Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd przedjesienny

Featured Replies

Napisano

Witam ekipe smile.gif

Jako że lato się kończy (złośliwi twierdzą że się jeszcze nie zaczęło... wink.gif ) to zaczynam myśleć o jakimś przeglądzie na jesień. To pierwszy przegląd poza ASO po upływie gwarancji. Poczytałem papiury do laczka i mam parę pytań:

1. W ASO lali mobila 0W40 pomimo że zalecany GM 5W30. Zmienić na zalecany czy lać tego mobila? Warto płacić 140 zamiast 76 za GM?

2. Świece rzekomo co 30kkm i wychodzi że powinienem zmienić. Nie za często sobie wymyślili? Też zmienialiście? Jakie świece polecacie?

3. Płyn hamulcowy był w maju badany miernikiem i był w doskonałym stanie. Poczekać jeszcze rok do maja?

4. Ten olej od serwa się wymienia? Wymieniał ktoś? Jest sens?

Auto ma 65kkm, śmiga sporo po autostradach, wyjdzie koło 20kkm/rok. Wszystko gra i nic sie nie dzieje, zero problema. Rozrząd zmieniony.

Napisano

> 2. Świece rzekomo co 30kkm i wychodzi że powinienem zmienić. Nie za często sobie wymyślili? Też

> zmienialiście? Jakie świece polecacie?

My zmieniliśmy na jakieś BOSCH'e (model mogę podać jutro)

> 3. Płyn hamulcowy był w maju badany miernikiem i był w doskonałym stanie. Poczekać jeszcze rok do

> maja?

W zbiorniczku może być inny a w przewodach inny, lepiej wymienić i nie oszczędzać na bezpieczeństwie.

Jak chcesz to mogę jutro wysłać skan faktury po przeglądzie po 4 latach... wróóćć na forum już chyba wrzucałem spis co wymienili i ile kosztowało. Ooo mam TUTAJ PISAŁEM

Napisano

> Witam ekipe

> Jako że lato się kończy (złośliwi twierdzą że się jeszcze nie zaczęło... ) to zaczynam myśleć o

> jakimś przeglądzie na jesień. To pierwszy przegląd poza ASO po upływie gwarancji. Poczytałem

> papiury do laczka i mam parę pytań:

> 1. W ASO lali mobila 0W40 pomimo że zalecany GM 5W30. Zmienić na zalecany czy lać tego mobila?

> Warto płacić 140 zamiast 76 za GM?

Można normalnie olej GM lać. Wlali 0W40, to wlali. Wymienić po 15kkm na jakiś zalecany olej. Do mojego mechanik leje Mobia 5W50 zlosnik.gif

> 2. Świece rzekomo co 30kkm i wychodzi że powinienem zmienić. Nie za często sobie wymyślili? Też

> zmienialiście? Jakie świece polecacie?

W moim mechanik daje jakieś świece co 45kkm.

> 3. Płyn hamulcowy był w maju badany miernikiem i był w doskonałym stanie. Poczekać jeszcze rok do

> maja?

Ja zmieniam co 3 lata.

> 4. Ten olej od serwa się wymienia? Wymieniał ktoś? Jest sens?

od wspomagania ?

> Auto ma 65kkm, śmiga sporo po autostradach, wyjdzie koło 20kkm/rok. Wszystko gra i nic sie nie

> dzieje, zero problema. Rozrząd zmieniony.

no i git

Napisano
  • Autor

> W zbiorniczku może być inny a w przewodach inny, lepiej wymienić i nie oszczędzać na

> bezpieczeństwie.

A ile płynu potrzeba do wymiany?

Napisano
  • Autor

> Można normalnie olej GM lać. Wlali 0W40, to wlali. Wymienić po 15kkm na jakiś zalecany olej. Do

> mojego mechanik leje Mobia 5W50

Wymienię na zalecany GM 5W30. Sprzedawca w sklepie też mnie na niego namawia. Tym bardziej że ma w promocji 2*2L za 78 PLN ok.gif

> Ja zmieniam co 3 lata.

To też zmienię przed zimą ok.gif

> od wspomagania ?

Tak

Napisano

> A ile płynu potrzeba do wymiany?

Z tego co widzę na fakturze to 700 ml, ale to pewnie tak plus, minus jest.

Napisano

Ja uważam (pewnie powiecie, że jestem mądrzejszy niż inżynier z GMu) że olej W30 w wysokiej temperaturze jest zbyt rzadki do tego silnika, do tego jeżdżąc na gazie temperatura w silniku już i tak jest wyższa niż w przypadku jazdy na benzynie. Przy porządnym rozgrzaniu silnika zachowuje się jak woda. Producenci promują go na siłę dostosowując motory do norm środowiskowych, jednak nie wiem, czy jest on taki dobry. No i świece na gazie lepiej wymieniać wcześniej, np. co 20 tysięcy, przecież to żaden koszt. Znam osoby które przejeździły 50 tysięcy na jednym komplecie ale potem szukały pozostałości po nich we wnętrznościach silnika.

Napisano

> Ja uważam (pewnie powiecie, że jestem mądrzejszy niż inżynier z GMu) że olej W30 w wysokiej

> temperaturze jest zbyt rzadki do tego silnika, do tego jeżdżąc na gazie temperatura w silniku

> już i tak jest wyższa niż w przypadku jazdy na benzynie. Przy porządnym rozgrzaniu silnika

> zachowuje się jak woda. Producenci promują go na siłę dostosowując motory do norm

> środowiskowych, jednak nie wiem, czy jest on taki dobry. No i świece na gazie lepiej wymieniać

> wcześniej, np. co 20 tysięcy, przecież to żaden koszt. Znam osoby które przejeździły 50

> tysięcy na jednym komplecie ale potem szukały pozostałości po nich we wnętrznościach silnika.

