Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z kontrolką VOLVO V40

Featured Replies

Napisano

Witam! Mam prośbę: czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć od czego jest ta kontrolka? Podejrzewam, że od poduszki pasażera ale wolę się upewnić. i może ktoś ma patent w jaki sposób pozbyć się tego badziewia? Nawet nie wiem gdzie dokładnie mogą znajdować się kable od tej poduszki. Pacjent to Volvo v40 z 2001 roku (kombi).

Z góry dzięki za wszystkie sugestie.

Zdjęcie licznika

Napisano

Albo poduszka pasażera, albo kierowcy. Może być tak, że producent zaleca wymianę poduszek po 10 latach (akurat minęło, skoro 2001), więc wywala błąd. W tym przypadku pomoże reset z kompa.

Napisano

Czemu od pasażera? Wg mnie od airbagów. Albo są zaślepki albo gdzieś się coś przerwało lub błąd wyskoczył.

jak się pozbyć? Naprawić!!!

Napisano
  • Autor

błąd pojawił się znikąd więc może tylko jakaś wtyczka się wypięła tylko ni piernika nie wiem, gdzie te wtyczki mogą być?

Napisano

zobacz połączenie na kostkach pod fotelami kierowcy/pasażera.

Napisano

> Witam! Mam prośbę: czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć od czego jest ta kontrolka?

od poduszek, tak ogolnie

> w jaki sposób pozbyć się tego

> badziewia?

jechac do ASO, albo innego warsztatu, w ktorym beda mogli odczytac kod bledu

dopiero wtedy mozna gdybac dalej

Napisano

> Albo poduszka pasażera, albo kierowcy. Może być tak, że producent zaleca wymianę poduszek po 10

> latach (akurat minęło, skoro 2001), więc wywala błąd. W tym przypadku pomoże reset z kompa.

Albo napinacz czy inny czujnik.

Fakt, Volvo zaleca wymianę "erbegów" po 10 latach - nawet jest odpowiednia wklejka. Ciekawi mnie jaki odsetek userów wołowin to robi. hmm.gif

PZDR

Napisano

> Fakt, Volvo zaleca wymianę "erbegów" po 10 latach - nawet jest odpowiednia wklejka. Ciekawi mnie

> jaki odsetek userów wołowin to robi.

Wszyscy producenci zalecają (niektórzy po 10, inni po 15). Nie robi tego nikt, bo cena nowych poduszek przekracza wartość pojazdu wink.gif

Napisano

> Wszyscy producenci zalecają (niektórzy po 10, inni po 15). Nie robi tego nikt, bo cena nowych

> poduszek przekracza wartość pojazdu

To, że większość nie robi z uwagi na koszty to wiem, ale ciekawi mnie czy tych, którzy wymieniają, liczyć w procentach czy raczej w promilach.

Napisano

> To, że większość nie robi z uwagi na koszty to wiem, ale ciekawi mnie czy tych, którzy wymieniają,

> liczyć w procentach czy raczej w promilach.

Raczej w promilach o ile w ogóle wink.gif Pomijam fakt, że w 90% sprowadzonych niebitych z Rajchu wymiana polegałaby na usunięciu starych gazet i włożeniu nowych hehe.gif

Napisano
  • Autor

Obleciałem samochód wkoło i rzeczywiście znalazłem jakąś naklejkę o poduszkach z zaznaczeniem września 2011 roku. powiedzcie mi tylko proszę czy wystarczy wykasować ten błąd z kompa czy będzie on się świecił cały czas czy trzeba wymienić te poduszki i dopiero wtedy to zniknie?

Napisano

> Obleciałem samochód wkoło i rzeczywiście znalazłem jakąś naklejkę o poduszkach z zaznaczeniem

> września 2011 roku. powiedzcie mi tylko proszę czy wystarczy wykasować ten błąd z kompa czy

> będzie on się świecił cały czas czy trzeba wymienić te poduszki i dopiero wtedy to zniknie?

Procudent zaleca wymianę, to znaczy, że moga w razie czego nie zadziałać z powodu starości, ale z drugiej strony to tylko dupochron producenta. No ale ryzyko zawsze jest, Twoja decyzja wink.gif W kompie zapewne można zrobić wirtualną "zmianę" poduszek, albo po prostu przestawić datę.

Napisano

> Obleciałem samochód wkoło i rzeczywiście znalazłem jakąś naklejkę o poduszkach z zaznaczeniem

> września 2011 roku. powiedzcie mi tylko proszę czy wystarczy wykasować ten błąd z kompa czy

> będzie on się świecił cały czas czy trzeba wymienić te poduszki i dopiero wtedy to zniknie?

Naklejka mówi kiedy należy sprawdzić poduszki a nie wymienić. Blad można odczytać programem VOL-FCR do tego wystarczy kabel VAG.

Napisano

> Naklejka mówi kiedy należy sprawdzić poduszki a nie wymienić. Blad można odczytać programem VOL-FCR

> do tego wystarczy kabel VAG.

