Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Equinox - Raporcik

Featured Replies

Napisano

Minęło kilka tygodni, dwa tysiące mil na liczniku, mały raporcik chciałem złożyć.

Equinox'a kupiłem za $27,250 minus $1,200 (oczywiście na raty - 60 miesięcy). Przejechałem nim 2,064 mile. Oto parę spostrzeżeń:

1) Spalanie średnie poprawia się - początkowo było to 22 mile z galona, teraz już są 24 mile z galona (podobny styl jazdy). Na autostradzie - było 26 jest 29 mil z galona. Jak to się przekłada na litry? (odpowiednio: 10.69, 9.80, 9.05 oraz 8.11 litra / 100 km.) Początkowo byłem zawiedziony. Teraz uważam - że jest przyzwoicie, jak na spore auto (ponad 1.8 tony w wersji AWD) napędzane stosunkowo niewielkim silnikiem (2.4 litra 180 koni amerykańskich).

2) Przyjemność z jazdy - to druga fajna cecha Equinox'a. Samochód jest bardzo dobrze wyważony, bardzo żywo się prowadzi, choć mimo wszystko nie ma wyczucia tego, co dzieje się z kołami. Tak, jest słabe "czucie" samochodu. Zawieszenie jest bardzo harmonijne. Samochód dobrze (bardzo) zachowuje się na nierównościach (krótkich i długich). Nie pływa po drodze, nie jest wrażliwy na podmuchy wiatru. Przyśpiesza wprawdzie niemrawo, ale wskaźnik prędkościomierza już po 9 sekundach pokazuje polskie 100 km/h. Tak - przyśpieszenie jest dramatem. Nieco pomaga wyłączenie trybu "eco" - skrzynia później zmienia biegi, ale wciąż nie jest to coś, co można nazwać żwawą jazdą. Samochód jest cichy w środku, chociaż powyżej 4000 obr/min zaczyna się koncercik, że nawet system wyciszania silnika nie wystarcza.

3) Wnętrze - obszerne. Siedzenia wygodne, twarde, dobrze podtrzymują w warunkach zwyczajnej jazdy. Mam siedzenie kierowcy w pełni regulowane elektrycznie - bardzo łatwo znaleźć odpowiednią pozycję. Kierownica oczywiście regulowana w obu płaszczyznach i to w dużym zakresie. Siedzenia tylne są wygodne, miejsca na kolania - dużo. Tylne oparcia są regulowane w niewielkim zakresie. Jest sporo schowków. Moja wersja to "druga od dołu" 1LT - z paroma dodatkami z 2LT. Więc mamy materiałowe fotele i morze czarnego plastiku, choć nieźle to wszystko wygląda. Do schowka między siedzeniami zmieści się i laptop.

4) Obsługa - w miarę. Wskaźniki nie są zbyt czytelne, całe szczęście można włączyć cyfrowy prędkościomierz. Szybka osłaniająca wskaźniki jest tak ukształtowana, że odbija się w niej np. ubranie kierowcy. Masz jasną koszulkę - nic nie zobaczysz na licznikach... Pokrętła są ... nielogicznie umieszczone. Uczyłem się ich ze 2 tygodnie. I jeszcze ukształtowanie konsoli - jakaś totalna porażka... Żeby skorzystać z książki telefonu po BT trzeba się wychylić daleko w stronę prawego pokrętła przy radiu... Generalnie - niewygodnie. Całe szczęście wszystko jest czytelnie opisane, oświetlone (w nocy także konsola jest oświetlona na zielono). Schowki są w zasięgu ręki. Integracja z iPodami i innymi MP3 - działa.

4) Widoczność - to niemal osobny temat - samochód ma dość wąskie okna, Gdyby nie kamera cofania - nie wiem, jak można by coś z tyłu dostrzec. Szyby są przyciemniane, więc i za dnia, i tym bardziej nocą - nic, albo niewiele widać. Kamera i dostępne w 2LT oraz w LTZ czujniki - są jak najbardziej na miejscu. Widzialność do przodu jest ograniczona przez słupki A. Na boki - też nie ma mistrzostwa świata - generalnie Chevy postanowiło ograniczyć widoczność za cenę grubych słupków drzwiowych...

5) Klimatyzacja - jest bardzo wydajna, choć silnik wydaje się być dość głośny. Ma chyba 12 biegów. Na 5 biegu - wyraźnie ją słychać. Za to jak napisałem wcześniej - jest baaaardzo wydajna. Denerwuje patent, że nie można włączyć nawiewu przedniej szyby bez klimatyzacji. CZEMU???

