Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parking strzeżony - przepisy... jak u Was jest ?

Featured Replies

Napisano

Na parkingu na którym stoją służbowe samochody zmienił się właściciel, wraz z nim regulamin.

Wcześniej bez problemu podmienialiśmy służbowe na swoje. Abonament był za miejsce postojowe.

Bez problemu na parkingu w miejscu służbowego parkował prywatny.

Nowy właściciel wymyślił za to kolejny abonament. Bo abonament jest na blachy, nie miejsce.

Więc trzeba swoje auto porzucać w okolicy, lub się wzajemnie podwozić.

Skomplikowali nam żywot tym posunięciem.

Jak to w innych częściach kraju wygląda?

Oczadzieli, czy mnie się w d.... poprzewracało?

Napisano

Moim zdaniem to logiczne. Skoro parking strzezony to znaczy, ze odpowiada za szkody powstale na terenie parkingu na autach. Czyli musi miec podpisana umowe z ubezpieczycielem i jako dowod przyjecia auta na parking/zawarcia ubezpieczenia dostajesz kwit parkingowy na konkretne dane auta ok.gif

Napisano

No nie do końca logiczne... Opłacając abonament wynajmujesz miejsce na parkingu. A to co tam postawisz powinno być Twoją sprawą. Ale oczywiście parking jest prywatny, więc właściciel parkingu może sobie dowolnie ustalać regulamin - jego święte prawo. A użytkownik może sobie wybrać inny parking, który jest bardziej przyjazny dla użytkownika.

Napisano

> Na parkingu na którym stoją służbowe samochody zmienił się właściciel, wraz z nim regulamin.

> Wcześniej bez problemu podmienialiśmy służbowe na swoje. Abonament był za miejsce postojowe.

> Bez problemu na parkingu w miejscu służbowego parkował prywatny.

> Nowy właściciel wymyślił za to kolejny abonament. Bo abonament jest na blachy, nie miejsce.

> Więc trzeba swoje auto porzucać w okolicy, lub się wzajemnie podwozić.

> Skomplikowali nam żywot tym posunięciem.

> Jak to w innych częściach kraju wygląda?

> Oczadzieli, czy mnie się w d.... poprzewracało?

Mże trzeba renegocjować umowe z nim, jeśli teraz miejsca są zajęte tylko w nocy (w dzień służbówki jeżdżą) to zapłaćcie mu połowę

Napisano

na 3 strzeżonych stawiałem...teraz stawiam na niestrzeżonym za bramą gdzie też płacę abo za miejsce...

na każdym z powyższych nie było problemu abym w razie potrzeby podmienił na inny samochód po wcześniejszym (podczas zamiany) poinformowaniu o tym fakcie...oczywiście na stałe/przez większość czasu zawsze stał ten, na który jest abo...

Napisano

Od lat nie korzystam z parkingu strzeżonego bo nie muszę(wcześniej moja praca powodowała, że często w samochodzie zostawiałem sprzęt wart sporo $).

Zwykle jeżdżę 2 samochodami na zmianę i nigdy nie było z tym problemu.

Wydaje mi się, że wynajmujesz miejsce.

W Twoim przypadku sprawa jest o tyle skomplikowana, że miejsca parkingowe wynajmuje firma od firmy. Gdyby to była umowa firma(parking)-konsument to można by coś kombinować, w Twoim przypadku wchodzi w grę jedynie dogadanie się. Jeśli parking jest mocno oblegany to pewnie nic nie wskóracie, jeśli są na nim puchy to może da się coś na nich wymóc dając do zrozumienia, że firma zrezygnuje.

Pozdrawiam BAS

Napisano

U mnie nie ma większego problemu z tym jaki samochód stoi. Idę do parkingowego i mówię, że dzisiajszej nocy będzie stał taki to a taki. Odnotowuje sobie w kajecie i tyle.

Napisano

> Na parkingu na którym stoją służbowe samochody zmienił się właściciel, wraz z nim regulamin.

> Wcześniej bez problemu podmienialiśmy służbowe na swoje. Abonament był za miejsce postojowe.

U mnie abonament jest za samochód, ale w praktyce wygląda to tak, że stawiasz na miejscu parkingowym co chcesz, natomiast za inny pojazd, niż jest w umowie na parkowanie, właściciel parkingu nie odpowiada. Ot stawiasz na własną odpowiedzialność. Ale zawsze jest to lepsze rozwiązanie, niż pozostawić samochód bez jakiegokolwiek nadzoru na ulicy.

Napisano

Witam.

Na przemian zdarza mi się korzystać z dwóch parkingów strzeżonych, raz auto "podstawiam" za auto "teścia" (Tychy), a czasami za służbówkę ( Gliwice), nikt nigdy mi problemów nie robił.

