Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piaggio X9 250ccm

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. W okolicznej wsi jest do kuopienia Piaggio X9 o poj. 250ccm z 2001r.

Przebieg ok. 40kkm

Cena 3700zł.

Pytanie czy warto się tym interesować?

Założenia:

Ja mam 183cm wzrostu 83kg wagi i zerowe doświadczenie w prowadzeniu moto a tym bardziej skutera tych rozmiarów.

P.S. prawo jazdy A jest. zlosnik.gif

Napisano

zerowe doświadczenie w prowadzeniu moto a tym bardziej skutera

Do skutera nie jest potrzebne doświadczenie takie jak na motocykl:) W sumie wystarczy rowerowe doświadczenie

Napisano
  • Autor

> zerowe doświadczenie w prowadzeniu moto a tym bardziej skutera

> Do skutera nie jest potrzebne doświadczenie takie jak na motocykl:) W sumie wystarczy rowerowe

> doświadczenie

Jeżeli mówisz że rowerowe doświadczenie wystarczy to ok. W rowerze jestem profi.....

A jak wygląda eksploatacja itp.: wynalazku X9?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Pzdr

Napisano

> zerowe doświadczenie w prowadzeniu moto a tym bardziej skutera

> Do skutera nie jest potrzebne doświadczenie takie jak na motocykl:) W sumie wystarczy rowerowe

> doświadczenie

bzdury kolego opowiadasz

Napisano

>

> doświadczenie

Według mnie można to trochę porównać do jazdy autem z manualem lub z automatyczna skrzynia biegów .

Z automatem na początku jest łatwiej i tyle ale dalej doświadczenie jest potrzebne , trzeba je zdobyć .

Inaczej gdyby było sformułowane pytanie

Czy Piaggio X9 to dobry skuter na początek można by odpowiedzieć ze tak ok.gif tylko dalej nie wyrabiasz nawyku zmiany biegów

Napisano

> bzdury kolego opowiadasz

waytogo.gif

miałem to samo wczoraj napisać ale już byłem tak pad.gif że skasowałem odpowiedź i więcej mi się nie chciało pisać

taka 250 spokojnie zapina 100km a nawet więcej więc pisanie o tym że wystarczy doświadczenie rowerowe do jej prowadzenia to rzeczywiście bzdura

ja swoim skutereem 250 przy dużej turystycznej szybie i wadze ponad 110 blush.gif mam bez żadnego problemu 100-110 i jakoś nie uważam że wystarczy mi doświadczenie rowerowe

do tej pory ma problem z hamowaniem przednim hamulcem (w komarku miałem tylko tył zlosnik.gif i przyzwyczajenia pozostały) z przeciwskrętem trochę jeszcze też - wszystko na pewno przychodzi z czasem

ale rower i komar w tym nie pomaga

Napisano

> miałem to samo wczoraj napisać ale już byłem tak że skasowałem odpowiedź i więcej mi się nie

> chciało pisać

> taka 250 spokojnie zapina 100km a nawet więcej więc pisanie o tym że wystarczy doświadczenie

> rowerowe do jej prowadzenia to rzeczywiście bzdura

> ja swoim skutereem 250 przy dużej turystycznej szybie i wadze ponad 110 mam bez żadnego problemu

> 100-110 i jakoś nie uważam że wystarczy mi doświadczenie rowerowe

> do tej pory ma problem z hamowaniem przednim hamulcem (w komarku miałem tylko tył i

> przyzwyczajenia pozostały) z przeciwskrętem trochę jeszcze też - wszystko na pewno przychodzi

> z czasem

> ale rower i komar w tym nie pomaga

nie mowiac o tym ze skutery ze wzgledu na specyficzne umiejscowienie napedu maja swoje wady-np.inne zachowanie w zakretach niz zwykle moto czy tak jak np.w moim piaggio-rytmiczne "kolysanie " sie na boki przy malych predkosciach.ja zrobilem motorowerami jakies 20kkm,jezdzilem tez moto typu jawa czy mz ale po przesiadce na piaggio jakis tydzien jezdzilem naprawde z dusza na ramieniu hehe.gif

a 110-120 to jezdza juz skutery 125ccm ok.gif

Napisano

> nie mowiac o tym ze skutery ze wzgledu na specyficzne umiejscowienie napedu maja swoje wady-np.inne

