Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grubość powłoki lakierniczej

Featured Replies

Napisano

witajcie

kupiłem sobie miernik no i się zaczęło, idę osiedlem mierzę, wchodzę do garażu mierzę (ale ten aspekt pomińmy) i teraz pytanie, co mi z tego mierzenia jak nie wiem jaka powinna być prawidłowa grubość lakieru? Kolegi bezwypadkowy passat którego ma od nowości ma grubość lakieru 160 a mondeo stojące obok 40-50 jest gdzieś dostępna lista producentów i technologii lakierowania z podziałem na grubość?

Napisano

Zaraz dostaniesz parę odpowiedzi - AK to skarbnica wiedzy

Zaczynam ja:

Fiat młodszy niż 2005 rok

Kolor - "akryl" (czyli niemetalizowane)

grubość od 75 do 95 mikrometrów

Napisano

Hyundai Getz 2004 r

kolor akryl (niemetalic)

grubosc lakieru 100-140 micrometrów

Napisano

> witajcie

> kupiłem sobie miernik no i się zaczęło,

Przyjmuje sie, ze grubosc do 150 mikrometrow jest fabryczna.

Napisano

> lakieru 160 a mondeo stojące obok 40-50 jest gdzieś dostępna lista producentów i technologii

> lakierowania z podziałem na grubość?

Masz zamiar sprawdzać czy fabryka zrobiła auto zgodnie z normą czy na samochodzie były wykonywane poprawki lakiernicze ?

Zwykle takie mierniki służą do wyłapywania różnic grubości powłoki lakierniczej między elementami na jednym aucie.

Napisano

Fiat Panda 2003 r

kolor niebieski (metalic) 737U

grubość lakieru 120-140 mikrometrów

Napisano
  • Autor

> Masz zamiar sprawdzać czy fabryka zrobiła auto zgodnie z normą czy na samochodzie były wykonywane

> poprawki lakiernicze ?

głównie chodzi o sprawdzenie czy coś było wymieniane, lakierowanie ponowne czy też szpachlowane. Po ostatniej wpadce nie wypowiadam się już bez miernika o tym czy coś było robione czy nie.

Napisano

Jakiś czas temu w jednej z gazet moto pisało że lakier fabryczny w zależności od marki ma:

- od 90 do 200

- od 200 do 300 drugi lakier

- pow 300 szpachla

Napisano
  • Autor

> - od 200 do 300 drugi lakier

czyli w zafirce mam przelakierowaną maskę, coś tak czułem bo odcień inny, zdemontowałem zderzak badałem całe wzmocnienie i podłużnice ale tam grubość w normie zresztą nie widać aby było coś ruszone poza tym jakby było to na ramie by wyszło, a wynik wyszedł idealnie jak w nowy aucie.

Mogę z czystym sumieniem sprzedawać grinser006.gif

Napisano

> głównie chodzi o sprawdzenie czy coś było wymieniane, lakierowanie ponowne czy też szpachlowane. Po

> ostatniej wpadce nie wypowiadam się już bez miernika o tym czy coś było robione czy nie.

O to właśnie pytałem.

Nawet jeśli komuś przyszło by do głowy malowanie całego auta to i tak będziesz miał spore rozbieżności między elementami, więc łatwo poznać czy auto było szpachlowane lub lakierowany któryś element. Tylko odcień lakieru będzie taki sam.

Napisano

> Przyjmuje sie, ze grubosc do 150 mikrometrow jest fabryczna.

Pt cruiser ma fabrycznie 180 więc takie przyjmowanie to sobie można w buty wsadzić

Napisano

> Pt cruiser ma fabrycznie 180 więc takie przyjmowanie to sobie można w buty wsadzić

180 to maja samochody malowane drugi raz. Moze te z hameryki tego wymagaja domyslnie?

Napisano

> 180 to maja samochody malowane drugi raz. Moze te z hameryki tego wymagaja domyslnie?

nieprawdą jest

Alfy 147 stojące na placu (nowe) miały około 180 na większości elementów.

Napisano

Primera wynik 90-110

Wbrew pozorom wynik 140-150 to już drugi lakier, ogólnie w Nissanach jest cienka powłoka.....

Napisano

> Masz zamiar sprawdzać czy fabryka zrobiła auto zgodnie z normą czy na samochodzie były wykonywane

> poprawki lakiernicze ?

> Zwykle takie mierniki służą do wyłapywania różnic grubości powłoki lakierniczej między elementami

> na jednym aucie.

