Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi 2.5TDI V6

Featured Replies

Napisano

250 kkm przejechane i znajomy sie pyta jaki olej wlać do silnika facepalm%5B1%5D.gif Poradziłem mu szklaną kulę, ale .... no coś trzeba wlać. Auto sprowadzone oczywiście, stan całkiem całkiem i to tyle co wiadomo zlosnik.gif Aaa, skrzynia to automat jakiś zlosnik.gif

Napisano

> 250 kkm przejechane i znajomy sie pyta jaki olej wlać Poradziłem mu szklaną kulę, ale .... no coś

> trzeba wlać. Auto sprowadzone oczywiście, stan całkiem całkiem i to tyle co wiadomo Aaa,

> skrzynia to automat jakiś

A pytasz o olej do skrzyni czy silnika.

Napisano
  • Autor

> A pytasz o olej do skrzyni czy silnika.

Słusznie - do silnika

Napisano

> Słusznie - do silnika

Ja wlalbym cos spelniajacego odpowiednia norme VW oczywiscie syntetyk.

Napisano
  • Autor

> Ja wlalbym cos spelniajacego odpowiednia norme VW oczywiscie syntetyk.

Czyli cokolwiek syntetycznego 505.00 ?

Napisano

> Czyli cokolwiek syntetycznego 505.00 ?

Skoro niewiadomo co było, to tak bym sie zachował. Wybrał olej spełniajacy wymaganą normę, firma to już osobista preferencja.

Napisano

> 250 kkm przejechane i znajomy sie pyta jaki olej wlać do silnika Poradziłem mu szklaną kulę, ale

> .... no coś trzeba wlać. Auto sprowadzone oczywiście, stan całkiem całkiem i to tyle co

> wiadomo Aaa, skrzynia to automat jakiś

Słusznie, niech wleje coś co spełnia normę. Wszystko byle nie Castrol wink.gif

Napisano

> Słusznie, niech wleje coś co spełnia normę. Wszystko byle nie Castrol

A co masz do Castrola zlosnik.gif bo własnie nieraz ciężko mi zrozumieć te preferencje marki. jedni tylko nie mobil inni tylko nie castrol tongue.gif

Napisano

> A co masz do Castrola bo własnie nieraz ciężko mi zrozumieć te preferencje marki. jedni tylko nie

> mobil inni tylko nie castrol

bo to najczesciej podrabiane oleje?

Napisano

> bo to najczesciej podrabiane oleje?

No tak, ale jak ktos kupuje Castrola za polowe jego ceny i pozniej narzeka na ten olej twierdząc, że castrol jest do bani. To dziwie sie dlaczego tak jest .

Jezdzilem duzo na magnatecu i silnik czysciutenki a auto mialo juz sporo nalotu.

Napisano

> No tak, ale jak ktos kupuje Castrola za polowe jego ceny i pozniej narzeka na ten olej twierdząc,

> że castrol jest do bani. To dziwie sie dlaczego tak jest .

> Jezdzilem duzo na magnatecu i silnik czysciutenki a auto mialo juz sporo nalotu.

No to powiem ci tak. Nawet producent w tej chwili nie jest w stanie odróżnić czy jest to oryginał czy podróbka. Dopiero po badaniach laboratoryjnych można to stwierdzić.

Castrol to największy syf. Zaraz za nim jest mobil. Mam znajomego który robi testy olejów. W każdym serwisie jak jest to prosi o próbki. Czy beczka czy pojemnik 5l. Wszędzie te oleje wypadają najgorzej.

A wbrew pozorom dobrze wypada lotos. Ale tylko w bańkach 5l bo z beczki też mówi że syf za kazdym razem.

Napisano

> 250 kkm przejechane i znajomy sie pyta jaki olej wlać do silnika Poradziłem mu szklaną kulę, ale

> .... no coś trzeba wlać. Auto sprowadzone oczywiście, stan całkiem całkiem i to tyle co

> wiadomo Aaa, skrzynia to automat jakiś

w tym silniku dosyc istotna jest jakosc oleju i wymiany co 15kkm

Motul ok.gif

zainteresowalbym sie bardziej olejem w skrzyni

jesli dawno/nigdy nie byl wymieniany to jest ryzyko wymiany (czytalem o kilku skrzyniach, ktore padly wlasnie po wymianie jak wczesniej nie bylo serwisow)

do skrzyni tylko olej oryginalny z ASO!!! (podobno jest to olej Esso i mozna go taniej kupic wlasnie pod ta marka, ale trzeba dokladny numerek znac - do ustaleniach na forach)

edit. nie napisales jaki automat bo zatopnialem, ze do niektorych wersji byl to Multitronic. To co wyzej napislem jest o Tiptronicu.

