Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do ludków co Cruza będą zimą ujeżdżać...

Featured Replies

Napisano

Jakie buty na zimę polecacie ? Miałem nie kupować bo od jazdy w zimie to Nubire mam, ale przecież nie zamknę Cruza na 4-5mc w garażu zlosnik.gif

Generalnie chodzi mi o to czy można numer mniejsze felgi stalowe zapodać, tj. 15" i jaki wtedy rozmiar kapci.

No chyba że kupie tylko opony 16" i zapodam na alusy, ale to chyba głupi pomysł.

Napisano

> Jakie buty na zimę polecacie ? Miałem nie kupować bo od jazdy w zimie to Nubire mam, ale przecież

> nie zamknę Cruza na 4-5mc w garażu

> Generalnie chodzi mi o to czy można numer mniejsze felgi stalowe zapodać, tj. 15" i jaki wtedy

> rozmiar kapci.

> No chyba że kupie tylko opony 16" i zapodam na alusy, ale to chyba głupi pomysł.

Z konfiguracji wynika, że nawet w podstawowej wersji Cruze ma koła 16"

Zakładaj zimówki na alusy i śmigaj. Fabryczne alu powinny wytrzymać i zimową eksploatację.

Napisano

> Jakie buty na zimę polecacie ? Miałem nie kupować bo od jazdy w zimie to Nubire mam, ale przecież

> Generalnie chodzi mi o to czy można numer mniejsze felgi stalowe zapodać, tj. 15" i jaki wtedy

> rozmiar kapci.

> No chyba że kupie tylko opony 16" i zapodam na alusy, ale to chyba głupi pomysł.

Jezdze na alfelgach w zime 3 sezon maja widoczne slady otarc o kraweznik i nic tam sie nie dzieje. Kupuj 16 zakladaj na orginalne felgi a na lato kupisz inne alu zlosnik.gif Wyjdzie niewiele dorozej. Oprocz tego jak koniecznie chcesz 15 to sprawdz czy nic nie bedzie tarlo hmm.gif

Napisano

Ja mam takie felgi. Podobno maja podwojne lakierowanie i sprzedawane jako do eksploatacji w zime. Oponki dostalem od dealera Good Year w tym samym rozmiarze co oryginal.

Kupilem alu, bo cena oryginalnej felgi plus dobry kolpak (nie z Auchan) kosztuje tyle co felga alu.

Napisano
  • Autor

> Ja mam takie felgi. Podobno maja podwojne lakierowanie i sprzedawane jako do eksploatacji w zime.

> Oponki dostalem od dealera Good Year w tym samym rozmiarze co oryginal.

> Kupilem alu, bo cena oryginalnej felgi plus dobry kolpak (nie z Auchan) kosztuje tyle co felga

> alu.

Najpierw spłacę drugą ratę za auto, potem felgi grinser006.gif

Ale pewnie się skuszę na same opony, tylko jakie?

Chętnie bym takie wziął co mają ochronę na rant felgi.

Napisano

> Najpierw spłacę drugą ratę za auto, potem felgi

> Ale pewnie się skuszę na same opony, tylko jakie?

> Chętnie bym takie wziął co mają ochronę na rant felgi.

Prawie kazde maja. Przy tym profilu nie ma dramatu. UG7 mozna tanio wyrwac bo wlasnie 8 wprowadzaja. Z tanszych to nie wiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Prawie kazde maja. Przy tym profilu nie ma dramatu. UG7 mozna tanio wyrwac bo wlasnie 8

> wprowadzaja. Z tanszych to nie wiem

Tanio. Na serwisach internetowych są po 384 zeta, ja wiem czy tanio niewiem.gif

A swoją drogą to na wszystkich jakie patrzylem są w tej samej cenie. Co to za konkurencja w jego mać. Zmowa cenowa i tyle, albo jeden właściciel wszystkich portali. angryfire.gif

Napisano

> Tanio. Na serwisach internetowych są po 384 zeta, ja wiem czy tanio

> A swoją drogą to na wszystkich jakie patrzylem są w tej samej cenie. Co to za konkurencja w jego

> mać. Zmowa cenowa i tyle, albo jeden właściciel wszystkich portali.

Za letnie GY placilem ostatnio 300 ale ciut inny rozmiar. W cruze jest mniej typowy od konkurencji. UG7 w 2008 byly z 50zl tansze na sztuce. Ogolnie zimowki cos ostatnio zdrozaly.

Napisano

> rozmiar kapci.

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=285267383&an=0&page=0#Post285267383

Stoję przed takim samym dylematem smile.gif.

Pomijając kwestię techniczną czy felga stalowa 15" wejdzie na tarczę i hamulec+zacisk od koła 16" to bardzo istotną sprawą jest, że w razie jakiegoś zdarzenia (wypłata z AC) ubezpieczyciel może się czepiać (a znając życie będzie, bo ma podstawę do nie wypłacenia odszkodowania) że auto było na niefabrycznym zestawie ogumienia.

• 2 miesiące później...
Napisano

> rozmiar kapci.

