Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zamontować kontrokę pracy na gazie

Featured Replies

Napisano

Witam szanowne grono.

Potrzebuję zamontować kontrolkę, która by pokazywała kiedy auto jedzie na gazie, np, niech sie świeci podczas jazdy na benzynce, a gaśnie w czasie jazdy na gazie. Samochód Fiat Palio 1,2 16V, instalacja sekwencyjna. Kontrolki fabryczne przy instalacji, są jakoś dziwnie podpięte i w razie uszkodzenia instalacji, zachowywały sie jakbym jechal na gazie, a niestety jechałem na benzynce. Potrzebują jakby układ równoległy, który informowałby mnie na 100 %, że jade na gazie. Jakięś proste światełko byłoby mile widziane... blagam.gif

Pomoże ktoś?

Napisano

Podczas pracy na LPG jest podawane +12V na elektrozawory. Wystarczy do niego podłaczyć LED zielony przez rezystor 1k i kontrolka gotowa. Oczywiście LED z drugiej strony podłaczasz do masy.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Podczas pracy na LPG jest podawane +12V na elektrozawory. Wystarczy do niego podłaczyć LED zielony

> przez rezystor 1k i kontrolka gotowa. Oczywiście LED z drugiej strony podłaczasz do masy.

> Pozdr.

Dzięki kolego.

Napisano

> Podczas pracy na LPG jest podawane +12V na elektrozawory. Wystarczy do niego podłaczyć LED zielony

> przez rezystor 1k i kontrolka gotowa. Oczywiście LED z drugiej strony podłaczasz do masy.

Dodam - z zachowaniem właściwej polaryzacji diody. Inaczej nie zaświeci. zlosnik.gif

Napisano

Tego nie trzeba chyba dodawać, jeśli wie, jak działa dioda to da sobie radę, jeśli nie, to nie powinien się zabierać za takie rzeczy. Niedługo już fotomanuale trzeba będzie robić do takich rzeczy, bo skąd wiadomo, gdzie LED ma katodę, a gdzie anodę? Pozdr.

Napisano

> Pozdr.

tylko czy to da efekt o jaki pytał kolega ? 100% że jedzie na LPG ?

IMO nie

Napisano

Ja się podłączę z nieco innym pytaniem. Czy można zrobić kontrolkę, że aktualnie jedzie się na benzynie ?

Może jakiś układ odwracający sygnał z elektrozaworów ? Sam nie wiem

Pozdro.

Napisano
  • Autor

> Tego nie trzeba chyba dodawać, jeśli wie, jak działa dioda to da sobie radę, jeśli nie, to nie

> powinien się zabierać za takie rzeczy. Niedługo już fotomanuale trzeba będzie robić do takich

> rzeczy, bo skąd wiadomo, gdzie LED ma katodę, a gdzie anodę? Pozdr.

Z diodą sobie poradzę. Rozumiem, że nie ma takiej opcji (np. brak gazu w butli), by elektrozawór był otwarty (czyli wskazywał na działanie gazu), a samochód jechał na benzynie???

Jeżeli to głupie pytanie, to proszę sie nie smiać, tylko wyjaśnić laikowi. panic.gif

Napisano

> Ja się podłączę z nieco innym pytaniem. Czy można zrobić kontrolkę, że aktualnie jedzie się na

> benzynie ?

> Może jakiś układ odwracający sygnał z elektrozaworów ? Sam nie wiem

> Pozdro.

przekaźnik załatwi sprawę icon_rolleyes.gif

tylko to daje info że zawór jest otwarty i gaz idzie do reduktora, przy sekwencji mogą go zatrzymać wtryski ?

Napisano

> przekaźnik załatwi sprawę

> tylko to daje info że zawór jest otwarty i gaz idzie do reduktora, przy sekwencji mogą go zatrzymać

> wtryski ?

