Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] 1.6 8V i V-max 150km/h

Featured Replies

Napisano

Witam, problem dotyczy Astry G 1.6 8V 75km pisałem już w dziale z LPG, myślałem ,że to jakaś usterka w instalacji gazowej ale dotyczy to również jazdy na benzynie. Auto przyzwoicie przyśpiesza ale jego prędkość maksymalna wynosi 150km/h na benzynie jak i na LPG. Wymienione świece, filtr powietrza czysty, wymieniony EGR na używkę bo palił się check, wszystkie koła kręcą się jak w rowerze, bez oporów. Nie wywala żadnych błędów. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że jeżdżę na 16'' kołach z oponami 205/55- może to one tak zamulają? A może zatkany katalizator? Tłumik środkowy i końcowy niedawno wymieniony. Może trzeba coś wyczyścić? Jakiś krokowiec ? Nie mam pomysłów... Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Jakiś krokowiec ? Nie mam pomysłów... Pozdrawiam

hmm moja 16v ledwo szybciej jedzie więc może to normalne. Zresztą po co mocniej katować silnik? Być może masz zapchany katalizator trzeba by to sprawdzić.

Napisano

> Witam, problem dotyczy Astry G 1.6 8V 75km pisałem już w dziale z LPG, myślałem ,że to jakaś

> usterka w instalacji gazowej ale dotyczy to również jazdy na benzynie. Auto przyzwoicie

> przyśpiesza ale jego prędkość maksymalna wynosi 150km/h na benzynie jak i na LPG.

A może to wiek samochodu i naturalny spadek mocy, złe wskazanie prędkościomierza, jazda pod wiatr? Twoja powinna teoretycznie jechać 163 km/h, więc różnica nieduża.

Moja Asia też już nie pędzi jak kiedyś i daleko jej do 180 km/h z danych technicznych.

Napisano

A na którym biegu mierzyłeś prędkość maksymalną? Moja F z tym silnikiem v-max 170 km/h osiąga na czwórce (wg. papierów, bo więcej jak licznikowe 160 nie jechałem). Twoja G jest sporo cięższa (krótsze przełożenia), to raz, w po wtóre ma zwężkę w dolocie (mikser gazu) więc moc przy wyższych obrotach też ma nieco ograniczoną. Do tego opony, jak wspomniałeś, i wiek auta = wynik taki a nie inny.

Spróbuj pojechać na czwórce na benzynie aż do odcinki ok.gif

Napisano

>Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że jeżdżę na 16'' kołach z oponami 205/55- może to one tak zamulają?

Różnica co do opony wzorcowej 195/60/15 wynoszą:

195/60/15

-średnica koła 615mm

205/55/16

-średnica koła 606.5mm

różnica średnic 8.5mm

Prędkości:

50km/h - 49.3km/h

100km/h - 98.6km/h

150km/h - 147.9km/h

Najlepiej to wez na pokład GPS i sprawdz prędkość jaką pokazuje.

Mi w AG na kołach 195/60/15 licznik zawyża względem GPS o 3-4km/h

Napisano

Jedyne co mi przychodzi do

> głowy to to że jeżdżę na 16'' kołach z oponami 205/55- może to one tak zamulają?

przy tej szerokości opony wzrastają opory toczenia a tym samym osiągi auta są gorsze. Możesz spróbować jeszcze zaadoptować sterownik silnika jak do jazdy z pełnym otwarciem przepustnicy sposobem opisanym wyżej zlosnik.gif

Napisano

Ja właśnie dzisiaj sprawdzałem moją AF Kombi 1.6 8V 100KM (C16SE) i na benie wyciągła na max. 180 km/h na 5. biegu i na kapciach 185/65R14.

Jeszcze jadąc za 2 godzinki do domu zobaczę na 4. biegu.

Na tej 5 to miałem 5500 obr./min ale więcej już nie miał siły więc o odcięciu nie ma mowy - a tak wogóle to od ilu powinien odcinać hmm.gif

Napisano

> a tak wogóle to od ilu powinien odcinać

6000

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Być może masz zapchany katalizator trzeba by to sprawdzić.

W jaki sposób? Bez otwierania kata lub jego wymiany da rade?

Co do pałowania silnika to tego nie robię. Ostatnio trochę musiałem pogonić i poprostu mnie zmartwiła trochę ta prędkość.

Robiłem ostatnio trasę Astrą F z lpg i tym samym motorem która jest w rodzinie i w 5 osób na pokładzie szła 160-170km/h

Powinienem jeszcze dodać że spalanie oscylowało w granicach 10 litrów a teraz pali 12l gazu

Napisano

> W jaki sposób? Bez otwierania kata lub jego wymiany da rade?

fachowcy twierdzą, że tak ale nie zgłębiałem tematu, podobno na analizatorze spalin powinno coś wyjść.

