Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[film] Mimowolna jazda na czerwonym świetle

Featured Replies

Napisano

Podobno światła kierujące ruchem mają przejść w tryb awaryjny, gdy coś się zepsuje

np. kiedy nawali żarówka od czerwonego światła?

Oto jak to wygląda w super-hiper nowoczesnych światłach diodowych crazy.gif

Napisano

> Podobno światła kierujące ruchem mają przejść w tryb awaryjny, gdy coś się zepsuje

> np. kiedy nawali żarówka od czerwonego światła?

Jeśli macie takie wymogi to może powinny hehe.gif

> Oto jak to wygląda w super-hiper nowoczesnych światłach diodowych

A ja tam widzę, że czerwone to tylko wskazówka grinser006.gif

Na każdym skrzyżowaniu macie flagę? wink.gif

Napisano
  • Autor

> A ja tam widzę, że czerwone to tylko wskazówka

Tu za jazdę na czerwonym tracisz prawko na 3 miesiące.

> Na każdym skrzyżowaniu macie flagę?

Tak, niemiecką 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Podobno światła kierujące ruchem mają przejść w tryb awaryjny, gdy coś się zepsuje

Ja widzę, że czerwone świeci się.

Napisano
  • Autor

> Ja widzę, że czerwone świeci się.

Brawo. Nie jesteś przypadkiem zarządcą tej drogi? hehe.gif

Nie no fakt, jest sygnalizator po prawej. Ale tam są 2 pasy i wystarczy postać

tam chwilkę, żeby zobaczyć jak ktoś robi ten sam błąd co ten w czerwonym Renault,

Łatwo pomyśleć, że sygnalizator dla lewego pasa nawalił albo że sygnalizacja na całym skrzyżowaniu została akurat wyłączona.

Napisano

Ale o co chodzi? niewiem.gif

Tam są jakieś inne przepisy niż w Polsce? Przecież czerwone świeci się w sygnalizatorze po prawej. Macie oddzielne sygnalizacje dla każdego pasa?

Napisano
  • Autor

> Ale o co chodzi?

> Tam są jakieś inne przepisy niż w Polsce? Przecież czerwone świeci się w sygnalizatorze po prawej.

> Macie oddzielne sygnalizacje dla każdego pasa?

Łatwo nie zauważyć tego po prawej, np. jak ci go zasłania ciężarówka.

I wtedy łatwo pomyśleć, że sygnalizator dla lewego pasa nawalił albo że sygnalizacja na całym skrzyżowaniu została akurat wyłączona.

A tu się okazuje, że jak Twoje czewone gaśnie, to akurat zapaliło się zielone dla skręcających z naprzeciwka i wyjeżdzających z prawej icon_eek.gif

Kierowca czerwonego Renault nie zauważył prawego sygnalizatora mimo że prawy pas był pusty.

I wcale nie musiałem tam długo stać, żeby nagrać taki błąd.

Napisano

> Łatwo nie zauważyć tego po prawej, np. jak ci go zasłania ciężarówka.

> I wtedy łatwo pomyśleć, że sygnalizator dla lewego pasa nawalił albo że sygnalizacja na całym

> skrzyżowaniu została akurat wyłączona.

> A tu się okazuje, że jak Twoje czewone gaśnie, to akurat zapaliło się zielone dla skręcających z

> naprzeciwka i wyjeżdzających z prawej

> Kierowca czerwonego Renault nie zauważył prawego sygnalizatora mimo że prawy pas był pusty.

> I wcale nie musiałem tam długo stać, żeby nagrać taki błąd.

Może ja zbyt ostrożny jestem, ale w takich sytuacjach po prostu zwalniam i zachowuję maksymalną uwagę. Traktuję to tak, jakbym ja był na drodze podporządkowanej.

Nie wiem jak można nie zauważyć sygnalizatora, rozumiem, że może być zasłonięty, ale przecież logicznym jest, że dojeżdzając do skrzyżowania powinien znajdować się tam jakiś sygnalizator. Dojeżdzam, nie widzę, wyłączony, etc. - zachowuję max ostrożność a nie jadę na rympał.

Napisano

Juz nie narzekaj, swiatla w Szwecji sa swietne, przynajmniej jesli porownywac je z tym polskimi.

Jesli jest maly ruch to nawet nie trzeba zwalniac, bo swiatlo zmienia sie na zielone odpowiednio wczesniej.

W Polsce trzeba sie zatrzymac, stanac nad petla, poczekac 5s, poczekac nastepne 10s i moze zapali Ci sie zielone biglaugh.gif

Juz nie wspominajac, ze w Polsce jedac rowerem nie przejedziesz przez inteligentne skrzyzowanie, bo nigdy nie zapali Ci sie zielone swiatlo a w Szwecji jakos udalo sie to zrobic i inteligentna sygnalizacja reaguje rowniez na rowery.

