Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szpilki w kole

Featured Replies

Napisano

Mam zamiar zamontować do swojego auta szpilki do kół zamiast normalnych śrub i takie mam pytanie natury prawnej smile.gif poza co nie mogą te szpilki wystawać tzn poza obrys/krawędź felgi (w stalówkach chyba trudne do wykonania) czy całego samochodu? Wiem że jakieś ograniczenie było i nie chcę mieć kłopotów w przypadku kontroli policial.gif z tak błahego powodu

Napisano

> Mam zamiar zamontować do swojego auta szpilki do kół zamiast normalnych śrub i takie mam pytanie

> natury prawnej poza co nie mogą te szpilki wystawać tzn poza obrys/krawędź felgi (w

> stalówkach chyba trudne do wykonania) czy całego samochodu? Wiem że jakieś ograniczenie było i

> nie chcę mieć kłopotów w przypadku kontroli z tak błahego powodu

teoretycznie poza obrys nie mogą wystawać, w praktyce jak wystaja poza felge jest juz cieżko przy kontroli. Dlatego wtedy warto dac dystans do stalówek, a wywalac go przy alu

Napisano
  • Autor

no właśnie ja do alu mam dystanse i chciałbym długaśne śruby wymienić na szpilki, ze stalówki nawet z dystansem będzie wtedy na bank wystawać...

i powiedzcie mi jeszcze jedno: o ile dłuższa powinna być szpilka od śruby? jeśli obecnie mam śrubę 60mm to szpilka 80 mm będzie okej? śruba osadzona dosyć głęboko, wchodzi do piasty 11 obrotów

Napisano

> no właśnie ja do alu mam dystanse i chciałbym długaśne śruby wymienić na szpilki, ze stalówki nawet

> z dystansem będzie wtedy na bank wystawać...

> i powiedzcie mi jeszcze jedno: o ile dłuższa powinna być szpilka od śruby? jeśli obecnie mam śrubę

> 60mm to szpilka 80 mm będzie okej? śruba osadzona dosyć głęboko, wchodzi do piasty 11 obrotów

porządna szpilka jest gwintowana z dwóch stron i ma część nienagwintowaną więc zmierz gwintowaną część śruby, dodaj wysokość nakrętki i zapas jeśli ci potrzebny. Nie kupuj zbyt długich szpilek bo będziesz przeklinał przy każdej zmianie kół.

Napisano
  • Autor

> porządna szpilka jest gwintowana z dwóch stron i ma część nienagwintowaną więc zmierz gwintowaną

> część śruby, dodaj wysokość nakrętki i zapas jeśli ci potrzebny. Nie kupuj zbyt długich

> szpilek bo będziesz przeklinał przy każdej zmianie kół.

No właśnie te 60mm to długość gwintu śruby, dodając do tego długość nakrętki 80 powinno wystarczyć. Chodziło mi o to czy szpilki nie wymagają jakiegoś głębszego osadzenia w piaście

Napisano

Pytanie poboczne - czy z posiadania szpilek jest jakakolwiek korzyść,

poza łatwiejszym włożeniem koła na piastę?

Napisano

> Pytanie poboczne - czy z posiadania szpilek jest jakakolwiek korzyść, poza łatwiejszym włożeniem koła na piastę?

emeryci robią icon_eek.gif jak zmieniam koła we fiacie biglaugh.gif, a przy moich felgach to duże udogodnienie

Napisano

> Pytanie poboczne - czy z posiadania szpilek jest jakakolwiek korzyść,

> poza łatwiejszym włożeniem koła na piastę?

przy częstej zmianie kół nie wyrabiasz gwintu w piaście tylko co jakiś czas zmieniasz szpilki.

Napisano

> przy częstej zmianie kół nie wyrabiasz gwintu w piaście tylko co jakiś czas zmieniasz szpilki.

No jest to logiczne, ale ile razy odkręca się koła? Raz na sezon....

Odkąd miałem auta, nigdy mi się gwint w piaście nie wyrobił...

Napisano

> No jest to logiczne, ale ile razy odkręca się koła? Raz na sezon....

3x dziennie?

> Odkąd miałem auta, nigdy mi się gwint w piaście nie wyrobił...

nie wszyscy używają auta tak samo.

poza tym przy szpilkach masz dowolność w zakładaniu dystansów i felg w zależności od potrzeby.

Napisano
  • Autor

> Nie kupuj zbyt długich

> szpilek bo będziesz przeklinał przy każdej zmianie kół.

No właśnie teraz tak się zastanawiam jak to jest jak najpierw mam dystans np 2cm a potem go ściągnę? Szpilka robi się "dłuższa" - jak wtedy dokręcić nakrętkę? Zwykłym kluczem do kół nie ma szans i co wtedy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.