Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozbieżność wskazania licznika i odometra.

Featured Replies

Napisano

Poważnie zastanawiam się nad kupnem pewnej Cromy JTDM 150, auto wygląda dobrze, jeździ dobrze, środek nie jest zniszczony i auto nie jest odpicowane. Właściciel też nie jest cwaniakiem czy handlarzem. Auto ma dwa minusy, coś buczy przez kilkanaście sekund po przekręceniu kluczyka z komory silnika i tym się nie przejmuję. Druga wada to różne wskazania licznika i odometru, licznik pokazuje około 107 000 a odometr 10 z hakiem? Auto udokumentowane po sprowadzeniu do kraju, faktury na wszystko. Auto sprowadzone przez dilera Opla z Włoch i własnie w tym momencie obawiam się cudownego zmniejszenia przebiegu. Czy możliwe, że fes źle odczytuje przebieg? proszę o pomoc bardziej obeznanych kolegów, chciałbym ustalic czy te wskazania dyskwalifikują auto, czy może jest to błąd FES?

Napisano

u mnie autko kupione w Fiacie a różnica między odometrem a licznikiem 50.000 km....podobno normalna sprawa:)

Napisano

> u mnie autko kupione w Fiacie a różnica między odometrem a licznikiem 50.000 km....podobno normalna

> sprawa:)

Nie do końca....u mnie Odometr od momentu zakupu nalicza dokładnie tyle ile przejechałem..... problem w tym, że jak kupiłem miał na liczniku 55.000 km a odometr 0 km.... teraz mam 80 tyś a odometr 25 tyś... i do tego 9 kasowań inspekcji....

Mi wydaje się, ze ta pamięć jest ulotna i jak auto stoi dłużej niż tydzień bez akumulatora lub przy rozładowanym akumulatorze to sie zeruje... lub może przy kasowaniu inspekcji olejowej na maxa kasuje sie .... lub..... confused.gif

Napisano

> Poważnie zastanawiam się nad kupnem pewnej Cromy JTDM 150, > różne wskazania licznika i odometru,

> licznik pokazuje około 107 000 a odometr 10 z hakiem?

> czy te wskazania

> dyskwalifikują auto, czy może jest to błąd FES?

Temat niełatwy do ogarnięcia , tutaj masz nieco wniosków - KLIK

Napisano

Jeśli juz kontrolowac to tacho i body, w ecu po róznych zabawach najdziwniejsze wartości lubią się pojawiac - moje punto wg diagnozy ma 14mln przebiegu hehe.gif

Swoją drogą są auta bez uruchomionej opcji hodometru; po grzebaniu w body też ciekawe wartości lubią się pojawiac...

Pozdro

Napisano

> Mi wydaje się, ze ta pamięć jest ulotna i jak auto stoi dłużej niż tydzień bez akumulatora lub przy

> rozładowanym akumulatorze to sie zeruje... lub może przy kasowaniu inspekcji olejowej na maxa

> kasuje sie .... lub.....

wlasnie to .... lub... wchodzi w gre, bo przy wszystkich prawidlowosciach nalicza dobrze i nic mu nie ulatuje, ale jesli ktos... wiadomo co robil to beda kwiatki zlosnik.gif

Napisano

u mnie przed zakupem autko na pewno stało ok. miesiąca na odłączonym aku...więc chyba rzeczywiście to może być przyczyną przekłamań odometru, bo od chwili podłączenia aku - tj. zakupu przeze mnie auta, odometr nalicza dobrze....

Napisano

> u mnie przed zakupem autko na pewno stało ok. miesiąca na odłączonym aku...więc chyba rzeczywiście

> to może być przyczyną przekłamań odometru, bo od chwili podłączenia aku - tj. zakupu przeze

> mnie auta, odometr nalicza dobrze....

Tak mi się wydaję .... u mnie stał dwa miesiące

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Nie do końca....u mnie Odometr od momentu zakupu nalicza dokładnie tyle ile przejechałem.....

> problem w tym, że jak kupiłem miał na liczniku 55.000 km a odometr 0 km.... teraz mam 80 tyś a

> odometr 25 tyś... i do tego 9 kasowań inspekcji....

Z opisu w FES wynika, że fabrycznie jest zaprogramowanych 9 inspekcji serwisowych, każde skasowanie serwisu powoduje zmniejszenie liczby inspekcji o 1, po skasowaniu wszystkich 9 inspekcji, funkcja przestaje być aktywna. Tak więc u ciebie wygląda to tak, jakbyś nigdy nie miał kasowanej inspekcji. Coś się stało lub ktoś coś majstrował, przed kupnem. Patrzyłeś do przebiegów w innych centralkach w aucie, przebieg jest zapisany w kilku miejscach, z tego co pamiętam to: zegary, ECU, body, DPF i nie jestem pewny czy nie ma w klimie i wspomaganiu.

