Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki powód takiego zmęczenia nakrętki?

Featured Replies

Napisano

Jaki może być powód takiego zmęczenia wszystkich nakrętek od kół? (lewa)

Tylko słaby materiał, czy może coś innego? Nigdy nie były dokręcone zbyt

luźno- tego jestem na 100% pewien bo często to sprawdzam.

Auto ma fabryczny ujemny camber na obu osiach- czy to może być powodem?

A może któryś mechanik zmieniający koła przesadził? Ale wszystkie są zjechane jednakowo.

285157245-nakretka.jpg

post-9683-14352513459066_thumb.jpg

Napisano

> Jaki może być powód takiego zmęczenia wszystkich nakrętek od kół? (lewa)

Za mocno dociągnięte na zimnej aluminiowej feldze i odkręcane "na siłę" przy rozszerzonej nagrzanej.

Napisano

U mnie podobnie wyglądał gwint (początek) w śrubach, które były bezlitośnie mocno dokręcane pneumatykiem przez wulkanizatora Zenka (bez kontroli momentu).

Skończyło się wymianą śrub i gwintowaniem piasty.

Zainwestowałem w drugi komplet kół, żabę 2T i przerzucam kółka sam.

Od tej pory spokój.

Napisano
  • Autor

> Za mocno dociągnięte na zimnej aluminiowej feldze i odkręcane "na siłę" przy rozszerzonej

> nagrzanej.

Hm, to chyba raczej nie to. Gorące felgi nigdy nie były odkręcane.

Napisano

ja spotkałem się ze słabej jakości nakrętkami które zakończyły swój żywot podobnie

Napisano

Pytanie z typu banalnych. Czy napewno masz felgi z osadzeniem stożkowym? Bo coś nie wygląda po śladach na nakrętce po lewej.

Napisano

> Tylko słaby materiał, czy może coś innego? Nigdy nie były dokręcone zbyt

> luźno- tego jestem na 100% pewien bo często to sprawdzam.

> Auto ma fabryczny ujemny camber na obu osiach- czy to może być powodem?

> A może któryś mechanik zmieniający koła przesadził? Ale wszystkie są zjechane jednakowo.

Ford? Nie martw się, w Foce II nakrętki są z gównolitu i trzeba regularnie co 5 lat zmieniać.

Napisano

> Pytanie z typu banalnych. Czy napewno masz felgi z osadzeniem stożkowym? Bo coś nie wygląda po

> śladach na nakrętce po lewej.

Również przychylam się do tego.

Z fotografi wyglada że to jakiś miękki stop = marna jakość. Szpilki zapewne bez śladów.

Napisano
  • Autor

> Pytanie z typu banalnych. Czy napewno masz felgi z osadzeniem stożkowym? Bo coś nie wygląda po

> śladach na nakrętce po lewej.

Na pewno stozek, a slad byc moze po faktycznie za mocnym dokreceniu przez pana Zenka.

Napisano
  • Autor

> Ford? Nie martw się, w Foce II nakrętki są z gównolitu

To duzo tlumaczy :D

>i trzeba regularnie co 5 lat zmieniać.

U mnie wytrzymaly 2

Napisano

> Na pewno stozek, a slad byc moze po faktycznie za mocnym dokreceniu przez pana Zenka.

Ja miałem taki ślad jak nieogarnięty lepiguma przykręcił mi stalówki nie patrząc na to jakie nakrętki mu dałem do ręki.

Napisano

> Tylko słaby materiał, czy może coś innego? Nigdy nie były dokręcone zbyt

> luźno- tego jestem na 100% pewien bo często to sprawdzam.

> Auto ma fabryczny ujemny camber na obu osiach- czy to może być powodem?

> A może któryś mechanik zmieniający koła przesadził? Ale wszystkie są zjechane jednakowo.

Są przeciągniete. Jakim momentem to dokrecasz?

Napisano

> Są przeciągniete.

Najdziwniejsze jest to, że gwint jest zerwany dokładnie i tylko w części, która nie styka się bezpośrednio z powierzchnią stożka w feldze. To jest jakiś trop do wyjaśnienia zagadki grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

> Są przeciągniete. Jakim momentem to dokrecasz?

Przeważnie dokręcał warsztat więc nie wiem.

Napisano
  • Autor

> Najdziwniejsze jest to, że gwint jest zerwany dokładnie i tylko w części, która nie styka się

> bezpośrednio z powierzchnią stożka w feldze. To jest jakiś trop do wyjaśnienia zagadki .

No właśnie o to chodzi, ale nie potrafię tego wytłumaczyć.

Nakrętki są zjechane, ale śruby wyglądają ok, a więc może jak ktoś napisał te nakrętki są z gównolitu i tyle grinser006.gif

Napisano

> No właśnie o to chodzi, ale nie potrafię tego wytłumaczyć.

> Nakrętki są zjechane, ale śruby wyglądają ok, a więc może jak ktoś napisał te nakrętki są z

> gównolitu i tyle

Zobacz i może zrób jakieś zdjęcie całej szpilki, zwłaszcza gwintu na długości tego uszkodzenia w nakrętce. Może gwint na szpilkach już się skończył i wywalcował ten w nakrętce? Fele dedykowane do auta? Jak gwint w nakrętce jest ścięty, to jego kawałki muszą gdzieś być zlosnik.gif. To jest jakaś miedź, że tak wygląda?