Co do świec nie mam zdania - znam jednak kolegę ktory nie wymianiał świec znacznie dłużej niż owe 50 kkm w starszym oplu. Co do oleju GM ja mam o nim bardzo pozytywne zdanie - mam lpg.

Napisano

> Co do świec nie mam zdania - znam jednak kolegę ktory nie wymianiał świec znacznie dłużej niż owe

> 50 kkm w starszym oplu. Co do oleju GM ja mam o nim bardzo pozytywne zdanie - mam lpg.

Znam przypadek gdzie w Lanosie została świeca dopiero po 90kkm wymieniona. Wcześniej ASO chodź robiło przegląd o jednej zapomnieli. Na szczęście nic się nie stało większego jedyny minus tego, że pewnego razu auto po prostu przestało jechać, po wymianie świec ( tym razem kompletu ) auto jak nowe smile.gif

Napisano

> Co do świec nie mam zdania - znam jednak kolegę ktory nie wymianiał świec znacznie dłużej niż owe

> 50 kkm w starszym oplu. Co do oleju GM ja mam o nim bardzo pozytywne zdanie - mam lpg.

W Astrze II 1.6 8V wymieniłem świece po zalecanych 60kkm - wymienione wyglądały jak nowe.

na gazie może być ciut inaczej.

Napisano

> Ja uważam (pewnie powiecie, że jestem mądrzejszy niż inżynier z GMu) że olej W30 w wysokiej

> temperaturze jest zbyt rzadki do tego silnika, do tego jeżdżąc na gazie temperatura w silniku

> już i tak jest wyższa niż w przypadku jazdy na benzynie. Przy porządnym rozgrzaniu silnika

> zachowuje się jak woda. Producenci promują go na siłę dostosowując motory do norm

> środowiskowych, jednak nie wiem, czy jest on taki dobry. No i świece na gazie lepiej wymieniać

> wcześniej, np. co 20 tysięcy, przecież to żaden koszt. Znam osoby które przejeździły 50

> tysięcy na jednym komplecie ale potem szukały pozostałości po nich we wnętrznościach silnika.

Obecne silniki po prostu są lepiej spasowane i dostosowane do oleju 5W30. W USA wiele silników jeździ na 5W20. Silnik w Lacetti bez ubytków jeździ na 5W30. Mój jeździ na 5W50 tylko dlatego, że mechanik taki wlewa. Wyższego spalania benzyny nie odnotowałem na tym oleju.

Napisano

Mam w obu autach olej GM - nic złego się nie dzieje, wręcz przeciwnie. Patrząc okiem totalnego laika mogę powiedzieć, że przez cały okres użytkowania olej jest "czysty" (jasnobrązowa barwa) i nie ubywa go. W poprzednich autach stosowałem różne syntetyki i przed wymianami olej był prawie czarny. Może to kwestia że jeden silnik był nowy jak go kupowałem, a drugim mało jeżdżę hmm.gif

Jakbym się autem ścigał to pewnie lałbym jakiś ...W50 lub ...W60, ale przy moim stylu jazdy (2 - 4 k RPM) to IMO nie ma żadnego znaczenia.

Świece zmieniłem przy 30kkm (Lacetti z LPG) na własne życzenie, bo w ASO mówili, żeby wymieniać wg. książki (nie wiem - 45, czy 60kkm)

Napisano

> Świece zmieniłem przy 30kkm (Lacetti z LPG) na własne życzenie, bo w ASO mówili, żeby wymieniać wg.

> książki (nie wiem - 45, czy 60kkm)

Przy LPG warto wymieniać świece częściej (właśnie co 30 tyś) dla własnej wygody. Podobnie przewody co 2 wymianę świec. Słyszę to bardzo często od gazowników, natomiast w starej nubirze taty widzę na własne oczy, że lepiej faktycznie zmienić świece i kable częściej i nie najtańsze grinser006.gif

Napisano

Ja w Astre sprzedalem z oryginalnymi kablami, przebieg 185kkm, w instalacja była zalozona przy 105kkm. Zadnych problemow z zaplonem

Napisano

Nawiązując do przeglądów przedjesiennych to dziś byłem w stacji kontroli pojazdów bo zbliżał się czas do końca ważności przeglądu i bardzo miło się zaskoczyłem.

Pacjentem w stacji był mój Lacetti 1.4 z LPG, 2004r.,114kkm przejechane.

83% sprawności oba amorki przód ( oryginalne amorki od nowości )

83% oraz 73% tył sprawności ( oryginalne amorki od nowości )

Hamulce przód / tył bardzo dobrze hamują ( nie pamiętam ile mają ale gdzieś z 20kkm )

Z tłumikiem wszystko ok ( oryginalny od nowości )

Diagnosta będąc pod autem powiedział, że wszystko jest super,

Ogólnie wszystko w jak najlepszym stanie.

Powiem, że zaskoczony jestem najbardziej amortyzatorami, że sprawują się tak dobrze po takim czasie. Czyli jednak oryginał GM robi bardzo dobre amortyzatory.

Koszt przeglądu 162 zł.

• 1 miesiąc później...
Napisano

wymiana świec co 20 tyś to głupota!!! w mojej starej reni wymieniłem po 100 tyś co 20 tyś to tylko przerwe ustawiałem a renia miała 200 tyś w tym 140tyś na lpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.