Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwne dudnienie...

Featured Replies

Napisano

No i byłem dziś w ASO, macherzy pojeżdzili, posłuchali, jednogłośnie stwierdzili, że ewidentnie slychać, ale nie potrafili powiedzieć co to. Kazali jeżdzić aż się nasili albo popsuje i wtedy bdzie wiadomo o co chodzi:) Tylko, że ja za miesiąc wyjeżdzam na Krym i wolałbym nie lawetowac auta np w Sewastopolu albo, co gorsza, gdzies po drodze. Jeszcze przyszło mi do głowy,m że może to byc poduszka silnika, bo dudnienie przenosi się delikatnie na drgania keirownicy...znacie jakiś naprawdę dobry warsztat w Warszawie albo okoliach gdzie mechanicy nie poddają się tak szybko??

Pozdrawiam

Napisano

auto nadal zwawe ? brak oznak zadyszki ?

Wydech sobie sam zdiagnozujesz ( sam - we dwojke) . Jeden gazuje drugi patrzy czy wszystko leci siurkiem na koncu czy gdzies wczesniej. To moze byc np odklejony wklad w puszce wydechu i akuratnie takie obroty wprawiaja go w rezonans...

Napisano
  • Autor

> auto nadal zwawe ? brak oznak zadyszki ?

Auto żwawe przy każdej wartości obrotowej. O jakim wkładzie piszesz, w którym miejsscu w wydechu ten wkład się znajduje? Jeśli masz na mysli końcowy tlumik to nie obstawiałym wkładu, bo dudnienie słyszalne jest zdecydowanie z przedniej części auta, nawet odczuwam bardzo delikatne wibracje pod moimi nogami w czasie jazdy buu.gif

Napisano

> Pozdrawiam

a może dwumas? hmm.gif

wartość obrotów w sam raz, żeby się tłukł (z tego co pamiętam z diagnozowania Kulta)

na postoju też lekko słyszalny

tyle że dźwięk Kult opisywał jako "garść śrub wrzucona do garnka"

nic przy tym nie dymi, osiągi też się nie zmieniają

jeżeli przy wyłączaniu silnika pojawia się dźwięk, jakby potrząsania tym garnkiem, to to raczej dwumas będzie ... ok.gifoslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> jeżeli przy wyłączaniu silnika pojawia się dźwięk, jakby potrząsania tym garnkiem, to to raczej

> dwumas będzie ...

Hmm, takiego dzwięku nie ma, więc dwumas raczej bym wyeliminował. jadąc dziś do rpacy pomyslałem o jeszcze jednej rzeczy - może minimalnie rozszczelnił się kolektor wylotowy

...kiedyś, w innym aucie tak miałem i objaw był bardzo podobny. A, podkreslam, stilon dostawał ostatnio ostro po garach więc mogło się coś zbuntować frown.gifniewiem.gif

Napisano

U mnie też występuje jakieś dziwne dudnienie, ale na wolnych obrotach i do momentu, aż się silnik nie nagrzeje. Potem jest ok, ale co to powoduje tego nie wiem niewiem.gif Generalnie zimny Stilon to głośny Stilon. Potem jest już tylko lepiej. Jak miałem wyrąbaną poduszkę pod aku to trzęsło mi nawet lewą lampą, a w środku wszystko wibrowało. Po wymianie jest o niebo lepiej. U Ciebie może to być wina którejś z poduszek lub cięgien elastycznych. Trudno powiedzieć bez jakiejś głębszej diagnozy.

Napisano

> Jak miałem wyrąbaną poduszkę pod aku to trzęsło mi nawet lewą lampą

O to jest ciekawy trop. Jak Stilon mi się nagrzeje, światło lewej lampy

drga co wyraźnie widać na różnych powierzchniach typu mur...

Tylko na wolnych obrotach oczywiście. Może to to?

Napisano
  • Autor

No właśnie...do tego samego doszedłem wczoraj. Bo mi tez drży lewy odbłyśnik, tak więc pierwszy objaw zużytej/uszkodzonej poduszki juz mam. Gdyby tak dołozyć dudnienie i wibracje podczas dudnienia przenoszące się na kierownicę to wychodzi z tego jakieś sensowne rozwiązanie w postaci walniętej poduszki pod aku. Jutro jadę gdzie indziej na diagnozę i zasugeruję im ten trop.

Kiedyś, jakąś dekadę temu, w ojca Renault Megane Mk1 jak dałem ostro w palnik, to urwałem poduszkę i dzwięki były podobne( dudnienie i przenoszenie wibracji na kierownicę)

Napisano
  • Autor

> może to być wina którejś z poduszek lub cięgien elastycznych

Hmm, które cięgna masz na myśli??

Napisano

pod silnikiem masz do podwozia umocowanie ciegna ktore takze utrzymuja silnik..przynajmniej w 115 KM tak jest wink.gif

Napisano
  • Autor

> pod silnikiem masz do podwozia umocowanie ciegna ktore takze utrzymuja silnik..przynajmniej w 115

> KM tak jest

Ahaa, no to jutro podsunę mechanikowi kolejną sugestię:) Chociaż bardziej chyba onstawiałbym tę poduszkę pod akumualtorem. Ciekaw ejstem tylko ile taka poduszka kosztuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.