Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[foto] co mozna powiedziec o tym silniku

Featured Replies

Napisano

poza tym ze to 4 cylindroqwy 16sto zaworowy silnik daewoo ?

moze widac po tym co pokazalem cos wiecej?

4433520110603075.jpg

4433620110603076.jpg

4433720110603077.jpg

wlasciwie to widac tylko walek (walki) ale moze ktos akurat ma kole do wrozenia ?

Napisano

> poza tym ze to 4 cylindroqwy 16sto zaworowy silnik daewoo ?

> moze widac po tym co pokazalem cos wiecej?

> wlasciwie to widac tylko walek (walki) ale moze ktos akurat ma kole do wrozenia ?

Trochę dziwny ten nagar. Nie masz zdjęcia pokrywy zaworów od spodu???. Albo był lany jakiś badziewny olej albo ten silnik ma już przebieg bliski 200k.

Napisano
  • Autor

> Trochę dziwny ten nagar. Nie masz zdjęcia pokrywy zaworów od spodu???. Albo był lany jakiś

> badziewny olej albo ten silnik ma już przebieg bliski 200k.

pokrywa od spodu jest ok,

auto ~160kkm przelotu

Napisano

> pokrywa od spodu jest ok,

> auto ~160kkm przelotu

No właśnie. Olej to bym zmienił bo syf okropny w silniku. Rozumiem że chcesz kupić ten silnik/auto??? Jak jeszcze w aucie wisi to sprawdzić ciśnienie oleju na ciepło/zimno. Ciśnienie sprężania na zimno/ciepło i w zależności od wyników brać lub nie.

Napisano
  • Autor

> No właśnie. Olej to bym zmienił bo syf okropny w silniku. Rozumiem że chcesz kupić ten

> silnik/auto??? Jak jeszcze w aucie wisi to sprawdzić ciśnienie oleju na ciepło/zimno.

> Ciśnienie sprężania na zimno/ciepło i w zależności od wyników brać lub nie.

zlosnik.gif

to moje auto, zmienialem uszczelke i przy okazji cyknalem foto wink.gif

za mojej kadencji jezdzi na elfie, balbym sie plokac bo pozniej moze podciekac crazy.gif

Napisano

> to moje auto, zmienialem uszczelke i przy okazji cyknalem foto

> za mojej kadencji jezdzi na elfie, balbym sie plokac bo pozniej moze podciekac

Płukałem wiele razy i nic nie pociekło, ale...wg mnie bardzo ładnie wygląda (kolor i właściwie brak nagaru) nic bym z nim nie robił, tylko lał dalej ten sam olej i jeździł...

wałki też nie powycierane ok.gif

Napisano

> to moje auto, zmienialem uszczelke i przy okazji cyknalem foto

> za mojej kadencji jezdzi na elfie, balbym sie plokac bo pozniej moze podciekac

No właśnie widać że jakiś syf lany. Wszystkie renuary co na tym śmigają mają tak zawalone silniki.

Płukanki się nie bój. Nie słuchaj bajek że się silnik rozleci. Tzn jeśli jest już w takim stanie że lane są zagęszczacze to bym nie płukał. Jeśli nie to nie ma się czego bać.

Bardzo często płukamy silniki i nigdy się nic nie rozleciało. Ba, w kilku przypadkach po płukance i po przejściu na olej firmy Millers silniki nie zjadały oleju.

Sam leję millersa, za niedługo też będę wymieniać uszczelkę pod pokrywą to cyknę foto. Silnik benzynowy o przelocie niecałe 140k. Aż wierzyć się nie chce że silnik może być tak czysty.

Napisano

> Że jeździł na słabym oleju.

A skąd wiesz? Na węch czy smak sprawdzałeś? wink.gif

Widać, że na tym oleju juz trochę pojeździł ale nie ma jakiś szlamów czy nagarów odłożonych. Wałki też OK waytogo.gif

Napisano

Castrol? zlosnik.gif

Napisano

Dziadek nie jeździł na przeglądy i nie wymieniał oleju co 10 tys. km.

Napisano
  • Autor

> Dziadek nie jeździł na przeglądy i nie wymieniał oleju co 10 tys. km.

i wez tu kup auto od starszego pana, co jezdzi tylko do kosciola zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A skąd wiesz? Na węch czy smak sprawdzałeś?

> Widać, że na tym oleju juz trochę pojeździł ale nie ma jakiś szlamów czy nagarów odłożonych. Wałki

> też OK

6kkm na tym oleju, z tym ze ostatnio dolalem 2x1l bo wywalal uszczelka spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Castrol?

elf, wczesniej lotos

Napisano

> Sam leję millersa, za niedługo też będę wymieniać uszczelkę pod pokrywą to cyknę foto. Silnik

> benzynowy o przelocie niecałe 140k. Aż wierzyć się nie chce że silnik może być tak czysty.

Co daje czysty (w środku) silnik...? icon_rolleyes.gif

Napisano

> No właśnie widać że jakiś syf lany. Wszystkie renuary co na tym śmigają mają tak zawalone silniki.

Piszesz jakbyś był przedstawicielem jakiejś innej firmy olejowej "tylko mój jest najlepszy, wszystkie inne to syf" no.gif

Na elfie jednym Clio (1,4 16v) miałem zrobione 120kkm, drugim (1,5dci)130kkm, wymiany w Pb co 10kkm, w ON co 15kkm i żadnego "zawalenia" silnika nie widziałem!