Poduszki się sprawdza przy każdym przeglądzie poprzez podłączenie złącza diagnostycznego i odczytanie błędów. Inaczej się tego sprawdzić nie da - poduszek się nie wyjmuje w celu obejrzenia wink.gif Po 10 latach producent zaleca wymianę niezależnie od tego w jakim są stanie, po prostu sam materiał i pirotechnika mogą już nie zadziałać (zdaniem producenta), więc producent umywa ręce i dodatkowo samochód sygnalizuje potrzebę wymianę poduszek (z racji wieku) poprzez kontrolkę. Nie każde auto tak ma, ale widocznie akurat to tak.

Napisano

> Poduszki się sprawdza przy każdym przeglądzie poprzez podłączenie złącza diagnostycznego i

> odczytanie błędów. Inaczej się tego sprawdzić nie da - poduszek się nie wyjmuje w celu

> obejrzenia Po 10 latach producent zaleca wymianę niezależnie od tego w jakim są stanie, po

> prostu sam materiał i pirotechnika mogą już nie zadziałać (zdaniem producenta), więc producent

> umywa ręce i dodatkowo samochód sygnalizuje potrzebę wymianę poduszek (z racji wieku) poprzez

> kontrolkę. Nie każde auto tak ma, ale widocznie akurat to tak.

Nie wiem po co się wysilasz, volvo jedynie przewiduje wymianę poduszek i napinaczy z pasami a nie zaleca. Jak sprawdzić błąd napisałem. Kontrolka ma gasnąć w tym aucie po 10 sekundach jeżeli układ jest sprawny niezależnie od wieku. To chyba wystarczy?

Napisano

> Nie wiem po co się wysilasz, volvo jedynie przewiduje wymianę poduszek i napinaczy z pasami a nie

> zaleca. Jak sprawdzić błąd napisałem. Kontrolka ma gasnąć w tym aucie po 10 sekundach jeżeli

> układ jest sprawny niezależnie od wieku. To chyba wystarczy?

No właśnie niekoniecznie "niezależnie od wieku". Pomimo, iż układ przechodzi testy i jest sprawny, komputer z racji tego że "minęło 10 lat" może wywalać błąd i sugerować wymianę. Trzeba sprawdzić błędy i wszystko będzie jasne.

Napisano

> No właśnie niekoniecznie "niezależnie od wieku". Pomimo, iż układ przechodzi testy i jest sprawny,

> komputer z racji tego że "minęło 10 lat" może wywalać błąd i sugerować wymianę. Trzeba

> sprawdzić błędy i wszystko będzie jasne.

w starszych v40 tego nie ma, możliwe że po lifcie się coś zmieniło, tak jak napisałeś podpięcie pod komputer może wyjaśnić sytuację

Napisano

A tera powiem ja.

9 na 10 szans jakie daję, to błąd chwilowy poduszki bocznej.

Solucja - reset softowy (znaczy "pojechać do serwisu i podpiąć pod kompa"), zwykle pomaga (na długo).

Jeśli nie pomoże - wymiana poduszki(szek) bocznych.

Napisano

> A tera powiem ja.

> 9 na 10 szans jakie daję, to błąd chwilowy poduszki bocznej.

najczęściej kostka pod fotelem...

Napisano

> najczęściej kostka pod fotelem...

To nie reno (chociaż silnik akurat od reno).

Napisano
  • Autor

no to nic sprawdzę jeszcze tą kostkę pod fotelem a jak nie to kierunek serwis i kasowanko błędu...

dzięki wszystkim za sugestie i zainteresowanie

Napisano

> no to nic sprawdzę jeszcze tą kostkę pod fotelem a jak nie to kierunek serwis i kasowanko błędu...

> dzięki wszystkim za sugestie i zainteresowanie

Kontrolka poduszki sama z siebie niestety nie zgaśnie.

I tak musisz podjechać do serwisu.

Napisano

> Kontrolka poduszki sama z siebie niestety nie zgaśnie.

> I tak musisz podjechać do serwisu.

W Reno akurat gaśnie w przypadku bocznych poduszek, wymieniłem kostki na nowe i samo zgasło zlosnik.gif Nawet poruszanie starych kostek powodowało gaśnięcie kontrolki.

Napisano

> W Reno akurat gaśnie w przypadku bocznych poduszek, wymieniłem kostki na nowe i samo zgasło Nawet

> poruszanie starych kostek powodowało gaśnięcie kontrolki.

Zgadza się, w kangurze miałem chwilowy błąd z uwagi na spadek napięcia i ten się samoskasował po paru minutach, ale - nie jest to prawidłowe postępowanie. Układy SRS z definicji miały mieć podejście takie, że jakikolwiek błąd skutkujący wyzwoleniem MIL odpala ją permanentnie.

Napisano

> Układy SRS z definicji miały mieć

> podejście takie, że jakikolwiek błąd skutkujący wyzwoleniem MIL odpala ją permanentnie.

no to chyba podejscie sie zmienilo, bo u mnie w focusie tez bylo tak, ze kontrolka sie zapalala, a po jakims czasie sama gasla.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.