Napisano

> Zobacz i może zrób jakieś zdjęcie całej szpilki, zwłaszcza gwintu na długości tego uszkodzenia w

> nakrętce. Może gwint na szpilkach już się skończył i wywalcował ten w nakrętce? Fele

> dedykowane do auta? Jak gwint w nakrętce jest ścięty, to jego kawałki muszą gdzieś być . To

> jest jakaś miedź, że tak wygląda?

Raczej coś z domieszką brązu. Miedź się na takie rzeczy nie nadaje.

Napisano
  • Autor

> Zobacz i może zrób jakieś zdjęcie całej szpilki, zwłaszcza gwintu na długości tego uszkodzenia w

> nakrętce. Może gwint na szpilkach już się skończył i wywalcował ten w nakrętce? Fele

> dedykowane do auta? Jak gwint w nakrętce jest ścięty, to jego kawałki muszą gdzieś być . To

> jest jakaś miedź, że tak wygląda?

Już pisałem, że śruby są ok.

Felgi faktycznie miałem nieoryginalne ale robione pod to auto.

Są mniejsze, ale wszystko inne ma być identyczne, z rozstawem śrub i przekrojem otworów włącznie.

Wydaje mi się jednak, że część środkowa tych felg jest odrobinę grubsza - więc może gwint

tych nakrętek za mało "łapał" i wyrobiły się z powodu luzu na gwincie? hmm.gif

Tak czy inaczej, material z którego zrobione są nakrętki jest dużo bardziej miękki niż materiał, z którego zrobione są szpilki.

(kolor wyszedł tak na zdjęciu od żółtego światła, w rzeczywisości są normalne, srebrne,

a w środku są brązowe z powodu pasty miedzianej)

Napisano

> Już pisałem, że śruby są ok.

> Felgi faktycznie miałem nieoryginalne ale robione pod to auto.

> Są mniejsze, ale wszystko inne ma być identyczne, z rozstawem śrub i przekrojem otworów włącznie.

> Wydaje mi się jednak, że część środkowa tych felg jest odrobinę grubsza - więc może gwint

> tych nakrętek za mało "łapał" i wyrobiły się z powodu luzu na gwincie?

> Tak czy inaczej, material z którego zrobione są nakrętki jest dużo bardziej miękki niż materiał, z

> którego zrobione są szpiki.

> (kolor wyszedł tak na zdjęciu od żółtego światła, w rzeczywisości są normalne, srebrne,

> a w środku są brązowe z powodu pasty miedzianej)

A szpilki nie są dłuższe niż nakrętki? W sensie czy nakrętki mają taką samą głębokość jak fabryczne i czy szpilki wystają na taką samą wysokość.

Napisano
  • Autor

> A szpilki nie są dłuższe niż nakrętki? W sensie czy nakrętki mają taką samą głębokość jak fabryczne

> i czy szpilki wystają na taką samą wysokość.

Ale to SĄ fabryczne nakrętki. I szpilki.

Napisano

> Ale to SĄ fabryczne nakrętki. I szpilki.

Felga może mieć mniej "mięsa" i nakrętki wchodzą głębiej na szpilki, możliwe że nachodzą na część nie mającą już gwintu i ta go walcuje. Ale to był by już hardcore hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Felga może mieć mniej "mięsa" i nakrętki wchodzą głębiej na szpilki, możliwe że nachodzą na część

> nie mającą już gwintu i ta go walcuje. Ale to był by już hardcore

Nie, nie. Na szpilce gwintu jest dużo więcej niż na nakrętce.

Napisano

> Felga może mieć mniej "mięsa" i nakrętki wchodzą głębiej na szpilki, możliwe że nachodzą na część

> nie mającą już gwintu i ta go walcuje. Ale to był by już hardcore

Z dobrym udarem nawet nie czujesz że dokrecasz za mocno. Moim zdaniem warto to sprawdzić.

Napisano

> Z dobrym udarem nawet nie czujesz że dokrecasz za mocno. Moim zdaniem warto to sprawdzić.

Ale tu nie ma co dyskutować. Jeżeli często zmieniasz koła w takich autach jak Focus II, lub Volvo V50 (te same piasty i nakrętki), to licz się z szybką wymianą nakrętek. Bardzo rzadko zdarza mi się wymiana szpilek w piastach, a jeśli już, to są to te dwa auta.

Dodam, że nie trzeba nic przeciągać itd. Zwykłe dokręcanie dynamometrem niszczy te nakrętki.

Napisano

> Ale tu nie ma co dyskutować. Jeżeli często zmieniasz koła w takich autach jak Focus II, lub Volvo

> V50 (te same piasty i nakrętki), to licz się z szybką wymianą nakrętek. Bardzo rzadko zdarza

> mi się wymiana szpilek w piastach, a jeśli już, to są to te dwa auta.

> Dodam, że nie trzeba nic przeciągać itd. Zwykłe dokręcanie dynamometrem niszczy te nakrętki.

Z drugiej strony lepiej wymieniać nakrętki niż szpilki, więc tragedii nie ma wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.