze.

Czyli jakiś minerał np. może być? 15W40, bo chyba to jest najtańsze. Lotos zrobi robotę, czy coś lepszego lepiej?

Napisano

Może być chwilowo 15w40,możesz też wlać 10w40 semi przejeździć z 5kkm dolać płukankę i zmienić to wszysko.Olej też trochę wyczyści.

A jak chcesz od razu to minerał+ filtron+ flusch.

Ps. Na lustro nie licz,ale będzie czyściej.

Napisano
  • Autor

> Może być chwilowo 15w40,możesz też wlać 10w40 semi przejeździć z 5kkm dolać płukankę i zmienić to

> wszysko.Olej też trochę wyczyści.

> A jak chcesz od razu to minerał+ filtron+ flusch.

> Ps. Na lustro nie licz,ale będzie czyściej.

Normalnie jeżdżę na 10W40.

Napisano

> Są płukanki-liqui moly,motul,valvoline wlewasz na 5-15 minut do gąrącego oleju i zostawiasz na

> jałowym.Potem spuszczasz wszysko.

> Ważne jest,żeby nie jechać z flusch'em,nie dodawać gazu i spuścić jak najwięcej oleju.Do płukanki

> możesz dać tani olej byle markowy.

> Ps.Nic się nie rozszczelni nie zapcha jeszcze.

stosowales takie plukanki?

Napisano

Po takiej płukance w dieslu się rozszczelniło... i zaczęło pić olej... crazy.gif. Teraz 2 wymiana oleju po płukance i ubywa coraz mniej. Nie polecam tego świnśtwa bynajmniej w Dieslu zlosnik.gif

Napisano

> Co może być powodem takiego syfu w silniku?

> Jest to 1.2 8V 60KM silnik ma 90kkm przebiegu i wszystko na to wskazuje że ten przebieg jest

> autentyczny. Nie wiem na jakim oleju auto jeździło wcześniej, ale czy taki syf może być

> spowodowany jakimś tanim olejem? Czy może ktoś wpadł na pomysł żeby wlać tam motodoktora czy

> innego tego typu specyfiku?

> Dodam że syf jest takie że palcem nie da się go zetrzeć, tylko dopiero jak się skrobie to pęka i

> odpada.

Rozbieralem kilka silnikow po lotosie to tak wygladaly. Najlepsze wyjscie to rozbiórka.

Napisano

ta magistrale olejowa to wyjmij i dokladnie wyczysc w srodku + dziurki (koncowki sa zdejmowane) bo jak sie zapcha to bedzie w najlepszym wypadku po walku... frown.gif

Napisano

tija..płukanki bzdet

oczywiscie one działaja ale dil jest inny

jak to sie zacznie wymywac (taka ilośc tego syfu)to zabije na amen kanały olejowe

ja juz tak raz zrobiłem -dziekuje postoje

rozbierac i czyscic

bez stresu najwiekszy syf jest w głowicy duzo i twardy

w misce jest duzo mułu tez wyczyscic w reszcie silnika jest spoko

i dopiero po takim czyszczeniu mozna to jakim flushem czy innym badziewiem przepłukac

Napisano
  • Autor

> Rozbieralem kilka silnikow po lotosie to tak wygladaly. Najlepsze wyjscie to rozbiórka.

Jeżdżę Uno na Lotos 10W40 już ponad 100kkm i silnik w środku jest czyściutki, zero syfu.

Napisano
  • Autor

> ta magistrale olejowa to wyjmij i dokladnie wyczysc w srodku + dziurki (koncowki sa zdejmowane) bo

> jak sie zapcha to bedzie w najlepszym wypadku po walku...

Magistrala wyczyszczona, w ogóle trochę tam poczyściłem, bo włożyłem 866. grinser006.gif Ale martwi mnie co się dzieje na dole i w bloku.

Napisano
  • Autor

> tija..płukanki bzdet

> oczywiscie one działaja ale dil jest inny

> jak to sie zacznie wymywac (taka ilośc tego syfu)to zabije na amen kanały olejowe

> ja juz tak raz zrobiłem -dziekuje postoje

> rozbierac i czyscic

> bez stresu najwiekszy syf jest w głowicy duzo i twardy

> w misce jest duzo mułu tez wyczyscic w reszcie silnika jest spoko

> i dopiero po takim czyszczeniu mozna to jakim flushem czy innym badziewiem przepłukac

W sumie w tym co piszesz jest dużo racji. Nie wiem czy nie zostawić tego tak jak jest w cholerę. oslabiony.gif

Napisano

> W sumie w tym co piszesz jest dużo racji. Nie wiem czy nie zostawić tego tak jak jest w cholerę.

to jest tak

zasadniczo wszytkie oleje na rynku maja dodatki myjace (tak samo mineralne jak i syntetyki) nie wiem co było za gówno w tym silniku

moge tylko przypuszczac ze olej był długo nie zmieniany, silnik uzytkowany na krótkich odcinakch i pH poszło w dól i olej stracił własciwości myjace

problem polega na tym ze cokolwiek sie wleje to zacznie ten syf wypłukiwac

może sie nic nie przytkac a moze sie zapchac w najgłupszym momencie -na dwoje babka wrózyła

jak to mówia; twoje małpy-twój cyrk

ale ja bym wyczyscił to w miare dokłądnie i wyczyscił miske olejowa

Napisano
  • Autor

> to jest tak

> zasadniczo wszytkie oleje na rynku maja dodatki myjace (tak samo mineralne jak i syntetyki) nie

> wiem co było za gówno w tym silniku

> moge tylko przypuszczac ze olej był długo nie zmieniany, silnik uzytkowany na krótkich odcinakch i

> pH poszło w dól i olej stracił własciwości myjace

> problem polega na tym ze cokolwiek sie wleje to zacznie ten syf wypłukiwac

> może sie nic nie przytkac a moze sie zapchac w najgłupszym momencie -na dwoje babka wrózyła

> jak to mówia; twoje małpy-twój cyrk

> ale ja bym wyczyscił to w miare dokłądnie i wyczyscił miske olejowa

Masz rację, głowica już jest oczyszczona w miarę możliwości, tzn. jak wymieniałem wałek to głowicę wyczyściłem w miarę możliwości tam dookoła, tak samo pokrywę zaworów wymyłem od spodu. Trzeba będzie chyba rzeczywiście pomyśleć nad zdjęciem miski w najbliższym czasie.

Napisano

Wyszczyść wstępnie wszystko, nastepnie wlej środek Valvoliny do płukania silnika, i tak jak pisze na instrukcji działaj:) cool.gif

Napisano
  • Autor

> Wyszczyść wstępnie wszystko, nastepnie wlej środek Valvoliny do płukania silnika, i tak jak pisze

> na instrukcji działaj:)

Sprawdzone to jest czy nie bardzo?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.