> zachowanie w zakretach niz zwykle moto czy tak jak np.w moim piaggio-rytmiczne "kolysanie "

> sie na boki przy malych predkosciach.ja zrobilem motorowerami jakies 20kkm,jezdzilem tez moto

Zastanawia mnie, co znaczy specyficzne umiejscowienie napędu??

Wiadomo że się inaczej prowadzą, bo siedzisz jak na krześle nie okrakiem, i masz przeważnie mniejsze koła niż w motocyklu.

Jakie rytmiczne kołysanie?? tez mam beverly i jakoś nie zauważyłem tego.

> typu jawa czy mz ale po przesiadce na piaggio jakis tydzien jezdzilem naprawde z dusza na

> ramieniu

Dlaczego z duszą na ramieniu?? problem że nie było biegów, a w miejscu sprzęgła jest hamulec?.

Czy może to że 2sów inaczej jeździ niż 4sówowe piaggio? Czy brak Ci było tego charakterystycznego szarpania w piaggio przy hamowaniu silnikiem?

> a 110-120 to jezdza juz skutery 125ccm

A zdarza się że i czasem więcej wycisnąć się da z takiego osobnika. smile.gif

Napisano

Może źle się wyraziłem. Autor napisał że ma zerowe doświadczenie w prowadzeniu motocykli a tym bardziej skuterów. To znaczy że myśli że skuterem się trudniej jeździ niż motocyklem. Może z tym doświadczeniem rowerowym przesadziłem, ale nie przesadzajcie że tak ciężko się jeździ skuterami... Przeciwskręt też się robi przy szybszej jeździe rowerem bo tak jest lepiej. Pewnie większość osób go stosuje, ale mało kto o tym wie. Prędkości osiągane przez taki skuter nie są jakieś ogromne. Co z tego że pojedzie 100km/h. Jak właściciel będzie miał głowę na karku to nic mu się nie stanie. Skuter 250 nie ma za bardzo nas czym zaskoczyć. Do wszystkiego trzeba mieć głowę, nawet do jazdy rowerem. Co do przedniego hamulca to wszyscy wszędzie straszą że można łatwo zablokować przednie koło. Owszem w zakręcie mocne naciśnięcie przedniego prowadzi do gleby, to samo na mokrym, ale podczas nazdy na suchym asfalcie jest to trudne. Dochodzą do tego stare gumowe przewody które jeszcze bardziej utrudniają zablokowanie koła. Szybko można wyczuć hamulec przedni. Uważam że jeśli jeździ się z głową to nic złego się nie stanie i skuter jest pojazdem który najłatwiej się prowadzi.

Napisano

> Zastanawia mnie, co znaczy specyficzne umiejscowienie napędu??

z tylu i sluzy po czesci jako wachacz

> Czy może to że 2sów inaczej jeździ niż 4sówowe piaggio? Czy brak Ci było tego charakterystycznego

> szarpania w piaggio przy hamowaniu silnikiem?

akurat hamowanie silnikiem jest dobrze odczuwalne w beverly ok.gif

Napisano

> z tylu i sluzy po czesci jako wachacz

raczej to nie przeszkadza w jeździe??

u mnie w moto guzzi za wahacz robi wał kardana i też nie przeszkadza to normalnie jeździć.

> akurat hamowanie silnikiem jest dobrze odczuwalne w beverly

a u mnie właśnie nie za bardzo...jak puszczę mu gaz to leci tak jakoś lekko i nie chętnie zwalnia. Z tym źe ja jeżdzę 200ccm:)

Napisano

> raczej to nie przeszkadza w jeździe??

> u mnie w moto guzzi za wahacz robi wał kardana i też nie przeszkadza to normalnie jeździć.

ale wal kardana a caly silnik to pewna roznica...

