Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Czy te oznaki wskazują na uszkodzoną uszczelkę głowicy?

Featured Replies

Napisano

Mowa jest o Astrze G, Z16XE, z 2002/listopad

Zaczęło się od tego, że w trasie jazdy zapaliła się kontrolka ta ze znaczkiem silnika. Silnik zaraz potem na światłach zaczął kręcić nierównomiernie / jakby nie na wszystkich cylindrach. Z wydechu szczególnie słychać nierównomierną pracę silnika. Wymrugany kod błędu jest 0303 - zanik zapłonu na cylindrze nr. 3.

Ponieważ świece niebawem były tak i tak do wymiany bez wahania wymieniłem je. Jedna rzecz rzuciła się w oczy wymianie świec: uszczelka świecy dociskana do głowicy zaolejona. Poza tym w sumie trzy świece mają zaolejony gwint.

Z nowymi świecami poprawa jakaś jest, ale nie do końca. Nierównomierność pracy jest mniejsza, ale nadal jest. Zanika dopiero przy obrotach 2tys. Szczególnie zauważalne podczas ruszania - strasznie nierównomiernie kręci.

W ogóle silnik ma znacznie mniejszą moc niż to było wcześniej.

No i kontrolka nadal świeci. Momentami mruga w trakcie jazdy.

Ciągle wymrugiwany jest błąd 0303.

No to postanowiłem sprawdzić/zrobić podstawowe rzeczy na początek:

- łącza elektryczne

- połączenie silnika z masą

- czyszczenie EGR

Przy okazji zajrzałem do przepustnicy. I się okazuje, że przed przepustnicą jest mały wąż powietrza. Idzie on od obszaru obudowy wałków rozrządu do tej czarnej plastikowej rury - kanał powietrzny z filtra powietrza do przepustnicy. I z tego małego węża pluje olejem lub podobną mazią. Cały obszar nad przepustnicą jest opluty tą oleistą mazią. Czy to normalne?

EGR bierze teraz kąpiel.

Poza tym normalnie silnik brał dużo oleju. Od kilku tygodni stan oleju stoi w miejscu. Za to ubytek płynu chłodzącego nastąpił, na razie nie duży ale zauważalny.

Od dawna, jeszcze zanim obecne problemy nastąpiły zimny silnik po wielodniowym postoju na dojazdach do skrzyżowań bez, gazu ale na biegu, lubił szarpać.

Czy to wszystko razem wzięte aby nie wskazuje na walniętą uszczelkę pod głowicą?

Ze względu na błąd 0303 chciałem wymienić moduł zapłonowy.

Ale dużo ludzi, którzy przy takim lub podobnym błędzie wymieniali go, po krótkim czasie mieli problem z powrotem. Więc nie wiem

czy warto wymieniać ten moduł. Podobno b. często pada w oplach.

Czy można go prostym sposobem sprawdzić?

Napisano

jak dla mnie uszczelka jest mało prawdopodobna.

sprawdź sobie ciśnienie sprężania. Będziesz wiedział, czy kłopoty na tym 3 garze wynikają z niskiego ciśnienia czy raczej elektryka broi

Napisano

Popieram przedmówcę. Brudny gwint świecy to nic złego. Plująca na przepustnicę odma też. Ale warto przepustnicę wyjąć i umyć.

Brak spalania w garnku może być spowodowany przez: złą mieszankę (lewe powietrze, uszkodzony wtryskiwacz), brak iskry (DIS to spory wydatek, może znajdzie się ktoś, kto użyczy swojego na test), albo brak kompresji (wypalony zawór, uszkodzone pierścienie tłokowe).

Napisano
  • Autor

Dzięki za informacje.

Uwzględnię je przy dalszym postępowaniu.

