Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

10 tysięcy kilometrów i pierwsza gleba...

Featured Replies

Napisano

nie licząc wcześniejszych parkingówek. Podczas holowania motocykla przez moment nie dopilnowałem żeby linka była napięta. No i wkręciła się w koło...wystrzeliłem z kanapy a moto bach (Jan Sebastian) na prawy bok. Straty: zniszczona owiewka, prawy kierunek, wygięta dźwignia hamulca tylnego, błotnik przekoszony, wydech przerysowany na całej długości plus kilka innych mniejszych zarysowań, spora dziura w spodniach (tylko szkoda Mottowearów, fajne były grinser006.gif). Straty w ludziach: zero; jedynie krwiak na prawym kolanie i boląca lewa ręka. To co mnie nieco zdziwiło to reakcja policja która akurat przejeżdżała: widząc że ewidentnie coś się stało (Mondeo kolegi na awaryjnych, kawałki moto leżące na jezdni itd) nawet się nie zatrzymali. A mieli czas żeby się przyjrzeć - stali obok nas na czerwonym świetle.

To chyba tyle...

post-25997-14352513748389_thumb.jpg

Napisano

> To co mnie nieco

> zdziwiło to reakcja policja która akurat przejeżdżała: widząc że ewidentnie coś się stało

> (Mondeo kolegi na awaryjnych, kawałki moto leżące na jezdni itd) nawet się nie zatrzymali. A

> mieli czas żeby się przyjrzeć - stali obok nas na czerwonym świetle.

> To chyba tyle...

Jakby się zatrzymali, to zapewne daliby Ci pajdę i wtedy szlochałbyś, że "nikt nie wzywał a bydlaki same przyleciały do paśnika".

Zobaczyli, że dymu nie ma, to pojechali dalej. Proste.

Napisano
kapa silnika nie ruszona? to i tak masz w miare "malo" kosztowne straty i ciesz sie, ze tylko siniaki masz
Napisano
  • Autor

Niech będzie i tak - niesmak jednak pozostał. Przede wszystkim są chyba ludźmi...

Napisano
  • Autor

> kapa silnika nie ruszona?

Nie, nie ruszona.

to i tak masz w miare "malo" kosztowne straty i ciesz sie, ze tylko

> siniaki masz

Mówię sobie to samo. ok.gif

Napisano

> Jakby się zatrzymali, to zapewne daliby Ci pajdę i wtedy szlochałbyś, że "nikt nie wzywał a bydlaki

> same przyleciały do paśnika".

> Zobaczyli, że dymu nie ma, to pojechali dalej. Proste.

Czy na prawdę policja jest tylko od dawania mandatów??

Wydaje mi (wiem idealistą jestem), że normalne by było, żeby chociaż się zapytali "czy nic poważnego się nie stało, czy nie potrzeba pomocy".. Nawet do zwykłego świadka, można by się tego spodziewać a policja to jednak powinna "służyć i chronić" (chociaż chyba nie nasza)

Za granicą gdy kiedyś zmieniałem koło, to policja przejeżdżała i się zatrzymała żeby spytać czy wszystko w porządku. Ale to był prawie szwabski kraj..

Napisano

> Czy na prawdę policja jest tylko od dawania mandatów??

> Wydaje mi (wiem idealistą jestem), że normalne by było, żeby chociaż się zapytali "czy nic

> poważnego się nie stało, czy nie potrzeba pomocy"..

Podejmując w ten czy inny sposób interwencję z reguły kończy ją mandat.

Nawet w tiwi sami mówią - "Dogadujece się sami a nas tu nie było, albo byliśmy i minimum jeden dostaje pajdę.

Nawet do zwykłego świadka, można by się

> tego spodziewać a policja to jednak powinna "służyć i chronić" (chociaż chyba nie nasza)

> Za granicą gdy kiedyś zmieniałem koło, to policja przejeżdżała i się zatrzymała żeby spytać czy

> wszystko w porządku. Ale to był prawie szwabski kraj..

