Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup skutera "na firmę" ?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jak to aktualnie teraz jest?

Mam firmę w miejscowości X, mieszkam w Y. Chciałbym kupić skuter na dojazdy do pracy.

Czy odliczam cały VAT od zakupu, resztę w koszty?

Co z paliwem? Całość w koszty, czy można odliczyć VAT ?

Napisano

60% od zakupu

vatu od paliwa nie można odliczać

wszystko inne standardowo jak przy aucie

Napisano

> 60% od zakupu

> vatu od paliwa nie można odliczać

> wszystko inne standardowo jak przy aucie

jakaś podstawa prawna?

Napisano

> jakaś podstawa prawna?

jak chcesz to sobie odlicz 100% ty będziesz sie potem o kilka stów w US tłumaczył ok.gif

Napisano

> jak chcesz to sobie odlicz 100% ty będziesz sie potem o kilka stów w US tłumaczył

Moim zdaniem limit 60% i ograniczenie paliwa dotyczy tylko samochodów osobowych (M1) oraz N1 nie spełniających wymogów VAT-1 - VAT-4 - te pojazdy są wymienione "z nazwiska" w ustawie.

Ergo -> inne pozwalają na odliczenie pełnego VAT od paliwa i zakupu.

Napisano

> Moim zdaniem limit 60% i ograniczenie paliwa dotyczy tylko samochodów osobowych (M1) oraz N1 nie

> spełniających wymogów VAT-1 - VAT-4 - te pojazdy są wymienione "z nazwiska" w ustawie.

> Ergo -> inne pozwalają na odliczenie pełnego VAT od paliwa i zakupu.

w salonie też tak mówili a właściciel szkoły jazdy i księgowa że jednak 60%

kwota nie warta problemów

Napisano

> 60% od zakupu

> vatu od paliwa nie można odliczać

> wszystko inne standardowo jak przy aucie

Dodatkowo od ciuchów możesz odliczyć cały VAT

Napisano

> w salonie też tak mówili a właściciel szkoły jazdy i księgowa że jednak 60%

Może czas na zmiany? ;-)

> kwota nie warta problemów

Co do zasady zgoda, tym niemniej IMO jest to zła interpretacja prawa podatkowego.

Napisano

> Dodatkowo od ciuchów możesz odliczyć cały VAT

od kasku nie można nawet w koszty nie można wrzucić ok.gif kurtkę , rękawicę nie wiem bo brałem bez fv

Napisano

> Może czas na zmiany? ;-)

> Co do zasady zgoda, tym niemniej IMO jest to zła interpretacja prawa podatkowego.

księgowa przedstawiła mi dwie opcje do wyboru zlosnik.gif instruktor też radził 60% . Niestety w naszym prawie nawet kursu na prawko nie mogłem sobie w koszty wrzucić sick.gif

Napisano

> od kasku nie można nawet w koszty nie można wrzucić kurtkę , rękawicę nie wiem bo brałem bez fv

można i od kasku i od ciuchów (kurtka, buty itp)

Napisano
  • Autor

> można i od kasku i od ciuchów (kurtka, buty itp)

Ja idę na rekonesans skuterów w okolicy, a Wy się zdecydujcie co można, a co nie zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

W przypadku zakupu motocykla bądź jego leasingu, podatnikowi przysługuje prawo do odliczenia podatku VAT w wysokości jego 60% nie więcej niż 6 000 zł. W przypadku nabycia paliwa do jego napędu odliczenie podatku VAT w ogóle nie przysługuje. Natomiast w odniesieniu do nabytych akcesoriów (kask, kurtka), odliczenie przysługuje w pełni, o ile zakupy te służą wykonywaniu czynności opodatkowanych.

koniec tematu

Napisano

> można i od kasku i od ciuchów (kurtka, buty itp)

z kaskiem jest podobno jak z togą ( jeżeli to się tak nazywa ) u mecenasa konieczne a wrzucić się w koszty nie da

Napisano

> z kaskiem jest podobno jak z togą ( jeżeli to się tak nazywa ) u mecenasa konieczne a wrzucić się w

> koszty nie da

zmień księgową

poczytaj trochę zanim wprowadzisz kogoś w błąd.

Napisano

> koniec tematu

A ja zapytam inaczej - czy ktoś z przedstawiających tu Swoje zdanie miał kontrolę U.S.? icon_rolleyes.gif

Napisano

> A ja zapytam inaczej - czy ktoś z przedstawiających tu Swoje zdanie miał kontrolę U.S.?

moja księgowa ma siostrę w U.S. i info mam z pierwszej ręki.

MOŻNA

aczkolwiek niewykluczone że w innym U.S nie można blush.gif

Napisano

> zmień księgową

> poczytaj trochę zanim wprowadzisz kogoś w błąd.

kolego nie gadaj głupot a jako właściciel firmy nie mogę wrzucić kasku w koszta i basta , natomiast pracownikowi mogę kupić i zaksięgować .... tak jest i koniec tematu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> moja księgowa ma siostrę w U.S. i info mam z pierwszej ręki.

> MOŻNA

> aczkolwiek niewykluczone że w innym U.S nie można

a moja sąsiadka i jej córka ok.gif

Napisano

> Witam!

> Jak to aktualnie teraz jest?

> Mam firmę w miejscowości X, mieszkam w Y. Chciałbym kupić skuter na dojazdy do pracy.

> Czy odliczam cały VAT od zakupu, resztę w koszty?

> Co z paliwem? Całość w koszty, czy można odliczyć VAT ?

