Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Problem z układem zapłonowym...

Featured Replies

Napisano

Witam Sz. Forumowiczów i Forumowiczki!!! wink.gif

Mam Astrę F rocznik '93 z silnikiem C16NZ i instalacją LPG.

Moja "Asia" ma problemy z odpalaniem. Myślałem, że jest to związane z kablami WN i świecami, ale po wymianie nadal występują problemy.

Odpalam bryczkę tylko "na pych". Jak mi już odpali, to wchodzi na wysokie obroty, z których ni cholery nie chce zejść. Poza tym jak już odpalę to w przeciągu kilku do kilkunastu godzin ponownie odpalę bez problemu.

Jeszcze jest jeden niepokojący objaw... W czasie jazdy "strzela mi silnik", jakby co jakiś czas iskra nie dochodziła, ale przecież przewody i świece wymieniłem. confused.gif

Może ktoś z koleżeństwa ma jakiegoś pomysła??

Napisano

Zakrecic zawor od gazu na zbiorniku, pojezdzic na benzynie i zobaczyc co sie bedzie dzialo.

Z opisu ciezko dac od razu recepte.

Napisano

> Jeszcze jest jeden niepokojący objaw... W czasie jazdy "strzela mi silnik", jakby co jakiś czas

> iskra nie dochodziła, ale przecież przewody i świece wymieniłem.

> Może ktoś z koleżeństwa ma jakiegoś pomysła??

Mało danych.

Gaz 1 czy 2 gen hmm.gif

kopułka sprawdzona hmm.gif

Napisano

> Mało danych.

> Gaz 1 czy 2 gen

> kopułka sprawdzona

Niech też jeszcze sprawdzi moduł zapłonu - ten pod kopułką i rozdzielaczem oraz zerknie na map sensor czy daje dobre odczyty.

Napisano
  • Autor

> Zakrecic zawor od gazu na zbiorniku, pojezdzic na benzynie i zobaczyc co sie bedzie dzialo.

> Z opisu ciezko dac od razu recepte.

Teraz jeżdżę tylko na benzynie...

Napisano
  • Autor

> Mało danych.

> Gaz 1 czy 2 gen

> kopułka sprawdzona

Gaz chyba jest 2 generacji, bo mogę (a właściwie mogłem) odpalać na gazie.

Kopułkę miałem wymienioną.

Napisano
  • Autor

> Niech też jeszcze sprawdzi moduł zapłonu - ten pod kopułką i rozdzielaczem oraz zerknie na map

> sensor czy daje dobre odczyty.

W jaki sposób mam sprawdzić ten moduł zapłonu??

Poza tym co to jest ten "map sensor"??

Przepraszam, że zadaję te pytania, ale jestem zupełnym lajkonikiem w tych sprawach... wink.gif

Napisano

> Gaz chyba jest 2 generacji, bo mogę (a właściwie mogłem) odpalać na gazie.

Mam sekwencję ( 4 genearcja ) i też mogę odpalić auto na gazie

...

Dla pewności o masz zamontowane w aucie zrób foty instalacji i wstaw na forum.

Napisano

> W jaki sposób mam sprawdzić ten moduł zapłonu??

Zdejmij kopułkę, zobaczysz moduł z doprowadzonymi do niego kabelkami. Te kabelki lubią obłazić z izolacji. Robią się zwarcia i dzieją cuda.

> Poza tym co to jest ten "map sensor"??

To czujnik mierzący podciśnienie w kolektorze dolotowym.

To to czarne pudełko z rurką i wtyczką zaczepione o krawędź blachy:

fot457.jpg.

Odłącz akumulator na minutkę i wtedy spróbuj odpalić.

Kol. JerryG1 mówiąc o zakręceniu butli miał na myśli to, że nawet jeśli jeździsz na benzynie, to - w przypadku nieszczelności instalacji - gaz może dostawać się do kolektora. Powoduje to problemy z odpalaniem i strzelanie w wydech. Zakręcisz butlę, będziesz miał pewność, że gaz nie wycieka.

Do dalszej diagnostyki przydał by się miernik pokazujący napięcie z sondy lambda (czujnik tlenu w spalinach wkręcony w kolektor wydechowy). Bez tego trudno określić skład mieszanki.

Napisano
  • Autor

Pójdę na parking, porobię zdjęcia i umieszczę w wątku.

Dzięki wszystkim za sugestie! smile.gif

Napisano
  • Autor

Moja instalacja gazowa:

post-146708-14352513849491_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Mój Map Sensor:

post-146708-14352513850197_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Z moich pobieżnych oględzin wynikło:

1. Jak zdjąłem osłonę kopułki, to kostka (której już na zdjęciu nie ma) rozsypała mi się w palcach, założyłem więc kabelki bez niej.

2. Jak mam sprawdzić odczyty Map Sensora?? confused.gif

3. Gdzie zakręca się zawór gazu?? mlot.gif

Na dzień dzisiejszy to ja muszę zacząć go chociaż odpalać, a później będę kombinował, co dalej z tym gazem...

Napisano

Butle z gazem zapewne masz w bagażniku wink.gif

Jak masz w miejscu koła, to ściągasz dekielek (w śruby najczęściej motylkowe) i tam pod nim masz śrubę zakręcającą gaz

Co do mam sensora to się nie wypowiem, bo nigdy dziada nie musiałem sprawdzać

Napisano
  • Autor

Ja mam dużą butlę w bagażniku...