Napisano

> Nowy właściciel wymyślił za to kolejny abonament. Bo abonament jest na blachy, nie miejsce.

No jeśli abonament jest na numery auta, to OCB? Stoi takie, a nie inne auto, za inne zapłać. Ubezpieczenie też podmieniasz między autami?

Napisano

jesli parking jest strzezony to zwykle umowa ubezpieczenia jest zawarta na auto ktore jest w umowie miedzy toba a parkingiem. Dobra wola parkingowego umozliwia ci postawienie innego pojazdu - ale na twoja odpowiedzialnosc. Taki tekst uslyszalem na kilku parkingach gdzie zdarza mi sie odstawiac moje auto w miejsce sluzbowki.

nigdy nic mi nie zginelo/zdarzylo sie, ale zdaje sobie sprawe, ze jesli cos sie zdarzy to idzie z mojego AC a nie z OC parkingu.

Edyta: ale ogolnie najbardziej bawi mnie 'parking monitorowany' gdzie placisz za miejsce, parkingowy strzela fochy, a i tak (zgodnie ze swoim regulaminem) za nic nie odpowiadaja wink.gif

Napisano

Mamy wspólnie z żoną dwa auta,

Parking strzeżony spółdzielni mieszkaniowej, abonament za jedno miejsce parkingowe,

w karcie parkingowej jest wpisany nr. stanowiska i dwa nasze auta wraz z numerami rej., marką i kolorem

Zamiana bezproblemowa.

Napisano

Poinformować, że albo zejdą na ziemię, albo wybawicie ich od tego problemu.

GENERALNIE mają nieco racji, bo może być to uwarunkowane polisą ubezpieczeniową przedsiębiorcy (musi być wykaz nr rej parkujących aut), ale to już ich, a nie Wasz problem.

Napisano

> jesli parking jest strzezony to zwykle umowa ubezpieczenia jest zawarta na auto ktore jest w umowie

> miedzy toba a parkingiem. Dobra wola parkingowego umozliwia ci postawienie innego pojazdu -

> ale na twoja odpowiedzialnosc. Taki tekst uslyszalem na kilku parkingach gdzie zdarza mi sie

> odstawiac moje auto w miejsce sluzbowki.

> nigdy nic mi nie zginelo/zdarzylo sie, ale zdaje sobie sprawe, ze jesli cos sie zdarzy to idzie z

> mojego AC a nie z OC parkingu.

> Edyta: ale ogolnie najbardziej bawi mnie 'parking monitorowany' gdzie placisz za miejsce,

> parkingowy strzela fochy, a i tak (zgodnie ze swoim regulaminem) za nic nie odpowiadaja

Tzw regulamin to se mogą wetknąć, bo - zgodnie z orzecznictwem - zapisy te są z mocy prawa nieważne.

Umowa przechowania, a taką jest w/w "przechowanie samochodu" przenosi 100% odpowiedzialności na operatora parkingu, jeżeli jest to parking strzeżony.

Napisano
  • Autor

> Poinformować, że albo zejdą na ziemię, albo wybawicie ich od tego problemu.

już ich wybawiliśmy 270635636-JUMP2.gif

nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło....znalazłem miejsce bliżej w tej samej cenie...

> GENERALNIE mają nieco racji, bo może być to uwarunkowane polisą ubezpieczeniową przedsiębiorcy

> (musi być wykaz nr rej parkujących aut), ale to już ich, a nie Wasz problem.

Zgadza się i rozumiem sprawy ubezpieczeniowe itp,itd

Wiadomo również, że prywatne stoi "nielegalnie" bez prawa do ubezpieczenia parkingowego.

Akceptujemy to, ale bezpieczniejsze i wygodniejsze jak stoi za kolczatką " nie pilnowane" niż porzucone na ulicy gdzieś w okolicy parkingu.

Jeszcze latem dłuuuugi spacer rano nie jest najgorszy, ale jesień i zima sciana.gif

Ich propozycja zapłacenia 50% drugiego abonamentu za to samo miejsce nie spotkała się z naszą akceptacją i autka od poniedziałku się przeprowadzają waytogo.gif

Napisano

> Ich propozycja zapłacenia 50% drugiego abonamentu za to samo miejsce nie spotkała się z naszą

> akceptacją i autka od poniedziałku się przeprowadzają

z ciekawości ile są w plecy?

Napisano
  • Autor

> z ciekawości ile są w plecy?

Dla nich pewnie nie wiele....

ERA przejmuje wszystkie parkingi w okolicy, karty, komputery kamery, nowe zasady.

Więc inaczej odpowiem, wyczuwam długofalowy plan....

jak już będą monopolistą w okolicy wtedy zacznie się żonglerka cenowa...

Napisano

> Wiadomo również, że prywatne stoi "nielegalnie" bez prawa do ubezpieczenia parkingowego.

