Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po przeglądzie po 90kkm

Featured Replies

Napisano

A właściwie to już po prawie 91 000 km, bo przez wakacyjne rozjazdy nie było kiedy zrobić wymiany oleju. zlosnik.gif

5 lat, 91 tys km i okazało się, że w zawieszeniu nie ma nic do wymiany, mimo, że czasem na większej nierówności coś stuknie hmm.gif

Z tyłu zostały wymienione fabryczne klocki, które miały po 1-1,5 mm okładziny.

Oleju nie bierze praktycznie nic. Przez 3 lata ASO lało GM 5W30, ostatnie dwa lata mechanik leje 5W50 Mobila.

Na gwarancji parę rzeczy wymieniono, ale już po gwarancji jedyną usterkę zgłosił EGR - został oczyszczony i dalej działa. Oby tak dalej.

W środku "nic nie puka, nic nie stuka" na tyle, że ktoś z pasażerów ostatnio pochwalił ciszę w aucie hehe.gif

Z niedomagających rzeczy są dwie. Jedna typowa, druga zagadkowa.

Typowy jest panel sterowania klimą, bo czasem klima nie włącza się i trzeba pokręcić nawiewem do 4 aby zaskoczyła. Zbieram się, aby ten panel oczyścić i przelutować styki old.gif

Zagadkowe natomiast jest poszarpywanie przy puszczeniu gazu i przejściu do hamowania silnikiem, a także po ponownym delikatnym dodaniu gazu. Szczególnie gdy jest ciepło, silnik rozgrzany i włączona klima. Podejrzenia są różne. Ale ostatnio skłaniam się w diagnozie albo ku EGR albo poduszce pod skrzynią, która to podobno jest hydrauliczna ...

Jeszcze przegląd w stacji diagnostycznej i jedziemy dalej w 6 rok eksploatacji smile.gif

Napisano

> A właściwie to już po prawie 91 000 km

> (...)

> W środku "nic nie puka, nic nie stuka" na tyle, że ktoś z pasażerów ostatnio pochwalił ciszę w

> aucie

A nie mówiłem, że te auta są trwałe i bezawaryjne?

> (...)

> Zagadkowe natomiast jest poszarpywanie przy puszczeniu gazu i przejściu do hamowania silnikiem, a

> także po ponownym delikatnym dodaniu gazu. Szczególnie gdy jest ciepło, silnik rozgrzany i

> włączona klima. Podejrzenia są różne. Ale ostatnio skłaniam się w diagnozie albo ku EGR albo

> poduszce pod skrzynią, która to podobno jest hydrauliczna ...

> Jeszcze przegląd w stacji diagnostycznej i jedziemy dalej w 6 rok eksploatacji

Nie jestem pewien czy w Lacetti też to występuje, ale podobne objawy w Lanosie i Nubirze generowały trzy rzeczy:

1. Zabrudzony silniczek krokowy

2. Brak styku na wiązce sterującej silnikiem

3. Niedostateczne/skorodowane podłączenie silnika do masy

Napisano
  • Autor

> A nie mówiłem, że te auta są trwałe i bezawaryjne?

> Nie jestem pewien czy w Lacetti też to występuje, ale podobne objawy w Lanosie i Nubirze generowały

> trzy rzeczy:

> 1. Zabrudzony silniczek krokowy

Tu jest silnik krokowy sterujący wychyleniem przepustnicy.

> 2. Brak styku na wiązce sterującej silnikiem

> 3. Niedostateczne/skorodowane podłączenie silnika do masy

To warto posprawdzać.

Napisano

> Tu jest silnik krokowy sterujący wychyleniem przepustnicy.

Mógł się zasyfić i on i przepustnica. W Daewoo też się brudziła.

> To warto posprawdzać.

Zwłaszcza że to dużo łatwiej zdiagnozować i naprawić niż poduszki.

Napisano

> Zagadkowe natomiast jest poszarpywanie przy puszczeniu gazu i przejściu do hamowania silnikiem, a

> także po ponownym delikatnym dodaniu gazu. Szczególnie gdy jest ciepło, silnik rozgrzany i

> włączona klima. Podejrzenia są różne. Ale ostatnio skłaniam się w diagnozie albo ku EGR

Sprawsz połączenie czujnika cisnienia MAP z kolektorem dolotowym,u mnie gumowa rurka kruszyla sie w palcach.Po wymianie szarpanie ustało.

Napisano
  • Autor

> Sprawsz połączenie czujnika cisnienia MAP z kolektorem dolotowym,u mnie gumowa rurka kruszyla sie w

> palcach.Po wymianie szarpanie ustało.

Rurki kiedyś sprawdzałem, ale jeszcze popatrzę.

Napisano
  • Autor

> Po co taki gęsty olej lejesz?