Nie wiem czy ten zawór czasami nie jest przy wskaźniku zapełnienia...

Napisano

Dokładnie, taka okrągła śrubka którą trzeba zakręcić w prawo (palcami, nie kluczami i żabką wink.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie, taka okrągła śrubka którą trzeba zakręcić w prawo (palcami, nie kluczami i żabką

Dzięks!

Napisano

W przyklejonym wątku "ZANIM NAPISZESZ - PRZECZYTAJ!!!" jest instrukcja jak dodawać obrazki do postów. Kilka obrazków w jednym poście również wink.gif Masz okazję potrenować wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Obiecuję, że się poprawię... wink.gif

Napisano
  • Autor

> Reduktor w poprzek

> Kliken sie bitte .

Ja w ogóle nie mogę odpalić, więc nie mam jak dokonać tych pomiarów... frown.gif

Napisano

> Ja w ogóle nie mogę odpalić, więc nie mam jak dokonać tych pomiarów...

To nie dokonuj. Silnik powinien odpalić i bez tego czujnika.

Napisano
  • Autor

> To nie dokonuj. Silnik powinien odpalić i bez tego czujnika.

Ale mi w ogóle nie odpala i co mam zrobić, żeby w końcu odpalił??

Napisano

Zdejmij czarną faję, którą jest nakryta przepustnica (tą z rurą od filtra powietrza). Niech ktoś kręci rozrusznikiem, a Ty patrz czy wtryskiwacz strzela na przepustnicę drobnymi kropelkami paliwa.

Wykręć świecę, wsadź ją w fajkę, dotknij głowicy i podczas kręcenia obserwuj czy jest na świeczce iskra.

Napisano

> Ale mi w ogóle nie odpala i co mam zrobić, żeby w końcu odpalił??

Wymien (na nowy lub uzywany sprawny) modul zaplonowy...

Pozdrawiam

Napisano

Mam c16nz i od tygodnia mam problem z odpalaniem, ale jak już odpali to jedzie i 500km (właśnie wróciłem z wakacji). Problem z odpalaniem polega na tym że odpala i po 0,5 sek gaśnie. Jak włącze i wyłącze alarm to odpala (może to zbieg okoliczności) No więc wywaliłem alarm i zwarłem kable od odcięcia zapłonu - 3 dni odpalał ok) i znowu to samo. Kable świece kopułka palec - 3 lata, oleje filtry rok

Ale zauważyłem przebicie na kablu WN głównym od cewki był na zetknięciu z innym kabelkiem biały nalot. Kabel WN jest już nowy.

Astra na razie odpala ALE niepokoi mnie nalot (to nie kurz) na cewce taki sam był na kablu.

Cewka mierzona wg instrukcji i jest wszystko ok. cewka.JPG

Napisano

Sprawdź wieczorem czy nie wali tamtędy iskra między plastikiem i metalem.

Napisano

> Sprawdź wieczorem czy nie wali tamtędy iskra między plastikiem i metalem.

No tak, iluminacja że hej, mimo to odpalił i pracował równo. Teraz tylko nową cewkę pacjentowi zapodać i będzie żył.

Dzięki za podpowiedź.

Co dwie głowy to nie jedna, a co trzy to nie dwie 20.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Drodzy Panowie!

Wczoraj w końcu znalazłem chwilkę czasu by pogrzebać przy samochodzie.

Najpierw pomierzyłem cewkę wysokiego napięcia i okazało się, że jest OK.

Później zdjąłem kabel WN ze świecą i sprawdziłem, czy jest iskra... No i była.

Okazało się, że przy kablu pomiędzy akumulatorem a cewką wysokiego napięcia było sztukowanie, tzn. podłączono zasilanie układu gazowego (przepraszam za moje fachowe słownictwo wink.gif). Właśnie tam mogły nastąpić przerwy w zasilaniu i dlatego też przestało działać mi zasilanie gazem.

Przekręciłem zapłon i odpalił!!! yay.gif

Teraz muszę jeszcze się gdzieś dalej przejechać, by sprawdzić czy nadal pracuje tylko na wysokich obrotach i czy dalej "strzela".

Dziękuję wszystkim za wsparcie i cenne rady, których mi udzieliliście. 20.GIF

Później napiszę czy objawy wysokich obrotów i strzelania silnika znikły.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dawno nie pisałem, bo trochę jeszcze powalczyłem...

Tak jak pisałem, po tym jak udało mi się wreszcie uruchomic silnik, miałem wysokie obroty. Wyjąłem silnik krokowy biegu jałowego, żeby go wyczyścic. W czasie czyszczenia, zauważyłem, że on w ogóle nie chodzi i ma pęknięty gwint przy sprężynce. Jak wsadziłem go z powrotem to miał bardzo niskie obroty. Wymieniłem "krokowca" i silnik "wszedł" na bardzo wysokie obroty. Zajrzałem do przepustnicy, wyczyściłem ją i nadal nic. Gdy zakładałem "fajkę" zauważyłem, że jeden z kabli od czujnika położenia przepustnicy jest przełamany na skutek przygniecenia. Musiało się to stac dawno, bo był zaśniedziały i dopiero teraz się ułamał. Gdy go "zasztukowałem" stał się cud. blagam.gif

Obroty silnika na biegu jałowym znacznie spadły. Poza tym silnik zaczął odpalac od pierwszego razu!!!! yay.gif

Silnik, po tych wszystkich moich działaniach też przestał strzelac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.