6) Radyjo - jest. Gra fajnie. Co więcej trzeba? Może przydałoby się przeprojektować rzeczoną konsolę... Recepcja fal AM, FM i XM - bardzo dobra.

7) Światła - KIEPSKIE. Naprawdę żal, że nie sprawdziłem wcześniej, co i jak jest ze światłami. Chociaż może to kwestia tego, że są zamontowane wyżej, przez co chociaż oświetlają, to subiektywnie jest to mniej intensywne... No i automatyczne włączanie świateł działa lepiej, niż w Impali, Malibu, Trailblazer'ze.

8) Bagażnik - jest. Nie jest szalenie pakowny, ale ma wszelkie powierzchnie równe i można go bardzo łatwo powiększyć. Nie wiem, jak obliczyć jego pojemność... Chevy podaje, że ma 31.7 stopy sześciennej... Wychodzi 0.8 metra sześciennego. Nie bardzo mi to się jednak w całość układa. Na oko - ma mniejszy kufer, niż w CR-V i niż w RAV4.

9) Bajerki. W Chevy'm mamy: euro-click (potrójne kliknięcie kierunkowskazu), automatyczne światła, kamerę cofania, integrację z iPodem i Bluetooth, OnStar (a wraz z nim - MyLink - aplikację na telefon "uruchamiającą" samochód na odległość i spełniającą jeszcze parę innych funkcji), fajny (subiektywnie) wygląd i parę innych "wodotrysków i nawiewów".

Generalnie to bardzo fajne auto, choć widać, że dopiero następca będzie dojrzały. Pojawi się pełny MyLink, pojawi się też pewnie specyfikacja i konstrukcja z zamysłem zaoferowania auta nie tylko w Ameryce. Auto jest teoretycznie droższe, niż japońskie RAV4, CR-V czy ROGUE. Ale jest mniej kobiece, mniej oklepan, mniej banalne. Choć pewnie po roku takim właśnie w pełni się stanie.

Napisano

> Minęło kilka tygodni, dwa tysiące mil na liczniku, mały raporcik chciałem złożyć.

To jak pamiętam bazuje na Antarze/Captivie?

> Equinox'a kupiłem za $27,250 minus $1,200 (oczywiście na raty - 60 miesięcy). Przejechałem nim

> 2,064 mile. Oto parę spostrzeżeń:

U nas taka wersja w cenniku stoi za 106 000 zł panic.gif

> 1) Spalanie średnie poprawia się - początkowo było to 22 mile z galona, teraz już są 24 mile z

> galona (podobny styl jazdy). Na autostradzie - było 26 jest 29 mil z galona. Jak to się

> przekłada na litry? (odpowiednio: 10.69, 9.80, 9.05 oraz 8.11 litra / 100 km.) Początkowo

> byłem zawiedziony. Teraz uważam - że jest przyzwoicie, jak na spore auto (ponad 1.8 tony w

> wersji AWD) napędzane stosunkowo niewielkim silnikiem (2.4 litra 180 koni amerykańskich).

Bardzo mało IMO pali ok.gif

Moje Lacetti pali średnio 8, a spokojnie weźmie ponad 9 w mieście lub na autostradzie.

Napisano

5- IMO da sie trzeba użyć kombinacje klawiszy od klimy. Terazjuzdo końca nie pamietam ale np w hhr trzeba było szybko kilka razy nacisnąć Ac rzy włączonym nawiewie na szybę.

Napisano

U nas go nie ma ale IMO jest bardzo ładny.

2011-Chevy-Equinox-01.jpg

Napisano

> Nie ma, ale piszą, że bazuje na tej samej platformie "Theta" co Opel Antara, więc i Captiva ...

Ale cenę tez mogliby wspólna zrobić.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

"Podbijam wątek" - wrzucam zdjęcia mojej bryczki z dzisiaj - robione przy lotnisku w Teterboro, NJ.

Jedziemy na sesję (a właściwie czekamy na skrzyżowanku):

285098649-IMGP4697.jpg

A tu już przy lotnisku:

285098649-eq01.jpg

285098649-eq02.jpg

285098649-eq04.jpg

285098649-eq05.jpg

285098649-eq06.jpg

Zaglądamy do wnętrza:

285098649-eq07.jpg

Siedzenie odsunięte prawie do końca!

