Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wykonuje się pomiar ciśnienia w cylindrach??

Featured Replies

Napisano

Witam, kupiłem sobie miernik ciśnienia i teraz jak po kolei wykonać taki pomiar.

1. Silnik ma być zagrzany do 70 stopni

2. Odłączam dopływ paliwa

3. Odpinam przewody zapłonowe

4. Wykręcam jedną świece i wkręcam miernik

5. Wciskam gaz do oporu i przekręcam kluczyk

Dobrze piszę??

Napisano

> Raczej zimy

dokładnie

> i wykręć wszystkie świece lżej będzie rozrusznikowi

dokładnie

Poza tym warto wyjąć też wkład filtra powietrza lub zdjąć dolot powietrza z przepustnicy.

Napisano

> Raczej zimy

I co bedziesz sprawdzał ? Ciśnienie sprężania sprawdza sie na CIEPŁYM silniku. hehe.gif

1. sprawdzić i w razie potrzeby wyregulować luzy zaworów ponieważ mają one wpływ na wynik pomiaru

2. po nagrzaniu silnika do temp 70-80C wykręcić wszystkie świece zapłonowe .

Niedopuszczalne jest wykonywanie pomiarów na zimnym silniku, ponieważ zbyt duże luzy między tłokiem a cylindrem spowodują wykazanie zaniżonego ciśnienia sprężania.

3. całkowicie otworzyć przepustnicę w celu uzyskania lepszego napełnienia cylindrów.

Napisano

> Niedopuszczalne jest wykonywanie pomiarów na zimnym silniku, ponieważ zbyt duże luzy między tłokiem

> a cylindrem spowodują wykazanie zaniżonego ciśnienia sprężania.

I właśnie po to mierzy się na zimnym aby nie było przekłamań , pomiar poprawia się próba olejową jeśli są zbyt duże odstępstwa od poprzedniego pomiaru to już wiadomo że pierścienie do roboty.

A na ciepłym to se możesz gwint w głowicy aluminowej zerwać lub co najwyżej świece ukręcić ok.gifhehe.gif

Napisano

> I właśnie po to mierzy się na zimnym aby nie było przekłamań , pomiar poprawia się próba olejową

> jeśli są zbyt duże odstępstwa od poprzedniego pomiaru to już wiadomo że pierścienie do roboty.

> A na ciepłym to se możesz gwint w głowicy aluminowej zerwać lub co najwyżej świece ukręcić

Że jak ?!

ciśnienie sprawdza się NA CIEPŁYM! Po co mi ciśnienie sprężania na zimnym, skoro nawet silniki zużyte, przy zimnym oleju mają większą kompresję ? Ciśnienie trzeba sprawdzić w warunkach optymalnej pracy silinika!

z wykręconymi wszystkimi świecami.

Napisano

> I właśnie po to mierzy się na zimnym aby nie było przekłamań ,

To są dopiero przekłamania ! yikes.gif

i oddanie do remontu ''zdrowego'' silnika

> pomiar poprawia się próba olejową

Też na ciepłym silniku !

> jeśli są zbyt duże odstępstwa od poprzedniego pomiaru to już wiadomo że pierścienie do roboty.

Tu zgoda - byle na ciepłym.

> A na ciepłym to se możesz gwint w głowicy aluminowej zerwać lub co najwyżej świece ukręcić

Też odwrotnie zlosnik.gif - z głowic aluminiowych wykręca się świece na ciepłym silniku- aluminium ma większą rozszerzalność niż stal co zmiejsza siłę zacisku na gwincie świecy.

Ale już widzę , że zostaniemy przy swoim zdaniu. ok.gif

Napisano

> przy zimnym oleju mają większą kompresję ?

Patrz a PamulaB podaje że miejszą zlosnik.gif

To się zastanówcie i dajcie znać ok.gif

Zgadzacie się co do jednego nagrzany do 70 stopni ok.gif

Mnie zawsze uczono że na zinym i każdy kogo znam tak mierzy ok.gif

Napisano

> To są dopiero przekłamania !

