Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DPF

Featured Replies

Napisano

Panowie, jaka jest procedura wypalania DPF w 1,9 150 KM?

Czy przy powoolnym zapychaniu się filtra jest to sygnalizowane kontrolką po przekroczeniu jakiejś granicy?

Czy jak filtr "zapcha się na amen" dopiero wtedy zapala się kontrolka?

Napisano

> Panowie, jaka jest procedura wypalania DPF w 1,9 150 KM?

> Czy przy powoolnym zapychaniu się filtra jest to sygnalizowane kontrolką po przekroczeniu jakiejś

> granicy?

> Czy jak filtr "zapcha się na amen" dopiero wtedy zapala się kontrolka?

Normalne wypalanie nie jest w żaden sposób sygnalizowane, można je poznać po kilku objawach:

- zwiększone spalanie chwilowe, nawet kilkanaście litrów przy spokojnej jeździe

- możliwe drgania, szarpnięcia silnika

- inna reakcja na gaz i zmieniony odgłos pracy silnika

- mogą występować podwyższone obroty na biegu jałowym

Zapalenie / miganie kontrolki świadczy o problemie.

Wszystkie parametry dotyczące DPF, można podejrzeć w FES.

Poniżej zrzut ekranu z FES, z niektórymi parametrami DPF.

dpf.jpg

Napisano

pytanie o DPF z innej beczki...

jak sprawdzić, czy mój silnik jest z DPF?

w instrukcji jest wzmianka:

194AXC1B03 - z DPF

194AXC1B03 B - bez DPF

a ja mam 194AXC1B03 D blush.gifyikes.gif

Napisano

> pytanie o DPF z innej beczki...

> jak sprawdzić, czy mój silnik jest z DPF?

> w instrukcji jest wzmianka:

> 194AXC1B03 - z DPF

> 194AXC1B03 B - bez DPF

> a ja mam 194AXC1B03 D

Schylić się i zobaczyć, czy w przedniej części za katalizatorem jest spora puszka z dwoma wężykami. Po 2007 roku masz na 100%.

Napisano

> Schylić się i zobaczyć, czy w przedniej części za katalizatorem jest spora puszka z dwoma wężykami.

> Po 2007 roku masz na 100%.

eeee tam smile.gif ja mam 2008 rok i fabrycznie nie mam DPF'a wink.gif

Napisano

> a ja mam 194AXC1B03 D

D jest bez DPF-u wiem bo mam identyczny ... i bez klap wirowych.... więc polatasz na nim wieczność..... najlepszy z silników.... wink.gif cieszyć się tylko nalezy zlosnik.gif

Tylko EGR- wyczyść....

Napisano

cosik mi sie dwa razy wysłało zlosnik.gif

Napisano

> D jest bez DPF-u wiem bo mam identyczny ... i bez klap wirowych.... więc polatasz na nim

> wieczność..... najlepszy z silników.... cieszyć się tylko nalezy

> Tylko EGR- wyczyść....

yikes.gifok.gifcool.gif20.GIF

za EGR muszę się zabrać bo do 2k RPM słabo się zbiera, a później wyrywa jak wściekły.... yay.gif

Napisano

> Tylko EGR- wyczyść....

Zaslepic zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Zaslepic

w którym miejscu najlepiej...?

Napisano

a ja mam wersję 03 H

na pewno nie ma DPF i na 99,99% nie ma klap wirowych

rocznik 2008

Napisano

> a ja mam wersję 03 H

> na pewno nie ma DPF i na 99,99% nie ma klap wirowych

> rocznik 2008

Można z tego wywnioskować, że na niektóre kraje, gdzie przepisy dotyczące ekologii lub ich egzekwowanie nie są restrykcyjne, sprzedawali bez DPF. Drugi wniosek, jaki się nasuwa, to powiązanie DPF z klapami wirowymi. Trudno się dziwić, brak DPF w aucie to niebagatelna oszczędność dla producenta.

Napisano

> Można z tego wywnioskować, że na niektóre kraje, gdzie przepisy dotyczące ekologii lub ich

> egzekwowanie nie są restrykcyjne, sprzedawali bez DPF.

W Polsce jak chciałeś DPF-u w Krowie to o ile pamientam 8 tyś zł musiałeś dopłacić zlosnik.gif

Ciekawe co bym wybierał ... DPF czy paronamiczny dach i navi zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif musze sie zastanowić na ile jestem zielony wink.gif

Napisano

> w którym miejscu najlepiej...?

