Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamienniki zacisków.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Krew mnie zalewa w związku z hamulcami przednimi. To chyba największa bolączka wszystkich UNO poza turbo - nawet obok, w czasie pisania tego posta, jest na forum osobny wątek nt temat...

Ale do rzeczy... znowu mi się przegrzewa jedno koło, a że jedno, to wykluczam pompę, przewody elastyczne są dość nowe (mają z 1,5 roku). Jedno koło gorące, a w drugim piszczy klocek - też typowa usterka. DOŚĆ! AAAAA! Ile razy w roku można to czyścić!

Może trzeba się pozbyć tego nieszczęśliwego pomysłu z klinami w zacisku na rzecz jakiegoś "normalnego" rozwiązania.

Pytanie: Zaciski od jakich modeli pasują do UNO? Koła muszą zostać 13''. Wiem, że od Sieny z tarczami 240 mm wchodzą. Są jeszcze jakieś inne alternatywy?

Napisano

> Witam.

> Krew mnie zalewa w związku z hamulcami przednimi. To chyba największa bolączka wszystkich UNO poza

> turbo - nawet obok, w czasie pisania tego posta, jest na forum osobny wątek nt temat...

> Ale do rzeczy... znowu mi się przegrzewa jedno koło, a że jedno, to wykluczam pompę, przewody

> elastyczne są dość nowe (mają z 1,5 roku). Jedno koło gorące, a w drugim piszczy klocek - też

> typowa usterka. DOŚĆ! AAAAA! Ile razy w roku można to czyścić!

> Może trzeba się pozbyć tego nieszczęśliwego pomysłu z klinami w zacisku na rzecz jakiegoś

> "normalnego" rozwiązania.

> Pytanie: Zaciski od jakich modeli pasują do UNO? Koła muszą zostać 13''. Wiem, że od Sieny z

> tarczami 240 mm wchodzą. Są jeszcze jakieś inne alternatywy?

UT 240mm 270751858-jezyk.gif

zaloguj się na unoturbo.pl i tam poszukaj

pozdrawiam triskalion

Napisano

> Witam.

> Krew mnie zalewa w związku z hamulcami przednimi. To chyba największa bolączka wszystkich UNO poza

> turbo - nawet obok, w czasie pisania tego posta, jest na forum osobny wątek nt temat...

> Ale do rzeczy... znowu mi się przegrzewa jedno koło, a że jedno, to wykluczam pompę, przewody

> elastyczne są dość nowe (mają z 1,5 roku). Jedno koło gorące, a w drugim piszczy klocek - też

> Może trzeba się pozbyć tego nieszczęśliwego pomysłu z klinami w zacisku na rzecz jakiegoś

> Pytanie: Zaciski od jakich modeli pasują do UNO? Koła muszą zostać 13''. Wiem, że od Sieny z

powinny pasować z tipo tam też są 240, ale osobiście polecam te ze sieny/ palio, sam ostatnio je założyłem i jestem z nich bardzo zadowolony.

a tak to wygląda u mnie w uno

foto hamulców

Napisano

Ciekawostka - w Uno 900 miałem też problemy z zaciskami - przekaszały się i blokowały tłoczki. A w 1,4 zero problemów, a zaciski chyba takie same.

Napisano
  • Autor

> powinny pasować z tipo tam też są 240, ale osobiście polecam te ze sieny/ palio, sam ostatnio je

> założyłem i jestem z nich bardzo zadowolony.

> a tak to wygląda u mnie w uno

> foto hamulców

Czy dobrze widzę, że to jest wentylowana tarcza? ... i że nie ma osłony od wewnętrznej strony?

Kolega założył nowe zaciski, czy są tak ładnie wyczyszczone?

Napisano

miałem to samo ale zakupiłem nowe zaciski do uno i od tej pory wszystko jest ok ok.gif

Napisano

> Czy dobrze widzę, że to jest wentylowana tarcza? ... i że nie ma osłony od wewnętrznej strony?

> Kolega założył nowe zaciski, czy są tak ładnie wyczyszczone?

tak jest to tarcza wentylowana, zaciski są wyczyszczone i pomalowane, mają nowe tłoczki. klocki mają kabel do podłączenia kontrolki którą będę dorabiać w najbliższym czasie. Nie ma osłony tarczy, nie zakładałem bo i tak by niewiele osłaniały i trzeba by było ciąć te oryginalne co były

Napisano

szukaj kompletu od uno 1,7d lub:

tarcze z uno 1,7d , klocki i zaciski z cienkiego czy seja.

pozdr

Napisano

wybór masz sporawy:

- 240 lite z fiata punto/uno D/cc/sc

- 240 wentylowane z fiata UT/punto/siena/palio

Napisano
  • Autor

> szukaj kompletu od uno 1,7d lub:

> tarcze z uno 1,7d , klocki i zaciski z cienkiego czy seja.