Ja nie leję. Mechanik leje. Nie wnikam. Auto dobrze jeździ. To samo leje też do diesla w Yarisie, mimo, że tam też producent zaleca 5W30.

5W50 powinien w niskich temp. zachowywać się tak samo jak 5W30. Dopiero w wysokich powinien być gęstszy.

Napisano

> Ja nie leję. Mechanik leje. Nie wnikam. Auto dobrze jeździ. To samo leje też do diesla w Yarisie,

> mimo, że tam też producent zaleca 5W30.

> 5W50 powinien w niskich temp. zachowywać się tak samo jak 5W30. Dopiero w wysokich powinien być

> gęstszy.

Czyli przy temperaturze pracy silnika.

Napisano

> Nie zauważyłem negatywnych objawów, ani zwiększonego spalania. A silnik pracuje ciszej na Mobilu

> 5W50 w stosunku do GM 5W30.

Ja się pewnie nie znam, ale producenci mają pewnie jakieś powody by zalecać daną gęstość oleju a nie inną.

Zużycie paliwa - podobno między 5W50 a 5W20 jest różnica rzędu 2-3% = niewyczuwalna.

Napisano

> Ja się pewnie nie znam, ale producenci mają pewnie jakieś powody by zalecać daną gęstość oleju a

> nie inną.

> Zużycie paliwa - podobno między 5W50 a 5W20 jest różnica rzędu 2-3% = niewyczuwalna.

W Aveo pomiedzy 5W50 a 5W30 bez mala 2l roznicy w spalaniu.

Napisano

> W Aveo pomiedzy 5W50 a 5W30 bez mala 2l roznicy w spalaniu.

Trudno mi w to uwierzyć, choć z drughiej strony w małym i słabym silniku opory silnika stanowią większy procent wszystkich oporów niż w dużym.

Ciekawe czy w pojeździe założyciela wątku spadłoby o litr czy mniej.

Napisano

Jakaś pomyłka w liczeniu bo lejąc nawet 10w60 nie miałem różnicy w spalaniu

Napisano
  • Autor

> Trudno mi w to uwierzyć, choć z drughiej strony w małym i słabym silniku opory silnika stanowią

> większy procent wszystkich oporów niż w dużym.

> Ciekawe czy w pojeździe założyciela wątku spadłoby o litr czy mniej.

Nie zauważyłem w swoich notowaniach.

http://rwicik.republika.pl/GM_L.xls

spalanie uśrednione po każdym przeglądzie

na początku lany 5W30 po 3 latach 5W50

Nawet widać lekki spadek na 5W50 zlosnik.gif

Napisano

Absolutnie niemożliwe no.gifsick.gif Nie wiem skąd masz takie dane ale musiał być okrutny błąd w metodologii badania... old.gif

No chyba że na 1000 km hehe.gif

Napisano

> mechanik leje

> 5W50 Mobila.

> Po co taki gęsty olej lejesz?

Oznaczenie 5W/50 odnosi się do lepkości smile.gif.

Gęstość natomiast to zupełnie inne pojęcie fizyko-chemiczne i z lepkością nie należy go mylić bo to nie to samo.

Napisano

A może olej zamieniłeś na smar ??

W bajki nie wierzę !!!

Napisano

w piątek miałem jeszcze badania techniczne i nawet przeszedł lacetti tongue.gif

przy okazji obejrzałem cruza 5d ltz (bagażnik na papierze duży ale w rzeczywistości tylko ciut większy niż w lacetti 5d), oraz orlando (chyba wersja podstawowa bo plastiki że ho ho, wykładzina podłogowa jak w polonezie, gdzieniegdzie plastiki źle spasowane i bagażnik mały jak na mini vana)

Napisano

> orlando (chyba wersja podstawowa bo plastiki że ho ho,

> wykładzina podłogowa jak w polonezie, gdzieniegdzie plastiki źle spasowane i bagażnik mały jak

> na mini vana)

Właśnie miałem napisać, że Orlando ma dziwnie tandetne wnętrze. Niby bazuje na Cruze a plastiki jak w starym Aveo tongue.gif

Napisano

> Właśnie miałem napisać, że Orlando ma dziwnie tandetne wnętrze. Niby bazuje na Cruze a plastiki jak

> w starym Aveo

teraz widać na czym zaoszczędzili aby cena była przystępna hehe.gif

Napisano

> Jakaś pomyłka w liczeniu bo lejąc nawet 10w60 nie miałem różnicy w spalaniu

Zadna pomylka stary olej 5w50 a zmiana na nowy 5w30 i byla kolosalna roznica oczywiscie zasyfiony filtr powietrza tez robil swoje. Silnik 1.48V.

Napisano

> Zadna pomylka stary olej 5w50 a zmiana na nowy 5w30 i byla kolosalna roznica oczywiscie zasyfiony

> filtr powietrza tez robil swoje. Silnik 1.48V.

Tu jest odpowiedź wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.