Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BioEtanol E85

Featured Replies

Napisano

Poczytałem i osobiście nie mam ochoty ryzykować wlewając to do baku mojego trampiszcza (rocznik brzydala '91, gaźniki i te sprawy).

Cena jest atrakcyjna - w Warszawie jakieś 30 gr taniej niż NoPb95.

Zapraszam do wyrażania opinii hmm.gif

Napisano

> Poczytałem i osobiście nie mam ochoty ryzykować wlewając to do baku mojego trampiszcza (rocznik

> brzydala '91, gaźniki i te sprawy).

> Cena jest atrakcyjna - w Warszawie jakieś 30 gr taniej niż NoPb95.

> Zapraszam do wyrażania opinii

To faktycznie okazja jest hehe.gif

Napisano
  • Autor

> To faktycznie okazja jest

Wiesz, jeśli można wydać kasę na coś innego...

W skali roku jakieś oszczędności pewnie są, zależy jakie przebiegi się robi.

Pytanie, czy warto ryzykować?

IMHO nie warto.

Napisano

> Wiesz, jeśli można wydać kasę na coś innego...

> W skali roku jakieś oszczędności pewnie są, zależy jakie przebiegi się robi.

> Pytanie, czy warto ryzykować?

> IMHO nie warto.

IMO również nie warto. no.gif

Napisano

IMHO warto, już od dawna czekałem na to paliwo, i nie wiem jakie Wy tam macie ryzyko?? czy znów jakieś urban legend??

Napisano

Jak producent motocykla wypowie się, że akurat do mojego można to lać, to czemu nie skromny.gif

Napisano

a to nie jest tak, ze tego paliwa lyka wiecej niz normalnego?

Napisano

> a to nie jest tak, ze tego paliwa lyka wiecej niz normalnego?

źródła Ci nie podam, ale gdzieś czytałem że na czystym bioetanolu 30% więcej

Napisano

> Poczytałem i osobiście nie mam ochoty ryzykować wlewając to do baku mojego trampiszcza (rocznik

a ktoś wie jaka jest liczba oktanowa tego wynalazku ?

Napisano

> a ktoś wie jaka jest liczba oktanowa tego wynalazku ?

105 gdzieś wyczytałem, gdzie to można kupić w wawie? Myśle że CC przyjmie 1:1 e85 do noPB 95 i nie będzie protestowało

Napisano

przy takiej mieszance straci na mocy :D:D

Napisano
  • Autor

> 105 gdzieś wyczytałem, gdzie to można kupić w wawie? Myśle że CC przyjmie 1:1 e85 do noPB 95 i nie

> będzie protestowało

Podobno na Wawelskiej mają.

Napisano

Nieco z innej beczki.

Mam RAMa 1500 przystosowanego fabrycznie do jazdy na tych spirytusach z kukurydzy itp - układ Flexifuel.

Kiedyś, jak dopadnę E85, to zatankuję i napisze, jak to jeździ. Z tym, ze silnik to 4.7 V8..;)

Na razie upalam dziada na zwykłej 95 i LPG.

Moim zdaniem trzeba mieć przystosowany układ paliwowy, bo te ekologiczne paliwa rozpuszczają gumę w nieprzystosowanym układzie itp.

Napisano

> IMHO warto, już od dawna czekałem na to paliwo, i nie wiem jakie Wy tam macie ryzyko?? czy znów

> jakieś urban legend??

Urban legend?

Wskaż proszę chociaż jeden pojazd produkowany w Europie na rynek Europejski, którego producent dopuszcza stosowanie tych szczyn!

Już dodawanie 10% biokomponentów do benzyny powodowało silny protest wielkich producentów samochodów a tutaj mówimy o nawet ponad 70% bio!!!

Z tego co można przeczytać na temat tego paliwa to mniejsza o ok.30% sprawność energetyczna zniweluje pozorną oszczędność a zdolność chłonięcia wody dyskwalifikuje to paliwo do stosowania w wszystkich pojazdach z układem wtryskowym paliwa!

Ponadto niekorzystny wpływ na gniazda zaworowe i same zawory powoduje, ze nawet starsze pojazdy gaźnikowe źle to zniosą!

To paliwo jedynie dobrze zrobi jego producentom i rolnikom a w późniejszym okresie serwisom!

hehe.gif

tutaj jest ciekawy artykuł: http://szczesniak.pl/node/1098

Napisano

bardzo proszę, Koenisseg CCXR ;p w zalezności od zastosowanego paliwa posiada od 950 do 1100 KM (odpowiednio noPB 95 i E85)

mniejsza sprawność energetyczna wynika z dużo wyższej liczby oktanowej, czyli w przypadku tego paliwa należy tylko znacznie mocniej wyprzedzić zapłon.

Napisano

> bardzo proszę, Koenisseg CCXR ;p w zalezności od zastosowanego paliwa posiada od 950 do 1100 KM

> (odpowiednio noPB 95 i E85)

To żeś wymyślił mlot.gif ciekawe ile takich wynalazków jeździ w Europie a może widziałeś w Polsce??

> mniejsza sprawność energetyczna wynika z dużo wyższej liczby oktanowej, czyli w przypadku tego

> paliwa należy tylko znacznie mocniej wyprzedzić zapłon.

Sprawność energetyczna nie ma nic wspólnego z prędkością spalania a tą właśnie określa liczba oktanowa!