W Krowie musisz zmodyfikowac oprogramowanie aby zaślepić DPF ... inaczej zaraz będzie na czerwono tablica się świeciła....

Nie zaślepiaj tylko czyść old.gif

Napisano

Zaslepic smile.gif i wywalic z softu smile.gif u Pana u mnie z podpisu wiadomo smile.gif

Napisano

> W Krowie musisz zmodyfikowac oprogramowanie aby zaślepić DPF ... inaczej zaraz będzie na czerwono

> tablica się świeciła....

> Nie zaślepiaj tylko czyść

Rozumiem, że chodziło o zaślepienie EGR cfaniaczek.gif?

Napisano

> Panowie, jaka jest procedura wypalania DPF w 1,9 150 KM?

> Czy przy powoolnym zapychaniu się filtra jest to sygnalizowane kontrolką po przekroczeniu jakiejś

> granicy?

> Czy jak filtr "zapcha się na amen" dopiero wtedy zapala się kontrolka?

Ta kontrolka to jeden wielki LOL. Gdyby zrobic całośc tak by kontrolka sygnalizowała bliskie rozpoczęcie procedury wypalania moze to całe ustrojstwo miałoby szanse działac poprawnie. Kontrolka dpfu włącza się zawsze przy starcie motoru i tylko CZASEM przy awarii filtra. Na dziesiątki sztuk które przyjechały z padniętym może jedna miała choinke kontrolek w tym dpf, reszta tylko check...

Jeśli croma ma jeździc poprawnie (jak i wszystkie inne z rodziny 150mjtd z ekologicznymi ustrojstwami) auto trzeba pozbawic dpfu, egru i przede wszystkim klap wirowych. To ostatnie to dopiero debilizmi konstrukcyjny który dzięki egrowi i syfowi w kolektorze będącego jego następstwem mają szanse wpaśc do motoru, brak szczelności w kolektorze w miejscu klap, szarpanie na jałowym to bardzo częsty przypadek przy ~150kkm licznikowych (pomijam fakt czy ori czy nie).

Całosc jest zajebiście destrukcyjna dla motoru - padnięty egr potem uwalone klapy, finalnie dpf to czasem rekatywacje na poziomie ponad 1000st! Miałem przypadek padu turbiny w 150cdti z powodu temperatur - filmu olejowego brak.

Dzisiejsza croma 2.4 200ps (przez gnoj w kolektorze, klapy w stanie juz średnim - prowodyr egr) moc seryjna tylko 180ps...

Temp regeneracji krytyczne dla motoru....

Pozdro

• 2 tygodnie później...
Napisano

> jaki jest koszt pozbycia sie klap, egru i dpfu?

> pzdr

sugeruję PW do użytkownika CINEK_ smile.gif

Napisano

> jaki jest koszt pozbycia sie klap, egru i dpfu?

> pzdr

W jakim celu?

Napisano

> W jakim celu?

w celu bezproblemowego użytkowania samochodu wink.gif

Napisano

> w celu bezproblemowego użytkowania samochodu

Nie ma problemu z używaniem Cromy wyposażonej w DPF, pod warunkiem, jej sprawności technicznej.

Napisano

> W takim celu

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284641021&an=0&page=1#Post284641021

Nadal twierdzę, że nie ma to związku ze sobą. Twoje auto było długo eksploatowane z różnymi niesprawnościami, co doprowadziło do agonalnego stanu układ dolotowy. Pytanie, czy używany olej spełniał ACEA C3 (mid saps)? Eksploatuję moje auto na bardzo krótkich odcinkach w mieście i co tydzień lub dwa robię trasę 300 km, teraz w wakacje robię więcej tras wyjazdowych 500-1000 km. Ostatnie dwa wypalenia DPF to 1158 i 1250 km (w drugim przypadku komputer wypalił profilaktycznie - zapchanie było na poziomie 84 %), poprzednie w okolicach 900 km. Poprzedni właściciel wymienił w aucie EGR i dołożył przyślepkę zalecaną przez FAP. Klapy wirowe żyją i mają się dobrze, jak się zatrą, to wymienię na zmodyfikowany kolektor od gościa z forum VC, za 400 zł i będę miał spokój do końca eksploatacji auta. Mnie się DPF bardzo podoba, auto nie puszcza bąka przy odpalaniu, nie kopci przy butowaniu, nie widzę negatywnych stron, poza minimalnie większym spalaniem. Chciałem tez zauważyć, że żaden tuner nie kwapi się z zamieszczeniem wykresu, przed i po wycięciu DPF, podejrzewam, że wzrost mocy i momentu jest symboliczny a spadek spalania marginalny. Każdy robi, jak uważa za stosowne, choć mnie osobiście wk...ia wycinanie DPF i EGR w autach - muszę potem wdychać te "pachnące" wyziewy. Będąc uczciwym, powiem, że nasz kraj nie przewiduje żadnych zachęt finansowych dla posiadaczy aut z DPF i jest to nienormalne, tak samo jak dopuszczanie do rejestracji, szrotów ściąganych z za granicy, które nie spełniają żadnych norm emisji spalin i bezpieczeństwa.