W Multi tez trzeba olej wymieniac, ale juz nie wiem co i jak.

Napisano
  • Autor

> w tym silniku dosyc istotna jest jakosc oleju i wymiany co 15kkm

> Motul

> zainteresowalbym sie bardziej olejem w skrzyni

> jesli dawno/nigdy nie byl wymieniany to jest ryzyko wymiany (czytalem o kilku skrzyniach, ktore

> padly wlasnie po wymianie jak wczesniej nie bylo serwisow)

> do skrzyni tylko olej oryginalny z ASO!!! (podobno jest to olej Esso i mozna go taniej kupic

> wlasnie pod ta marka, ale trzeba dokladny numerek znac - do ustaleniach na forach)

> edit. nie napisales jaki automat bo zatopnialem, ze do niektorych wersji byl to Multitronic. To co

> wyzej napislem jest o Tiptronicu.

> W Multi tez trzeba olej wymieniac, ale juz nie wiem co i jak.

Czekaj, skrzynia chyba Tiptronic hmm.gif Podobno 10 litrów oleju do niej trzeba icon_eek.gif

Napisano

> No to powiem ci tak. Nawet producent w tej chwili nie jest w stanie odróżnić czy jest to oryginał

> czy podróbka. Dopiero po badaniach laboratoryjnych można to stwierdzić.

> Castrol to największy syf. Zaraz za nim jest mobil. Mam znajomego który robi testy olejów. W każdym

> serwisie jak jest to prosi o próbki. Czy beczka czy pojemnik 5l. Wszędzie te oleje wypadają

> najgorzej.

> A wbrew pozorom dobrze wypada lotos. Ale tylko w bańkach 5l bo z beczki też mówi że syf za kazdym

> razem.

Ja nie badam olejow w laboratorium, jezdze na nich. Jeszcze nie trafilem na trefny naszczescie. Do tej pory uzywalem mobila castrola i oplowskiego oryginalnego oleju.

Silniki nie braly oleju i bylem zadowolony.

Napisano

> Ja nie badam olejow w laboratorium, jezdze na nich. Jeszcze nie trafilem na trefny naszczescie. Do

> tej pory uzywalem mobila castrola i oplowskiego oryginalnego oleju.

> Silniki nie braly oleju i bylem zadowolony.

a skąd możesz wiedzieć ze nie trafiłes na trefny???

niektórzy nie zmieniają i jeżdżą blush.gif

Napisano

> Ja nie badam olejow w laboratorium, jezdze na nich. Jeszcze nie trafilem na trefny naszczescie. Do

> tej pory uzywalem mobila castrola i oplowskiego oryginalnego oleju.

> Silniki nie braly oleju i bylem zadowolony.

Ale spoko. Ja po prostu mówię jak to wygląda z drugiej strony.

I ciesze się że jeździcie na tym na czym jeździcie. Ja mam przynajmniej co robić wink.gif

Napisano

> A wbrew pozorom dobrze wypada lotos. Ale tylko w bańkach 5l bo z beczki też mówi że syf za kazdym

> razem.

porównanie Twojego Lotosa Dynamica do Mobila SHC formula LD

pierwsza fota (170kkm), to głowica Punto I 1.2 16V (miałem go od nowości)

2d9bdd293dea69fa.jpg

druga fota (146kkm), głowica A4 1.8T (140kkm) tydzień po zakupie

ce37e8c1386ab73d.jpg

Zachwalaj dalej claps.gif

Napisano

> porównanie Twojego Lotosa Dynamica do Mobila SHC formula LD

> pierwsza fota (170kkm), to głowica Punto I 1.2 16V (miałem go od nowości)

> druga fota (146kkm), głowica A4 1.8T (140kkm) tydzień po zakupie

> Zachwalaj dalej

Wiesz ja mam to gdzieś. Jeżdżę na olejach wysokiej jakości. Nie dlatego że ktoś tak reklamuje i mówi że jest cacy. Ale dlatego że wiem jak spisują się auta które na tych olejach śmigają. Lotosy castrole czy inne mobile od sporego już czasu już dla mnie nie istnieją. Wlewam to tylko jak klient to przyniesie bo gdzies tam ma 10zł taniej na bańce hehe.gif

Lejcie castrole , mobile i co tam jeszcze jest w tej komercyjnej gnojówce. Muszę jakoś zarobić na chleb. A takie oleje mi to ułatwiają.

