Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka ręcznego przy zmianie biegów

Featured Replies

Napisano

Hello! wink.gif

Pytam tak z ciekawości bo przypadek już widziałem chyba u Glacy a teraz u mnie jest... Stawiałem się na zlocie Hondy z Civiciem 1,5 Vtec'iem (trzeba przyznać, że nie to jedzie mimo 125kM i momencie 150 Nm, albo kierowca dupa biglaugh.gif)i przy zmianie biegów przy około 7rrpm zapalała się kontrolka ręcznego.

Zapalała się przy zmianie biegu z 1 na 2, 2 na 3... Na trójce przy około 6000 obrotach paliła się nawet przez dwie sekundy.

Teraz zapala się przy zrywniejszym ruszaniu i zmianie biegów, czasami na wybojach. Dodatkowo zaczęły popiskiwać tylne hamulce co może mieć związek.

Cóż to może być?

Napisano

> Hello!

> Cóż to może być?

shiftlight pewnie nie (chociaż kto wie?), może niski poziom płynu hamulcowego - wszak to ta sama kontrolka... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> shiftlight pewnie nie

To nawet dobre by było 270751858-jezyk.gif

Chociaż kontrolka miga ułamek sekundy po zmianie biegu...

Napisano

mnie się zapalała kontrolka na dwójce jak dawałem Uniakiem w palnik 270751858-jezyk.gif

moze przy takim szarpnięciu płyn przelewa się na tyle szybko, że pływak opada i styki zwiera

Napisano

> Hello!

> Pytam tak z ciekawości bo przypadek już widziałem chyba u Glacy a teraz u mnie jest... Stawiałem

> się na zlocie Hondy z Civiciem 1,5 Vtec'iem (trzeba przyznać, że nie to jedzie mimo 125kM i

> momencie 150 Nm,

moment z kosmosu hehe.gif

> albo kierowca dupa )

zapraszam do siebie bo nie wierzę że 16V ma 8s do paki zlosnik.gif

> i przy zmianie biegów przy około 7rrpm zapalała się

> kontrolka ręcznego.

> Zapalała się przy zmianie biegu z 1 na 2, 2 na 3... Na trójce przy około 6000 obrotach paliła się

> nawet przez dwie sekundy.

> Teraz zapala się przy zrywniejszym ruszaniu i zmianie biegów, czasami na wybojach. Dodatkowo

> zaczęły popiskiwać tylne hamulce co może mieć związek.

> Cóż to może być?

dolej płynu zlosnik.gif

Napisano

> Cóż to może być?

Na 99% baaaardzo niski poziom płynu hamulcowego. Dolej teraz aby Ci nie zabrakło i szukaj dziury przez którą ucieka Ci płyn.

Napisano
  • Autor

> moment z kosmosu

Że niby za mało? wink.gif

Mówię... może kierownik dupa smile.gif

> zapraszam do siebie bo nie wierzę że 16V ma 8s do paki

Nasz Czibo mówił, że mierzone i powtarzalne 9 sekund wink.gif

Z tym, że nie wiem czy seria nie jest lżejsza od klatki...

PS. To zapraszam na OZU smile.gif

> dolej płynu

Dzięki ok.gif

Napisano

> Że niby za mało?

> Mówię... może kierownik dupa

> Nasz Czibo mówił, że mierzone i powtarzalne 9 sekund

> Z tym, że nie wiem czy seria nie jest lżejsza od klatki...

Sugerują to pojazdy, które leczono 16v grinser006.gif

Wywal kanapę i wtedy hulaj grinser006.gif Fajnie było jak przed rozbiórką niebieskiego robiłem ostatnie przejazdy tylko z fotelem kierowcy z wybebeszonym środkiem grinser006.gif

A tak btw. to miałem ostatnio okazję jeździć i stroić Colta IV 1.6 DOHC MIVEC 175km i powiem, że bardzo się rozczarowałem... Na hamowni wyszło grubo ponad 180km, ale jakoś tak niespecjalnie to jeździło...

Napisano
  • Autor

> Sugerują to pojazdy, które leczono 16v

> Wywal kanapę i wtedy hulaj Fajnie było jak przed rozbiórką niebieskiego robiłem ostatnie przejazdy

> tylko z fotelem kierowcy z wybebeszonym środkiem

> A tak btw. to miałem ostatnio okazję jeździć i stroić Colta IV 1.6 DOHC MIVEC 175km i powiem, że

> bardzo się rozczarowałem... Na hamowni wyszło grubo ponad 180km, ale jakoś tak niespecjalnie

> to jeździło...

To ten tzw. Cyborg? smile.gif

Napisano

> Na hamowni wyszło grubo ponad 180km, ale jakoś tak niespecjalnie to jeździło...

bo konie mechaniczne to nie wszystko, bez momentu nie pojedzie

jak polonezy, nawet Clakson się śmiał, że nie wie gdzie są te 85KM 270751858-jezyk.gif

Napisano

> bo konie mechaniczne to nie wszystko, bez momentu nie pojedzie

> jak polonezy, nawet Clakson się śmiał, że nie wie gdzie są te 85KM

E tam Polonezy nie jeżdżą wink.gif

Skoro z dużym przeładowaniem (4 nieszczupłe osoby, bagaże duuużo alkoholu i box na dachu) Leopold dał radę przez tyle tysięcy km to znaczy że jeżdżą wink.gif

Nie no, fakt faktem, aż tak ciężki poldek nie jest, żeby tak się zbierać. Grande Punto, nawet z najsłabszym silnikiem jeździ o niebo lepiej.

Napisano

a F1 jakoś jeźdzą bez momentu - ciekawe icon_rolleyes.gif

Napisano

Z czegoś te konie wynikają - skoro kręci się do 9000 rpm to tylko składowa mocy (mnożnik) w postaci obrotów daje taki wynik... Przepis na efektowne wyniki n/a japońców...

Na YT jest filmik z fiatowskim 1.6 16v zakręconym do 10 000 rpm - wynik 250km, a przy 6200 to zaledwie 103km...

Napisano

> moment z kosmosu

> zapraszam do siebie bo nie wierzę że 16V ma 8s do paki

> dolej płynu

przy dobrej zmianie biegow i wybebeszonej budzie idzie rowno z 1.6 16V..a 1.6 szlo rowno z 1.3 turbo... zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.