Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opinie - transit 2.2 125 koników

Featured Replies

Napisano

potrzebuję opinii o tym napędzie i jego nie lub zawodności i w ogóle o transicie pod kątem komfortu i ergonomii na długie trasy

ewentualnie o alternatywie dla transita , bo pora pożegnać się z trafikiem i zmienić wozidło

Napisano

> potrzebuję opinii o tym napędzie i jego nie lub zawodności i w ogóle o transicie pod kątem komfortu

> i ergonomii na długie trasy

> ewentualnie o alternatywie dla transita , bo pora pożegnać się z trafikiem i zmienić wozidło

Zrobiłem takim trasę do zagłębia Ruhry i z powrotem, co prawda w zabudowie camper. Strasznie głośne toto i powyżej 100 km/h spalanie rosło w postępie geometrycznym, choć to mogła być też wina wysokiej zabudowy. Ogólnie dobijający był taki charakterystyczny fordowski klekot - LT 2.5 TDI 109 to przy tym limuzyna.

Napisano

> Zrobiłem takim trasę do zagłębia Ruhry i z powrotem, co prawda w zabudowie camper. Strasznie głośne

> toto i powyżej 100 km/h spalanie rosło w postępie geometrycznym, choć to mogła być też wina

> wysokiej zabudowy. Ogólnie dobijający był taki charakterystyczny fordowski klekot - LT 2.5 TDI

> 109 to przy tym limuzyna.

Mam transita fakt tego z nowszym motorem 2.2 130 koni niski, krótki to spalanie w trasie na poziomie 7 litrów osiągi też bez zarzutu, nie jedną osobówkę zaskoczyć można narazie 3 lata 185tyś km przebiegu i nic się nie dzieje

Napisano

> potrzebuję opinii o tym napędzie i jego nie lub zawodności i w ogóle o transicie pod kątem komfortu

> ewentualnie o alternatywie dla transita , bo pora pożegnać się z trafikiem i zmienić wozidło

Nie znam transita na tyle, żeby móc powiedzieć COKOLWIEK n/t jego trwałości, natomiast miałem okazję pojeździć trochę testówką.

Fakt faktem - 4x4, ale wnętrze w sumie takie samo.

Niestety - wygoda w tym sprzęcie jest...

No powiedzmy, że w ogóle istnieje, żeby zupełnie nie potępiać w czambuł.

To co mnie uderzyło - brak miejsca na lewą nogę (żadnej podpórki itp), wąsko - nie można się wygodnie "rozkraczyć" za kierownicą - prawe kolano uderza w konsolę. Fotel słaby.

Ogólnie - porównując z np Masterem, z którym mam na bieżąco do czynienia - słabizna kompletna.

Napisano
  • Autor

> Mam transita fakt tego z nowszym motorem 2.2 130 koni niski, krótki to spalanie w trasie na

> poziomie 7 litrów osiągi też bez zarzutu, nie jedną osobówkę zaskoczyć można narazie 3 lata

> 185tyś km przebiegu i nic się nie dzieje

w sumie tego się po fordzie spodziewałem smile.gif jeśli chodzi o technikę

a jak odczucia z jazdy - tzw komfort hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety - wygoda

wąskości w nogach się obawiam trochę i braku regulacji kierownicy

reszta sprawiała dosyć dobre wrażenie ale po trasie 100km niewiele można powiedzieć

Napisano

W pracy mam Transita z 2007 z najsłabszym silnikiem 2.2 (85KM) więc na temat Twojego silnika się nie wypowiem. Mój to muł niemiłosierny :/ dodatkowo wersja full bida z samym radiem (bez CD, kaset, elektryki czy whatever).

Co do wygody to faktycznie ciasno jest w środku, na szczęście nie jestem za wysoki więc jakoś daję radę ale kumpel 185cm/120kg przy max odsuniętym fotelu ma naprawdę ciasno.

Nasz jest niski i krótki z pustą budą, zawias trochę za miękki i wystarczy coś do niego wsadzić i już siada. Z usterek to mamy problem z centralnym bo z pilota nie działa ale da się otworzyć i zamknąć kluczykiem. Ruda wcina nadkola od wewnątrz ale są narażone na częste obdrapywanie przy wożeniu różnych rzeczy więc nie ma nawet jak zabezpieczyć.

Jak dla mnie auto średnie, może z większym silnikiem i wypasem byłoby ok.

Napisano

te 2,2 to chyba ten nieszczęsny silnik w którym wypala dziury w tłokach.

Trzeba kontrolować wtryski i dziur nie będzie. wink.gif

Napisano
  • Autor

> te 2,2 to chyba ten nieszczęsny silnik w którym wypala dziury w tłokach.

> Trzeba kontrolować wtryski i dziur nie będzie.

nie słyszałem o dziurach yikes.gif- muszę podrążyć temat

Napisano

> nie słyszałem o dziurach - muszę podrążyć temat

No niestety . Z racji unifikacji te fordowskie silniki 2.2 są montowane oprócz Transita , w Ducato, Boxer , Jumper. I faktycznie coś tam jest nie teges . Wypala sie denko tłoka na 4 cyl. po ok 100 k km . Nie ma reguły na te wadę więc może to zależy od softu który obsługuje CR lub samych wtryskiwaczy. Fiat wraca do swoich 2.0l silników .

Napisano

> No niestety . Z racji unifikacji te fordowskie silniki 2.2 są montowane oprócz Transita , w Ducato,

> Boxer , Jumper. I faktycznie coś tam jest nie teges . Wypala sie denko tłoka na 4 cyl. po ok

> 100 k km . Nie ma reguły na te wadę więc może to zależy od softu który obsługuje CR lub samych

> wtryskiwaczy. Fiat wraca do swoich 2.0l silników .

Ja temat znam bo moje auto własnie dostaje nowy silnik.

Przyczyną nie jest soft a wtryskiwacze, które blokując się leją strumieniem paliwo w tłok wypalając dziury.

Trzeba sprawdzać wtryski i wymieniać. Taniej wychodzi niż naprawa całego silnika.

Ja teraz będę miał kompletny nowy silnik i nowe doswiadczenia.

Napisano

> Ja temat znam bo moje auto własnie dostaje nowy silnik.

> Przyczyną nie jest soft a wtryskiwacze, które blokując się leją strumieniem paliwo w tłok wypalając

> dziury.

> Trzeba sprawdzać wtryski i wymieniać. Taniej wychodzi niż naprawa całego silnika.

> Ja teraz będę miał kompletny nowy silnik i nowe doswiadczenia.

Czyli dobrze słyszałem . Ja mam jeszcze TDDI i na razie ponad 250k km i spoko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.