285098649-eq08.jpg

Obicia drzwi to jakieś gumowate tworzywo ze wstawkami (chyba) skóry (ew. skóropodobnymi):

285098649-eq09.jpg

Już zaglądamy do tyłu:

285098649-eq10.jpg

285098649-eq11.jpg

Siadamy do tyłu - mam 178 cm wzrostu, swoje ważę, siedzenie pasażera odsunięte prawie do końca:

285098649-eq13.jpg

Znowu zaglądamy od tyłu:

285098649-eq14.jpg

Aby za chwilę zajrzeć do niewielkiego (może: nie-szerokiego) bagażnika:

285098649-eq15.jpg

285098649-eq16.jpg

285098649-eq17.jpg

Na wstecznym w lusterku włącza się "kamera cofania":

285098649-eq18.jpg

285098649-eq19.jpg

Dość czytelne wskaźniki (ale nie w słońcu!):

285098649-eq20.jpg

Widok po przekręceniu kluczyka - a'la VAG:

285098649-eq21.jpg

Przeładowana (po oplowsku) konsola środkowa:

285098649-eq22.jpg

Radyjko:

285098649-eq23.jpg

285098649-eq24.jpg

Obsługa klimatyzacji:

285098649-eq26.jpg

Pojemniki na napoje przy dźwigni "automatu":

285098649-eq27.jpg

Obsługa iPod'a - nie ma polskich liter...

285098649-eq28.jpg

285098649-eq29.jpg

Schowek na drobiazgi:

285098649-eq30.jpg

Uchwyty na nawigację (auto ma też wbudowaną nawigację Onstar): i na telefon Droid:

285098649-eq31.jpg

Lusterko "Onstar":

285098649-eq32.jpg

"Konsola" przy lusterku:

285098649-eq33.jpg

Token do automatycznego pobierania opłat za autostrady, mosty, tunele, parkingi - EzPass:

285098649-eq34.jpg

285098649-eq35.jpg

285098649-eq36.jpg

Schowek - tym razem w miarę pojemny:

285098649-eq37.jpg

Rzut oka na tylną kanapę z podłokietnikiem:

285098649-eq38.jpg

Lusterka są podgrzewane i jak to w USA - tylko prawe jest asferyczne ("The objects in the mirror are closer than they appear"):

285098649-eq39.jpg

Średnie zużycie paliwa (większość jazdy - miejska):

285098649-eq40.jpg

Napisano

> "Podbijam wątek" - wrzucam zdjęcia mojej bryczki z dzisiaj - robione przy lotnisku w Teterboro, NJ.

> Jedziemy na sesję (a właściwie czekamy na skrzyżowanku):

Jednak jakość wnętrz Chevroleta jest już na poziomie Hondy - bardzo ładnie wykończony pojazd smile.gif

Napisano
  • Autor

Owszem. Właśnie Honda mi się bardzo podobała. CR-V, konkretnie. Ale 'Nox okazał się być autem wygodniejszym dla kierowcy.

Napisano

IMO bardzo dobra jakosc wykonania, troszku razi ten wyswietlacz mogliby wsadzac kolorowy. Calosc robi pozytywne wrazenie. IMO dobry wynik spalania. Moj dodge grand voyager z wypozyczalni na trasie palil mi 12l na 100km. W PL spalanie IMO + 4l.

Napisano
  • Autor

> Występuje wersja +2 miejsca?

Nie występuje. Chevrolet ma 3 SUVy 7-miejscowe w ofercie: Traverse, Tahoe i Suburban ze szczególnym wskazaniem na Traverse, w którym, choć wcale nie największy - chyba najlepiej z trzech wykorzystano przestrzeń.

Napisano
  • Autor

> IMO bardzo dobra jakosc wykonania, troszku razi ten wyswietlacz mogliby wsadzac kolorowy. Calosc

> robi pozytywne wrazenie. IMO dobry wynik spalania. Moj dodge grand voyager z wypozyczalni na

> trasie palil mi 12l na 100km. W PL spalanie IMO + 4l.

Tym razem sporo stałem w korku na autostradzie, może stąd spalanie zaniżone. Auto ma (relatywnie) mały silnik - 4-cylindrowy 2.4 z bezpośrednim wtryskiem. Chociaż samo auto jest ciężkawe - wynik uważam za nienajgorszy.

Napisano

> Nie występuje. Chevrolet ma 3 SUVy 7-miejscowe w ofercie: Traverse, Tahoe i Suburban ze szczególnym

> wskazaniem na Traverse, w którym, choć wcale nie największy - chyba najlepiej z trzech

> wykorzystano przestrzeń.