U mnie II gen. więc bezproblemowo. A widzisz o przekaźniku nie pomyślałem wink.gif

Napisano

> Z diodą sobie poradzę. Rozumiem, że nie ma takiej opcji (np. brak gazu w butli), by elektrozawór

> był otwarty (czyli wskazywał na działanie gazu), a samochód jechał na benzynie???

> Jeżeli to głupie pytanie, to proszę sie nie smiać, tylko wyjaśnić laikowi.

przy sprawnej sekwencji czujnik ciśnienia gazu przełącza na benzynę, ale to przy sprawnej instalacji icon_rolleyes.gif

Napisano

Jeżeli masz założone odcięcie pompy, to po prostu podłącz równolegle do niej jakąkolwiek kontrolkę.

Napisano

> o przekaźniku nie pomyślałem

I dobrze, bo to strata pieniędzy. Jak ma się świecić na noPb to trzeba układ zmontować w takim kierunku:

+12V po stacyjce -> rezystor 1k -> anoda+LED-katoda -> +12V na elektrozaworach, a dalej już jest: -> rezystancja elektrozaworów -> masa elektrozaworów=masa pojazdu.

gdyby LED świeciła za słabo trzeba zmienić rezystor 1k na mniejszy. Najlepiej wartość rezystora obliczyć jako: R= 1kom-(rezystancja mierzona w punkcie zasilania elektrozaworów względem masy). Wtedy zadziała od pierwszego uruchomienia. IMO jest to zbędnę, bo łączna rezystancja elektrozaworów będzie kilkanaście omów, czyli pomijalnie mała w stosunku do 1k.

Dla laików wyjaśniam, jak układ będzie działał:

na LPG: napięcie przed i za LED jest to samo czyli 12V - LED nie świeci

na noPb: napięcie przed LED jest +12V przez rezystor, a za LED jest potencjał masy za wypadkową rezystancją elektrozaworów - LED świeci.

Dla bezpieczeństwa do LED można równolegle dołączyć zwykłą diodę przełączającą lub prostowniczą, tylko w odwrotnym kierunku.

Pozdr.

Napisano

> tylko to daje info że zawór jest otwarty i gaz idzie do reduktora, przy sekwencji mogą go zatrzymać wtryski ?

Jesli ciśnienie LPG z powodu jego braku spadnie, to chyba inteligentna centralka sekwencyjna przełaczy się na prace na noPb i wyłaczy elektrozawory LPG? Jak myslisz?

Pozdr.

Napisano

> Jesli ciśnienie LPG z powodu jego braku spadnie, to chyba inteligentna centralka sekwencyjna

> przełaczy się na prace na noPb i wyłaczy elektrozawory LPG? Jak myslisz?

> Pozdr.

napisałem kilka postów wyżej co myślę skromny.gif

weź pod uwagę że temat zaczął się od "Kontrolki fabryczne przy instalacji, są jakoś dziwnie podpięte i w razie uszkodzenia instalacji, zachowywały sie jakbym jechal na gazie, a niestety jechałem na benzynce "

więc nie do końca kontrolka podpięta pod elektrozawór załatwi sprawę na 100%, może się tak zdarzyć że jednak nie odetnie hmm.gif

przy sprawnej instalacji nie trzeba żadnych dodatkowych kontrolek, bo chyba wszystkie przełączniki mają info co do stanu pracy

Napisano

> Tego nie trzeba chyba dodawać, jeśli wie, jak działa dioda to da sobie radę, jeśli nie, to nie

> powinien się zabierać za takie rzeczy. Niedługo już fotomanuale trzeba będzie robić do takich

> rzeczy, bo skąd wiadomo, gdzie LED ma katodę, a gdzie anodę? Pozdr.

IMO warto, bo zdarzają się i tacy, którzy LED traktują jak żarówkę albo tacy, którzy są tak zajęci montażem, że po prostu zapominają o polaryzacji a potem muszą powtarzać całą robotę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.