Napisano

> Nadal twierdzę, że nie ma to związku ze sobą. Twoje auto było długo eksploatowane z różnymi

> niesprawnościami, co doprowadziło do agonalnego stanu układ dolotowy. Pytanie, czy używany

> olej spełniał ACEA C3 (mid saps)? Eksploatuję moje auto na bardzo krótkich odcinkach w mieście

> i co tydzień lub dwa robię trasę 300 km, teraz w wakacje robię więcej tras wyjazdowych

> 500-1000 km. Ostatnie dwa wypalenia DPF to 1158 i 1250 km (w drugim przypadku komputer wypalił

> profilaktycznie - zapchanie było na poziomie 84 %), poprzednie w okolicach 900 km. Poprzedni

> właściciel wymienił w aucie EGR i dołożył przyślepkę zalecaną przez FAP. Klapy wirowe żyją i

> mają się dobrze, jak się zatrą, to wymienię na zmodyfikowany kolektor od gościa z forum VC, za

> 400 zł i będę miał spokój do końca eksploatacji auta. Mnie się DPF bardzo podoba, auto nie

> puszcza bąka przy odpalaniu, nie kopci przy butowaniu, nie widzę negatywnych stron, poza

> minimalnie większym spalaniem. Chciałem tez zauważyć, że żaden tuner nie kwapi się z

> zamieszczeniem wykresu, przed i po wycięciu DPF, podejrzewam, że wzrost mocy i momentu jest

> symboliczny a spadek spalania marginalny. Każdy robi, jak uważa za stosowne, choć mnie

> osobiście wk...ia wycinanie DPF i EGR w autach - muszę potem wdychać te "pachnące" wyziewy.

> Będąc uczciwym, powiem, że nasz kraj nie przewiduje żadnych zachęt finansowych dla posiadaczy

> aut z DPF i jest to nienormalne, tak samo jak dopuszczanie do rejestracji, szrotów ściąganych

> z za granicy, które nie spełniają żadnych norm emisji spalin i bezpieczeństwa.

Jestes pewien międzyokresów wypalania dpfu? Nie ma szans by było to co 1kkm. Odpal auto, czekaj na jałowym i obserwuj postępujące nasycanie filtra, na podstawie tego zrozumiesz, że taki interwał nie jest możliwy. Cf4 wypalają w kilku przypadkach w 2ch krokach, cf5 i w trzech.

Nikt nie mówił że usunięcie DPFu daje magiczne x koni i y niutonów - jak w każdym doładowanym motorze rozluźnienie wydechu jest in plus. Tu chodzi o inne aspekty o których nikt nie myśli:

- degradacja oliwy a co za tym idzie splukiwanie filmu olejowego i gorsze smarowanie motoru

- egt przy reaktywacji a tu jako pierwsza dostaje po dupie turbina

- róźnica w spalaniu, szczególnie w motorze który boryka się z problemami filtru

Klapy wirowe w kolektorze nie dają nic prócz problemów, gnój w dolocie jak i samej głowicy nie pomoga motorowi, szczególnie jest to problemem w cromie 2.4 200 gdzie przeboje z dolotem z powodu egru odejmują okolice 20ps nawet.

