Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej przekladniowy po 210 000 km - wymieniać ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Bedę wymieniać w tym tygodniu oleje itp, zastanawiam się czy wymienić tez olej w skrzyni.

Podobno takiego oleju się nie wymienia, nie ma tez podobno korka spustowego.

Co radzicie ? Rozkręcic i wymienić czy sobie odpuścić ?

pozdrawiam

Wojtek

Napisano

wymienić, nie wymienia się bo producentowi nie zależy na trwałości. Tobie zapewne zależy więc wymieniaj smile.gif

Napisano

> wymienić, nie wymienia się bo producentowi nie zależy na trwałości. Tobie zapewne zależy więc

> wymieniaj

I tu się mylisz nie to że nie zależy producentowi a wręcz przeciwnie. Skrzynie opla zalewane są syntetykiem i praktycznie bezobsługowe. Wymianę oleju producent zaleca przy remoncie skrzyni. Jeżeli ktoś chce tak bardzo wymieniać może to zrobić zwracając jednak uwagę na to co wlewa do skrzyni.

Napisano

Na wstępie wszystkiego najlpszego 20.GIF

Dalej traktując temat:

Ja w swojej astrze wymieniłem olej i wszelkie uszczelki przy przebiegu coś właśnie około 210kkm i powiem szczerze, że ten olej przestał przypominać olej a jakiś dziwny szlam, poza tym śmierdział niemiłosiernie.

Producent niby nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni, ale pewnie też nie przewidział, że przykładowo Polacy potrafią jeździć samochodami nawet i 500 kkm.

Ja polecam olej do skrzyni sprzedawany w ASO, koszt coś około chyba 30 za litr, ja sobie jeszcze wypłukałem skrzynie wlewając ropy i uruchamiając silnik i skrzynie na krótkim odcinku.

PZDR VEN

Napisano

Ja wymieniłem po 200 000, fajerwerków nie ma, ale na pewno nie zaszkodzi. Syntetyk, syntetykiem ale po takim przebiegu był czarny jak smoła.

Napisano

Ja - dla równowagi - powiem, że wymieniłem w Astrze po 250tyś i olej wyglądał jakby był poprzedniego dnia wlany. Czyściutki i czerwony.

Tylko na korku kontrolnym (z magnesem) było trochę ścieru.

281038185-DSCF2067.JPG

Napisano

ja w poniedziałek zakupiłem 2 litry przekładniowego w ASO- 33 zł/litr, uszczelkę- 19 zł

za kilka dni jadę do kumpla wymieniać razem z olejem silnikowym (+ uszczelnienie miski olejowej bo się trochę poci)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.