Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 1.6 8V 100MPI

Featured Replies

Napisano

Witam.

Byłem wczoraj u gazownika i zaproponował mi taki zestaw: KME G3 (pewnie chodzi o Diego G3), reduktor Tomasetto, wtryskiwacze VALTEK. + Wlew pod klapką z małym wlewem i przejściówkami razem 1850zł. Da to radę ?

Napisano

> Witam.

> Byłem wczoraj u gazownika i zaproponował mi taki zestaw: KME G3 (pewnie chodzi o Diego G3),

> reduktor Tomasetto, wtryskiwacze VALTEK. + Wlew pod klapką z małym wlewem i przejściówkami

> razem 1850zł. Da to radę ?

Jaki tomasetto ? jeśli alaska to proponował bym coś mocniejszego np zavoli zeta

Napisano
  • Autor

> Jaki tomasetto ? jeśli alaska to proponował bym coś mocniejszego np zavoli zeta

Za mała moc ? Silnik ma ok 100KM. Zaproponuje gazownikowi, zobaczymy co powie smile.gif

Napisano

> Za mała moc ? Silnik ma ok 100KM. Zaproponuje gazownikowi, zobaczymy co powie

Reduktor jeszczce od bidy by przeszedł ale najtańsze wtryskiwacze z możliwych to trochę profanacja. Doinwestuj w Matrixy albo Hana i będziesz zadowolony. Oczywiście prawidłowy montaż to podstawa.

Napisano

> Reduktor jeszczce od bidy by przeszedł

Alaska w zimie przy 100KM może się nie wyrobić. Niestety, wymiana reduktora i wtrysków na ambitniejsze może konkretnie wywindować cenę.

Napisano

> Alaska w zimie przy 100KM może się nie wyrobić. Niestety, wymiana reduktora i wtrysków na

> ambitniejsze może konkretnie wywindować cenę.

Reduktor np Zavoli N jest w praktycznie identycznej cenie a co do wtryskiwaczy no to 300-400 trzeba dopłacić. Myślę że warto żeby mieć święty spokój.

Napisano

> ambitniejsze może konkretnie wywindować cenę.

No, ale cóż poradzisz, jak lud chce "sekfencji" w cenie II gen. ?

Nawiasem mówiąc, do silnika w którym dobra II gen. by idealnie pasowała, a tania "sekfencja" będzie sprawiać problemy (nie wiem, czy to nie jest full-group).

Napisano

> Reduktor np Zavoli N jest w praktycznie identycznej cenie a co do wtryskiwaczy no to 300-400 trzeba

> dopłacić. Myślę że warto żeby mieć święty spokój.

Sęk w tym, że korzystna cena jest wynikiem m.in. tego, że w w jednym pudełku ze Stagiem, które ma gaziarz, jest od razu Alaska i Valteki.

Każda dodatkowa fanaberia klienta zwiększa cenę bardziej, niż wynikałoby to z prostej arytmetyki po porównaniu cen rynkowych ww. fantów.

Napisano

> Sęk w tym, że korzystna cena jest wynikiem m.in. tego, że w w jednym pudełku ze Stagiem, które ma

> gaziarz, jest od razu Alaska i Valteki.

> Każda dodatkowa fanaberia klienta zwiększa cenę bardziej, niż wynikałoby to z prostej arytmetyki po

> porównaniu cen rynkowych ww. fantów.

Nie do końca prawda. Są też KITy oparte na sterowniku STAG które zawierają lepsze wtryskiwacze i reduktor niż alaskę i valteki. A że druciarze wrzucają najtańszy zestaw to wszystkiego co jeździ to już inna para kaloszy.

Napisano

> Nie do końca prawda. Są też KITy oparte na sterowniku STAG które zawierają lepsze wtryskiwacze i

> reduktor niż alaskę i valteki. A że druciarze wrzucają najtańszy zestaw to wszystkiego co

> jeździ to już inna para kaloszy.

Skoro zaproponował takie cudo, to pewnie też jest w tym gronie.

Napisano

> Skoro zaproponował takie cudo, to pewnie też jest w tym gronie.

Niekoniecznie - może zobaczył stare auto i głupio mu było zaproponować zestaw o wartości tego samochodu ?

Napisano

> Niekoniecznie - może zobaczył stare auto i głupio mu było zaproponować zestaw o wartości tego

> samochodu ?

Głupio - nie głupio, sprawę powinien przedstawić tak, jak jest.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Głupio - nie głupio, sprawę powinien przedstawić tak, jak jest.

JaCi powiem tak -mam identyczy silnik czyli C16SE też w Asterce F i mam gaz II gen. a konkretnie Elpigaz.