> i oddanie do remontu ''zdrowego'' silnika

Żadne przekłamania tylko znasz ogólny stan silnika ok.gif

Napisano

> Patrz a PamulaB podaje że miejszą

old.gif

Proszę nie mieszaj mnie do swoich bredni o pomiarze kompresji benzynowego silnika!

Napisano

Nie wiem o co Ci biega , po prostu przekopiowałeś pierwszy lepszy tekst z google i jesteś happy, proponuje podjechać do kilku mechaników to też od nich otrzymasz różne informację ok.gif

nigdzie nie wypisuje ze Twoje ctrl+c i potem crtl+v jest brednią zatem też proszę o zachowanie sie Ciebie tutaj.

Napisano

> Nie wiem o co Ci biega , po prostu przekopiowałeś pierwszy lepszy tekst z google i jesteś happy,

> proponuje podjechać do kilku mechaników to też od nich otrzymasz różne informację

Odpowiem Ci w skrócie.

Zanim'' wielu'' tutaj mogło użyć tego Ctrl + v to moja wiedza na temat sprawdzania ciśnienia w silnikach istniała już dawno.

Pozdrawiam

EOT

Napisano

> Że jak ?!

> ciśnienie sprawdza się NA CIEPŁYM! Po co mi ciśnienie sprężania na zimnym, skoro nawet silniki

> zużyte, przy zimnym oleju mają większą kompresję ?

Ty chyba nie widziałeś zużytego silnika hmm.gif

Napisano

> Ty chyba nie widziałeś zużytego silnika

widziałem aż za dobrze smile.gif

Napisano

Mierzysz na zimnym i na ciepłym.

Na zimnym zmierzysz kompresje przy zapalaniu - czyli np jak łatwo zapalisz na mrozie a na ciepłym sprawdzisz stan silnika w warunkach pracy.

Napisano

Na rozgrzanym silniku mierzy sie sprezanie w benzynowym silniku,a na zimnym mierzy sie sprezanie w dieslu ew mozna zrobic probe olejowa.

Tak bylo, jest i bedzie.

Napisano

Ostatnio rozmawiałem o tym z wykładowcą na studiach. Jest doktorem i mechanikiem wiec prawdopodobnie wie co mówi.. Jednoznacznie stwierdził, że powinno się taki test robić na ciepłym silniku.

Pozdrawiam!

Napisano

> Raczej zimy

W tej próbie chodzi o to, by ocenić kondycje silnika po jego nagrzaniu, czyli w normalnych warunkach pracy. Ale jeśli nadal będziesz upierał się na zimny silnik to sprecyzuj chociaż czy zimny latem czy zimą bo to będzie ze 40stopni różnicy zlosnik.gif

Pomiar ciśnienia oleju też się wykonuje na zimnym? mlot.gif

Napisano

> W tej próbie chodzi o to, by ocenić kondycje silnika po jego nagrzaniu, czyli w normalnych

> warunkach pracy. Ale jeśli nadal będziesz upierał się na zimny silnik to sprecyzuj chociaż czy

> zimny latem czy zimą bo to będzie ze 40stopni różnicy

> Pomiar ciśnienia oleju też się wykonuje na zimnym?

Pomiar cisnienia oleju wykonuje sie podaczas rozgrzewania silnika od zimnego startu,mierzy sie na biegu jalowym i na obrotach zadanych przez producenta wg manuala.

Napisano

> Witam, kupiłem sobie miernik ciśnienia i teraz jak po kolei wykonać taki pomiar.

> 1. Silnik ma być zagrzany do 70 stopni

> 2. Odłączam dopływ paliwa

> 3. Odpinam przewody zapłonowe

> 4. Wykręcam jedną świece i wkręcam miernik

> 5. Wciskam gaz do oporu i przekręcam kluczyk

> Dobrze piszę??

wykręcasz wszystkie swiece. Sprzęgło wciśnięte. 70 st? - ma być rozgrzany jak w normalnej jeździe, wiec blizej 90 st. Paliwa nie odłączasz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.