A dlaczego - jeżeli firma wynajmuje miejsce, to jest to jej sprawa, czy postawi na tym miejscu auto x, y, czy z.

Analogicznie u mnie ubiłem śmiechem konceptorów wdrożenia na wewnętrzny parking podziemny (wykupione, "własnościowe" miejsce) obowiązkowych identyfikatorów pod nr rej.

Zapytałem grzecznie wspólnotę, kto pokryje koszt ok 180 (stu osiemdziesięciu) sztuk identyfikatorów dla mnie, gdyż taką ilością pojazdów dysponuję i jestem w stanie to udowodnić.

Do dziś czekam na odpowiedź, a koncepcja identyfikatorów błyskiem poległa...

> Akceptujemy to, ale bezpieczniejsze i wygodniejsze jak stoi za kolczatką " nie pilnowane" niż

> porzucone na ulicy gdzieś w okolicy parkingu.

> Jeszcze latem dłuuuugi spacer rano nie jest najgorszy, ale jesień i zima

> Ich propozycja zapłacenia 50% drugiego abonamentu za to samo miejsce nie spotkała się z naszą

> akceptacją i autka od poniedziałku się przeprowadzają

I co, nie zmiękła im po tym rua? :-)

Napisano
  • Autor

> A dlaczego - jeżeli firma wynajmuje miejsce, to jest to jej sprawa, czy postawi na tym miejscu auto

> x, y, czy z.

Tu się kłaniają inne wypowiedzi - które do mnie przemawiają - ubezpieczone jest miejsce i masz obowiązek zgłaszać stan auta za które odpowiadają.

> Analogicznie u mnie ubiłem śmiechem konceptorów wdrożenia na wewnętrzny parking podziemny

> (wykupione, "własnościowe" miejsce) obowiązkowych identyfikatorów pod nr rej.

> Zapytałem grzecznie wspólnotę, kto pokryje koszt ok 180 (stu osiemdziesięciu) sztuk identyfikatorów

> dla mnie, gdyż taką ilością pojazdów dysponuję i jestem w stanie to udowodnić.

> Do dziś czekam na odpowiedź, a koncepcja identyfikatorów błyskiem poległa...

Tu właśnie są zwłoki psa..... abonament za plac czy auto

> I co, nie zmiękła im po tym rua? :-)

W d... to mają pewnie, ale klienta mniej też...

Napisano

U mnie oficjalnie nie wolno "podmieniac" samochodow, ale dogadalem sie z wlascicielem (znam go od 10 lat) i ja moge - i tylko dlatego nadal tam parkuje... Obcy absolutnie nie moga, kiedys moj kolega probowal tez podmieniac to rowniez kazali mu placic drugi abonament za to samo miejsce, ale inny nr rejestracyjny.

Napisano

Z tego co kojarzę to wcześniej takie podmienianie samochodów też nie było do końca dozwolone. Chyba była jakaś dodatkowa groszowa opłata za korzystanie z więcej niż 1 pojazdu. hmm.gif

Ale kurna, było dobrze, to zaczęli kombinować ze szlabanami, kartami. sciana.gif

ps. przyjmują tam teraz ponoć tylko osoby z legitymacjami inwalidzkimi shocked.gif

Napisano

> Tu się kłaniają inne wypowiedzi - które do mnie przemawiają - ubezpieczone jest miejsce i masz

> obowiązek zgłaszać stan auta za które odpowiadają.

No to czym problem zgłaszać to 5x dziennie?

> Tu właśnie są zwłoki psa..... abonament za plac czy auto

To - jak zawsze - jest kwestia umowna.

Ja byłbym za opcją miejsce = miejsce. "Działka" w sensie.

A co na niej postawię, to już mój "problem"

> W d... to mają pewnie, ale klienta mniej też...

Eeeeetam, kiedyś miałem tak, że nie chcieli negocjować wysokości abonamentu za 1 miejsce - zmieniłem lokalizację (przez płot) - bosz, z miesiąc dzwonili średnio 2x dziennie, że "paaanie, spoko, cena przecież do negocjacji, my się tak tylko wygupialim"...

Napisano
  • Autor

> Z tego co kojarzę to wcześniej takie podmienianie samochodów też nie było do końca dozwolone. Chyba

> była jakaś dodatkowa groszowa opłata za korzystanie z więcej niż 1 pojazdu.

Od kilku lat nie było z tym problemu...

> Ale kurna, było dobrze, to zaczęli kombinować ze szlabanami, kartami.

> ps. przyjmują tam teraz ponoć tylko osoby z legitymacjami inwalidzkimi

Cóż wymyślili udogodnienia..... jutro tam będę ostatni raz odstawiać paska... po urlopie będzie gdzie indziej nocować....

ps

cześć parkingowy sąsiad...

Więcej fot omegi nie będzie.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.