Można,

jedyne o czym trzeba pamiętać to wyższy profil opony

pasują koła: 205/65/R15 6,5 x 15 ET39

Napisano

Może być kłopot ze stalowymi 15", ten Cruze ma rozstaw śrub w felgach 5x105. Podejrzewam że takie felgi będą nie do kupienia. Jeżeli to stalowe 16" od Astry J z silnikiem benzynowym.

Napisano

> Może być kłopot ze stalowymi 15", ten Cruze ma rozstaw śrub w felgach 5x105. Podejrzewam że takie

> felgi będą nie do kupienia. Jeżeli to stalowe 16" od Astry J z silnikiem benzynowym.

W przypadku stalowych 16 to juz lepiej alu kupic. Trzeba jeszcze sie zorientowac czy 15tki wejda.

Napisano

> Może być kłopot ze stalowymi 15", ten Cruze ma rozstaw śrub w felgach 5x105. Podejrzewam że takie

> felgi będą nie do kupienia.

Dokładnie, stalówek 15' takich chyba w ogóle nie ma, tym bardziej w rozstawie 5x115 (klekot).

Jeśli zmieniać na 15' to tylko alusy i to w bardzo niewielkim wyborze.

Napisano

> Trzeba jeszcze sie zorientowac czy 15tki wejda.

Już pisałem, że wejdą w rozmiarze 205/65/R15 6,5 x 15 ET39 więc w czym tu jeszcze chcesz się zorientować? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Już pisałem, że wejdą w rozmiarze 205/65/R15 6,5 x 15 ET39 więc w czym tu jeszcze chcesz się

> zorientować?

Homologacja na to jest? Jak nie ma to ubezpieczyciel ma bardzo fajna opcje niewyplaty odszkodowania.

Napisano

> Jak nie ma to ubezpieczyciel ma bardzo fajna opcje niewyplaty odszkodowania.

A masz taki zapis w umowie AC ?

Fajny urban legend się stworzył.

Napisano

> A masz taki zapis w umowie AC ?

> Fajny urban legend się stworzył.

Ja mam w OWU, ze Ubezpieczyciel moze odmowic wyplaty odszkodowania jezeli pojazd jest zmodyfikowany, dokladnie nie pamietam bo jestem w pracy.

Napisano

> Ubezpieczyciel moze odmowic wyplaty odszkodowania jezeli pojazd jest zmodyfikowany,

To nawet wunderbauma powiesić nie możesz .....

O wsadzeniu innego radia nawet pomyśleć.

hehe.gif

Napisano

> To nawet wunderbauma powiesić nie możesz .....

> O wsadzeniu innego radia nawet pomyśleć.

Byc moze, do tej pory nie mialem zadnych problemow.

Napisano

> Ja mam w OWU, ze Ubezpieczyciel moze odmowic wyplaty odszkodowania jezeli pojazd jest

> zmodyfikowany, dokladnie nie pamietam bo jestem w pracy.

Może odmówić. A Ty możesz nadal od niego żądać. I możesz wygrać gdyby nie był w stanie znaleźć związku modyfikacji pojazdu z przyczyną wypadku.

Napisano

> Może odmówić. A Ty możesz nadal od niego żądać. I możesz wygrać gdyby nie był w stanie znaleźć

> związku modyfikacji pojazdu z przyczyną wypadku.

Ja wiem ze wszystko można jak sie chce. Ale żeby użerać sie po sądach wlec za niewielka kwotę to jednak mi sie nie chce

Napisano

> Homologacja na to jest? Jak nie ma to ubezpieczyciel ma bardzo fajna opcje niewyplaty

> odszkodowania.

Mam niehomologowany rozmiar opon 225/45/17 w Epice i nie było problemu - wymiana zderzaka

Napisano

> Ja mam w OWU, ze Ubezpieczyciel moze odmowic wyplaty odszkodowania jezeli pojazd jest

> zmodyfikowany, dokladnie nie pamietam bo jestem w pracy.

Ale czy stosowanie zamiennika jest modyfikacją ?

Można dobrać oponę o tej samej szerokości a rozmiar wyższą i obwód koła pozostanie bez zmian. Jeśli felga swobodnie mieści się poza zaciskiem a przyczyną awarii nie będzie cegła która utkwiła między zaciskiem a felgą to nikt się nie powinien przyczepić.

Napisano

> Ale czy stosowanie zamiennika jest modyfikacją ?

> Można dobrać oponę o tej samej szerokości a rozmiar wyższą i obwód koła pozostanie bez zmian. Jeśli

> felga swobodnie mieści się poza zaciskiem a przyczyną awarii nie będzie cegła która utkwiła

> między zaciskiem a felgą to nikt się nie powinien przyczepić.

Skoro jest homologacja to IMO producent przewidzial, ze moga byc 16 i 17 o odpowiednim rozmiarze. To juz by trzeba jakiegos prawnika zapytac.

Napisano

> Ja wiem ze wszystko można jak sie chce. Ale żeby użerać sie po sądach wlec za niewielka kwotę to

> jednak mi sie nie chce

No właśnie zależy czy kwota wielka czy niewielka. Jak skasujesz auto to warto się szarpać. Jak np. porysujesz zderzak to na pewno nie.

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.