Napisano
  • Autor

> Może ja zbyt ostrożny jestem, ale w takich sytuacjach po prostu zwalniam i zachowuję maksymalną

> uwagę. Traktuję to tak, jakbym ja był na drodze podporządkowanej.

> Nie wiem jak można nie zauważyć sygnalizatora, rozumiem, że może być zasłonięty, ale przecież

> logicznym jest, że dojeżdzając do skrzyżowania powinien znajdować się tam jakiś sygnalizator.

No ale przecież jest- na środku ulicy, nie świecący.

Więc jeśli przegapisz ten z prawej, którty jeszcze na dodatek jest dalej od skrzyżowania,

więc możesz go już nie widzieć, to masz prawo sądzić, że sygnalizacja nie działa.

Zachowanie superostrzożności się wtedy chwali ok.gif

Chyba tylko dzięki nie mu nie ma tam stłuczki co 5 minut.

(żeby nie było - od razu zadzwoniłem do odpowiednich służb, żeby naprawili.

Będę tam wieczorem, to pewnie będzie już naprawione)

Napisano
  • Autor

> Juz nie narzekaj, swiatla w Szwecji sa swietne, przynajmniej jesli porownywac je z tym polskimi.

> Jesli jest maly ruch to nawet nie trzeba zwalniac, bo swiatlo zmienia sie na zielone odpowiednio

> wczesniej.

> W Polsce trzeba sie zatrzymac, stanac nad petla, poczekac 5s, poczekac nastepne 10s i moze zapali

> Ci sie zielone

> Juz nie wspominajac, ze w Polsce jedac rowerem nie przejedziesz przez inteligentne skrzyzowanie, bo

> nigdy nie zapali Ci sie zielone swiatlo a w Szwecji jakos udalo sie to zrobic i inteligentna

> sygnalizacja reaguje rowniez na rowery.

Owszem. I bynajmniej nie narzekam wink.gif

Najlepiej jest w nocy, gdy np. w Polsce wszystkie skrzyżowania mrugają na pomarańczowo,

tutaj pętle indukcyjne nawet już nie zmuszają do nieprzekraczania zbytnio prędkości.

W dzień przekroczysz- będziesz stał za karę na czerwonym dłużej- skrzyżowania są złośliwe

i nawet jeśli było zielone a przekroczysz np. o 30 km/h to zmieni się na czerwone specjalnie.

Ale w nocy już nie i jeśli tylko nic nie jedzie z boku- jest zielona fala niezależnie od prędkości biglaugh.gifok.gif

Napisano

> Tu za jazdę na czerwonym tracisz prawko na 3 miesiące.

> Tak, niemiecką

Tyle, że na skrzyżowaniu były dwa sygnalizatory.

Po to stawia się więcej niż jeden, żeby:

a) sygnalizacja była lepiej widoczna

b) w przypadku awarii jednego z sygnalizatorów, drugi cały czas przekazywał sygnał.

Nie wiem, jak jest w Szwecji, ale w Polsce obowiązuje sygnalizator zasadniczy stojący po prawej stronie drogi, natomiast reszta sygnalizatorów jest sygnalizatorami pomocniczymi (powtarzaczami).

Awaria jednej z dwóch komór sygnałowych danej grupy sygnałowej dla sygnału zabraniającego zazwyczaj nie powoduje przejścia sygnalizacji na program awaryjny.

Napisano
  • Autor

> Tyle, że na skrzyżowaniu były dwa sygnalizatory.

> Po to stawia się więcej niż jeden, żeby:

> a) sygnalizacja była lepiej widoczna

> b) w przypadku awarii jednego z sygnalizatorów, drugi cały czas przekazywał sygnał.

> Nie wiem, jak jest w Szwecji, ale w Polsce obowiązuje sygnalizator zasadniczy stojący po prawej

> stronie drogi, natomiast reszta sygnalizatorów jest sygnalizatorami pomocniczymi

> (powtarzaczami).

Owszem, ale..

Napisano

> Łatwo nie zauważyć tego po prawej, np. jak ci go zasłania ciężarówka.

A czy ta ciężarówka stoi czy jedzie?

> I wtedy łatwo pomyśleć, że sygnalizator dla lewego pasa nawalił albo że sygnalizacja na całym

> skrzyżowaniu została akurat wyłączona.

Więc należy zachować "szczególnie" szczególną ostrożność włączając w to pieszych i pojazdy na kierunku kolizyjnym tym bardziej, że ludzie mają tendencję do jeżdżenia na pamięć i na skrzyżowaniach, na których sygnalizacja zostaje wyłączona, często nie umieją się zachować.