Kończę ten temat bo widzę że coponiektórym ciśnienie już skacze wink.gif

Pozdro.

Napisano

> Wiesz ja mam to gdzieś. Jeżdżę na olejach wysokiej jakości. Nie dlatego że ktoś tak reklamuje i

> mówi że jest cacy. Ale dlatego że wiem jak spisują się auta które na tych olejach śmigają.

> Lotosy castrole czy inne mobile od sporego już czasu już dla mnie nie istnieją. Wlewam to

> tylko jak klient to przyniesie bo gdzies tam ma 10zł taniej na bańce

> Lejcie castrole , mobile i co tam jeszcze jest w tej komercyjnej gnojówce. Muszę jakoś zarobić na

> chleb. A takie oleje mi to ułatwiają.

> Kończę ten temat bo widzę że coponiektórym ciśnienie już skacze

> Pozdro.

Jak zaczales to opisz szkodliwy wpluw mobila lub castrola na silnik w samochodzie. Bo ja jestem bardzo ciekaw, noz widelec zmienie olej.

Napisano

> Jak zaczales to opisz szkodliwy wpluw mobila lub castrola na silnik w samochodzie. Bo ja jestem

> bardzo ciekaw, noz widelec zmienie olej.

Jestem na etapie wymiany oleju... Do tej poty jeżdziłem na mobilu. Motulaw Kielcach nie uświadczysz - przez allegrokupowac nie chcę.

Co w trakim razie poleciłbyś do tedeika na pompkach (BKE).

Napisano

> Jestem na etapie wymiany oleju... Do tej poty jeżdziłem na mobilu. Motulaw Kielcach nie uświadczysz

> - przez allegrokupowac nie chcę.

> Co w trakim razie poleciłbyś do tedeika na pompkach (BKE).

A coz ja moge polecić badań, żadnych na olejach nie robie i mam swoje zdanie na ich temat.

Zastanawiam sie tylko, jakie badania przeprowadzane były na olejach, że kolega pisze mobil i castrol syf.

Mam do dyspozycji laboratorium i troszke sprzetu wiec gdy dowiem się o jakie parametry chodzi to może będą u nas możliwości sprawdzenia tego i porównania.

Ja obecnie też jeżdze na mobilu, kolega na motulu ja zrobiłem na nim już 60tys.km nic sie nie popsuło, turbo żyje, moc trzyma. U kolegi podobnie. Wiec gdzie te róznice, fakt nie jeździmy autami na torach wiec, moze gdybym katował samochód to zauważyłbym różnice.

Napisano

> Jestem na etapie wymiany oleju... Do tej poty jeżdziłem na mobilu. Motulaw Kielcach nie uświadczysz

> - przez allegrokupowac nie chcę.

> Co w trakim razie poleciłbyś do tedeika na pompkach (BKE).

ja już dwa razy brałem od "dzika" z forum a4, dostawa błyskawiczna, wszyscy na forum polecają i dużo osób bierze

masz gg 347504

nikogo nie namawiam wyraziłem tylko moja opinie

Napisano

> Jak zaczales to opisz szkodliwy wpluw mobila lub castrola na silnik w samochodzie. Bo ja jestem

> bardzo ciekaw, noz widelec zmienie olej.

Te oleje strasznie szybko tracą film olejowy. Na prawdę nie trzeba katować silnika by film olejowy był na granicy przerwania. Im wyższa temperatura w silniku tym gorzej. To po pierwsze

Po drugie, specjaliści z castrola sami zalecają wymianę oleju long life po 20 tys km. A jest on teoretycznie przewidziany na 30 tys km.