Ponad to producent określił dokładnie ilu oktanowe paliwo nalezy stosować i tylko przy takim silnik ma najwyższą sprawność.

Dowolne przestawiane zapłonu w celu dopasowania silnika do jakiś sików może tylko tą sprawność pogorszyć!

Napisano

> To żeś wymyślił ciekawe ile takich wynalazków jeździ w Europie a może widziałeś w Polsce??

dwa takie widziałem w polszy, niemniej nie jest to jakieś dziwne paliwo, w końcu w zachodniej europie jeździ masa aut na tym paliwie (o ameryce południowej nie wspominam, bo tam podstawowym paliwem jest e85).

> Sprawność energetyczna nie ma nic wspólnego z prędkością spalania a tą właśnie określa liczba

> oktanowa!

Liczba oktanowa określa zdolność paliwa do przeciwdziałania detonacji, czyli paliwo spala się łagodniej, a co za tym idzie uzyskuje się mniej energii, czyli mniejszą moc.

niemniej Ty wiesz swoje, ja swoje, nie zamierzam się przekomarzać ani udowadniać swoich czy Twoich racji, bo każdy z nas znajdzie jakiś argument przeciw argumentowi.

EOT

Napisano

> Liczba oktanowa określa zdolność paliwa do przeciwdziałania detonacji, czyli paliwo spala się

> łagodniej, a co za tym idzie uzyskuje się mniej energii, czyli mniejszą moc.

Nie mogę pozostać obojętny przy publicznym głoszeniu takich herezji!

Wartość opałowa jest to ilość ciepła wydzielana przy spalaniu jednostki masy lub jednostki objętości paliwa przy jego całkowitym i zupełnym spalaniu i nie ma tu nic do rzeczy czas, czyli prędkość tego spalania więc nie mieszaj pojęć!

Wartość energetyczna czyli opałowa to jedno a prędkość spalania określana liczbą oktanowa to drugie!

> niemniej Ty wiesz swoje, ja swoje, nie zamierzam się przekomarzać ani udowadniać swoich czy Twoich

> racji, bo każdy z nas znajdzie jakiś argument przeciw argumentowi.

To nie są "moje racje" ale sprawy powszechnie zane, dokładnie zbadane i opisane, wystarczy poczytać a nie wymyślać nowe teorie!

• 4 tygodnie później...
Napisano

nie chcesz nie ryzykuj, ja mam inne zdanie. Takie, że to wlałem i... proszę jakie są efekty:

Napisano

> nie chcesz nie ryzykuj, ja mam inne zdanie. Takie, że to wlałem i... proszę jakie są efekty:

Interesujący testk. A jak z przyspieszeniem już na ciepłym silniku? Nie wali za autem frytami?

Ja jakoś nie odważę się tego wlać do motocykla.

Napisano

> Interesujący testk. A jak z przyspieszeniem już na ciepłym silniku? Nie wali za autem frytami?

żeby to przyspieszało to musiałem ssanie do połowy wyciągnąć i jechało jak na LPG.. no ale tak jak pisałem - trzeba by było to ładne dostroić z pomocą analizatora spalin i by było bardzo dobrze,

> Ja jakoś nie odważę się tego wlać do motocykla.

Napisano

Ale co ten test pokazuje? niewiem.gif

Że gaźnik do regulacji i, że na tym źle wyregulowanym gaźniku pali więcej na podstawie zużycia 10 litrów paliwa?

Z całym szacunkiem dla Twojego czasu i chęci, ale jak dla mnie to lipny ten test oslabiony.gif

Napisano

> Ale co ten test pokazuje?

że można na tym jeździć... i pokazuje jak jeździ bez regulacji

> Że gaźnik do regulacji i, że na tym źle wyregulowanym gaźniku pali więcej na podstawie zużycia 10

> litrów paliwa?

> Z całym szacunkiem dla Twojego czasu i chęci, ale jak dla mnie to lipny ten test

od chęci się zaczyna... możesz zrobić lepszy wink.gif

Napisano

> że można na tym jeździć... i pokazuje jak jeździ bez regulacji

> od chęci się zaczyna... możesz zrobić lepszy

To że silnik na tym odpali to nikt nie ma wątpliwości. Tu chodzi o to co sie stanie z gniazdami zaworowymi przy wiekszym przebiegu ? Pewnie jeden silnik to wytrzyma a inny nie, tylko który wytrzyma ?

Napisano

Uważam, że cena tego paliwa jest tak nieatrakcyjna, że szkoda czasu aby to w ogóle testować i się tym zajmować!

Gdyby cena była o złotówke niższa od 95 to można by się zastanawiać nad sensem jego użytkowania i ewentualnymi nastepstwami.

Puki co to w ogóle szkoda na to czasu.

Napisano

> Uważam, że cena tego paliwa jest tak nieatrakcyjna, że szkoda czasu aby to w ogóle testować i się

> tym zajmować!

> Gdyby cena była o złotówke niższa od 95 to można by się zastanawiać nad sensem jego użytkowania i

> ewentualnymi nastepstwami.

> Pu??ki co to w ogóle szkoda na to czasu.

chciałem być pierwszy zlosnik.gif

o konskwencjach użytkowania tego paliwa chętnie się dowiem od bardzo mądrego człowieka wink.gif

wstępnie rozmawiałem z nim na ten temat, ale to było pokrótce smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.