> pozdr

Hmmm... ale to tarcze z seicento nie pasują?

Z tego co poszperałem, to punto ma taki sam zacisk jak w seicento (przynajmniej niektóre modele). Zestaw z punto będzie pasował? Od czego to zależy? Czy nie wystarczy, że będzie pasował sposób montażu do zwrotnicy?

Napisano
  • Autor

> wybór masz sporawy:

> - 240 lite z fiata punto/uno D/cc/sc

> - 240 wentylowane z fiata UT/punto/siena/palio

O dzięki, liczyłem na spore możliwości...

A czy ktoś może wie, które omijać? Któreś są wadliwe?

Napisano

> Witam.

Mam ten sam problem i chyba jednak zmienie nowe tarcze i zaciski... sick.gif

Napisano

z wymienionych lepiej mieć wentylowane niż lite, niemniej przy uno seryjnym nie poczujesz różnicy smile.gif

ps. daj fele 14'tki i 257 :D

Napisano

> z wymienionych lepiej mieć wentylowane niż lite, niemniej przy uno seryjnym nie poczujesz różnicy

lite z dobrym klockiem daja rade bez przegięć ok.gif

Napisano

musi być taki sam rozstaw śrub w jarzmie i to chyba powinno wystarczyć, ogólnie hamulce z fiata powinny pasować do innego fiata ale nie jestem tego pewny

Napisano

> Hmmm... ale to tarcze z seicento nie pasują?

nie - bo mają inną wysokość.

w uno inna jest odległość od płaszczyzny mocowania tarczy do płaszczyzny mocowania jarzma zacisku.

> Z tego co poszperałem, to punto ma taki sam zacisk jak w seicento (przynajmniej niektóre modele).

> Zestaw z punto będzie pasował? Od czego to zależy? Czy nie wystarczy, że będzie pasował sposób

> montażu do zwrotnicy?

Punto ma taką odległość mocowania jak seicento.

Napisano

>Jedno koło gorące, a w drugim piszczy klocek - też typowa usterka.

U mnie winny był tłoczek w zacisku. Nie było wżerów lub coś podobnego. Po prostu był za ciasny. Złożyłem tłoczek z innego zacisku i jak ręką odjął. wink.gif

Napisano

Hello !!!

Co do wężyków jeśli mają 1,5 roku to mogą już wymagać wymiany teraz często sie zdaża że kiepskiej jakości sprzedają a wężyki to najczestrza przyczyna zapiekania sie hamulców a tu masz manuala jak wymienić na 257 z palio wentylowane

http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,753.html

Napisano
  • Autor

> Hello !!!

> Co do wężyków jeśli mają 1,5 roku to mogą już wymagać wymiany teraz często sie zdaża że kiepskiej

> jakości sprzedają a wężyki to najczestrza przyczyna zapiekania sie hamulców a tu masz manuala

> jak wymienić na 257 z palio wentylowane

> http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,753.html

Cholera... myślałem, że przewodami elastycznymi trzeba sie zajmować raz na 10 lat... ale niestety tak jak ze wszystkimi (prawie) częściami teraz - oryginał 10 lat, po wymianie co 1 rok.

Dzięki za linka, fele muszą zostać 13'', więc już zamówiłem zaciski do tarcz 240x12 mm.

Pozdro!

Napisano
  • Autor

> wybór masz sporawy:

> - 240 lite z fiata punto/uno D/cc/sc

> - 240 wentylowane z fiata UT/punto/siena/palio

Przyszły do mnie właśnie zaciski z sieniy 240x12 (lite) i tak wstępnie przymierzyłem... w sumie do tarcz 227mm z UNO pasują... Tyle, że wg sprzedawców wysokość tarczy z UNO to 35 mm, a te ze sieny 46,5mm... czyżby wtopa? Wygląda na to, że tarcza przesunie mi się o jakieś 10 mm! F...K!

Pytanie - czy ktoś zakłada lite ze sieny? Bo mnie się wydaje, że nie wejdą.

I jeszczce pytania:

Czy w sienie chamulce wentylowane/lite były wymienne?

Czy w siena i uno płasczyzny mocowania zacisku są takie same?

Zdesperowany i sfrustrowany pozdrawiam!

Napisano

ja mam ze sieny założone 240 wentylowane i wszystko pasowało tak jak powinno, wszystko dobrze działa

Napisano
  • Autor

Wszystko się wyjaśniło. Problemem był dość powszechny rysunek z wymiarami tarczy 227 mm:

f1.jpeg

Ma on niewłaściwy wymiar wysokości. Prawidłowo powinno być tak (i potwierdzają to pomiary):

t.jpg

Gdy się to zestawi z wymiarami tarczy do Sieny i z tym, że oba jarzma (to od UNO i Sieny) mają szczelinę na tarczę w tym samym miejscu, wszystko wygląda OK.

s.jpeg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.