Mamy klienta który trafił do nas swoim X6. Jaki dokładnie tam silnik siedzi to nie powiem bo nie pamiętam. Wiem tylko tyle że turbo diesel. Silnik jest wyposażony w czujnik lepkości oleju (coraz więcej aut to ma). I ów czujnik stwierdził że castrol który był lany w serwisie jest do wymiany po przejechaniu 22tys km. Oczywiście system nie pozwolił na uruchomienie silnika. Wtedy ten człowiek z polecenia od jakiegoś znajomego przyjechał do nas po olej Millersa. Jakieś pół roku temu dzwonił z informacją że system zakomunikował wymianę oleju po przejechaniu na nim 36tys km icon_eek.gif Specjalnie tak długo jeździł bo chciał go przetestować.

Oczywiście ja osobiście nie zalecam tak długo jeździć na oleju. Long life wylewamy zazwyczaj po 25tys km. Nie tyle przez sam olej co przez filtry które dostają ostro po tyłku.

Sam również wlałem to do swojego auta. 1,8 20vt zrobiony na 200km. Powoli zaczynała puszczać turbina. Po wymianie na Millersa turbo przestało się pocić. Nie wiem czy to przypadek czy nie bo nic więcej nie było robione. Auto już sprzedane ale wiem że jeździ nadal bez jakichkolwiek złych oznak ze strony turbiny. Aha, przed wymianą na millersa jeździłem na castrolu 10w60.

Napisano

> Te oleje strasznie szybko tracą film olejowy. Na prawdę nie trzeba katować silnika by film olejowy

> był na granicy przerwania. Im wyższa temperatura w silniku tym gorzej. To po pierwsze

> Po drugie, specjaliści z castrola sami zalecają wymianę oleju long life po 20 tys km. A jest on

> teoretycznie przewidziany na 30 tys km.

> Mamy klienta który trafił do nas swoim X6. Jaki dokładnie tam silnik siedzi to nie powiem bo nie

> pamiętam. Wiem tylko tyle że turbo diesel. Silnik jest wyposażony w czujnik lepkości oleju

> (coraz więcej aut to ma). I ów czujnik stwierdził że castrol który był lany w serwisie jest do

> wymiany po przejechaniu 22tys km. Oczywiście system nie pozwolił na uruchomienie silnika.

> Wtedy ten człowiek z polecenia od jakiegoś znajomego przyjechał do nas po olej Millersa.

> Jakieś pół roku temu dzwonił z informacją że system zakomunikował wymianę oleju po

> przejechaniu na nim 36tys km Specjalnie tak długo jeździł bo chciał go przetestować.

> Oczywiście ja osobiście nie zalecam tak długo jeździć na oleju. Long life wylewamy zazwyczaj po

> 25tys km. Nie tyle przez sam olej co przez filtry które dostają ostro po tyłku.

> Sam również wlałem to do swojego auta. 1,8 20vt zrobiony na 200km. Powoli zaczynała puszczać

> turbina. Po wymianie na Millersa turbo przestało się pocić. Nie wiem czy to przypadek czy nie

> bo nic więcej nie było robione. Auto już sprzedane ale wiem że jeździ nadal bez jakichkolwiek

> złych oznak ze strony turbiny. Aha, przed wymianą na millersa jeździłem na castrolu 10w60.

Ja nie uznaje longlife olej zmieniam co 10 tys. Mozliwe ze prz tak dlugim uzytkowaniu cos sie dzieje.

Ale jako mechanik sam sobie powinienes odpowiedziec na to co ma niesprawnosc ukladu smarowania puszczajacego na uszczelnieniu olej do jego jakości.

Chodzi mi raczej o wyniki badan, ktore prowadzicie nad olejami, aby pokazac faktyczna wyzszosc jednych nad drugimi. A jezeli takie badania beda do wykonania u nas w laboratorium z ciekawosci w ramach wolnego czasu kogos poprosze. Aby sprawdzić to na innych probkach.

Ja widzialem uszkodzone silniki, ktore jezdzily na motulu i innych olejach. NIestety takie rzeczy sie zdarzaja i nieraz sa nieuniknione.

A co do wyciekow, u mnie kiedys ciekl olej, wytarlem szmata i przestalo. Tez dziwne ale sie nie zaglebialem zlosnik.gif

Napisano

> porównanie Twojego Lotosa Dynamica do Mobila SHC formula LD

> pierwsza fota (170kkm), to głowica Punto I 1.2 16V (miałem go od nowości)

> druga fota (146kkm), głowica A4 1.8T (140kkm) tydzień po zakupie

> Zachwalaj dalej

Ale co jedzilo na czym??

