Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wspawanie progu samochodu

Featured Replies

Napisano

Witam,

prowadzę właśnie dyskusję z kolegą. Ja jestem zdania, że auto które kolega chce kupić już nigdy nie będzie w 100% bezpieczne/sprawne, bo niestety do wymiany jest cały próg - ponoć wycięcie progu i wstawienie całego jest mozliwe i po takim zabiegu auto jest znowu 100% sprawne.

Czy to jest prawda? hmm.gif

Napisano

> Witam,

> prowadzę właśnie dyskusję z kolegą. Ja jestem zdania, że auto które kolega chce kupić już nigdy nie

> będzie w 100% bezpieczne/sprawne, bo niestety do wymiany jest cały próg - ponoć wycięcie progu

> i wstawienie całego jest mozliwe i po takim zabiegu auto jest znowu 100% sprawne.

> Czy to jest prawda?

pomijajac fakt, ze wspawany prog najprawdopodobniej szybciutko zgnije, to nic zlego dziac sie nie bedzie smile.gif

Napisano

> i wstawienie całego jest mozliwe i po takim zabiegu auto jest znowu 100% sprawne.

> Czy to jest prawda?

Progi w fabryce są zgrzewanie a nie spawane, ale jeśli ktoś zabezpieczy to antykorozyjnie dobrze to takie auto IMO jest w 99% sprawne.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Progi w fabryce są zgrzewanie a nie spawane, ale jeśli ktoś zabezpieczy to antykorozyjnie dobrze to

> takie auto IMO jest w 99% sprawne.

> Pozdrawiam BAS

uhm, dzięki za info, a więc miał rację. Mea culpa blagam.gif

Napisano

> pomijajac fakt, ze wspawany prog najprawdopodobniej szybciutko zgnije, to nic zlego dziac sie nie

> bedzie

Dokładnie, dobrze wspawany próg nie ma wpływu na bezpieczeństwo, zwykle jednak pod progiem jest korozja na tzw podprożu a zwykle podłużnicy to stanowi zagrożenie, zwykle jednak blacharze partacze wymieniają tylko poszycie co jest oczywiście druciarstwem, ale cóż klient chce tanio to i ma tanio grinser006.gif

Napisano

> Progi w fabryce są zgrzewanie a nie spawane, ale jeśli ktoś zabezpieczy to antykorozyjnie dobrze to

> takie auto IMO jest w 99% sprawne.

niestety ciężko zabezpieczyć poprawnie od wewnątrz co sprawa, że korozja rozwija się niemal od razu po wykonaniu naprawy i z czasem znowu wychodzi :/ Niestety taki urok grinser006.gif

Napisano

> niestety ciężko zabezpieczyć poprawnie od wewnątrz co sprawa, że korozja rozwija się niemal od razu

> po wykonaniu naprawy i z czasem znowu wychodzi :/ Niestety taki urok

dlatego w dzisiejszych czasach naprawy blacharskie spowodowane koroazją uważam za stratę czasu, pieniędzy i ogólnie "bez sęsu" grinser006.gif

Napisano

> dlatego w dzisiejszych czasach naprawy blacharskie spowodowane koroazją uważam za stratę czasu,

> pieniędzy i ogólnie "bez sęsu"

a co jeśli prawie nowe auto będzie miał uszkodzony próg? NIby naprawa z polisy sprawcy ale auto już będzie miało skazę i to już nie będzie ten nowy samochód właśnie co odebrany z salonu frown.gif

Napisano

Próg to w zasadzie dwie blaszki - wytłoczki. Jeśli blacharz dobrze je wspawa oraz zabezpieczy antykorozyjnie, to taka naprawa jest jak najbardziej w porządku. Niestety, mnóstwo jest "panów Zenków", którzy naprawiają tanio, ale za pomocą druciarstwa. A potem jest płacz, jak po zimie rudzielec znowu wychodzi.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Niestety, mnóstwo jest "panów

> Zenków", którzy naprawiają tanio, ale za pomocą druciarstwa. A potem jest płacz, jak po zimie

> rudzielec znowu wychodzi.

Pewnikiem masz racje....

Ja kiedyś dawno temu jak mi w Uno progi odpadły zrobiłem sobie je z blachy ocynkowanej i przylutowałem do karoseri cyną hehe.gif Bo spawanie to nie zabardzo mi wychodzi hehe.gif ale dwa lata było suuuper nic nie wychodziło

Jakiś tam wpływ na sztywność karoseri maja na pewno wink.gif w sumie to prawie rura wink.gif

Napisano

> pomijajac fakt, ze wspawany prog najprawdopodobniej szybciutko zgnije, to nic zlego dziac sie nie

> bedzie

To kwestia zarówno jakości pracy blacharza, jak i jakości blach dostępnych jako zamienniki. A ta druga ogromnie spada.

Napisano

> Jakiś tam wpływ na sztywność karoseri maja na pewno w sumie to prawie rura

jaka rura, wytloczona blacha 0,5mm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.