Te słynne "a za granicą to".

Czekam na opowieść, jak to ktoś był w potrzebie, więc go urocza policjantka zblołdżobowała...

Napisano

przed chwila przejezdzalem obok wypadku z udzialem moto i chyba trupa niesli do helikoptera - masakra, wiec sie ciesz, ze nic sie powaznego nie stalo

Napisano

> przed chwila przejezdzalem obok wypadku z udzialem moto i chyba trupa niesli do helikoptera -

> masakra, wiec sie ciesz, ze nic sie powaznego nie stalo

pod Lublinem również dziś wypadek z moto ...

kask w kawałkach frown.gif

Napisano

> przed chwila przejezdzalem obok wypadku z udzialem moto i chyba trupa niesli do helikoptera -

> masakra, wiec sie ciesz, ze nic sie powaznego nie stalo

Trupów raczej helikopterem się nie transportuje - chyba że to bardzo wypasiony coroner jest wink.gif

Jeżeli helikopter - to na pewno LPR, więc człek był wśród żywych waytogo.gif

Napisano

> To chyba tyle...

Nie było prościej poprosić kogoś, kto ma dostawczaka o pomoc w przewiezieniu moto?

Dobrze, że nic Ci się nie stało waytogo.gif

Napisano

> Trupów raczej helikopterem się nie transportuje - chyba że to bardzo wypasiony coroner jest

> Jeżeli helikopter - to na pewno LPR, więc człek był wśród żywych

jestem teraz w hiszpanii, wypadek moto + auto, ze 2 policje, 4 ambulansy, helikopter i sie nie spieszyli, wiec raczej trup - zwlaszcza ze dosc szczelnie zapakowany

Napisano
  • Autor

>wiec sie ciesz, ze nic sie powaznego nie stalo

Cieszę się. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie było prościej poprosić kogoś, kto ma dostawczaka o pomoc w przewiezieniu moto?

Niestety, nikt z moich znajomych nie ma dostawczaka. A koszt transportu moto to 200 zł.

Napisano

> Niestety, nikt z moich znajomych nie ma dostawczaka. A koszt transportu moto to 200 zł.

taniej wyszło ? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> taniej wyszło ?

Nie. Mimo to warto było spróbować.

Napisano

> Nie. Mimo to warto było spróbować.

szkoda że to Cię niczego nie nauczyło ... blush.gif

Napisano
  • Autor

> szkoda że to Cię niczego nie nauczyło ...

Wręcz przeciwnie. skromny.gif

Napisano

> taniej wyszło ?

po szkodzie to kazdy madry, tez kiedys sie holowalem na moto 15km i wyszlo taniej, bo bez gleby, wiec mozna sobie darowac umoralnianie

Napisano

> Niestety, nikt z moich znajomych nie ma dostawczaka. A koszt transportu moto to 200 zł.

do transportu nie potrzeba od razu dostawczaka: ja swoje moto po zakupie ciągałem na przyczepce, koszt wypożyczenia to (2005r.) 45zł/dobę i dało radę małym, miejskim toczydełkiem z hakiem (ujętym w profilu waytogo.gif).

powody były dwa: mojego moto w sposób tradycyjny i ujęty w przepisach (linka owinięta na kierownicy) nie da się holować (nadwozie, szyba) a zalegający śnieg i spory mróz (zakup 16.XII biglaugh.gif) nie zachęcały do jazdy... 30.GIF

Napisano
  • Autor

Zgoda, z tym że moja Alfa nie ma haka. Samochody kolegów również nie. Gdybym nie zdecydował się na holowanie moto musiałoby stać przez całą noc w mało ciekawym miejscu. A to niezbyt mi się uśmiechało. zlosnik.gif

Napisano

> szkoda że to Cię niczego nie nauczyło ...

Japier....

Normalnie KOCHAM takich radzaczy...