Napisano

> Mowa jest o Astrze G, Z16XE, z 2002/listopad

> Zaczęło się od tego, że w trasie jazdy zapaliła się kontrolka ta ze znaczkiem silnika. Silnik zaraz

> potem na światłach zaczął kręcić nierównomiernie / jakby nie na wszystkich cylindrach. Z

> wydechu szczególnie słychać nierównomierną pracę silnika. Wymrugany kod błędu jest 0303 -

> zanik zapłonu na cylindrze nr. 3.

> Ponieważ świece niebawem były tak i tak do wymiany bez wahania wymieniłem je. Jedna rzecz rzuciła

> się w oczy wymianie świec: uszczelka świecy dociskana do głowicy zaolejona. Poza tym w sumie

> trzy świece mają zaolejony gwint.

> Z nowymi świecami poprawa jakaś jest, ale nie do końca. Nierównomierność pracy jest mniejsza, ale

> nadal jest. Zanika dopiero przy obrotach 2tys. Szczególnie zauważalne podczas ruszania -

> strasznie nierównomiernie kręci.

> W ogóle silnik ma znacznie mniejszą moc niż to było wcześniej.

> No i kontrolka nadal świeci. Momentami mruga w trakcie jazdy.

> Ciągle wymrugiwany jest błąd 0303.

> No to postanowiłem sprawdzić/zrobić podstawowe rzeczy na początek:

> - łącza elektryczne

> - połączenie silnika z masą

> - czyszczenie EGR

> Przy okazji zajrzałem do przepustnicy. I się okazuje, że przed przepustnicą jest mały wąż

> powietrza. Idzie on od obszaru obudowy wałków rozrządu do tej czarnej plastikowej rury - kanał

> powietrzny z filtra powietrza do przepustnicy. I z tego małego węża pluje olejem lub podobną

> mazią. Cały obszar nad przepustnicą jest opluty tą oleistą mazią. Czy to normalne?

> EGR bierze teraz kąpiel.

> Poza tym normalnie silnik brał dużo oleju. Od kilku tygodni stan oleju stoi w miejscu. Za to ubytek

> płynu chłodzącego nastąpił, na razie nie duży ale zauważalny.

> Od dawna, jeszcze zanim obecne problemy nastąpiły zimny silnik po wielodniowym postoju na dojazdach

> do skrzyżowań bez, gazu ale na biegu, lubił szarpać.

> Czy to wszystko razem wzięte aby nie wskazuje na walniętą uszczelkę pod głowicą?

> Ze względu na błąd 0303 chciałem wymienić moduł zapłonowy.

> Ale dużo ludzi, którzy przy takim lub podobnym błędzie wymieniali go, po krótkim czasie mieli

> problem z powrotem. Więc nie wiem

> czy warto wymieniać ten moduł. Podobno b. często pada w oplach.

> Czy można go prostym sposobem sprawdzić?

Witam,

Co do zaniku zapłonu na jednym cylindrze to miałem podobnie w golfie 4. Na dwójce nie było regularnej iskry. Wszystko wymieniłem:świece, przewody, nawet moduł podmieniałem i nic. Po jakimś czasie samo się naprawiło. Cud. Być może gdzieś wilgoć się dostała i iskra ucieka. Spróbuj w nocy lub ciemnym garażu odpalić samochód i zobacz czy gdzieś iskra nie ucieka. Niektórzy pryskają rozpylaczem wodę to wtedy łatwiej zobaczyć przebicia.

Co do ubytku chłodziwa, to jeśli nie ma widocznych wycieków może to być uszczelka. W escorcie miałem taki numer, że pożerał mi chłodziwa w dużych ilościach, a w zbiorniku chłodziwa waliło bąbelkami. Spróbuj przygazować i zobacz czy Ci się nie pojawiają bąbelki w zbiorniku lub powąchaj czy czuć spaliny. Jeśli tak uszczelka do wymiany.

Pozdrawiam

Napisano

Chłopie tnij cytaty kara.gif

Napisano

> Spróbuj w nocy lub ciemnym garażu odpalić samochód i zobacz czy gdzieś iskra nie ucieka.

> Niektórzy pryskają rozpylaczem wodę to wtedy łatwiej zobaczyć przebicia.