> a u mnie właśnie nie za bardzo...jak puszczę mu gaz to leci tak jakoś lekko i nie chętnie zwalnia.

> Z tym źe ja jeżdzę 200ccm:)

to dziwne-przeciez im wiekszy silnik[mocniejszy] tym efekt hamowania powinien byc wiekszy.

Napisano

> ale wal kardana a caly silnik to pewna roznica...

tak, ale nadal cały zespół napędowy jest umieszczony centralnie tak jak w skuterze. Więc jedyną różnicą którą widzę to że pas napędowy jest ładnie obudowany i to że w przekładni w tylnym kole jest kilka setek oleju. jak to może wpływać na jazdę, bo nadal tego nie rozumiem:)

> to dziwne-przeciez im wiekszy silnik[mocniejszy] tym efekt hamowania powinien byc wiekszy.

niby tak...ale on jest do tego nie chętny. a aprlila leonardo 125 którą też ujeżdzam jak się jej puści tylko rękę z manety to chce mnie przez przednią szybe wywalić tak hamuje.

Napisano

> tak, ale nadal cały zespół napędowy jest umieszczony centralnie tak jak w skuterze.

nie kapuje-w skuterze caly zespol napedowy jest z tyly pojazdu,poza kierowca.w moto siedzi sie na wysokosci silnika.rozklad mas jest przez to inny.

Napisano

To nawet nie o to chodzi. W suterze silnik i tylne koło są połączone na sztywno, a w motocyklu z wałem silnik jest przy ramie a wał jest ruchomo połączony z tylnym kołem. Fachowo to się chyba mówi że w skuterze jest większa masa nieamortyzowana czy jakoś tak.

Napisano

> To nawet nie o to chodzi. W suterze silnik i tylne koło są połączone na sztywno, a w motocyklu z

> wałem silnik jest przy ramie a wał jest ruchomo połączony z tylnym kołem. Fachowo to się chyba

> mówi że w skuterze jest większa masa nieamortyzowana czy jakoś tak.

to wlasnie mialem na mysli ok.gif

Napisano

> tak, ale nadal cały zespół napędowy jest umieszczony centralnie tak jak w skuterze. Więc jedyną

> różnicą którą widzę to że pas napędowy jest ładnie obudowany i to że w przekładni w tylnym

> kole jest kilka setek oleju. jak to może wpływać na jazdę, bo nadal tego nie rozumiem:)

> niby tak...ale on jest do tego nie chętny. a aprlila leonardo 125 którą też ujeżdzam jak się jej

> puści tylko rękę z manety to chce mnie przez przednią szybe wywalić tak hamuje.

normalnie taka filozofie zrobiliscie z jazdy na skuterze ze szok... od kilku sezonow jezdze na moto na rollerze tez mialem okazje ale sam nie wiedzialem ze to taki wyczyn smile.gifsmile.gifsmile.gif

Napisano

> normalnie taka filozofie zrobiliscie z jazdy na skuterze ze szok... od kilku sezonow jezdze na moto

> na rollerze tez mialem okazje ale sam nie wiedzialem ze to taki wyczyn

no właśnie ja tez jeżdzę na jednym i drugim i różnicy jakoś szczególnie nie widzę...

Napisano

> nie kapuje-w skuterze caly zespol napedowy jest z tyly pojazdu,poza kierowca.w moto siedzi sie na

> wysokosci silnika.rozklad mas jest przez to inny.

ale po co to wiedzieć zwykłemu użytkownikowi, że ma większą mase nieamortyzowaną??Inaczej jakoś się nie jeździ.

• 2 tygodnie później...
Napisano

X9 ma zintegrowany system hamulcowy, bardzo ładnie hamuje i dość ciężko jest zablokować hamulce.

Napisano

> X9 ma zintegrowany system hamulcowy, bardzo ładnie hamuje i dość ciężko jest zablokować hamulce.

taki system jest wspaniały. Ale ja tu wcześniej pisałem o tym jak hamuje mi skuter silnikiem. Jak puszczę manetke co się dzieje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.