Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poobdzierane rogi zderzaków

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam sporego, przeszło 5 m długości vana w pięknym srebrym kolorze zlosnik.gif i ciągle poobdzierane rogi zderzaków z farby, pozostają szpetne czarne placki. Pomalowanie nie wystarcza na długo bo zawsze znajdzie się jakas sierota co mi przytrze. Zrobiłem tył, to na wakacjach ktoś mi z przodu przytarł. Co z tym zrobić ? Malowanie nie ma sensu bo wystarcza na miesiąc, może cos nakleić niewiem.gif tylko żeby nie wyglądało gorzej niż bez lakieru zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> Mam sporego, przeszło 5 m długości vana w pięknym srebrym kolorze i ciągle poobdzierane rogi

> zderzaków z farby, pozostają szpetne czarne placki. Pomalowanie nie wystarcza na długo bo

> zawsze znajdzie się jakas sierota co mi przytrze. Zrobiłem tył, to na wakacjach ktoś mi z

> przodu przytarł. Co z tym zrobić ? Malowanie nie ma sensu bo wystarcza na miesiąc, może cos

> nakleić tylko żeby nie wyglądało gorzej niż bez lakieru

Są takie listwy zabezpieczajace naklejane na rogi zderzaka ale różnie to wygląda.

W wersji hadrkorowej mozesz orurowac samochód.

Napisano

Folie do obklejania karoserii powinny trochę pomóc, np. ta, ewentualnie jakieś inne, kolorowe.

Napisano
  • Autor

> Folie do obklejania karoserii powinny trochę pomóc, np. ta, ewentualnie jakieś inne, kolorowe.

no nie wiem jak zedrą lakier to i pewnie folia też nie wytrzyma

Napisano
  • Autor

> Są takie listwy zabezpieczajace naklejane na rogi zderzaka ale różnie to wygląda.

> W wersji hadrkorowej mozesz orurowac samochód.

no właśnie tych listew jakos nie mogę nigdzie wypatrzeć, a co do rurek to chyba jedank aż tak mi te obcierki nie przeszkadzają zlosnik.gif

edit

o znalazłem, chyba się na cos takiego skusze allegro zobaczymy jak to wygląda na samochodzie.

Napisano

Bo to są zderzaki, które nie mają wyglądać tylko chronić wóz przed drobnymi stłuczkami czy otarciami. Zamontuj sobie nielakierowane czarne zderzaki i ciesz się życiem albo olej sprawę i nie maluj tego więcej, bo jak sam widzisz, szkoda zachodu.

Napisano
  • Autor

> Bo to są zderzaki, które nie mają wyglądać tylko chronić wóz przed drobnymi stłuczkami czy

> otarciami. Zamontuj sobie nielakierowane czarne zderzaki i ciesz się życiem albo olej sprawę i

> nie maluj tego więcej, bo jak sam widzisz, szkoda zachodu.

te zderzaki nie są do ochrony tylko do zarabiania kasy przez lakierników. Jak mam prawie nowy samochód to nie kupie czarnych zderzaków zlosnik.gif

Napisano

> Są takie listwy zabezpieczajace naklejane na rogi zderzaka ale różnie to wygląda.

ciekawi mnie tylko czy te uniwersalne czarne listwy mozna przed nalozeniem polakierowac w kolor samochodu, jak lakier bedzie sie trzymal na tych listwach po wygieciu i przyklejeniu do zderzakow

Napisano

> Witam

> Mam sporego, przeszło 5 m długości vana w pięknym srebrym kolorze i ciągle poobdzierane rogi

> zderzaków z farby, pozostają szpetne czarne placki. Pomalowanie nie wystarcza na długo bo

> zawsze znajdzie się jakas sierota co mi przytrze. Zrobiłem tył, to na wakacjach ktoś mi z

> przodu przytarł. Co z tym zrobić ? Malowanie nie ma sensu bo wystarcza na miesiąc, może cos

> nakleić tylko żeby nie wyglądało gorzej niż bez lakieru

W większości dużych marketów można kupić takie listwy samoprzylepne o różnej długości , szerokości , a nawet są wygięte jako że są do naklejenia na róg zderzaka.

Miałem takie proste naklejone na rogach i też się trzymały. palacz.gif

Napisano

> ciekawi mnie tylko czy te uniwersalne czarne listwy mozna przed nalozeniem polakierowac w kolor

> samochodu, jak lakier bedzie sie trzymal na tych listwach po wygieciu i przyklejeniu do

> zderzakow

I uważasz, że porysowany zderzak jest be, ale porysowana, doklejana uniwersalna dokładka lakierowana na kolor zderzaka (czy raczej na kolor podobny - inny materiał, lakier też raczej nie od lakiernika) już cacy?

Napisano

> I uważasz, że porysowany zderzak jest be, ale porysowana, doklejana uniwersalna dokładka

> lakierowana na kolor zderzaka (czy raczej na kolor podobny - inny materiał, lakier też raczej

> nie od lakiernika) już cacy?

listwe latwo mozna odkleic , pomalowac i za pomoca tasmy 3M przykleic z powrotem

Napisano

> listwe latwo mozna odkleic , pomalowac i za pomoca tasmy 3M przykleic z powrotem

I każde odklejanie to pasta ścierna na zderzak, lakierowanie też 2 złote nie kosztuje a i taśmę ciężko w promocji za 0 złotych dostać.

Efekt - zderzak nie będzie porysowany, tylko po prostu po kilku takich operacjach właściciel nakładem pracy sam zedrze lakier, listwa (która raczej do żadnego auta nie pasuje, bo jest do wszystkich - czyli klasycznie - do żadnego) lakierowana "w domu" będzie wyglądała jak lakierowana w domu i tylko się człowiek narobi a całość będzie wyglądała sick.gif

No i pytanie - z jaką częstotliwością lakierować porysowane listwy? Zaraz po pierwszej rysce? Życia na to zabraknie - jeżeli mieszka się w dużym mieście. Raz na rok? To może lepiej po prostu raz na rok odświeżyć zderzaki u lakiernika? Tym bardziej, że rysy to nie tylko obcierka lakieru, ale też konieczność wypełnienia ich, odpowiedniego zapodkładowania itp. itd.

IMHO jeżeli ktoś bardzo chce - niech klei czarną listwę, ale lakierowanie listwy jest bez sensu.

Napisano

> o jejku jakie ty masz czarne mysli:) badz bardziej optymista

No to optymistycznie zakładając - wystarczy polakierować zderzaki - dobry lakiernik zapyli miejsca uszkodzone tak, że śladu nie będzie - i optymistycznie założyć, że ich nazwa nie ma żadnego związku z wypełnianą funkcją i już nigdy się nie podrapią smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.