Jak ktoś dziaduje i serwisy robi u Henia w garażu, co olej nalewa "z butelki po elfie", to niema się co dziwić. Myślę, że jakby ten elf był takim "syfem" jak piszesz, to CR i turbina w dci by mi o tym dała znać. tymczasem jak sprzedawałem to wszystko (ze sprężaniem włącznie) było sprawdzone i nie było żadnych zastrzeżeń.

Napisano

> A skąd wiesz? Na węch czy smak sprawdzałeś?

> Widać, że na tym oleju juz trochę pojeździł ale nie ma jakiś szlamów czy nagarów odłożonych. Wałki

> też OK

Ja tam widzę sporo szlamu, ale może to wina kiepskiego foto. biglaugh.gif

Napisano

> Co daje czysty (w środku) silnik...?

Może to że magistrala olejowa się nie zatyka. Weź pod uwagę fakt że większość silników produkowanych teraz ma luzy zaworowe kasowane hydroregulatorami. Bardzo często występują też koła wałków rozrządu przestawiane ciśnieniem oleju( renuary). Myślisz że jak magistrala się przytka to ten cały osprzęt będzie działał poprawnie??? Wątpie i z takimi usterkami spotykamy się coraz częściej. Zaczyna się od stukających regulatorów, później jest tylko gorzej.O zatykających się smokach pompy olejowej wspominać już nie będe.

Zresztą polecam zrobić test. Zrób płukankę silnika przed wymianą oleju. Wcześniej wyciągnij przez bagnet za pomocą rurki i strzykawki trochę oleju z silnika. Spuść resztę oleju z płukanką. Przelej do pojemniczka i porównaj olej bez płukanki i z płukanką. Na prawdę zobaczysz co siedzi w twoim silniku.

Napisano

> Piszesz jakbyś był przedstawicielem jakiejś innej firmy olejowej "tylko mój jest najlepszy,

> wszystkie inne to syf"

Lejemy kilka różnych produktów min oprócz millersa, agip, total, liqui moly i kilka innych marek

> Na elfie jednym Clio (1,4 16v) miałem zrobione 120kkm, drugim (1,5dci)130kkm, wymiany w Pb co

> 10kkm, w ON co 15kkm i żadnego "zawalenia" silnika nie widziałem!

> Jak ktoś dziaduje i serwisy robi u Henia w garażu, co olej nalewa "z butelki po elfie", to niema

> się co dziwić. Myślę, że jakby ten elf był takim "syfem" jak piszesz, to CR i turbina w dci by

> mi o tym dała znać. tymczasem jak sprzedawałem to wszystko (ze sprężaniem włącznie) było

> sprawdzone i nie było żadnych zastrzeżeń.

Przy takim przebiegu nie będzie jeszcze dramatu. Zreszta nie sądzę że zdejmowałeś miskę olejową by zobaczyć co siedzi w twoim silniku. Ani nie podglądałeś wąskich kanałów olejowych w głowicy.

A pomyśl sobie co się dzieje w takich silnikach po przebiegach 300-400kkm i więcej. Ty miałeś ledwo co dotarte silniki przy takich przebiegach jak opisałeś.

Napisano

> poza tym ze to 4 cylindroqwy 16sto zaworowy silnik daewoo ?

> wlasciwie to widac tylko walek (walki) ale moze ktos akurat ma kole do wrozenia ?

A co chcesz usłyszeć o tym silniku?

Że brudny?

Każdy jest brudny.

Jeżeli nie bierze oleju, nie ma przedmuchów i wycieków to jest dobrym silnikiem.

Pokarz mi silnik, który po kilkudziesięciotysięcznym przebiegu nie będzie miał osadów z oleju w zakamarkach klawiatury.

Tam gdzie olej ma gdzie spłynąć i mocno bryzga na wszystkie strony to osadu nie ma zbyt wiele, a w głowicy zwyczajnie są miejsca gdzie resztki oleju nie spływają tak szybko jak np.: z pionowych ścianek komory korbowej.

Do tego przeważnie przewietrzanie wnętrza silnika polega na wysysaniu oparów ze skrzyni korbowej właśnie przez gorę silnika czyli pokrywę zaworów co dodatkowo "zaśmieca" górę głowicy i okolice klawiatury.

To są najnormalniejsze w świecie skutki najnormalniejszej w świecie eksploatacji silnika.

Nie panikuj.

Napisano
  • Autor

> Nie panikuj.

nie panikuje, mozesz byc spokojny

Napisano

Czyli rozumiem ze wg. Ciebie Total jest ok.gif a ELF no.gif ??

Ciekawe tylko ze renuary wlasnie na tym elfie robia naprawde duze przebiegi i nic z nimi sie nie dzieje ??

Z KZFR tez mnie jakos nie przekonales, ewolucji kola bylo kilka, ostatnia poprawiona nie przystwarza problemow takich jak pierwsze, poza tym wezmy pod uwage ze wiekszosc robi przeglady co 30kkm, tak jak jest w ksiazce, a wtedy nawet najlepszy olej nie pomoze...

Napisano

[Ciach]

> Zresztą polecam zrobić test. Zrób płukankę silnika przed wymianą oleju. Wcześniej wyciągnij przez

> bagnet za pomocą rurki i strzykawki trochę oleju z silnika. Spuść resztę oleju z płukanką.

> Przelej do pojemniczka i porównaj olej bez płukanki i z płukanką. Na prawdę zobaczysz co

> siedzi w twoim silniku.

Ja tak zrobiłem...wyniki można zobaczyć TU grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.