Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepisy jazdy po rondzie - co komu wolno?

Featured Replies

Napisano

Jak na rysunku.

- Czerwony porusza się po rondzie pasem wewnętrznym i nie sygnalizuje zamiaru

wyjazdu z tego pasa i ronda.

- Zielony chce skręcić wjechać na rondo i zająć zewnętrzny pas na rondzie.

I tu pytanie czy może to zrobić, czy jest to zabronione? Jeśli zabronione, proszę o konkrenty przepis.

285123864-rondo.jpg

post-9974-14352513314721_thumb.jpg

Napisano

> I tu pytanie czy może to zrobić, czy jest to zabronione? Jeśli zabronione, proszę o konkrenty

> przepis.

Zakładam, że ktoś wyraził taką opinię, ale nie był w stanie podać podstawy prawnej? grinser006.gif

Napisano

> Jak na rysunku.

> - Czerwony porusza się po rondzie pasem wewnętrznym i nie sygnalizuje zamiaru

> wyjazdu z tego pasa i ronda.

> - Zielony chce skręcić wjechać na rondo i zająć zewnętrzny pas na rondzie.

> I tu pytanie czy może to zrobić, czy jest to zabronione? Jeśli zabronione, proszę o konkrenty

> przepis.

to nie jest rondo tylko skrzyżowanie równorzędne zlosnik.gif

pierwszeństwo ma ten z prawej strony

Napisano

> Jak na rysunku.

> - Czerwony porusza się po rondzie pasem wewnętrznym i nie sygnalizuje zamiaru

> wyjazdu z tego pasa i ronda.

> - Zielony chce skręcić wjechać na rondo i zająć zewnętrzny pas na rondzie.

> przepis.

Nie jest to zabronione, bo w tym wypadku ma pierwszeństwo przed jadącym po rondzie. Jeśli byłby znak C-12 i A-7 to też nie byłoby to zabronione, musi tylko ustąpić pierwszeństwa wszystkim poruszającym się po rondzie, ale w sytuacji jak na rysunku, wjeżdżając na skrajny zewnętrzny pas nie musi ustępować pierwszeństwa jadącemu po pasie wewnętrznym.

Gdyby tamten jednak zechciał zmienić pas na zewnętrzny nie sygnalizując zawczasu tego zamiaru i doszłoby do kontaktu, to prawdopodobnie policja orzekłaby winę wjeżdżającego na skrzyżowanie...

Generalnie oprócz rozstrzygania o pierwszeństwie przejazdu, należy zachować szczególną ostrożność i wykazać się zasadą ograniczonego zaufania. Szczególnie w czasach, używanie kierunkowskazów niektórych bardzo boli...

Napisano

> Gdyby tamten jednak zechciał zmienić pas na zewnętrzny nie sygnalizując zawczasu tego zamiaru i

> doszłoby do kontaktu, to prawdopodobnie policja orzekłaby winę wjeżdżającego na

> skrzyżowanie...

przy takim oznakowaniu dochodzi do zmiany pasa ruchu przez oba pojazdy a w tej sytuacji pierwszeństwo ma ten z prawej strony wiec wina bedzie tego co po "rondzie" sie porusza

Napisano

> to nie jest rondo tylko skrzyżowanie równorzędne

> pierwszeństwo ma ten z prawej strony

Podchodząc w ten sposób do zagadnienia... to czerwony jedzie pod prąd!

Napisano

> Podchodząc w ten sposób do zagadnienia... to czerwony jedzie pod prąd!

Napisałem przecież:

Quote:

Jeśli byłby znak C-12 i A-7...

Napisano

> Napisałem przecież:

> Quote:

> Jeśli byłby znak C-12 i A-7...

C-12 być musi A-7 już niekoniecznie.

Jeśli jest jednak A-7 to nie ma dyskusji czyja wina

Napisano

> C-12 być musi A-7 już niekoniecznie.