> Co do pałowania silnika to tego nie robię. Ostatnio trochę musiałem pogonić i poprostu mnie

> zmartwiła trochę ta prędkość.

moim zdaniem nie ma się co przejmować, auto ma już swoje lata i tyle.

> Robiłem ostatnio trasę Astrą F z lpg i tym samym motorem która jest w rodzinie i w 5 osób na

> pokładzie szła 160-170km/h

rozumiem, ale to nie jest wyznacznik, dwa identycznie silniki nie muszą mieć identycznych osiągów nawet jak z fabryki wyjadą.

> Powinienem jeszcze dodać że spalanie oscylowało w granicach 10 litrów a teraz pali 12l gazu

jedz, na regulacje lpg skoro różnice są tak znaczne. Filtry gazu i powietrza zmieniasz co jakiś czas?

Napisano
  • Autor

> fachowcy twierdzą, że tak ale nie zgłębiałem tematu, podobno na analizatorze spalin powinno coś

> rozumiem, ale to nie jest wyznacznik, dwa identycznie silniki nie muszą mieć identycznych osiągów

> nawet jak z fabryki wyjadą.

Katalogowo mają tyle samo

> jedz, na regulacje lpg skoro różnice są tak znaczne. Filtry gazu i powietrza zmieniasz co jakiś

> czas?

Filtr powietrza jest wymieniony. Gazu jeszcze nie ale na dniach będzie

Napisano

> Witam, problem dotyczy Astry G 1.6 8V 75km pisałem już w dziale z LPG, myślałem ,że to jakaś

> usterka w instalacji gazowej ale dotyczy to również jazdy na benzynie. Auto przyzwoicie

> przyśpiesza ale jego prędkość maksymalna wynosi 150km/h

a ile to obrotów na V-tym biegu?

bo ja nie pamiętam prędkości ale mój kręci się na prostej nawet powyżej 6 tys obr/min (przebieg mojego auta >234kkm), przy czym ZTCP instrukcja mówi o ciągłych obrotach bezpiecznych (obroty przy których silnik może pracować długotrwale) dla silników 8V na poziomie 5250 obr/min, a dla silników 16V na poziomie 6250-6500 obr/min - dlatego też nie kręcę go mocno ale zdarza mi się jeździć z obrotami rzędu 5 tys obr/min na V-tym biegu,

>. Jedyne co mi przychodzi do

> głowy to to że jeżdżę na 16'' kołach z oponami 205/55- może to one tak zamulają?

hmm, być może ? ja mam 195/60R15

> A może

> zatkany katalizator?

to już prędzej, mój był zmulony gdy go kupiłem ale po czasie stopniowo, stopniowo się rozkręcał i teraz bez problemu się kręci na w/w obroty,

> Tłumik środkowy i końcowy niedawno wymieniony. Może trzeba coś wyczyścić?

> Jakiś krokowiec ?

krokowiec pracuje na biegu jałowym, później (czyli gdy pedałem gazu otwierasz przepustnicę) mogło by go nie być,

ja obstawiam albo zdławiony dolot przez coś dołożonego przez gazowników (jakieś zwężki, mixery etc.), ew. zapchany katalizator,

brat

Napisano
  • Autor

> a ile to obrotów na V-tym biegu?

Około 4,5-4,6tyś.

Po przejażdżce wyczaiłem ,że jak podkręcę na 4 biegu do 150km/h to na 5-tym łapie 160 z górki się wychyli 170. Na GPS najszybszą prędkość pokazało 178km/h. Ale to musiało być z górki zlosnik.gif

Napisano

> 6000

> Pozdroofka

Mi odcina na 6400-6500.

Napisano

> Katalogowo mają tyle samo

no właśnie katalogowo smile.gif

> Filtr powietrza jest wymieniony. Gazu jeszcze nie ale na dniach będzie

jak wyregulujesz LPG daj znać, powinna być różnica jeśli nikt od dawna się do tego nie dotykał.

Napisano

> Około 4,5-4,6tyś.

> Po przejażdżce wyczaiłem ,że jak podkręcę na 4 biegu do 150km/h to na 5-tym łapie 160 z górki się

> wychyli 170. Na GPS najszybszą prędkość pokazało 178km/h. Ale to musiało być z górki

z tymi 6 tys obr/min na prostej to mnie trochę poniosło wink.gif

ale tu masz wideo na prostej i lekko pod górkę

a tu już lekko z górki - nie do końca bo trzeba było hamować frown.gif

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.