Z jednym się zgodzę - posiadanie auta z dpfem nie daje żadnych profitów z punktu widzenia opłat etc, problematyki z tym jest jednak sporo. Pomijam kwestię, że ten sam silnik 1.9 16v z i bez ma identyczną normę euro smile.gif

Pozdro

Napisano

> etc, problematyki z tym jest jednak sporo. Pomijam kwestię, że ten sam silnik 1.9 16v z i bez

> ma identyczną normę euro

> Pozdro

I to mnie trapi.... skoro maja podobna emisje to czy nie jest to kosztem innych map które bardzo niekorzystnie ( mniej agresywne ) wpływają na osiągi w przypadku 150-tki bez DPF-u

Napisano

> Jestes pewien międzyokresów wypalania dpfu? Nie ma szans by było to co 1kkm. Odpal auto, czekaj na

> jałowym i obserwuj postępujące nasycanie filtra, na podstawie tego zrozumiesz, że taki

> interwał nie jest możliwy. Cf4 wypalają w kilku przypadkach w 2ch krokach, cf5 i w trzech.

> Nikt nie mówił że usunięcie DPFu daje magiczne x koni i y niutonów - jak w każdym doładowanym

> motorze rozluźnienie wydechu jest in plus. Tu chodzi o inne aspekty o których nikt nie myśli:

> - degradacja oliwy a co za tym idzie splukiwanie filmu olejowego i gorsze smarowanie motoru

> - egt przy reaktywacji a tu jako pierwsza dostaje po dupie turbina

> - róźnica w spalaniu, szczególnie w motorze który boryka się z problemami filtru

> Klapy wirowe w kolektorze nie dają nic prócz problemów, gnój w dolocie jak i samej głowicy nie

> pomoga motorowi, szczególnie jest to problemem w cromie 2.4 200 gdzie przeboje z dolotem z

> powodu egru odejmują okolice 20ps nawet.

> Z jednym się zgodzę - posiadanie auta z dpfem nie daje żadnych profitów z punktu widzenia opłat

> etc, problematyki z tym jest jednak sporo. Pomijam kwestię, że ten sam silnik 1.9 16v z i bez

> ma identyczną normę euro

> Pozdro

Poniżej wklejam zrzut ekranu z FES.

dpf1.jpg

Filtr po wypaleniu ma poziom zatkania 13-14%. Przeprowadzając proste operacje matematyczne wychodzi, że filtr zatyka się z prędkością 1% na 15,7 km. Daje to teoretyczny zasię na jednym wypalaniu ~ 1350 km. Tak jak mówiłem komputer wypali filtr profilaktycznie przy 1250 km od ostatniego wypalania, niezależnie od stanu zatkania.

Co do temperatury w wydechu, to proponuje się przejechać po A4 z prędkościami tylko trochę powyżej dozwolonych, z podpiętym interfejsem. Kolejna sprawa, to że wycięcie EGR, podnosi sporo średnią temperaturę spalin! Dlatego argument o wpływie temperatury wypalania na turbo uważam za chybiony.

Przedostawanie się paliwa do oleju jest problemem przy przerwanym wypalaniu i/lub wymianach co 30 tysięcy. Wymieniam olej co 10-15 tysięcy, w zależności od trybu jazdy i oleju miedzy wymianami ubywa około 2mm a bagnecie. Nie zauważyłem spadku lepkości przepracowanego oleju. Przy następnej wymianie oddam przepracowany olej do analizy (mam możliwość za darmo) i podzielę się wynikami.

"Klapy wirowe w kolektorze nie dają nic prócz problemów" - to bardzo ciekawa teoria, może jakieś dowody na jej poparcie?

Mnie zastanawia natomiast dlaczego Fiat nie wprowadził wskaźnika informującego o wypalaniu DPF? Taki wskaźnik wyeliminowałby większość problemów z DPF.

Reasumując, wszystkie problemy z wadliwym działaniem EGR i klap można obecnie wyeliminować, przez wymianę/czyszczenie EGR i założenie przyślepki - koszt około 400 zł za nowy EGR. Problem z klapami został rozwiązany tutaj - koszt to około 600-700 zł z wymianą. To są koszty niższe niż wycięcie tych elementów!

Napisano

> Poniżej wklejam zrzut ekranu z FES.

> Filtr po wypaleniu ma poziom zatkania 13-14%. Przeprowadzając proste operacje matematyczne

> wychodzi, że filtr zatyka się z prędkością 1% na 15,7 km. Daje to teoretyczny zasię na jednym

> wypalaniu ~ 1350 km. Tak jak mówiłem komputer wypali filtr profilaktycznie przy 1250 km od

> ostatniego wypalania, niezależnie od stanu zatkania.