Moja asterka to kombiaczek i powiem Ci tak;

jazda po Bydgoszczy pali 8,5 do 9l gazu z Auchan, jak wleje z Shella to dobre 0,5 litra mniej. Na trsie jeszcze nie miałem okazji testować.

Spójr n to praktycznie - ten silnik ma metalowy kolektor ssący- bierz II gen to bedziesz zadowolony.

Zobacz te całe wtryski gazowe wytrymują od 30 do 60 tys. km średnio a ich koszt to ok. 500 zł (czyli u mnie by jeździly max. 2 lata) a tak to po blisko 200 tys. może zmieniłbyś parownik za 200 zł bo trochę więcej będzie już palić. Ponadto zimą będziesz musił grzać auto na benie a tak to mala przegazówka i już chodzi na gazie. Ja generalnie nie chhcę sekwencji- i jeszcze jedno jak ktoś napisze że przełączanezimnego autka odrazu na gaz psuje silnik -ok ma rację , tylko zanim się on zepsuje to ile w ten sposób zdąży zarobić. Moje Uno w przeciqgu 100 tys. zarobił naastre i jeszcze zotało.

Może inna byłaby rozmowa, jakby to bya Astra III lub IV a tak to tylko II gn gazu.

Tyle pozdro.

Napisano

> JaCi powiem tak -mam identyczy silnik czyli C16SE też w Asterce F i mam gaz II gen. a konkretnie

> Elpigaz.

> Moja asterka to kombiaczek i powiem Ci tak;

> jazda po Bydgoszczy pali 8,5 do 9l gazu z Auchan, jak wleje z Shella to dobre 0,5 litra mniej. Na

> trsie jeszcze nie miałem okazji testować.

> Spójr n to praktycznie - ten silnik ma metalowy kolektor ssący- bierz II gen to bedziesz

> zadowolony.

> Zobacz te całe wtryski gazowe wytrymują od 30 do 60 tys. km średnio a ich koszt to ok. 500 zł

> (czyli u mnie by jeździly max. 2 lata) a tak to po blisko 200 tys. może zmieniłbyś parownik za

> 200 zł bo trochę więcej będzie już palić. Ponadto zimą będziesz musił grzać auto na benie a

> tak to mala przegazówka i już chodzi na gazie. Ja generalnie nie chhcę sekwencji- i jeszcze

> jedno jak ktoś napisze że przełączanezimnego autka odrazu na gaz psuje silnik -ok ma rację ,

> tylko zanim się on zepsuje to ile w ten sposób zdąży zarobić. Moje Uno w przeciqgu 100 tys.

> zarobił naastre i jeszcze zotało.

> Może inna byłaby rozmowa, jakby to bya Astra III lub IV a tak to tylko II gn gazu.

> Tyle pozdro.

Idąc tym tropem może wróćmy do gaźnika i instalacji na śrubę? Tam to dopiero nie ma się co zepsuć.

Napisano

> Idąc tym tropem może wróćmy do gaźnika i instalacji na śrubę? Tam to dopiero nie ma się co zepsuć.

A napisałem przecież "jeszcze jedno jak ktoś napisze że przełączanezimnego autka odrazu na gaz psuje silnik -ok ma rację , tylko zanim się on zepsuje to ile w ten sposób zdąży zarobić." i nic i tak zawsze znajdzie się jakiś spy.gif i napiszę taki tekst. A o tym też pisałem :"Może inna byłaby rozmowa, jakby to bya Astra III lub IV a tak to tylko II gn gazu." no ale jak ktoś jest niereformowalny to **** .

Masakra czerwona.gifofftopic.gif

Napisano

zolta.gif

następnym razem będzie ban

Napisano

Najtańsza instalacja sekwencyjna prędko zemści się kosztami, i to pewnie po 10-20 kkm. Załóż II gen z Bingo i dobrym reduktorem i na 100kkm spokój (tyle co filtr i regulacja 1 - 2 razy w roku). Poza tym będzie trochę taniej, no chyba że przeszkadza spadek osiągów na II gen ...

• 3 tygodnie później...
Napisano

> (nie wiem, czy to nie jest full-group)

I to może być decydująca kwestia. Warto spytać gaziarza czy polecany przez niego zestaw podejdzie do full grupy...

Napisano

> czy polecany przez niego zestaw podejdzie do full grupy...

Raczej bym sam o tym poczytał, bo według większości gazowników zestaw stag + alaska + valtek jest doskonały do każdego auta i silnika.

Napisano

> bo według większości gazowników zestaw stag + alaska + valtek jest

> doskonały do każdego auta i silnika.

Ciekawi mnie tylko jaką teorię wciśnie gazownik...

Napisano

> Ciekawi mnie tylko jaką teorię wciśnie gazownik...

Pewnie jakąś głupią, bo innej nie będzie miał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.