> Jeśli jest jednak A-7 to nie ma dyskusji czyja wina

I właśnie to napisałem ok.gif

Napisano

> I właśnie to napisałem

tak tak zlosnik.gif ja sobie gdybam w oparciu o rysunek na którym znaków brak

Napisano

> tak tak ja sobie gdybam w oparciu o rysunek na którym znaków brak

To też opisałem... W takim wypadku czerwony jedzie lewą stroną, czyli pod prąd wink.gif

Napisano

> To też opisałem... W takim wypadku czerwony jedzie lewą stroną, czyli pod prąd

niby tak grinser006.gif chociaż osobiście nie wierze ze ktoś by pucił ruch po takim skrzyżowaniu bez c-12 zlosnik.gif

Napisano

> niby tak chociaż osobiście nie wierze ze ktoś by pucił ruch po takim skrzyżowaniu bez c-12

Ja też... To tylko na ewentualność "czepiania się" użytkowników AK do wszystkich możliwych wariantów odpowiedzi...

Napisano

> Ja też... To tylko na ewentualność "czepiania się" użytkowników AK do wszystkich możliwych

> wariantów odpowiedzi...

hehe.gifhehe.gifhehe.gif, nie raz jeszcze Cie ktoś zaskoczy zlosnik.gif

Napisano

> przy takim oznakowaniu dochodzi do zmiany pasa ruchu przez oba pojazdy a w tej sytuacji

> pierwszeństwo ma ten z prawej strony wiec wina bedzie tego co po "rondzie" sie porusza

eeee, a gdzie tu masz trzy pasy?

Napisano
  • Autor

> Zakładam, że ktoś wyraził taką opinię, ale nie był w stanie podać podstawy prawnej?

Nie, zwykle ja jestem tym zielonym i taki czerwony na mnie trąbi. Wydaje mi się, że jadę poprawnie spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> niby tak chociaż osobiście nie wierze ze ktoś by pucił ruch po takim skrzyżowaniu bez c-12

tu akurat rondo w Warszawie, a Ursynowie - dowolne w ciągu ul. Płaskowickiej.

Napisano

> Nie, zwykle ja jestem tym zielonym i taki czerwony na mnie trąbi. Wydaje mi się, że jadę poprawnie

Dobrze Ci się wydaje... A że czerwony to ofiara losu nie potrafiąca się poruszać po rondzie, to już jego problem... Oczywiście zakładam, że pasy idą tak, jak narysowałeś, a na wjazdach stoi A-7 z C-12.

EDIT: W Bydgoszczy na Rondzie Bernardyńskim "zieloni" robią sobie auta na koszt "czerwonych", którzy zjeżdżając z wewnętrznego pasa nie patrzą, czy coś "zielonego" nie pojawiło się na zewnętrznym pasie 270751858-jezyk.gif Oznakowanie jest identyczne (na razie).

Napisano

> Gdyby tamten jednak zechciał zmienić pas na zewnętrzny nie sygnalizując zawczasu tego zamiaru i

> doszłoby do kontaktu, to prawdopodobnie policja orzekłaby winę wjeżdżającego na

> skrzyżowanie...

Ani na pewno, ani prawdopodobnie by nie orzekła. Orzekłaby winę czerwonego. Przynajmniej tak było w moim przypadku, a był identyczny. Koleś zmieniał pas z wewnętrznego, ja już byłem na zewnętrznym po wjechaniu na rondo.

Napisano

> Ani na pewno, ani prawdopodobnie by nie orzekła. Orzekłaby winę czerwonego. Przynajmniej tak było w

> moim przypadku, a był identyczny. Koleś zmieniał pas z wewnętrznego, ja już byłem na

> zewnętrznym po wjechaniu na rondo.

Nie wydaje mi się, by przypadek był identyczny... Myślę, że kluczowym w Twoim wypadku było to:

Quote:

Koleś zmieniał pas z wewnętrznego,
ja już byłem na zewnętrznym
po wjechaniu na rondo.

A opisywanie wszystkich możliwych kombinacji zajścia zdarzenia drogowego na forum mija się z celem... Nawet jeśli zawężymy to do jednego, konkretnego skrzyżowania!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.