Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Astra II, X20XEV, kolektor wydechowy.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy w momencie odpalania, jest szansa, że przez częściowy brak uszczelki przy kolektorze wydechowym, silnik do cylindrów zaciąga lewe powietrze i nie może odpalić, a po odpaleniu wyskakuje check i sie jechać samochodem nie da ? Auto nie wkręca się w ogóle na obroty.

Jak sprawdzić świece ? Czasem przy tym jak świeci check samochód zachowuje się jakby nie pracował na jednym cylindrze. Czy w tym silniku są problemy ze zrywającymi się świecami ? Jaki tam jest klucz przy świecy ?

Napisano

to wymień uszczelkę, nie ma dużo pracy przy tym i będziesz pewny, check na pewno od tego się pali bo sonda wykrywa zubożenie mieszanki przez lewe powietrze.

Napisano
  • Autor

> to wymień uszczelkę, nie ma dużo pracy przy tym i będziesz pewny, check na pewno od tego się pali

> bo sonda wykrywa zubożenie mieszanki przez lewe powietrze.

Nie wymienię, bo muszę głowice ściągać. Mam 3 szpilki urwane, które nie trzymają. Aby to zrobić, muszę ściągać głowicę. Robienie głowicy muszę odstawić na jakiś czas, z powodów finansowych.

Napisano

Nie, silnik powinien odpalać nawet bez kolektora wydechowego.

Napisano

> Jak sprawdzić świece ?

O ile pamietam, w tym silniku są przewody WN, wystarczy po kolei wyciągać przewody i słuchać, czy się praca silnika zmienia. Przy niepracującej świecy (lub uszkodzonym przewodzie WN) nie zmieni się.

> Czy w tym silniku są problemy ze zrywającymi się świecami ?

To nie jest kwestia silnika, tylko umiejętności mechanika: nie przykręcać za mocno, nie odkręcać na gorącym silniku, trzymać klucz zawsze pionowo...

> Jaki tam jest klucz przy świecy ?

O ile pamietam, to mały. Tylko, że świece siedzą głęboko i trudno je wyjąć po odkręceniu. Najlepiej mieć długą pensetę lub nasadkę do świec z gumką. Można też na końcu kawałka drutu zrobić sprężynkę, którą zaczepia się świecę.

Pozdr.

Napisano

> O ile pamietam, w tym silniku są przewody WN, wystarczy po kolei wyciągać przewody i słuchać, czy

> się praca silnika zmienia. Przy niepracującej świecy (lub uszkodzonym przewodzie WN) nie

> zmieni się.

> To nie jest kwestia silnika, tylko umiejętności mechanika: nie przykręcać za mocno, nie odkręcać na

> gorącym silniku, trzymać klucz zawsze pionowo...

> O ile pamietam, to mały. Tylko, że świece siedzą głęboko i trudno je wyjąć po odkręceniu. Najlepiej

> mieć długą pensetę lub nasadkę do świec z gumką. Można też na końcu kawałka drutu zrobić

> sprężynkę, którą zaczepia się świecę.

> Pozdr.

Najprościej po odkręceniu świecy wcisnąć fajkę z przewodu zapłonowego i po prostu wyjąć świecę:).

Napisano

> wcisnąć fajkę z przewodu zapłonowego

No tak, zapomniałem o tym, bo mam DIS-a, muszę radzić sobie inaczej (można co prawda odłaczać fajki od niego, ale nie robię tego, aby nie poluzować połączenia).

Problem pozostaje tylko z włożeniem świecy: nie radzę wrzucać, bo można zmniejszyć szczelinę. Wtedy moje sposoby pozostają aktualne...

Pozdr.

Napisano

> Witam,

> Czy w momencie odpalania, jest szansa, że przez częściowy brak uszczelki przy kolektorze

> wydechowym, silnik do cylindrów zaciąga lewe powietrze i nie może odpalić, a po odpaleniu

> wyskakuje check i sie jechać samochodem nie da ?

nie....powinien odpalac... ok.gif kolektor wydechowy wyrzuca spaliny a nie zasysa powietrza...

Auto nie wkręca się w ogóle na obroty.

...podepnij pod kompa i wsio bedzie jasne ok.gif

> Jak sprawdzić świece ? Czasem przy tym jak świeci check samochód zachowuje się jakby nie pracował

> na jednym cylindrze.

,,,jak wyżej napisałem palacz.gif najprostrza metodą jest ich wymiana razem z kablami - koszt śmieszny ok.gif

Czy w tym silniku są problemy ze zrywającymi się świecami ? Jaki tam jest

> klucz przy świecy ?

...silnik chyba podobny do mojego, ja jak kupiłem auto to wymienialem świece odkręcając je na letnim silniku zwykłym łamanym kluczem marketowym za 4zł a potem wyjmowalem cienkimi szczypcami ok.gif

Napisano

> Czy w momencie odpalania, jest szansa, że przez częściowy brak uszczelki przy kolektorze

> wydechowym, silnik do cylindrów zaciąga lewe powietrze i nie może odpalić

Nie, nie ma takiej szansy , bo inaczej (gdyby ta teoria była prawdziwa) musiałbyś w momencie odpalania zatykać wylot rury wydechowej żeby nie zasysał powietrza gdy odpalasz motorek.

Napisano
  • Autor

No i się wyjaśniło. Najprawdopodobniej uszczelka pod głowicą poszła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.