Fajny. ok.gif

2009_chevrolet_traverse_3.jpg

Napisano

Licznik tylko do z_lol1.gif 140 - jak w maluchu facepalm%5B1%5D.gif

I temperature tam macie jak w piekle - 82 stopnie lizak.gif

I nie wiem czy dobrze widzę, ale chyba jest tak samo jak w moim Cruziaku, że nie mogę puścić nawiewu tylko i wyłącznie na szybę. W Nubie to mam foch.gif

Napisano

> Licznik tylko do 140 - jak w maluchu

> I temperature tam macie jak w piekle - 82 stopnie

> I nie wiem czy dobrze widzę, ale chyba jest tak samo jak w moim Cruziaku, że nie mogę puścić

> nawiewu tylko i wyłącznie na szybę. W Nubie to mam

Jest przycisk nadmuchu tylko na szybę.

Napisano
  • Autor

> Jest przycisk nadmuchu tylko na szybę.

No właśnie - od razu włącza się klima. A ja taki hardkor nie jestem, żeby na okrągło na A/C jeździć. Czasem (np. wieczorkiem) wystarczyłby zwykły nawiew na szybę... Ponoć trzeba jakąś kombinację przyciskami wykonać, żeby wyłączyć A/C przy nawiewie na szybę. Tylko, czy na stałe da się to zrobić???

Napisano

> No właśnie - od razu włącza się klima. A ja taki hardkor nie jestem, żeby na okrągło na A/C

> jeździć.

A w czym to przeszkadza?

> Czasem (np. wieczorkiem) wystarczyłby zwykły nawiew na szybę... Ponoć trzeba jakąś

> kombinację przyciskami wykonać, żeby wyłączyć A/C przy nawiewie na szybę.

No to skomplikowali zycie. blush.gif

U mojej bratowej w Fabii nie da się za to zamknąć obiegu powietrza na wewnętrzny gdy nadmuch jest ustawiony na szybę.

screwy.gif

> Tylko, czy na stałe

> da się to zrobić???

Napisano

> Jest przycisk nadmuchu tylko na szybę.

Faktycznie jest. I u mnie też jest mlot.gif

Po tylu latach kręcenia korbą w nubie, człowiek gubi się w tych przyciskach grinser006.gif

Napisano

> No właśnie - od razu włącza się klima. A ja taki hardkor nie jestem, żeby na okrągło na A/C

> jeździć. Czasem (np. wieczorkiem) wystarczyłby zwykły nawiew na szybę... Ponoć trzeba jakąś

> kombinację przyciskami wykonać, żeby wyłączyć A/C przy nawiewie na szybę. Tylko, czy na stałe

> da się to zrobić???

Kombinacja klawiszy. IMO wcisnij 5 razy szybko AC przy wlaczanym nadmuchu na szybe. Juz nie pamietam crazy.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Maleńkie uaktualnienie:

Właśnie wróciłem z podróży. Pokonany w 3 dni dystans ok. 990 mil czyli ok. 1600 km. Taka tam spokojna jazda po autostradach i po lokalnych drogach. Na zwykłej benzynie zużycie paliwa wyszło 9.3 litra / 100 km. Prędkości od powiedzmy 90 km/h do 140 km/h. Dwoje pasażerów, sporo podjazdów na tempomacie (110-130 km/h). Sporo także zjazdów. Auto fajne, wygodne, w końcu jestem zadowolony. ok.gif

Napisano

> Maleńkie uaktualnienie:

> Właśnie wróciłem z podróży. Pokonany w 3 dni dystans ok. 990 mil czyli ok. 1600 km. Taka tam

> spokojna jazda po autostradach i po lokalnych drogach. Na zwykłej benzynie zużycie paliwa

> wyszło 9.3 litra / 100 km. Prędkości od powiedzmy 90 km/h do 140 km/h. Dwoje pasażerów, sporo

> podjazdów na tempomacie (110-130 km/h). Sporo także zjazdów. Auto fajne, wygodne, w końcu

> jestem zadowolony.

Dotarl sie. W PL IMO spokojnie 12-14l by lykal bo autostrad nie ma.

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Przedwczoraj silnik znowu zagrzechotał przy starcie. Dzisiaj, przy przyspieszaniu, myślałem, że tylny most się urwał, skrzynia w pył się rozpadła - tak strasznie autem zatrzęsło yikes.gif Dzwoniłem do serwisu - czeka mnie naprawa. Samochód ma ok. 17000 km (od marca 2011). Już raz byłem na akcji przywoławczej z tym grzechotem - miało być w porządku.