A bzdura... Na drzwiach i klapie mam inną grubość lakieru niż na błotnikach... jedno ale - drzwi mają taką samą grubość, podobnie błotniki. zlosnik.gif Więc porównywać i tak trzeba z głową.

Napisano

> A bzdura... Na drzwiach i klapie mam inną grubość lakieru niż na błotnikach... jedno ale - drzwi

> mają taką samą grubość, podobnie błotniki. Więc porównywać i tak trzeba z głową.

Do tego zmierzam !!

Bzdurą jest dociekanie grubości lakieru i ustalaniu chorych norm dla poszczególnych marek.

Napisano

> Do tego zmierzam !!

> Bzdurą jest dociekanie grubości lakieru i ustalaniu chorych norm dla poszczególnych marek.

Zwłaszcza miernikiem z allegro hehe.gif

Napisano

> 180 to maja samochody malowane drugi raz. Moze te z hameryki tego wymagaja domyslnie?

Bzdura, poczytaj

Napisano

co za bzdury

nie ma na to zasady chodzi o to aby porównać np prawe przednie drzwi z lewymi przednimi w jednym aucie, aby wychwycić różnice w grubosci lakieru elementow, ktore powinny być podobne

jak wiadomo grubosci mogą zaczynać sie juz od 70 mikronów do niemal 200 więc stwierdzenie, że 180 to lakierowane dwukrotnie jest nieprawdziwe.

co więcej na jednym aucie różne elementy mogą miec różne grubości np maska ma 160 ale już błotniki 110 a bagażnik 90 itd.

Napisano

> co za bzdury

> nie ma na to zasady chodzi o to aby porównać np prawe przednie drzwi z lewymi przednimi w jednym

> aucie, aby wychwycić różnice w grubosci lakieru elementow, ktore powinny być podobne

> jak wiadomo grubosci mogą zaczynać sie juz od 70 mikronów do niemal 200 więc stwierdzenie, że 180

> to lakierowane dwukrotnie jest nieprawdziwe.

> co więcej na jednym aucie różne elementy mogą miec różne grubości np maska ma 160 ale już błotniki

> 110 a bagażnik 90 itd.

Co za bzdura. Wedlug ciebie jesli na calym samochdozie masz grubosc oscylujaca okolo 250 mikrometrow, to wszystko jest w porzadku, bo taka grubosc maja wszystkie elementy? boje_sie.gif To ja nie chcialbym, zebys sprawdzal samochod, ktory chcialbym kupic.

Napisano

> Co za bzdura. Wedlug ciebie jesli na calym samochdozie masz grubosc oscylujaca okolo 250

> mikrometrow, to wszystko jest w porzadku, bo taka grubosc maja wszystkie elementy? To ja nie

> chcialbym, zebys sprawdzal samochod, ktory chcialbym kupic.

nie zrozumiałes, przeczytaj jeszcze raz co napisałem

czy wspomnialem coś o całym aucie o grubości ok 250?

Napisano

> witajcie

> kupiłem sobie miernik no i się zaczęło, idę osiedlem mierzę, wchodzę do garażu mierzę (ale ten

> aspekt pomińmy) i teraz pytanie, co mi z tego mierzenia jak nie wiem jaka powinna być

> prawidłowa grubość lakieru? Kolegi bezwypadkowy passat którego ma od nowości ma grubość

> lakieru 160 a mondeo stojące obok 40-50 jest gdzieś dostępna lista producentów i technologii

> lakierowania z podziałem na grubość?

nie ma czegoś takiego jak lista grubości lakieru żadna fabryka nie ma normy. Moze byc tak że w procesie technologicznym karoseria trafi na powtórne lakierowanie i wtedy np grubość oscyluje ok 280, a jest to nadal nowy samochód, polakierowany fabrycznie w fabryce

Napisano

> Przyjmuje sie, ze grubosc do 150 mikrometrow jest fabryczna.

ale przez kogo sie to przyjmuje? Przez dziadka, babcie? Pania w sklepie? Pokaż mi dokument jakiegoś koncernu który to stwierdza że tak jest ok.gif

Napisano

> Co za bzdura. Wedlug ciebie jesli na calym samochdozie masz grubosc oscylujaca okolo 250

> mikrometrow, to wszystko jest w porzadku, bo taka grubosc maja wszystkie elementy? To ja nie

> chcialbym, zebys sprawdzal samochod, ktory chcialbym kupic.

a co jesli auto zostało cofnięte na lini produkcyjnej i polakierowane jeszcze raz przez fabrykę to co wtedy? Pamiętaj że żaden koncern, fabryka nie ma ustalonej normy producenta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.