Napisano

> Z opisu w FES wynika, że fabrycznie jest zaprogramowanych 9 inspekcji serwisowych, każde skasowanie

> serwisu powoduje zmniejszenie liczby inspekcji o 1, po skasowaniu wszystkich 9 inspekcji,

> funkcja przestaje być aktywna. Tak więc u ciebie wygląda to tak, jakbyś nigdy nie miał

> kasowanej inspekcji

Nie u mnie wygląda to tak jakbym miał skasowanych 9 inspekcji i była ta funkcja zablokowana

Napisano
  • Autor

> Nie u mnie wygląda to tak jakbym miał skasowanych 9 inspekcji i była ta funkcja zablokowana

Dzisiaj zszedłem specjalnie i podłączyłem się FES. Mam trzy różne przebiegi:

- hodometr w ECU: 4111,6 km

- ostatnia wymiana DPF 108860 km

- hodometr z licznika i przeglądu: 111091 km

Ilość inspekcji olejowych wynosi 6, z czego sam jedną kasowałem, czyli trzy były zrobione.

Pocieszam się, że interwencja napinaczy pasów i bocznych kurtyn wynosi 0 w obu przypadkach. FES pokazał także, że jakiś debil przekręcił silnik do 5500 obr/min, przez 0,16 sekundy i na całe szczęście jeden raz. Zastanawia mnie też poziom degradacji oleju wynoszący 97%. Olej wymieniałem około 3 tyś. km temu i wtedy skasowałem degradację, przegląd skasowałem 1200 km temu, po zakupie ELM. Może chodzi o serwisowe wypalanie DPF, które sobie nieświadomy konsekwencji zaaplikowałem. Szkoda oliwy bo aż z Hameryki przyjechała i jak widać na screenach bardzo dobrze wpływa na DPF - ostanie wypalanie prawie 1100 km temu, przy trybie 60% miasto/40% trasa. Poniżej screeny z FES - może ktoś, coś wywnioskuje nowego.

ECU

ecu.jpg

Licznik

zegar.jpg

Przegląd

serwis.jpg

Airbag

poduszki.jpg

Chciałbym, by finałem tego wątku był kolejny w dziale "Zrób to sam...", wrzuciłem tam już trzy rzeczy i fajnie, gdybyśmy wspólnie tworzyli kolejne.

PS - Jak obserwacje po "uwolnieniu" filtra powietrza?

Napisano

> Dzisiaj zszedłem specjalnie i podłączyłem się FES. Mam trzy różne przebiegi:

> - hodometr w ECU: 4111,6 km

> - ostatnia wymiana DPF 108860 km

> - hodometr z licznika i przeglądu: 111091 km

Czyli dane z ECU równiez nie zgadzaję się topbie ... ile autem przejechałeś od zakupu.... właśnie te 4 tyś km?

> bardzo dobrze wpływa na DPF - ostanie wypalanie prawie 1100 km temu, przy trybie 60%

Ale prawie całkowicie zapchany z tego co widzę .... ( ja nie mam DPF-u więc u mnie to jest nieaktywne )

> PS - Jak obserwacje po "uwolnieniu" filtra powietrza?

Hmmm nie wiem jakie ... hehe.gif to znaczy wymieniałem filtr powietrza ostatnio i był jednolicie brudny a przedtem zanim to zrobiłem miałem dwa czarne okręgi i reszta czyste lub lekko brudne więc o ile jest to znikomy - jednolicie ssa powietrze

A jaką oliwę teraz masz u siebie?

Z nieoficjalnych danych jakie udało mi się uzyskać z pewnego laboratorium jednego z 2-ch naszych producentów paliw i oleju wynika, że najlepiej wypadają oleje Texaco ... Mobil przecientnie - Shell trochę ponizej przeciętnej.... a castrol trochę powyżej przeciętnej...

Napisano
  • Autor

> Czyli dane z ECU równiez nie zgadzaję się topbie ... ile autem przejechałeś od zakupu.... właśnie

> te 4 tyś km?

Przejechałem mniej niż 3 tysiące, na początku starsza wersja FES pokazywała 1100 km, po zmianie na nowszą skoczyło na ponad 2500. Auto było sprawdzane w ASO przed kupnem i twierdzili, że przebieg jest OK - jednak nie widziałem na własne oczy. Mam też faktury z zeszłego roku za naprawy, z przebiegiem 80-90 tysięcy. Chyba podjadę do tego ASO i poproszę o podłączenie do examinera w mojej obecności. Przebieg w DPF zgadza się z tolerancją poniżej 2%. Klapy w kolektorze dolotowym jeszcze żyją, gdyby przebieg był cofnięty o 50-100 tysięcy, były by już martwe. Sam nie wiem co mam myśleć.

