Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Y20DTH nie odpala

Featured Replies

Napisano

Help! Moja Astra Y20DTH dzisiaj od rana nie może odpalić. Do wczoraj było wszystko ok, ewentualnie sporadycznie (raz na m-c) zdarzało się że odpaliła za 2-gim razem. A teraz, kręci, kręci i nic... Sprawdzając błędy nic nie wyszło (błąd 1635 - układ podgrzewania świec, ale to mogło być stare, po wykasowaniu nie pojawił się ponownie).

Jedyne co mnie jeszcze nurtuje - zauważyłem to poziom oleju poniżej minimum - 450km wcześniej (przed wakacyjną trasą) sprawdzałem i był prawie na maximum, ale wycieku jako tako nie widać.

Co może być przyczyną? Póki co do sprawdzenia na myśl przychodzi mi:

-świece

-sterownik podgrzewania świec (jest +20st.C więc chyba i tak nie jest w użyciu, bo kontrolka świec się nie zapala?)

-zapowietrzenie filtra

Może złowieszczy objaw padniętej pompy? [tfu tfu] Teoretycznie przebieg wg licznika to 168000km + do tego doliczam z 60kkm odmłodzone przed zakupem...

Napisano

Na początek (profilaktycznie) odpowietrz układ paliwowy.

Jeśli masz czym podejrzeć parametry bieżące to sprawdź, czy sterownik widzi, że silnik się obraca podczas kręcenia.

Napisano
  • Autor

Jeszcze jeden objaw - po włączeniu zapłonu nie gasną kontrolki:

-ciśnienia oleju (czyli ok, bo powinna zgasnąć po uruchomieniu silnika)

-alternatora (czyli ok...)

-elektronicznie sterowany układ chłodzenia silnika >> to mnie martwi, po wg instrukcji powinna zgasnąć chyba po kilku sekundach (jeszcze przed uruchomieniem silnika)?

Po południu podłączę się interfejsem i sprawdzę czy i jakie błędy wyświetli z modułu chłodzenia silnika...

Poziom płynu chłodniczego w normie, MID nie zgłaszał też niskiego poziomu.

Napisano

> Jeszcze jeden objaw - po włączeniu zapłonu nie gasną kontrolki:

> -ciśnienia oleju (czyli ok, bo powinna zgasnąć po uruchomieniu silnika)

> -alternatora (czyli ok...)

> -elektronicznie sterowany układ chłodzenia silnika Po południu podłączę się interfejsem i sprawdzę

> czy i jakie błędy wyświetli z modułu chłodzenia silnika...

> Poziom płynu chłodniczego w normie, MID nie zgłaszał też niskiego poziomu.

prysnij plakiem w dolot - jesli zapowietrzony powinien odpalic.

Napisano

> -elektronicznie sterowany układ chłodzenia silnika

Gaśnie dopiero po uruchomieniu silnika.

Napisano

> -sterownik podgrzewania świec (jest +20st.C więc chyba i tak nie jest w użyciu, bo kontrolka świec

> się nie zapala?)

To jest sprawa problematyczna.

Przy nowym sofcie, przy zimnym silnku lampka grzania potrafi mignąć nawet przy 25 stopniach. I wtedy odpala na dotyk. Innym razem przy 15 stopniach nie ma nawet tego mignięcia. I wtedy pali gorzej.

Przynajmniej tak jest u mnie.

W pierwszej kolejności sprawdzić czy układ paliwowy nie zapowietrzony. Z reguły pompa nie pada z dnia na dzień.

Napisano

> Jeśli masz czym podejrzeć parametry bieżące to sprawdź, czy sterownik widzi, że silnik się obraca

> podczas kręcenia.

W którym miejscu to odczytać?

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz czym podejrzeć parametry bieżące to sprawdź, czy sterownik widzi, że silnik się obraca

> podczas kręcenia.

Chodzi o moduł chłodzenia? Jeżeli tak to widzę, że jako aktywny jest tam błąd "17 Motordrehzahlsignal nicht vorhanden (czyli brak sygnału obrotu silnika)" ale nie sprawdzałem tego przy uruchamianiu silnika. Niby logiczne, że skoro silnik nie jest uruchomiony to obrotów nie ma, ale porównując z drugą Astrą 16XEL - tam przy wyłączonym silniku nie ma takiego błędu.

Napisano
  • Autor

> prysnij plakiem w dolot - jesli zapowietrzony powinien odpalic.

plak do kokpitu w dolot powietrza za filtrem podczas kręcenia? nie praktykowałem jeszcze ale czytałem, że ta metoda bywa skuteczna. Choć nie wiem na ile jest bezpieczna dla silnika....

Są jakieś inne sposoby na odpowietrzenie (bez udziału warsztatu)? Da radę np na powrocie za filtrem jakąś dużą strzykawką?