Jeśli mamy się opierac na wskazaniach fesa to chyba jakiś wyjątkowy egzemplarz Ci się trafił albo w bardzo specyficzny sposób eksploatujesz auto - mam tu na mysli pokonywaną trasę

> Co do temperatury w wydechu, to proponuje się przejechać po A4 z prędkościami tylko trochę powyżej

> dozwolonych, z podpiętym interfejsem. Dlatego argument o wpływie temperatury wypalania na

> turbo uważam za chybiony.

Nie jest chybiony. Co innego katowanie auta na autostradzie gdzie chłodzenie jest bardzo dobre, co innego wypalanie filtra z temp 600-700st na postoju czy przy czołganiu się po mieście. Jak często latasz 546s nieprzerwanie z pełnym butem na wysokim biegu?:) Po bezdymnym sofcie na ~185ps w takim 16v otrzymujesz egt ~7stówek

> Przedostawanie się paliwa do oleju jest problemem przy przerwanym wypalaniu

Przerwana reaktywacja nie ma nic do tego. Wypalając filtr w dużym uproszczeniu zmieniona jest przede wszystkim dawka, ciśnienie przy zachowaniu małego doładowania. Duza ilosc wachy wlana do cylindra spływa do oliwy, ot cała filozofia. Ten sam problem dotyczy hardcorowo modzonych wozów gdzie oliwa po prostu się rozrzedza.

i/lub wymianach co 30

> tysięcy. Wymieniam olej co 10-15 tysięcy, w zależności od trybu jazdy i oleju miedzy wymianami

> ubywa około 2mm a bagnecie.

Chyba dopiero auto kupiles, juz 15kkm zrobione jest?

Nie zauważyłem spadku lepkości przepracowanego oleju. Przy

> następnej wymianie oddam przepracowany olej do analizy (mam możliwość za darmo) i podzielę się

> wynikami.

Chętnie zobaczę

> "Klapy wirowe w kolektorze nie dają nic prócz problemów" - to bardzo ciekawa teoria, może jakieś

> dowody na jej poparcie?

Tak, hamowane i dynamicznie logowane to samo auto z klapami działającymi, otwartymi ręcznie (zrzucone cięgno) oraz wyrzuconymi. Różnice to błąd pomiaru i/lub zgrzanie wozu, nic więcej. Dodatkowo po usunięciu bieg jałowy jest idealnie stabilny, w przypadku klap juz zniszczonych z tym bywa różnie. Uszkodzone klapy to problem mocy dołem również, podobnie jak padnięty egr. Jedno i drugie powoduje bardzo szybką degradacje dpfu.

Pamiętaj, że są takie auta seryjnie bez tego wynalazku i parametry się nie różnią - no moze tyle co względem danego egzemplarza

> Mnie zastanawia natomiast dlaczego Fiat nie wprowadził wskaźnika informującego o wypalaniu DPF?

> Taki wskaźnik wyeliminowałby większość problemów z DPF.

Bo zarabiac się ma na serwisie aut - proste...

> Reasumując, wszystkie problemy z wadliwym działaniem EGR i klap można obecnie wyeliminować, przez

> wymianę/czyszczenie EGR i założenie przyślepki - koszt około 400 zł za nowy EGR. Problem z

> klapami został rozwiązany tutaj - koszt to około 600-700 zł z wymianą. To są koszty niższe

> niż wycięcie tych elementów!

Jednorazowo może tak, z perspektywy czasu - nie. Zmienisz kolektor na taki sam - obsra się znowu. Przerobione kolektory z metalowymi elementami też padają jak jest syf w kolektorze, klapa moze wpasc do motoru itd.

EGR nie jest wieczny, kolektor trzeba czyścic - jeśli to ma byc robione poprawnie trzeba go demontowac. Nikt nikogo do niczego nie zmusza, usunięcie permanentne to całkowite i jednorazowe rozwiązanie problemu, dodatkowo przy okazji rozwiązujesz kilka innych problemów nawet bardziej istotnych o których pisałem wyżej.

Pozdro

Napisano

> I to mnie trapi.... skoro maja podobna emisje to czy nie jest to kosztem innych map które bardzo

> niekorzystnie ( mniej agresywne ) wpływają na osiągi w przypadku 150-tki bez DPF-u

Z punktu widzenia doładowania, dawki paliwa, ciśnienia itd to praktycznie to samo. Po prostu jest dorzucony dpf, procedury, obsługa czujników itd... Pytanie więc po co?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.