> Ale prawie całkowicie zapchany z tego co widzę .... ( ja nie mam DPF-u więc u mnie to jest

> nieaktywne )

To normalne, z czasem się zapycha i przy około 100% i sprzyjających warunkach wypala się do 15% w moim przypadku. Przebieg 1100 km w trybie mieszanym to bardzo dobry wynik, średnia to około 500-700 km, są userzy, którym wypala się co 300!

> Hmmm nie wiem jakie ... to znaczy wymieniałem filtr powietrza ostatnio i był jednolicie brudny a

> przedtem zanim to zrobiłem miałem dwa czarne okręgi i reszta czyste lub lekko brudne więc o

> ile jest to znikomy - jednolicie ssa powietrze

> A jaką oliwę teraz masz u siebie?

> Z nieoficjalnych danych jakie udało mi się uzyskać z pewnego laboratorium jednego z 2-ch naszych

> producentów paliw i oleju wynika, że najlepiej wypadają oleje Texaco ... Mobil przecientnie -

> Shell trochę ponizej przeciętnej.... a castrol trochę powyżej przeciętnej...

Mam zalane takim Amsoil.

Napisano

> Przejechałem mniej niż 3 tysiące, na początku starsza wersja FES pokazywała 1100 km, po zmianie na

> nowszą skoczyło na ponad 2500. Auto było sprawdzane w ASO przed kupnem i twierdzili, że

> przebieg jest OK -

U mnie również nalicza od momentu zakupu confused.gif

ja mam taką teorię że danez ECU są ulotne i przy długim odłączeniu akumulatora kasują się ....

> To normalne, z czasem się zapycha i przy około 100% i sprzyjających warunkach wypala się do 15% w

> moim przypadku. Przebieg 1100 km w trybie mieszanym to bardzo dobry wynik, średnia to około

> 500-700 km, są userzy, którym wypala się co 300!

Aaaa źle zrozumiałem, że włąśnie wypalałeś go

> Mam zalane takim Amsoil.

Dość egzotyczny -ja nic o nim nie wiem...

Napisano
  • Autor

> U mnie również nalicza od momentu zakupu

> ja mam taką teorię że danez ECU są ulotne i przy długim odłączeniu akumulatora kasują się ....

Podjadę do krwiopijców z ASO i sam zobaczę na ekranie examinera, co pokazuje ECU.

> Aaaa źle zrozumiałem, że włąśnie wypalałeś go

> Dość egzotyczny -ja nic o nim nie wiem...

Są sprzedawcy w Polsce, nawet na Allegro, kilka lat temu byłem zdecydowany na import środków smarnych tego producenta, nawet podpisałem umowę przedstawicielską, niestety życie przekreśliło te plany. Patrząc na przebieg między wypalaniem DPF - oliwa bardzo zacna.

Napisano

> Podjadę do krwiopijców z ASO i sam zobaczę na ekranie examinera, co pokazuje ECU.

Jestem ciekawy wink.gif

> przekreśliło te plany. Patrząc na przebieg między wypalaniem DPF - oliwa bardzo zacna.

To prawda wydawało miśię że max 800 km ludziska robią.... albo na dobrym paliwku pomykasz.... lub coś tam jeszcze lejesz do baku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jestem ciekawy

> To prawda wydawało miśię że max 800 km ludziska robią.... albo na dobrym paliwku pomykasz.... lub

> coś tam jeszcze lejesz do baku

Dwa ostatnie tankowania robiłem na taniej stacji "123", zwykły ON, w promocyjnej cenie: 4,64. Nic innego nie dolewam obecnie. Sam jestem zdziwiony tak długim okresem międzywypaleniowym, tymbardziej, że jak widać na zrzucie z FES, średnia z ostatnich 5 regeneracji to 400 km, pomijając jedną wymuszoną serwisową daje to około 500.

Napisano

mi się wypala średnio co 800-900 km ale jeżdżę głownie po mieście. Max jaki osiągnąłem to coś lekko ponad 1000 km. Jeżdżę na Motulu 5W-40 C3 do aut z DPF, może to ma jakieś znaczenie

Napisano
  • Autor

Wyjaśniła się kwestia degradacji oleju, 100% to olej dziewiczy, 0% to chyba do wymiany - będę bacznie obserwował wskaźnik. Dzisiaj po 1186 km, wypalił się DPF i wskaźnik degradacji oleju spadł z 97 do 96 procent. Przez najbliższy weekend zrobię około 1000 km na trasie, jestem ciekawy, jak będzie wyglądać zatkanie DPF? Choć z tego, co się orientuję, komputer i tak wypali po 1200 km, niezależnie od stanu filtra.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.