Napisano

> Ale co jedzilo na czym??

Punto na Lotosie Dynamic

Napisano

> Punto na Lotosie Dynamic

Kurde dziwne mam foto lanosa chyba po 90tys przebiegu na lotosie i jest czysciutko.Osobiscie lalem lotosa,GM,mobila i roznicy nie widzialem.Poza tym ze lotos byl najbardziej czarny(moze mial najwiecej dodatkow myjacych silnik).Generalnie byle nie trafic na podrobke smile.gif

Napisano

Może to wam wyjaśni dlaczego są różnice w olejach mimo tej samej klasy :-) Miłej lektury

Klasyfikacja olejów

jak widać Lotosy mają o wiele mniejszą liczbę zasadową - po polsku mówiąc mają mniej substancji czyszczących i dlatego jest różnica w głowicach :-)

Napisano

> Może to wam wyjaśni dlaczego są różnice w olejach mimo tej samej klasy :-) Miłej lektury

> Klasyfikacja olejów

A niby co to ma wyjasnic. Bo oznaczenie jakosci olejow znam.

A z tego co wiem wszyscy zastanawiaja sie co lepsze mobil, motul, castrol czy cokolwiek innego. (kolejnosc przypadkowa)

I dlaczego niektorzy po tym samym oleju silnik maja zaklejony czarnym syfem a w innych przypadkach silnik jest czysciutki.

Czy moglo to oznaczac ze ktos trafil na terfny olej czt mozliwe ze jakas awaria silnika przyczynila sie do takiego stanu rzeczy.

A suche dane tego nie wyjasnia.

Napisano

> A niby co to ma wyjasnic. Bo oznaczenie jakosci olejow znam.

> A z tego co wiem wszyscy zastanawiaja sie co lepsze mobil, motul, castrol czy cokolwiek innego.

> (kolejnosc przypadkowa)

> I dlaczego niektorzy po tym samym oleju silnik maja zaklejony czarnym syfem a w innych przypadkach

> silnik jest czysciutki.

> Czy moglo to oznaczac ze ktos trafil na terfny olej czt mozliwe ze jakas awaria silnika przyczynila

> sie do takiego stanu rzeczy.

> A suche dane tego nie wyjasnia.

Całkiem ciekawy zbiór danych kolega odkopał. Jakie dane byś jeszcze potrzebował aby zobaczyć różnice w olejach??? Jak dla mnie parametry które są tam opublikowane są wystarczające do podjęcia decyzji jaki olej lać.

Wiadomo są to testy. Ale jako taki podgląd na to co oferuje dany producent jest.

Napisano

> Całkiem ciekawy zbiór danych kolega odkopał. Jakie dane byś jeszcze potrzebował aby zobaczyć

> różnice w olejach??? Jak dla mnie parametry które są tam opublikowane są wystarczające do

> podjęcia decyzji jaki olej lać.

> Wiadomo są to testy. Ale jako taki podgląd na to co oferuje dany producent jest.

A Ty program popularnonaukowy prowadzisz cool.gif? juz napisalem wczesniej przeczytaj uwaznie. Co daje mi spis suchych danych, jak mozna na podstawie tego wykazac tak jak twierdzisz, ze castrola i mobila nie powinno sie wlewac.

Miales podac jakie parametry byly mierzone przez was, wskazujace ze nie nalezy stosowac danego typu oleju. z ciekawosci sprawdzilbym jak to wyglada u nas. Bycmoze trafiliscie na podrobe.

Ja osobiscie jezdze na Mobil Peak Life 5W50 zadnych niepoikojacych objawow nie mam. Auto uzywane do normalnej jazdy i z glowa.

Kolega wczensiej wkleil zdjecia 2 silnikow lanosa jezdzonego na polecanym przez Ciebie Lotosie i jakiegos 1.8T na niepolecanym przez Ciebie mobilu. Jak dla mnie lepiej wyglada ta druga opcja niepolecana przez Ciebie.

Na forum audi znalazlem taki temat

http://audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=67543&sid=d2ae944b45d6b78899222eddcb704550

to jest odpowiedz a nie jakis pseudonaukowe rozwiazanie wydumanego problemu.