> A tu się okazuje, że jak Twoje czewone gaśnie, to akurat zapaliło się zielone dla skręcających z

> naprzeciwka i wyjeżdzających z prawej

Ale jak "gaśnie"?

Tego sygnału na tym sygnalizatorze nie było, a nie zgasł.

> Kierowca czerwonego Renault nie zauważył prawego sygnalizatora mimo że prawy pas był pusty.

> I wcale nie musiałem tam długo stać, żeby nagrać taki błąd.

Zapewne problem w nadmiernym przyzwyczajeniu się, że wszystko działa grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ale jak "gaśnie"?

> Tego sygnału na tym sygnalizatorze nie było, a nie zgasł.

Czerwonego nie było, ale przed czerwonym świeciło się pomarańczowe.

A potem nagle ciemność zlosnik.gif

> Zapewne problem w nadmiernym przyzwyczajeniu się, że wszystko działa

Oczywiście ok.gif

Napisano

mnie najbardziej się podobała w Szwecji sygnalizacja przejzdów kolejowych zlosnik.gif

Mruga białe to można przejeżdżać bez zwalniania na przejeździe smile.gif

Napisano

> Czerwonego nie było, ale przed czerwonym świeciło się pomarańczowe.

> A potem nagle ciemność

Czyli

> Zapewne problem w nadmiernym przyzwyczajeniu się, że wszystko działa

oraz nieumiejętność przewidzenia awarii komory pomimo znanej kolejności sygnałów.

Napisano

> Jeśli macie takie wymogi to może powinny

> A ja tam widzę, że czerwone to tylko wskazówka

> Na każdym skrzyżowaniu macie flagę?

flagi to tam mają wszędzie, przed domem to chyba 90% szwedów ma cały rok

No, ale jak się ma taką ładną flagę to może wisieć non stop grinser006.gif

Napisano

> flagi to tam mają wszędzie, przed domem to chyba 90% szwedów ma cały rok

> No, ale jak się ma taką ładną flagę to może wisieć non stop

Flaga jak flaga niewiem.gif

Nasza brzydsza?

Napisano

> mnie najbardziej się podobała w Szwecji sygnalizacja przejzdów kolejowych

Tak samo jest w Słowacji i na Węgrzech chociażby.

Napisano

> Tak samo jest w Słowacji i na Węgrzech chociażby.

nie byłem tam to nie wiem wink.gif

Napisano

> Mruga białe to można przejeżdżać bez zwalniania na przejeździe

Kulig też przejeżdżał bez zwalniania na strzeżonym przejeździe...

Napisano

> Kulig też przejeżdżał bez zwalniania na strzeżonym przejeździe...

tyle, ze jest zasadnicza róznica. Ja odkąd pamietam to jeszcze w Szwecji nie było wypadku na przejeździe. Piszę tu o ostatnich 15 latach z tego co mi mowiła mieszkająca tam rodzina, znajomi i moja kilkuletnia obecność w tym kraju.

A poza tym tam chyba nie ma dróżników tylko pełna automatyka, a Kulig zginął przez dróżniczkę, która na czas nie opuściła szlabanow

Napisano

> A poza tym tam chyba nie ma dróżników tylko pełna automatyka, a Kulig zginął przez dróżniczkę,

> która na czas nie opuściła szlabanow

AFAIR były przypadki, że półzapory zamykały się gdzieś w połowie przejeżdżającego pociągu.

Abstrahując od tego, czy winna była automatyka czy człowiek, takie rzeczy są u nas możliwe więc tu bym nie generalizował.

Napisano

> Mruga białe to można przejeżdżać bez zwalniania na przejeździe

Biały sygnał jest sygnałem kontrolnym, pokazującym ze sygnalizacja działa prawidłowo.

U nas nie ma takiej sygnalizacji, i w wypadku zaniku napięcia nie wiadomo czy sygnalizacja nie działa bo nie zbliża się pociąg czy nie działa bo brak zasilania crazy.gif.

Napisano

Nie tragizuj, podstawowym sygnalizatorem jest ten po prawej i on działa, gdyby zdechły dwa to pewnie byłby żółty puls.

A zasłanianie przez ciężarówkę nie usprawiedliwia przejazdu na czerwonym świetle. Bo skoro sygnalizator po lewej jest ciemny tzn. że nie działają światła. Skoro nie działają to znaczy ze ciężarówka zatrzymała się przed przejściem dla pieszych aby kogoś przepuścić, więc i tak należy się zatrzymać.

Niestety każde urządzenie ma prawo do awarii, a w tym konkretnym przypadku jazda na czerwonym jest ewidentnym błędem kierowców.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.