Napisano

Chodzi o moduł silnika. Wartości bieżące, bloki pomiarowe, live data, czy jak to się tam nazywa w Twoim programie. Szukaj prędkości obrotowej silnika, wału korbowego, wałka rozrządu, pompy wtryskowej itp. Powinno pokazywać kilkaset obr/min podczas kręcenia rozrusznikiem.

A błąd 17 zniknie po odpaleniu silnika. Przyczynę sam wyjaśniłeś.

Napisano

> plak do kokpitu w dolot powietrza za filtrem podczas kręcenia? nie praktykowałem jeszcze ale

> czytałem, że ta metoda bywa skuteczna. Choć nie wiem na ile jest bezpieczna dla silnika....

Odpalałem tak swoją Vectrę 2.2 DTI przez miesiąc póki nie zlokalizowałem nieszczelność w układzie. A milion osób się śmiało, że pompa padła.

Napisano

> Są jakieś inne sposoby na odpowietrzenie (bez udziału warsztatu)? Da radę np na powrocie za filtrem

> jakąś dużą strzykawką?

Do odpowietrzenia potrzeba dwóch osób jedna luzuje nakrętkę przewodu paliwowego na wtryskiwaczu druga kręci rozrusznikiem, jak się paliwo pojawi dokręcamy nakrętkę i tak powtarzamy czynność na wszystkich wtryskiwaczach przy trzecim silnik zacznie gadać zlosnik.gif

Napisano

> Z reguły pompa nie pada z

> dnia na dzień.

Niestety znam przypadki że pompa padła nie dając żadnych objawów wcześniej nawet podczas jazdy.......pocieszające jest to że w tych silnikach Check zapala się niemal od podmuchu wiatru i nie słyszałem o przypadku zgonu pompy bez sygnalizowania błędu.

Napisano

.....pocieszające jest to że w tych silnikach Check zapala się niemal od podmuchu

> wiatru i nie słyszałem o przypadku zgonu pompy bez sygnalizowania błędu.

No to jedyne pocieszenie...

Napisano

> Niestety znam przypadki że pompa padła nie dając żadnych objawów wcześniej nawet podczas

> jazdy.......pocieszające jest to że w tych silnikach Check zapala się niemal od podmuchu

> wiatru i nie słyszałem o przypadku zgonu pompy bez sygnalizowania błędu.

Osobiście mnie dopadło to pod domem. Podjechałem ,zgasiłem otworzyłem brame i nic . nie moge odpalic auta , apo 10 s. krecenia CHECK. I pompka padła nagle ,bez zapowiedzi. Pzdr

Napisano

> plak do kokpitu w dolot powietrza za filtrem podczas kręcenia? nie praktykowałem jeszcze ale

> czytałem, że ta metoda bywa skuteczna. Choć nie wiem na ile jest bezpieczna dla silnika....

> Są jakieś inne sposoby na odpowietrzenie (bez udziału warsztatu)? Da radę np na powrocie za filtrem

> jakąś dużą strzykawką?

w sama przepustnice - za turbina. nigdy nie na przeplywke bo sie zle skonczy

Napisano
  • Autor

> w sama przepustnice - za turbina. nigdy nie na przeplywke bo sie zle skonczy

Ostatecznie dzisiaj rano assistance odpaliło mąją Astrę plakiem (choć w sumie zadzwoniłem do nich bo nastawiałem się na holowanie smile.gif

Póki co odpala bez problemów, ale i tak odstawiłem ją na serwis aby sprawdzili przyczynę zapowietrzenia.

############

[EDIT] Po nocnym postoju problem w serwisie powrócił, najprawdopodobniej cofa się paliwo, diagnoza w toku.

Pytanie czy pomoże np. montaż jakiegoś zaworka zwrotnego na przewodach paliwowych czy też może to być jednak sprawa pompy? Na myśl przychodzi mi jeszcze:

-oringi/uszczelki na wtryskach

-trójniki przy przewodach przelewowych wtrysków (jeżeli są)

-zawór zwrotny pompy (na Allegro oryginał Bosha <100zł)

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Naprawione - aby zamknąć temat małe podsumowanie:

-przyczyną problemu z porannym odpalaniem/zapowietrzniem była uszczelka przelewu wtrysków (gdzies pod wałkiem...)

-podobno tłumaczy to tez ubytek oleju silnikowego, który m.in. dostawał się do paliwa i przewodów zwrotnych

Skończyło się na wymianie uszczelki, filtra paliwa oraz czyszczeniu baku. Przy okazji wyszedł też czujnik położenia wału korbowego i czyszczenie kolektora ssącego.

Od 2 tygodni i 500km problemu na szczęście nie ma smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.