Pogmerałem na sieci i co widzę??? - samochód (produkcja luty/marzec 2011) należy do serii bubli (tzw. lemon). Prawdopodobnie kwalifikuje się pod tzw. Lemon Law.

Napisano
  • Autor

> Czyli co? Przysługuje Ci tak jakby prawo do zwrotu tego auta ta?

Jeśli trzy razy nie dadzą rady naprawić tej samej awarii to teoretycznie - tak. Są określone warunki, jakie trzeba spełniać oraz określone procedury do wykonania. Jak umisz po angielsku to tu masz PDFa. Nie mam zamiaru się sądzić (póki co), chyba, że auto jest rzeczywiście lemonem (bublem). Ludzie w różnych stanach dostają fabrycznie nowe auta właśnie z tytułu Lemon Law.

Napisano

Tyle ze maja na to metody - np. na drugiej naprawie piszą ze naprawili coś innego. I jak przychodzi co do czego to okazuje sie ze nigdy nic nie było naprawione wiecej niz 3 razy. Przetestowanie z GM i Saabem.

Napisano
  • Autor

> Tyle ze maja na to metody - np. na drugiej naprawie piszą ze naprawili coś innego. I jak przychodzi

> co do czego to okazuje sie ze nigdy nic nie było naprawione wiecej niz 3 razy. Przetestowanie

> z GM i Saabem.

Za pierwszym razem, gdy mi napisał w zleceniu "General check-up" - zwróciłem uwagę i zapisał konkretnie: 6 objawów, w tym 2 ciężkie wink.gif

Teraz pojawiły się znowu te 2 ciężkie (hałas i niebywale ostre szarpanie przy przyspieszaniu).

Chcę, żeby to naprawili. Na razie nie interesuje mnie pchanie się w korty, lojerów i inne losuty.

Napisano

> Chcę, żeby to naprawili. Na razie nie interesuje mnie pchanie się w korty, lojerów i inne losuty.

Naprawią. Im też sie nie opłaca.

Napisano
  • Autor

> Naprawią. Im też sie nie opłaca.

Wlasnie siedze u dealera podczas gdy Zenki mi w aucie gmeraja.

W miedzyczasie obejrzalem sobie Sonica i Volta. Wole Equinoxa.

Napisano

> Wlasnie siedze u dealera podczas gdy Zenki mi w aucie gmeraja.

> W miedzyczasie obejrzalem sobie Sonica i Volta. Wole Equinoxa.

Sonic jest klaustofobicznym autem, a wnętrze Volta wygląda jakby był projektowany dla 14'sto letniej dziewczynki z kompletem kredek w ręce.

Napisano
  • Autor

> Sonic jest klaustofobicznym autem, a wnętrze Volta wygląda jakby był projektowany dla 14'sto

> letniej dziewczynki z kompletem kredek w ręce.

Podzielam te opinie.

A co do wizyty w serwisie: nie naprawili. Rzekomo nie byli w stanie powtorzyc problemu. Jak jeszcze raz, jak krowie na miedzy wyjasnile, co i jak - zaczeli szukac gdzie indziej. W koncu jakasz bzdure wynalezli - halasujaca pompa paliwa. W koncu pokazalem filmik z YT - facet mowi - "aaaaaaaaa". Ja mowie - "no kurka wlasnie". Wiec za chwile mowi: ale my to juz wymienilismy, wiec ja na to, ze widocznie znowu sie zepsulo i jeszcze samochodem szarpie.

Pogmerali, pogmerali i oddali auto nie naprawione...

Mam znowu wszystko na papierze.

Jeszcze dam im jedna szanse.

Ale nastepny raz - bedzie juz z listem do producenta i z zatrudnieniem prawnika.

Napisano

> Jeszcze dam im jedna szanse.

> Ale nastepny raz - bedzie juz z listem do producenta i z zatrudnieniem prawnika.

Zadzwoń albo napisz e-maila do przedstawiciela producenta, opisz usterkę i niech Ci wskażą serwis.

U mnie zadziałało. Jedno ASO nie wierzyło, że coś jest nie tak. Skierowali mnie do innego i to bez problemu wymieniło amortyzatory w Lacetti, które na teście wykazywały sprawność 80%, a faktycznie powodowały, że auto źle wybierało nierówności.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.