Pozdrawiam

Napisano

> A Ty program popularnonaukowy prowadzisz ? juz napisalem wczesniej przeczytaj uwaznie. Co daje mi

> spis suchych danych, jak mozna na podstawie tego wykazac tak jak twierdzisz, ze castrola i

> mobila nie powinno sie wlewac.

> Miales podac jakie parametry byly mierzone przez was, wskazujace ze nie nalezy stosowac danego typu

> oleju. z ciekawosci sprawdzilbym jak to wyglada u nas. Bycmoze trafiliscie na podrobe.

> Ja osobiscie jezdze na Mobil Peak Life 5W50 zadnych niepoikojacych objawow nie mam. Auto uzywane do

> normalnej jazdy i z glowa.

> Kolega wczensiej wkleil zdjecia 2 silnikow lanosa jezdzonego na polecanym przez Ciebie Lotosie i

> jakiegos 1.8T na niepolecanym przez Ciebie mobilu. Jak dla mnie lepiej wyglada ta druga opcja

> niepolecana przez Ciebie.

> Na forum audi znalazlem taki temat

> http://audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=67543&sid=d2ae944b45d6b78899222eddcb704550

> to jest odpowiedz a nie jakis pseudonaukowe rozwiazanie wydumanego problemu.

> Pozdrawiam

Może przeczytaj te dane i opis do nich zanim zaczniesz się rzucać :-)

Cytuję:

Liczba zasadowa TBN (Total Basic Number) - jest to jeden z najważniejszych parametrów. Charakteryzuje on zdolności myjąco - dyspergujące oleju. TBN jest miarą zawartości detergentów i dyspergatorów w oleju. Im większa, tym lepsze są właściwości myjące i neutralizujące kwaśne produkty spalania paliwa czy oleju. Im większa zawartość siarki w paliwie, tym większa powinna być liczba zasadowa oleju. Oleje do silników wysokoprężnych (diesel'i) powinny mieć wyższą TBN ze względu na cięższe warunki pracy.

Teraz sobie zobacz że lotosy mają TBN = 5, 8.5 , 8.5 , 9.9, 10.5, 11,5 ... a mobile mają 9,9,10,10,12

Wynika z tego że mobile lepiej płukają silnik z osadów i dlatego silnik lepiej po nich wygląda .... za to lotos nadaje się do silników w których mogło by wypłukać za dużo i zaczęło by się rozszczelnianie.

Taka mała lekcja czytania ze zrozumieniem wink.gif

Napisano

> Może przeczytaj te dane i opis do nich zanim zaczniesz się rzucać :-)

> Cytuję:

> Liczba zasadowa TBN (Total Basic Number) - jest to jeden z najważniejszych parametrów.

> Charakteryzuje on zdolności myjąco - dyspergujące oleju. TBN jest miarą zawartości detergentów

> i dyspergatorów w oleju. Im większa, tym lepsze są właściwości myjące i neutralizujące kwaśne

> produkty spalania paliwa czy oleju. Im większa zawartość siarki w paliwie, tym większa powinna

> być liczba zasadowa oleju. Oleje do silników wysokoprężnych (diesel'i) powinny mieć wyższą TBN

> ze względu na cięższe warunki pracy.

> Teraz sobie zobacz że lotosy mają TBN = 5, 8.5 , 8.5 , 9.9, 10.5, 11,5 ... a mobile mają

> 9,9,10,10,12

> Wynika z tego że mobile lepiej płukają silnik z osadów i dlatego silnik lepiej po nich wygląda ....

> za to lotos nadaje się do silników w których mogło by wypłukać za dużo i zaczęło by się

> rozszczelnianie.

> Taka mała lekcja czytania ze zrozumieniem

Czytam ze zrozumienie kolega gjees1 badal oleje i wg niego Lotos jest lepszy niz Mobil. Chcialem poznac jakimi parametrami poslugiwal sie wydajac taki osad. Bo suche dane z tabeli i wyniki badan podejrzewam sie sie roznia, zwlaszcza jezeli trafili na podrobiony olej z beczki, a klient upieral sie, ze lal Mobila czy tez Castrola. A pozniej ludzie psy wieszaja na tych markach.

Ty nie czytales chyba calosci dyskusji tylko jej urywek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.