Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problemy z wchodzeniem na obroty, brak mocy ...

Featured Replies

Napisano

No i znowu problem. Jak to zwykle jak auto koniecznie potrzebne do śmigania frown.gif

Wczoraj odłączyłem akumulator bo potrzebowałem go w domku na chwilę, po ponownym podłączeniu auto ma strasznego muła. Ponowne odłączenie i podłączenie nic nie zmieniło, a teraz szczegóły jak się obecnie zachowuje.

Obroty jałowe równiutkie, niskie, silniczek cichuteńko chodzi zarówno na Pb jak i LPG. Jechać można ale tylko na lekko wciskanym pedale gazu, bo jak mocniej wdepnąć to silnik staje się głośny (za dużo/za mało powietrza??) i nie ma mocy. Obecnie po wielkich bulach rozpędzę go do 90-95km/h niewiem.gif i nic więcej nie da się wycisnąć frown.gif

Myślałem że 'łapie lewe powietrze', ale jak ręką przytkam wąż wlotu powietrza, to go zadławia, więc powietrze z innych źródeł się nie dostaje do kolektora.

Dziwny przypadek bo przed wyjęciem akumulatora śmigał normalnie (LPG i 120km/h na wielkim luziku - bez prób możliwości) a po odłączeniu i podłączeniu po godzince prądu zaczęło dziać się coś bardzo dziwnego.

POMOCY smile.gif

Napisano

Chciałbym pomóc, ale niestety mam czasami podobną zamułę jak jadę z górki na wrzuconym wysokim biegu i do tej pory nie wiem o co chodzi. Z tym, że u mnie wystarczy wyłączyć i włączyć silnik i śmiga dalej. Może jakaś mądra głowa pomoże smile.gif

Napisano

po odłączeniu prądu na dłużej zapal silnik aż do momentu włączenia się wentylatora chłodnicy,. to się nazywa autoadaptacja, a robi się ją zazwyczaj po resecie kompa (odpięciu zasilania)

Napisano

> po odłączeniu prądu na dłużej zapal silnik aż do momentu włączenia się wentylatora chłodnicy,. to

> się nazywa autoadaptacja, a robi się ją zazwyczaj po resecie kompa (odpięciu zasilania)

adaptacja czego?

Napisano

> adaptacja czego?

kompa, czasami się tak dzieje, zę po odłaczeniu prądu mu się mapy rozjeżdżają lub któryś czujnik głupieje :D

Napisano

Si. Dlatego ani radyjko, ani nawiewy nic nie może być włączone. Lampki i takie tam najlepiej, żeby były zgaszone. Czas- około jednego fajka :D

Napisano

Tak jak kolega napisał wyżej,należy odłączyć zasilanie na 3 godzinki po czym należy odpalić i poczekać aż się wentylator załączy. A czy ta sytuacja jest na benzynie jak i na gazie??

Napisano

> Tak jak kolega napisał wyżej,należy odłączyć zasilanie na 3 godzinki po czym należy odpalić i

> poczekać aż się wentylator załączy.

dupa zbita czacha.gif

odłączyć wtyczkę od komputera albo zdjąć klemę i poczekać chwilę aż zniknie napięcie z elementów biernych komputera

odpalić i jechać

Napisano

> dupa zbita

> odłączyć wtyczkę od komputera albo zdjąć klemę i poczekać chwilę aż zniknie napięcie z elementów

> biernych komputera

odpalić bez włączonych odbiorników i dotykania pedału gazu... (radio, światła, dmuchawa itd itp.) i poczekać do 3 włączenia się wentylatora chłodnicy...

Napisano

> odpalić bez włączonych odbiorników i dotykania pedału gazu... (radio, światła, dmuchawa itd itp.) i

> poczekać do 3 włączenia się wentylatora chłodnicy...

ja bym poczekajl do 5 wlaczenia sie wiatraka....albo najlepiej 8 screwy.giffacepalm%5B1%5D.gif blagam , raz w zupelnosci wystarczy , nie dopisujcie do tego wlasnej ideologii....

autoadaptacja powoduje, że komp wczytuje mapy najoptymalniejsze, które ma w pamięci nieulotnej. korekcja następuje przez kierowcę. jeśli tego nie zrobisz tylko zaczniesz butowac odrazu to wtedy komp "przyzwyczaja sie odrazu do ostrej jazdy" i tak wlasnie ustawia mape....

odpiac aku , odpiac kompa na 10 minut ( tyle starczy) , podpiac kompa , podpiac aku , odpalic auto do wlaczenia sie wentylatora i cieszyc sie z jazdy...