A dla tych, co sobie kuku na moto zrobili też masz radę Babuleńki Zosi z cyklu "bo było na motór nie wsiadać ino pieszo do kościoła iść, a tak żeś bezbożniku ryczał to i dobrze, że w drzewo przyp.., bozia pokarała!"?

Cycki mi czasem do ziemi opadają normalnie...

Napisano

> Japier....

> Normalnie KOCHAM takich radzaczy...

> A dla tych, co sobie kuku na moto zrobili też masz radę Babuleńki Zosi z cyklu "bo było na motór

> nie wsiadać ino pieszo do kościoła iść, a tak żeś bezbożniku ryczał to i dobrze, że w drzewo

> przyp.., bozia pokarała!"?

> Cycki mi czasem do ziemi opadają normalnie...

a ja kocham zjadających własne g ...aby taniej było hehe.gif

przerabiałem paru takich samochodziarzy w swojej karierze pomocnika drogowego ... sick.gif

Napisano

I to jeszcze tym er którego mi chciałeś zaoferować w przyszłym roku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> I to jeszcze tym er którego mi chciałeś zaoferować w przyszłym roku

blush.gifzlosnik.gif

Napisano

Taaaaa, teraz bedzie taniej,

PL przepisy pod tym wzgledem sa do 4 liter, w Niemczech holowanie linka jest zabronione, i chyba nie trzeba wyjasniac dlaczego.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Taaaaa, teraz bedzie taniej,

> PL przepisy pod tym wzgledem sa do 4 liter, w Niemczech holowanie linka jest zabronione, i chyba

> nie trzeba wyjasniac dlaczego.

To słabo. Nie lubię gdy państwo stara się mnie chronić żebym przypadkiem nie zrobił sobie kuku. Chcę rozbić sobie łeb - moje święte prawo. ok.gif

Napisano

> To słabo. Nie lubię gdy państwo stara się mnie chronić żebym przypadkiem nie zrobił sobie kuku.

> Chcę rozbić sobie łeb - moje święte prawo.

tylko jeszcze wcześniej wykup sobie prawdziwe ubezpieczenie ... żebym nie musiał się składać z innymi na klejenie Twojego łba ... bo takie swoje prawo chciałeś wyegzekwować brakiem myślenia ... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

Napisałem już w jednym z poprzednich postów dlaczego zdecydowałem się na holowanie. A co do płacenia za mój łeb: nie moja wina że żyjemy w państwie opiekuńczym. Osobiście wolałbym sam odpowiadać finansowo za swoje czyny.

Napisano

Żarówki w domu też nie zmieniasz, tylko wzywasz elektryka z uprawnieniami, bo a nóż kopnie Cię prąd i miliony Polaków będą płacić za Twoje utrzymanie jako warzywko?

Napisano

> Żarówki w domu też nie zmieniasz, tylko wzywasz elektryka z uprawnieniami, bo a nóż kopnie Cię prąd

> i miliony Polaków będą płacić za Twoje utrzymanie jako warzywko?

na tym poziomie dyskutować sensu nie ma facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Taaaaa, teraz bedzie taniej,

> PL przepisy pod tym wzgledem sa do 4 liter, w Niemczech holowanie linka jest zabronione, i chyba

> nie trzeba wyjasniac dlaczego.

Holowanie motocykla czy samochodu również ?

A przy pomocy drugiego motocykla od tyłu wolno holować ?

Napisano

> na tym poziomie dyskutować sensu nie ma

Ale dlaczego? Bo żresz g...., żeby było taniej? Bo nie dasz zarobić człowiekowi, który się na tym zna, czy po prostu uważasz, że nic Ci się nie stanie...

To identyczny poziom jak Twój.

Napisano

> Ale dlaczego? Bo żresz g...., żeby było taniej? Bo nie dasz zarobić człowiekowi, który się na tym

> zna, czy po prostu uważasz, że nic Ci się nie stanie...

> To identyczny poziom jak Twój.

tak masz racje , i skończmy już facepalm%5B1%5D.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.