Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy autko,diesel z dpf-em nie...

Featured Replies

Napisano

nadaje sie do miasta,na krotkie odcinki + 4 razy w tygodniu autostrada po 30 km? Co ile ten filter sie wypala ? Rozumiem,ze jak sie zapcha,a w miescie na krotkich odcinkach zapcha sie szybciej i czesciej,wiec czesciej sie bedzie wypala ? Tak strasza tymi dpf-ami,ze glowa mala,a w slyszalem,ze filtry dpf montuje sie juz od kilku lat w niektorych samochodach,gdzies o tym czytalem na sieci,nawet tu:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_cz%C4%85stek_sta%C5%82ych

Napisano

Witam serdecznie.

Jeżdżę X-Trail-em z 2009r. Mam już 120kkm. Do 100kkm o DPF-ie nawet nie myślałem. Po 100kkm zapaliła mi się po raz pierwszy kontrolka. Od razu na obwodnicę, 2500rpm. i po 15 minutach po kłopocie.

I od tamtej pory tak mniej więcej co miesiąc.

Raz tylko nie miałem jak od razu pojechać na wypalanie to skończyło się w ASO na kasowaniu błędu, wymuszaniu wypalania i w trasę. Przy okazji odczytali, że DPF zużyty jest w 4%.

Jeżdżę codziennie 20km. do pracy na trasie i drugie tyle po mieście.

Raz w tygodniu dłuższa trasa.

Pozdrawiam.

Napisano

> nadaje sie do miasta,na krotkie odcinki + 4 razy w tygodniu autostrada po 30 km? Co ile ten filter

> sie wypala ? Rozumiem,ze jak sie zapcha,a w miescie na krotkich odcinkach zapcha sie szybciej

> i czesciej,wiec czesciej sie bedzie wypala ? Tak strasza tymi dpf-ami,ze glowa mala,a w

> slyszalem,ze filtry dpf montuje sie juz od kilku lat w niektorych samochodach,gdzies o tym

> czytalem na sieci,nawet tu:

> http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_cz%C4%85stek_sta%C5%82ych

Nie będzie problemu. Należy zadać jednak pytanie, czy benzyna nie byłaby lepszym wyborem?

Napisano

> Witam serdecznie.

> Jeżdżę X-Trail-em z 2009r. Mam już 120kkm. Do 100kkm o DPF-ie nawet nie myślałem. Po 100kkm

> zapaliła mi się po raz pierwszy kontrolka.

Mój kumpel był 3 razy x-trailem na przymusowym wypalaniu w ASO, pierwsze po 12kkm. Trzecim razem, gdy zapchał mu się totalnie po 500 km od przeglądu, zrobił małą awanturę, bo jak sam wiesz to kosztuje parę groszy - zrobili mu to w ramach reklamacji przeglądu i przy okazji upgradneli oprogramowanie i cyrk się skończył.

Napisano

kolega teraz wymienia dpf w vectrze 1,9cdti z nalotem ok.180kkm.przebiegi glownie miejskie.ale chyba zaszkodzil sobie jezdzac jakis czas z uszkodzonym zaworem egr.

Napisano

> nadaje sie do miasta,na krotkie odcinki + 4 razy w tygodniu autostrada po 30 km? Co ile ten filter

> sie wypala ?

Wiele zależy od auta. W mazdzie wypala się od 120-200 km, w zależności od spalania, czytaj w mieście 120,

w trasie co 180. Trwa to w zależności od warunków 15 - 35 km.

Ogólnie dodaje to 1l / 100km crazy.gif

U kolegi w Octavia II 1.6 tdi bardzo rzadko i dużo krócej, ale dokładnie Ci nie powiem.

Napisano

> nadaje sie do miasta,na krotkie odcinki + 4 razy w tygodniu autostrada po 30 km?

Spokojnie da rade. Na autostradzie sie wypali. Jeżdże z DPFem prawie 2 lata i zero kłopotu. A mam troszkę gorszy profil jazdy bo autostrada to raz do roku. grinser006.gif 70% eksploatacji to odcinki 12 km w jednym kawałku w poranno popołudniowych korkach. Do tego jakieś krótkie wypady do sklepu po bułki

Wypalanie jest średnio co 400km. Silnik 1.9 CDTI z Opla Astry.

Napisano

> turbokamera

"Wymieniliśmy w ciemno wiele elementów w nadziei, że coś to pomoże..."

...czy jakoś tak ten pan w ASO powiedział facepalm%5B1%5D.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.