Napisano

No mówiłem, że czas około jednego fajka tongue.gif

Napisano

> ja bym poczekajl do 5 wlaczenia sie wiatraka....albo najlepiej 8 blagam , raz w zupelnosci

> wystarczy , nie dopisujcie do tego wlasnej ideologii....

ale to nie jest nasza radosna twórczość ideologiczna - 3. włączenie wiatraka jest wydrukowane w FIAT UNO - REGULUJĘ I NAPRAWIAM icon_eek.gif

aaaalllllllllllllllleeeeeeeeeeeeee z własnego doświadczenia powiem, że nie odczułem żadnej różnicy pomiędzy czekaniem do włączenia się wiatraka a podpięciem klemy i od razu jazda 30.GIF

Napisano

> odpalić bez włączonych odbiorników i dotykania pedału gazu... (radio, światła, dmuchawa itd itp.) i

> poczekać do 3 włączenia się wentylatora chłodnicy...

bezedura zlosnik.gif

Napisano

> bezedura

bezedura czy nie bezedura, od pradawnych czasów taki przepis był jako propagowany jako najwłaściwszy...

Napisano

> kompa, czasami się tak dzieje, zę po odłaczeniu prądu mu się mapy rozjeżdżają lub któryś czujnik

> głupieje :D

jak się może rozjechać mapa zapisana w ROM-ie skoro ROM to Read-Only Memory - pamięć tylko do odczytu

hmm.gif

Napisano

> ja bym poczekajl do 5 wlaczenia sie wiatraka....albo najlepiej 8 blagam , raz w zupelnosci

> wystarczy , nie dopisujcie do tego wlasnej ideologii....

> autoadaptacja powoduje, że komp wczytuje mapy najoptymalniejsze, które ma w pamięci nieulotnej.

> korekcja następuje przez kierowcę. jeśli tego nie zrobisz tylko zaczniesz butowac odrazu to

> wtedy komp "przyzwyczaja sie odrazu do ostrej jazdy" i tak wlasnie ustawia mape....

> odpiac aku , odpiac kompa na 10 minut ( tyle starczy) , podpiac kompa , podpiac aku , odpalic auto

> do wlaczenia sie wentylatora i cieszyc sie z jazdy...

powiedz, że żartujesz sciana.gif

Napisano

> ale to nie jest nasza radosna twórczość ideologiczna - 3. włączenie wiatraka jest wydrukowane w

> FIAT UNO - REGULUJĘ I NAPRAWIAM

> aaaalllllllllllllllleeeeeeeeeeeeee z własnego doświadczenia powiem, że nie odczułem żadnej różnicy

> pomiędzy czekaniem do włączenia się wiatraka a podpięciem klemy i od razu jazda

i prawidłowo bo:

- należy uruchomić silnik i poczekać aż do włączenia się wentylatora OBSERWUJĄC CZY KONTROLKA WTRYSKU SIĘ NIE ZAPALA

bo świadczyłoby to o uszkodzeniu któregoś z elementów podłączonych do centralki sterującej

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystkie rady.

Oczywiście o 'resetowaniu' sterownika wiem... swoją drogą to dziwoląg ten sterownik, bo jak się 'resetuje' i ustawi się na benzynce, to chodzi na Pb i LPG ok, ale po przejechaniu kilkuset kilometrów ciągle na LPG, na Pb już nie chodzi - zalewa się wink.gif - bestia jakaś ;p

Oczywiście nie przewidywałem że ponownie Uno zaskoczy mnie dziwnym zbiegiem okoliczności...

Słoneczko za oknem więc 'zimny łokieć';p i co słyszę...jakiś szum jak próbuję się rozpędzać. Tłumik końcowy zapchany, więc teraz mam super efekt robienia zadymki na piaskowych parkingach - bo nawierciłem 3 otworki w rurze prze końcowym tłumikiem, który poczeka sobie na wymianę (był już kiedyś spawany więc chyba czas na niego).

Odłączanie aku u mnie zawsze się dziwnie kończy wink.gif. Poprzednio przyjechałem sprawnym, odłączyłem aku a następnego dnia po podłączeniu prądu zaczął palić na 3 gary - padło sobie jedno z uzwojeń poczwórnej cewki WN.

Tym razem też podjechałem normalnie, odłączone aku i ... po podłączeniu znowu jakiś dziwny zbieg okoliczności....chyba już nie kocham Uno ;p

Napisano

> - należy uruchomić silnik i poczekać aż do włączenia się wentylatora OBSERWUJĄC CZY KONTROLKA > WTRYSKU SIĘ NIE ZAPALA

eeeeee yyyyyyyyyyyyyyy tylko jest jeden mały problem: nie mam takiej kontrolki... biglaugh.gifhehe.gifcfaniaczek.gifhahaha.gif

Napisano

> eeeeee yyyyyyyyyyyyyyy tylko jest jeden mały problem: nie mam takiej kontrolki...

nic nie szkodzi, NIE MA ŻADNEJ AUTOADAPTACJI w sterownikach do Uno

pierwsze Monotroniki Boscha z autoadaptacją były w vw

w nich też można było modyfikować parametry wtrysku, mapę zapłonu itp

w Uno jest prostota najprostsza jaka może być

Napisano

> powiedz, że żartujesz

zapomnialem wziac w quote bo gdzies taka zlota rade znalazlem...tyczylo sie to tego samego co czekanie do dziesiatego wlaczenia sie wentylatora zlosnik.gif

Moja rada zreszta pochodzaca od ciebie gdy kiedys mi tak robiles na spocie to jest ostatnie wytluszczone zdanie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.