Jeszcze wypadałoby sprecyzować czy to skuter do 50cm (motorower) czy też powyżej (motocykl). Bo słyszałem rózne interpretacje, właśnie zależnie od tej granicy. Znaczy się, podobno do 50cm to nie ma żadnego problemu żeby odliczać.

Napisano

> kolego nie gadaj głupot a jako właściciel firmy nie mogę wrzucić kasku w koszta i basta , natomiast

> pracownikowi mogę kupić i zaksięgować .... tak jest i koniec tematu

nie masz racji

zresztą nieważne , nie mam czasu się sprzeczać,

ja zaksięgowałem kask i ubranie. Nikt się nie czepiał a jestem kilka łądnych stówek do przodu

Napisano

> nie masz racji

> zresztą nieważne , nie mam czasu się sprzeczać,

> ja zaksięgowałem kask i ubranie. Nikt się nie czepiał a jestem kilka łądnych stówek do przodu

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jeszcze wypadałoby sprecyzować czy to skuter do 50cm (motorower) czy też powyżej (motocykl). Bo

> słyszałem rózne interpretacje, właśnie zależnie od tej granicy. Znaczy się, podobno do 50cm to

> nie ma żadnego problemu żeby odliczać.

No mowa o skucie do 50ccm.

Napisano

> Witam!

> Mam firmę w miejscowości X, mieszkam w Y. Chciałbym kupić skuter na dojazdy do pracy.

Quote:

Zgodnie z przepisami art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy o transporcie drogowym (Dz. U. Nr 247, poz. 1652) - dalej n.u.p.t.u. - w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2012 r., co do zasady, w przypadku nabycia samochodów osobowych oraz innych pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony kwotę podatku naliczonego, o której mowa w art. 86 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.), stanowi 60% kwoty podatku określonej w fakturze lub kwoty podatku należnego z tytułu wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów lub kwoty podatku należnego od dostawy towarów, dla której podatnikiem jest ich nabywca - nie więcej jednak niż 6000 zł.

Jak wyjaśnił Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w interpretacji indywidualnej z dnia 4 stycznia 2011 r., IPPP1-443-1070/10-2/EK, przepisy dotyczące podatku od towarów i usług nie definiują pojęć samochodu osobowego czy pojazdu samochodowego. Jednak zgodnie z art. 2 pkt 40, 42 i 45 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (tekst jedn.: Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 z późn. zm.):

samochodem osobowym jest pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą oraz ich bagażu,

innym samochodem jest samochód ciężarowy, którym jest pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu ładunków; określenie to obejmuje również samochód ciężarowo-osobowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu ładunków i osób w liczbie od 4 do 9 łącznie z kierowcą,

motocykl jest to pojazd samochodowy jednośladowy lub z bocznym wózkiem - wielośladowy.

Występują zatem różne definicje samochodu osobowego, innego samochodu (np. samochodu ciężarowego) i motocykla, które pozwalają w ocenie organu podatkowego stwierdzić, że motocykl nie jest samochodem osobowym ani też innym samochodem.

W związku z powyższym podatnik ma prawo do pełnego odliczenia podatku naliczonego przy nabyciu motocykla, jak i przy nabyciu paliwa wykorzystywanego do jego napędu, na podstawie art. 86 ust. 1 u.p.t.u.

Mam nadzieję że rozwiałem wątpliwości

Napisano

> W przypadku zakupu motocykla bądź jego leasingu, podatnikowi przysługuje prawo do odliczenia

> podatku VAT w wysokości jego 60% nie więcej niż 6 000 zł. W przypadku nabycia paliwa do jego

> napędu odliczenie podatku VAT w ogóle nie przysługuje. Natomiast w odniesieniu do nabytych

> akcesoriów (kask, kurtka), odliczenie przysługuje w pełni, o ile zakupy te służą wykonywaniu

> czynności opodatkowanych.

> koniec tematu

Ta... Z którego roku "opinię" cytujesz?

mar00ha

Napisano

> Witam!

Mam Yamahę Midnight Star 1300 na firmę. Ale w leasingu..;) 1000% razy prościej wink.gif

HINT: Co do ubrań i kasku - utop w cenie skuterka i da się wszystko.

Napisano

> Mam Yamahę Midnight Star 1300 na firmę. Ale w leasingu..;) 1000% razy prościej

OT - a co zmienia leasing w kwestii odliczenia VAT? cfaniaczek.gif

Napisano

> OT - a co zmienia leasing w kwestii odliczenia VAT?

Nic.

Ale biorąc np. motocykl czy inny pojazd można "wrzucić" w jego cenę końcową akcesoria lub wyposażenie, którego byśmy nigdy nie dali w koszty ze względu na przepisy. O to mi chodziło wink.gif

Napisano

> Nic.

> Ale biorąc np. motocykl czy inny pojazd można "wrzucić" w jego cenę końcową akcesoria lub

> wyposażenie, którego byśmy nigdy nie dali w koszty ze względu na przepisy. O to mi chodziło

Znaczy - w ratę leasingu wrzuciłeś ubranie i kask? blush.gif

Napisano

> Znaczy - w ratę leasingu wrzuciłeś ubranie i kask?

Kaski miałem już 2 lata, więc kaski nie wink.gif

Zresztą ja się nie znam, nie wiem....

Napisano

> Znaczy - w ratę leasingu wrzuciłeś ubranie i kask?

oczywiście że to żaden problem ...

po prostu według formalnych wymogów

moto kupujesz drożej a kask i ubranie są do niego dołączone jako wyposażenie ... i po temacie ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.