Ciekawe jak ma to zrobić przy DIS-ie montowanym bezpośrednio na silniku. Tu nie ma kabli zapłonowych, tylko cewki są bezpośrednio na świecach.

Napisano

Niestety nie znam tego silnika. Chciałem tylko pomóc. Generalnie tak się robi, jednakże w tym przypadku faktycznie może być z tym sprawdzeniem problem.

Napisano
  • Autor

Problem usunięty, przy najmniej na razie.

A co było trzeba do tego zrobić w tym przypadku?

Otóż następujące rzeczy:

a) wyczyścić EGR, wymienić uszczelkę pod nim

b) przeczyścić przepustnicę, dać nową uszczelkę pod nią

c) wymienić moduł zapłonowy

inne:

d) nowe świece (ale o tym już wiecie)

e) przeczyścić kanał dolotowy do przepustnicy (ten duży czarny plastik), pewnie była to tylko kosmetyka.

Ponieważ funkcjonująca astra potrzebna jest natychmiast, nie mogłem sobie pozwolić na kolejne wykonywanie pojedynczych robót. W ten sposób nie wiem co decydująco pomogło. Dla mnie ważne, że auto chodzi jak trzeba.

Szczerze mówiąc wydaje mi się, że moduł zapłonowy miał tu decydujące znaczenie. Wskazują na to:

- stare świece były Beru, moduł Delphi (pewnie jeszcze seryjny) -

liczne doniesienia, że moduły fabryczne Opla źle znoszą obce świece

- świece stare były już tak i tak do wymiany zarówno pod względem wieku jak i przebiegu

- liczne doniesienia o padających modułach Delphi

- przed problemami z błędem 0303 silnik chodził ok

Chociaż prace przy przepustnicy mogły w tym przypadku też nie być bez znaczenia. Bo odkręcając cały blok żadna śruba nie stawiała oporu. Nie pierwszy raz spotykam się z tym zjawiskiem w Oplu. Więc może miało tu miejsce lewe powietrze. Nie wiem jak z EGR. Bo postępowanie było proste: demontaż i do kąpieli/czyszczenia. Nawet nie potrafię powiedzieć czy był zapieczony.

Silnik chodzi jak nowo narodzony, znów równiutko kręci i ma swoją moc. Podpowiedź Orochimiaru bardzo mi pomogła w zdobyciu orientacji i obraniu strategi postępowania. Wielkie DZIĘKI.

Tylko że kontrolka z silnikiem nadal się pali.

Czy trzeba usunąć błąd z pamięci, aby wygasła? Multec-S w Z16XE.

Albo wykonać co najmniej 20 uruchomień na zimno?

Chociaż mam też inny stary błąd (wyłącznik światł. ham.) usunięty już co najmniej 1.5 roku temu. I w pamięci nadal jest. Więc tym 20 uruchomieniom na zimno nie wierzę za bardzo.

Napisano

jakiej firmy moduł zapłonowy kupiłeś?

Napisano
  • Autor

> jakiej firmy moduł zapłonowy kupiłeś?

BERU

Napisano
  • Autor

Czy kontrolka silnika powinna wygasnąć już po usunięciu usterki (silnik pracuje równo, jego witalność powróciła) czy dopiero po usunięciu błędu z pamięci? Bo lampka ciągle się świeci, a żaden nowy kod błędu nie doszedł do tego 0303.

A może świeci, bo jazda w stanie z błędem 0303 (zaniki zapłonu na cylindrze 3) doprowadziła do uszkodzenia kata? I teraz świeci?

A może sprawdzanie EGR przez przyłożenie 12V do niego uszkodził się?

Napisano

Kontrolka powinna zgasnąć. Jeśli nie chce to skasuj błąd.

Napisano
  • Autor

Zgasła sama, po trzech/czterech kilku/kilkunastukilometrowych jazdach.

Napisano

Prawdopodobnie po 10 uruchomieniach silnika bez błędu smile.gif

Klawo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.