Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaniedbana Brava

Featured Replies

Napisano

Kochani zlosnik.gif, z sąsiednich kącików przybywam do Was z pytaniami. Pacjent to Brava 1.4 12V usterki, które wypatrzyłem po oględzinach:

pokrywa zaworów - wyciek - co potrzebne jest do wymiany oprócz samej uszczelki ? ( w nubirze miałem dodatkowo tzw półksiężyce oraz podkładki pod śruby ). Czy smarować uszczelkę dodatkowo silikonem ?

Wycieraczka tylnej szyby - nie działa- gdzie szukać usterki? Wg pomiarów, prąd nie dochodzi do silniczka, tzn w kostce go nie ma. Bezpiecznik ok, gdyż działają chociażby przednie wycieraczki. Włącznik przy kierownicy czy inny czort ?

Wycieraczki przedniej szyby - działają, ale po wyłączeniu nie wracają do pozycji zero, tzn są "uniesione", co irytuje podczas jazdy.

To tyle jeżeli chodzi o początek piwo.gif - będę wdzięczny za pomoc

Napisano

oprócz samej uszczelki ?

> Wycieraczka tylnej szyby - nie działa- gdzie szukać usterki?

uszczelka sama wystarczy

co do wycieraczki tylnej to zajrzyj do styków na progu bagarznika

a i dobrze by było jakbys odkręcił korek od oleju i spojrzał jak wygląda wałek i czy magistrala podaje olej

Napisano

> pokrywa zaworów - wyciek - co potrzebne jest do wymiany oprócz samej uszczelki ?

uszczelka

> Czy smarować uszczelkę dodatkowo silikonem ?

nie zaszkodzi

> Wycieraczka tylnej szyby - nie działa- gdzie szukać usterki? Wg pomiarów, prąd nie dochodzi do

> silniczka, tzn w kostce go nie ma.

jak podniesiesz klapę to na klapie i na pasoe tylnym masz elektryczne połączenie -muszą się zgrywać i jak otworzysz klapę to nigdy nie będziesz miał w kostce prądu sprawdzaj na pasie . możliwe też zapieczenie ośki wycieraczki

> Wycieraczki przedniej szyby - działają, ale po wyłączeniu nie wracają do pozycji zero, tzn są

> "uniesione", co irytuje podczas jazdy.

uszkodzone najprawdopodobniej ścieżki w silniczku

Napisano

> pokrywa zaworów - wyciek - co potrzebne jest do wymiany oprócz samej uszczelki ?

z tą pokrywą zaworów dowiesz się dopiero jak ją odkręcisz - przykładowo u mnie sama pokrywa była tak odkształcona (od temperatury, od starości), że wymiana uszczelki nic nie dała - ciekło jak przed wymianą... ale próbuj ok.gif

Napisano

Jak już koledzy zauważyli, trzeba uważać na pająka smarującego, więc podstawowa sprawa przy tym silniku to świeżutki olej i zmiana co 10kkm.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jak już koledzy zauważyli, trzeba uważać na pająka smarującego, więc podstawowa sprawa przy tym

> silniku to świeżutki olej i zmiana co 10kkm.

piwo.gif oka

> Pozdrawiam BAS

Pozdrawiam również

Napisano
  • Autor

> jak podniesiesz klapę to na klapie i na pasoe tylnym masz elektryczne połączenie -muszą się zgrywać

> i jak otworzysz klapę to nigdy nie będziesz miał w kostce prądu sprawdzaj na pasie .

Po prawej stronie są dwa piny, po lewej cztery - po której stronie są te odpowiedzialne za silniczek wycieraczki?

> możliwe też zapieczenie ośki wycieraczki

> uszkodzone najprawdopodobniej ścieżki w silniczku

naprawialne to ?

Napisano

> naprawialne to ?

Naprawialne wink.gif Nie wiem czy niebyło nawet manuala o zardzewiałym trzpieniu ok.gif

Napisano

> Po prawej stronie są dwa piny, po lewej cztery - po której stronie są te odpowiedzialne za

> silniczek wycieraczki?

Po lewej stronie. Prawa strona jest od stopu.

Schemat lewej strony:

Code:

A    B    C    D

|_| |_| |_| |_|

A - ogrzewanie szyby

B - wycieraczka

C - MASA

D - wycieraczka

Zarówno B jak i D (no i masa też oczywiście) są od wycieraczki ale ma to związek z trybem przerywanym.

Na próbę wystarczy dać prąd (+12V) na B oraz masę na masę ©.

Wówczas wycieraczka powinna pracować w trybie nieprzerywanym.

Code:

A    B    C    D

|_| |_| |_| |_|

| |

| |

+12V MASA

Na wszelki wypadek próbę zapodaj przez jakiś bezpiecznik 10-20A, gdybym coś poknocił albo gdyby było coś tam poknocone.

A no i oczywiście próba na podniesionej wycieraczce, bo nawet sprawna (w miarę) wycieraczka tylna w Bravie ma czasem problemy ruszyć na sucho - jest długa.

Zdziwiłbym się gdyby zadziałała, one zawsze się zacierają (rdzewieje trzpień) zwłaszcza gdy nie jest regularnie używana.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Właśnie jestem po pierwszym etapie prac naprawczych. Uszczelka pokrywy zmieniona, nowy filtr powietrza, wyczyszczona przepustnica itp.

Zrobiłem dwie fotki wtyczek i kabli - za cholerę nie wiem gdzie to wpiąć:

1:

285114854-1.jpg

2:

285114854-2.jpg

3:

285114854-3.jpg

post-33763-1435251328208_thumb.jpg

Napisano

> Właśnie jestem po pierwszym etapie prac naprawczych. Uszczelka pokrywy zmieniona, nowy filtr

> powietrza, wyczyszczona przepustnica itp.

> Zrobiłem dwie fotki wtyczek i kabli - za cholerę nie wiem gdzie to wpiąć:

> 1:

> 2:

> 3:

Witaj!

Wg mnie 1 i 2 to wiązka od przednich przeciwmgłowych prowadząca do kabiny (może być wyprowadzona w aucie, mimo że nie ma świateł). W kabinie w Twoim aucie (sądząc po czarnych progach-przedliftowym) wychodzi za schowkiem (czarny i brązowy kabel).

3 prawdop. lewy boczny kierunkowskaz.

Pozdrawiam

C.Z.

Napisano
  • Autor

Paaanie - ona już kupiona. Niestety bez konsultacji z ekspertem, czyli mną 001.gif.

A tak poważnie to więcej w niej nie działa niż działa - i tu jest wałek. A jeździ nią kobieta, która nic przy tym aucie nie zrobi. Więc staram się polatać w miarę możliwości to autko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.